https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/
https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/
03-02-2014, 12:46
|
True Detective [HBO]
|
|
Nie, po prostu wracał z gotowania mety.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 03-02-2014, 12:46
To plus ogromna paranoja u każdego kto ćpa, a jeszcze w tym przypadku wytwarza i naprawdę nie ma co tego roztrząsać :)
03-02-2014, 15:26
oprocz widokow jedno zapadlo mi w pamiec, aseksualnosc glownego bohatera, wiadomo depresja podbudowana jakas tam jego fiubdziuzofia, oraz deklaracje, ale wiadomo, jesli ktos taki napotyka na cos pewnego jak rodzina, chocby partnera, to jest to punkt odniesienia, mur o ktory mozna tylko sie rozbic. Nie ma zmiloj, albo jestes normalny, albo zjebales sie na maxa. Rownia pochyla,
04-02-2014, 00:33
Polecam ciekawą gościnną rozkminę na stronie. Nie wiem, czy ma sens, bo nie widziałem, ale autor się postarał.
04-02-2014, 22:35
Sporo bzdur i raczej słabo napisany tekst.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 04-02-2014, 22:48
Pisanie metafizycznej interpretacji serialu po raptem trzech odcinkach to wyczyn godny Derridy ;)
05-02-2014, 10:03
des, właściwszym pytaniem było "jakich" a nie dlaczego :P
Mental słusznie zauważył pierwszą rzecz - analiza po 3 z 8 odcinków to głupota. Postacie nie są do końca zarysowane, fabuła jest w powijakach, Rust może i dużo gada, ale wszystko jeszcze się może zmienić. Dalej - mamy stwierdzenie, że postać McConaughey jest głównym bohaterem, czy wręcz tytułowym bohaterem. Błąd, bo obaj mają podobną ilość czasu antenowego, po prostu Hart nie jest tak intrygującą postacią, nie prowadzi hipnotyzujących monologów i nie ma mrocznej przeszłości za sobą - Rust przyciąga uwagę, co nie umniejsza znaczenia jego partnera. Na pewno nie jest też tytułowym bohaterem, bo True Detective będzie antologią, a Rusta nie zobaczymy w drugim sezonie. True w tytule odnosi się do autentyzmu przedstawionego świata, o czym autor wiedziałby, gdyby przeczytał dwie strony wcześniej wypowiedź twórcy serialu - Pizzolatto. Zresztą wcale bym się nie zdziwił, gdyby to postać Harrelsona była ostatecznie "prawdziwym" detektywem, bo takich jak on są w USA na pęczki, a wariatów w stylu Cohle'a można oglądać głównie w TV. Cały czas są to jednak czyste spekulacje. Za to nie zgodzę się, że jest on lustrem dla swojego nowego partnera, bo Rust ani myśli się przyglądać sobie poprzez pryzmat innych. On uważa, że wszedł na wyższy poziom samoświadomości, więc nie jest mu to potrzebne; jeśli tak chcemy patrzeć na serial, to Hart jest bardziej starym zdjęciem, rozdrapywaniem rany po stracie rodziny. Tylko że to prowadzi do zaniedbania reszty serialu, który nie jest tylko o Cohle'u i jego manii, obaj detektywi są równie ważni i tekst na stronie wypacza faktyczny stan fabuły.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 05-02-2014, 23:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2014, 23:01 przez wujo444.)
Po 3 odcinkach można odnieść takie wrażenie, że to właśnie Rust jest głównym bohaterem serialu.
I wcale nie z powodu treści jego monologów czy też dość dramatycznej przeszłości, którą powoli poznajemy. To, co zobaczyliśmy do tej pory, sposób prowadzenia śledztwa, umiejętność wynajdywania i odczytywania śladów, budowanie na ich podstawie teorii, praca operacyjna w terenie, zbieranie informacji - w tym dobry jest właśnie Rust. To dzięki niemu śledztwo posuwa się do przodu. Inna sprawa, czy kierunek tego śledztwa jest prawidłowy i czy w efekcie właśnie on doprowadził do schwytania bestii, i czy złapano właściwą osobę. Fakt przesłuchiwania detektywów, w kilkanaście lat po zamknięciu śledztwa, każe się domyślać, że są podstawy do przypuszczeń, że bestia znowu "działa". Śledczy, w trakcie współczesnych przesłuchań, sprawiają wrażenie bardziej zainteresowanych postacią Rusta, niż samym śledztwem sprzed lat. To właśnie buduje obraz Rusta jako postaci ważniejszej. To o nim się głównie rozmawia. Czy w efekcie okaże się on lepszym detektywem? Nie wiem, ale spodziewam się jakiegoś zaskoczenia. Co wiemy o Harcie? Że ma kochankę, którą traktuje jako sposób na odreagowanie stresów związanych z policyjną robotą. Wszystko to z dbałości o rodzinę, żeby tych stresów na rodzinę nie przerzucać. Taki życiowy facet, z którym łatwiej jest się identyfikować, jak sam się określa..."zwykły koleś z wielkim fiutem". Rust jest niezwykły i budzi żywe zainteresowanie przesłuchujących, nasze też. Wagi Harta jeszcze ten serial nam nie pokazał. Czyli, nie ma sensu budowanie skomplikowanych teorii, na podstawie niepełnych danych.
Calcat iacentem vulgus
06-02-2014, 03:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2014, 03:37 przez JC-H.)
wujo, a czy mógłbyś te uwagi wrzucić jako komentarz pod tekstem? Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi Adriana Jaworka.
06-02-2014, 15:52 Cytat:To dzięki niemu śledztwo posuwa się do przodu. Gdybym chciał być złośliwy, powiedziałbym, że fakt, iż śledztwo posuwa się do przodu, stanowi wyłączną zasługę Harta. Gdyby nie jego wstawiennictwo u przełożonych, już dawno sprawa zostałaby przekazana w ręce ludzi gubernatora. 06-02-2014, 16:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2014, 16:52 przez Mental.)
Gdybym chciała być złośliwa, to określiłabym (w tym przypadku) Harta - facetem od biurokracji, Rusta - od roboty wymagającej kreatywności.
Calcat iacentem vulgus
06-02-2014, 17:02
Jak dla mnie mamy cztery opcje co do rozwoju śledztwa (tego w 2012):
Osobiście obstawiam opcję pierwszą lub czwartą, ale równie dobrze mogę się mylić co do każdej :D.
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.
06-02-2014, 18:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2014, 18:45 przez Red.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| True Detective - SEZON DRUGI [HBO] | Bogdan | 686 | 125,049 |
31-03-2018, 19:08 Ostatni post: Kuba |
|
| Dirk Gently's Holistic Detective Agency (NETFLIX) | Indroman | 3 | 3,051 |
28-09-2017, 12:51 Ostatni post: Gal Anonim |
|
| True Blood | Mental | 76 | 20,120 |
04-08-2013, 00:16 Ostatni post: Red |