05-03-2014, 01:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 01:15 przez Gal Anonim.)
|
True Detective [HBO]
|
|
Nie wiem czy masakrycznie dobre, tj. taka scena moglaby byc, ale nie na sam sam koniec. Choc osobiscie bardzo bym chcial, zeby ta sprawa z Audrey zostala w sferze domysłów i tylko jako takie ślady rozsiane po serialu. Żeby nigdy wprost nie było powiedziane, ze była molestwoana czy coś. TO byłoby masakrycznie dobre.
A czemu ma zostać w sferze domysłów? Żeby na forach się brandzlowali tym do końca świata, a jakieś podciepy doktoryzowały?
05-03-2014, 01:17
Nie, bo tu nie ma co się doktoryzować. To molestowanie to moim zdaniem już fakt. Sęk w tym, że zostawienie tego wątku jako część tła, którą by odkryć trzeba zabawić się w detektywa, dodaje temu serialowi kolejnej wartości przy następnych seansach i kolejnej warstwy, co jest piękne. Wątki, które dzieją się gdzieś na dziesiątym planie, poza okiem kamery, a których kolejne punkty można jednak odkryć oglądając serial raz jeszcze to zajebista sprawa (w czym króluje chyba komiksowe WATCHMEN).
Oczywiscie nie wiem jaki plan maja tworcy co do tego molestwoania, bo moze odegra ogromną rolę w finale (tak jak mowilem - w stylu końcówki SEVEN), ale po cichu licze, ze jednak zostanie to tylko takim śledztwem dla widza. To akurat taki motyw, ktory nie musi koniecznie być podany na tacy. Aczkolwiek myślę, że scena z Martym w areszcie tłukącym podrostków chcacych bzyknąć jego córkę to takie preludium do tego, co się stanie, gdy Marty odkryje wlasnie prawdę o swoim dziecku. (26-02-2014, 15:59)joozeek napisał(a): A co do Matthew i Woody'ego i ich roli w kolejnych sezonach, to na razie wiadomo tylko tyle, że będą narratorami 2 serii. Nie bardzo wiem, co to znaczy, bo pierwsza seria doskonale radzi sobie bez narracji, ale takie info hula po sieci.Skąd to info? Mefju mowil, ze ni chu chu, nie ma bata, nie wraca i basta. 05-03-2014, 01:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 01:27 przez Gal Anonim.)
jak te dwa murzyny sobie pojechały to aż się zdziwiłem że to tak szybko zleciało. ni chuja final musi miec przynajmniej 80 minut (co notabene HBO praktykuje dosyć często). może ktoś ma jakieś info?
05-03-2014, 03:00 (04-03-2014, 20:51)jarod napisał(a):Cytat:Powrót starych dobrych czasów :).Mi się podobało to, że facet znowu targa na przesłuchania ten swój jebitny notatnik :) Yep, wielki come back notatnika był super :) Jest zwiastun finału: 05-03-2014, 12:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 12:35 przez Quay.)
Mialem zaliczyc z dwa odcinki tylko i isc spac, ale lyknalem dostepna calosc i zadem sobie sprawe, ze za dwie godziny musze isc do pracy ;) Swoja droga, przejrzalem sobie temat od poczatku do konca (niektore teorie zabijaja :) przy czym moje nie musza byc wcale lepsze), i jestem z Crovem i Mush Roomem praktycznie all the way (tutaj teksanski akcent)
Chyba nie musze informowac, ze ponizej moga pojawic sie spoilery Krotko, nie mam pojecia jak oni chca zamknac ten final w 60. minut. Zwlaszcza, ze chcialbym zeby final zahaczyl wiecej "mitologii". Forrest Gump wyraznie mowi, ze on i jego rodzina sa tam "od bardzo dawna", wiec cale wiksy ze skladaniem ofiar tez pewnie odchodza dluzej. Nie, nie mam na mysli diablow wcielonych, ale fajnie, zeby to mialo klimat scenek z pierwszego sezonu, ewentualnie koncowki z MM w szkole. Czarni detektywi pomoga, lub przejma sprawe wraz z dowodami od MM. Forrest Gump - MM blednie mysli, ze na nim sprawa sie konczy, a jesli sie konczy to motyw slaby w cholere raczej. Jasne, koles bierze udzial w morderstwach, jest jednym z wazniejszych uczestnikow zabawy, ale to w koncu zwykly pomagier, skoro wsrod Tuttle'ow sa politycy, to reszta chyba jest jasna - zreszta MM wyraznie mowi, ze bogacze robia sobie paganskie rzeznie wzdloz Bayou. Musialby MM z reszta (przysnil mi sie revenge motyw, ze na akcje zabieraja tego wlasciciela baru - mulet, was, srutowka dla mile widzianego ognia zaporowego w razie w.) zlapac ich na goracym uczynku chyba tj. zlapac reszte z wielkiej piatki. Zonka jako szpieg - oczywiscie, ze nie, Crov juz wyjasnil. Corka wroci na bank, nie bez przyczyny pojawila sie scena w domu (na obrazie byly czarne gwiazdy? w pracy jestem, a znajomy sie upiera ze byly, ale jemu nie ufam), mam nadzieje, ze nie bedzie proby jej poswiecenia (silowanie sie na twist z Se7en), bo to slaby pomysl, predzej lykne spiralke na obrazie, ale jestem z Crovem, ze wolabym, zeby to pozostalo jako niedomowienie, a scenarzysta scena w domu tylko bawil sie widzami. To by bylo zajebiscie dobrym zabiegiem - zlo i tak zostalo wyrzadzone, a jesli Woody&MM team odjebia im lby od dupy, to wystarczy. Molestowana byla pewnie przez dziadka, bo nie chodzila do tej katolickiej szkoly sponsorowanej przez fundacje - moze widziala tez nagrania z jednej z tasm, dlatego motyw lalek. Zreszta koles prawi (jak niby kazdy stary dziad), ze kiedy bylo lepiej i inaczej. Moze to nic nie znaczylo (choc tutaj intryga jest tak rozpisana, ze wszystko ma znaczenie), ale sie okaze. chwilowo tyle, bo zmywak wzywa <ok> Edit. Obadalem promo, jest wlasciclel baru i do tego ma role Duvalla z Jacka Reachera - czad! :) Jeszcze jedno, koncowke odcinka czwartego ogladalo sie jak najlepsza sensacje z cyklu "undercover cop" i chetnie zobaczyl bym film/serial z MM w roli glownej (spin-off?). Druga sprawa, scena na hoodzie wygladala jak SoA z lepsza rezyserka i budzetem - sceny akcji w SoA zazwyczaj sa mocno takie sobie.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
05-03-2014, 16:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 17:48 przez Bucho.)
Powtorzylem odcinek siodmy, ktory jest zdecydowanie najslabszy. Po raz pierwszy widac prawdziwie kumpelskie relacje pomiedzy glownymi bohaterami, a humor z wisielczo/ironicznego przypomina ten z buddy movies - nie jest oczywiscie zle, bo wszystko fajnie zaserwowane - i zdziebko lajtowe mi sie to miejscami wydawalo, a przynajmniej w poronwaniu do wczesniejszych epizodow. Caly czas licze na ostre pierdolniecie w finale, klasycznie, bez udziwnien i zdecydowanie wolalbym zeby odstrzelono skurwieli, a nie bawiono sie w jakies aresztowania itp. Ocena na imdb 9.5/10 - nice <ok>
przy okazji, taka tam glupotka: http://www.uproxx.com/tv/2014/01/get-know-10-crossover-facts-linking-true-detective-stars-woody-harrelson-matthew-mcconaughey/ ![]() Harrelson got himself arrested in 1982 for disorderly conduct when police found him dancing in the street. After running from the arresting officer, he got an additional charge of resisting arrest slapped against him. Matthew McConaughey had the police called on him by a neighbor complaining about loud music in 1999. Upon arriving at party boy’s house, the cops found McConaughey dancing in the buff and playing a bongo drum. What landed him in cuffs was the marijuana and drug paraphernalia in the actor’s home.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
05-03-2014, 21:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 21:11 przez Bucho.) (05-03-2014, 16:21)Bucho napisał(a): Krotko, nie mam pojecia jak oni chca zamknac ten final w 60. minut. A kto powiedział, że muszą zamykać. Sezon drugi to już fakt, więc jedyne co muszą w ostatnim odcinku "zamknąć" to dwie główne postaci - cała reszta może zostać wyjaśniona dopiero w kolejnych odcinkach albo... pozostać tajemnicą.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 05-03-2014, 21:58
Oby nie zrobili takiej głupoty. Tj. ciągnięcia historii dalej bez tych postaci. Jezeli ten kult by się przewinął to powinien jako wzmianka co najwyżej, gdzieś w tle, ale nie jako dalszy glowny wątek. Lepiej by było jakby następny sezon dział sie cały czas w tym samym świecie, ale historia było kompletnie o innych morderstwach.
Z innej beczki. Po odcinku szóstym dużo jojczenia się zrobiło w sieci o mizoginii w True Detective. Jakaś typiara nie łapie, o co chodzi i napisala denny tekst: http://www.newyorker.com/arts/critics/television/2014/03/03/140303crte_television_nussbaum Za to w odpowiedzi pojawiły się dwa bardzo dobrze podsumowujące rolę kobiet w tym serialu: http://screencrush.com/true-detective-problem-women/ http://www.slate.com/articles/arts/television/2014/02/true_detective_the_women_on_the_show_are_treated_badly_but_there_s_a_good.html Polecam, bo moim zdaniem dodają wartości, zwłaszcza ten pierwszy mi się podoba. To serial o złych kolesiach szukających gorszych kolesi. A tu tekst krytykujący zawratość tracking shot z czwórki. Nie chcialo mi sie go czytac: http://thinkprogress.org/alyssa/2014/02/11/3273741/true-detective-just-violated-potential-make-great/ A tu podcast z którego mam te linki, bo odnosi sie do nich, Slashfilm. http://www.slashfilm.com/filmcast-bonus-ep-well-true-detective-treat-women-guest-joanna-robinson-vanity-fair/ 05-03-2014, 22:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 22:35 przez Gal Anonim.) (05-03-2014, 21:58)Mefisto napisał(a): A kto powiedział, że muszą zamykać. Sezon drugi to już fakt, więc jedyne co muszą w ostatnim odcinku "zamknąć" to dwie główne postaci - cała reszta może zostać wyjaśniona dopiero w kolejnych odcinkach albo... pozostać tajemnicą. Slusznie, wszystko na to wskazuje tj. na tajemnice, bo w sprawe zamieszani sa wieksi klimaciarze niz tylko ciec na kosiarce. Wolalbym jednak, zeby skonczylo sie na tajemnicy, a nie na ciagnieciu sprawy przez innych detektywow. Motyw wyjsciowy serialu, czyli poganski kult i te sprawy, ida wzdloz jankeskiej polityki od dawna, wiekowe stowarzyszenia studenckie, tajne spotkania i te inne pierdoly dla oszolomow. Sprawe lata temu wzial na warsztat Alex Jones...oj wiem ;) Dobrze, ze serial trzyma sie realiow i zrobiono z tego miejscowy kult pojebanej rodzinki, a nie jakies wielkie konspiracyjne akcje.
05-03-2014, 22:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 22:51 przez Bucho.)
Myślę, że nie ma co już spekulować, kto jest zabójcą, bo ten typ naprawdę elegancko połączył fakty:
"Look, I love this show: it's dark, it's sexy, it has a Yellow King." 06-03-2014, 00:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2014, 00:14 przez Gal Anonim.)
Mocna teoria, do polowy filmiku nie bylem przekonany, ale teraz musze przyznac, ze rzeczywiscie cos jest na rzeczy.
06-03-2014, 00:21 (05-03-2014, 22:32)Crov napisał(a): Z innej beczki. Po odcinku szóstym dużo jojczenia się zrobiło w sieci o mizoginii w True Detective. No i dobrze, niech pisza i dyskutuja. Mam nadzieje, ze Pizzo w kolejnych seriach zaserwuje nam kobiety i mniej bladych bohaterow na pierwszym planie. I moze hbo wreszcie pokaze jakies penisy we wzwodzie ;p 06-03-2014, 02:02 (06-03-2014, 02:02)teufelsbrut napisał(a):Ale nie ma o czym dyskutować. Dwa teksty, które oznaczyłem jako "bardzo dobre" wyjaśniają wszystko, co kobieta, która odbiera True Detective jako serial mizoginistyczny powinna wiedzieć za nim powie glupoty jak te z pierwszego tekstu.(05-03-2014, 22:32)Crov napisał(a): Z innej beczki. Po odcinku szóstym dużo jojczenia się zrobiło w sieci o mizoginii w True Detective. 06-03-2014, 02:26
Pare slow na temat symboliki i mitologi serialu:
http://www.vocativ.com/culture/religion/ultimate-occult-companion-hbos-true-detective/
06-03-2014, 06:19
Jeśli chodzi o ewentualne kontynuowanie sprawy, to chyba niepotrzebnie się martwicie - Matthew i Pizzolatto od samego początku, że scenariusz to 450 stron zamkniętej historii. Pizzolatto też z tego względu od początku decydował się na antologię - narzekał, że seriale mają akt 1, akt 2 i nie udaje im się często dociągnąć do aktu 3, bo są anulowane. Dlatego napisał zamkniętą historię, żeby, w razie słabych wyników tego serialu, nadal to była cała, skończona opowieść.
Aktualnie rządzi: ja
06-03-2014, 10:06
My family's been here for long, long time
Serial po prostu morduje. Nie mogę się doczekać finału. 06-03-2014, 10:10 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| True Detective - SEZON DRUGI [HBO] | Bogdan | 686 | 125,050 |
31-03-2018, 19:08 Ostatni post: Kuba |
|
| Dirk Gently's Holistic Detective Agency (NETFLIX) | Indroman | 3 | 3,051 |
28-09-2017, 12:51 Ostatni post: Gal Anonim |
|
| True Blood | Mental | 76 | 20,122 |
04-08-2013, 00:16 Ostatni post: Red |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |

![[Obrazek: mugs.jpg]](http://cdn.uproxx.com/wp-content/uploads/2014/01/mugs.jpg)