True Detective [HBO]
Jakie zakończenie obstawiacie w 4 sezonie
1. wątek paranormalny, przebudzony duch, potwór sprzed tys lat albo tajny eksperyment
2. wątek tego mikroorganizmu który był badany w Tsalal w jakiś sposób wpływającego na umysły ludzi
3. wątek mordercy/morderców bez żadnych nadprzyrodzonych bzdur. W tej wersji podejrzani - Raymond Clark, Hank Prior, Oliver Tagaq, dyrektorka kopalni Kate McKitterick lub ktoś mniej oczywisty np. Ted Connelly
4. połączenie mordercy z mikroorganizmem albo duchami.
5. coś jeszcze innego.

Odpowiedz
Rozwiązanie pewnie będzie najbardziej banalne z możliwych, pozbawione jakichkolwiek nadprzyrodzonych bzdur, które są tylko dość nieudolną "zmyłką" mającą przykryć miałkość i słabość tego scenariusza. A te wszystkie nawiązania do pierwszego sezonu, duchy i inne głupoty to tylko taka sztuka dla sztuki, zaimplementowana po to żeby pożerować trochę na nostalgii do jedynki i żeby giki się jarali.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Najlepsze byłoby rozwiązanie spójne z 1 sezonem.

Tajemnicza jaskinia pełna okultystycznych znaków i morderca - kultysta "The Yellow King" czy czegoś analogicznego z Lovecrafta.

Sci-fi i "The Thing" to 99% szans na kompletny kicz w finale, zresztą w ogóle to nie przystaje do reszty sezonu.

Źli robole z fabryki a'la Wind River tu nie pasują, wątek został za słabo poruszony.

Motyw a'la Dark, z jakimś zjawiskiem paranormalnym wywołanym przez elektrownię/wyciek, albo jakieś odkrycie w laboratorium i próby uciszania przez korpo-własciciela byłoby bez sensu, bo wszystko co się póki co działo jedynie nagłaśnia sprawę.

Odpowiedz
(06-02-2024, 13:41)slepy51 napisał(a): Rozwiązanie pewnie będzie najbardziej banalne z możliwych, pozbawione jakichkolwiek nadprzyrodzonych bzdur, które są tylko dość nieudolną "zmyłką" mającą przykryć miałkość i słabość tego scenariusza. A te wszystkie nawiązania do pierwszego sezonu, duchy i inne głupoty to tylko taka sztuka dla sztuki, zaimplementowana po to żeby pożerować trochę na nostalgii do jedynki i żeby giki się jarali.

3 odcinek dawał mi nadzieję że cała intryga jest przemyślana i ma sens. Po 4 odcinku bym się z Tobą zgodził. Moje oczekiwania spadły bardzo nisko co do ostatnich 2 odcinków.

Odpowiedz
(06-02-2024, 14:39)Capt. Nascimento napisał(a): Najlepsze byłoby rozwiązanie spójne z 1 sezonem.

Tajemnicza jaskinia pełna okultystycznych znaków i morderca - kultysta "The Yellow King" czy czegoś analogicznego z Lovecrafta.

Sci-fi i "The Thing" to 99% szans na kompletny kicz w finale, zresztą w ogóle to nie przystaje do reszty sezonu.

Źli robole z fabryki a'la Wind River tu nie pasują, wątek został za słabo poruszony.

Motyw a'la Dark, z jakimś zjawiskiem paranormalnym wywołanym przez elektrownię/wyciek, albo jakieś odkrycie w laboratorium i próby uciszania przez korpo-własciciela byłoby bez sensu, bo wszystko co się póki co działo jedynie nagłaśnia sprawę.

Okultyści są faktycznie najbardziej prawdopodobni, ponieważ tatuaż - spirala był też obecny w 1 sezonie. Do tego pojawia sie ojciec Rusta, co wydaje sie nie przypadkowe.
Połączenie z 1 sezonem w finale jest możliwe. 
Ciekawą postacią jest ten brodaty kochanek Navarry. Czy też należy do grupy zabójców/okultystów ? 

Odpowiedz
https://naekranie.pl/aktualnosci/detektyw-polska-kraina-nocy-easter-egg-chwdp-1707175348?fbclid=IwAR31wtMqv_XWT1DEbDPQVdqikEaBeb5VPW3D1tgclQ8oDVt3_gUKAGN-N4g

Mamy to! W 4 odcinku jest polski akcent:

Cała scena trwa zaledwie minutę - śledztwo Navarro i Priora przerywają inni mieszkańcy osady, który pojawiają się z bronią w ręku przed domem Tagaqa. Jak zauważył jeden z naszych Czytelników, w 32. minucie i 43. sekundzie portretowana przez Reis bohaterka otwiera drzwi, na których widzimy doskonale znany w Polsce napis: CHWDP.

Wydaje się mało prawdopodobne, że "CHWDP" w Detektywie w jakikolwiek sposób odnosi się do fabularnych wydarzeń. Być może rozwiązanie zagadki jego obecności na ekranie jest znacznie prostsze: na Islandii, gdzie kręcono Krainę nocy, mieszka oficjalnie blisko 25 tys. Polaków (to aż 6% całej populacji) i wciąż napływają kolejni. Nie jest wykluczone, że jeden z naszych rodaków znalazł zatrudnienie na planie produkcji HBO, mniej lub bardziej kreatywnie podchodząc do pracy przy zamianie lokum Tagaqa w krajobraz nędzy i rozpaczy - dom bohatera wyglądał bowiem na przeszukany przed przybyciem Navarro i Priora, swoimi zniszczeniami przywodząc na myśl stację Tsalal. Sam Tagaq opuścił go już dzień po wcześniejszym spotkaniu z Danvers i Navarro.

[Obrazek: 2024%2F02%2F1_65c177cf04560.webp]

Odpowiedz
@Diaz Gdzie pojawia się ojciec Rusta? Coś chyba średnio uważnie oglądałem.

Obstawiam na punkt: 4.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Travis Cohle który pojawia sie jako duch i wskazuje gdzie są ciała zaginionych w lodzie badaczy ma być ojcem Rusta.

Odpowiedz
(06-02-2024, 18:23)Diaz napisał(a): Travis Cohle który pojawia sie jako duch i wskazuje gdzie są ciała zaginionych w lodzie badaczy ma być ojcem Rusta.
Ahaaaa. Oczywiście scenę kojarzę.

A może właśnie to ten gostek co się Navarro z nim bzyka albo ta Rose?

Odpowiedz
Rose sie z nim bzykała wiele lat wcześniej zanim Travis zmarł na białaczkę.

Jest jeszcze jedna rzecz łącząca sezon 1 z 4 czyli nazwa organizacji sponsorującej tsalal czyli Tuttle United. Rodzina Tuttle z Luizjany bezpośrednio stała za kultem Króla w żółci i pedofilską szajką z 1. sezonu

Odpowiedz
(06-02-2024, 13:22)Diaz napisał(a): Jakie zakończenie obstawiacie w 4 sezonie
1. wątek paranormalny, przebudzony duch, potwór sprzed tys lat albo tajny eksperyment
2. wątek tego mikroorganizmu który był badany w Tsalal w jakiś sposób wpływającego na umysły ludzi
3. wątek mordercy/morderców bez żadnych nadprzyrodzonych bzdur. W tej wersji podejrzani - Raymond Clark, Hank Prior, Oliver Tagaq, dyrektorka kopalni Kate McKitterick lub ktoś mniej oczywisty np. Ted Connelly
4. połączenie mordercy z mikroorganizmem albo duchami.
5. coś jeszcze innego.

1.Może Connelly jest w wmieszany w jakiś sposób? Zwróciłem uwagę na odpowiedź jaką Denver dostała od niego w sprawie tego video które mu wysłała:

"You keep that on a need-to-know basis.”

2. Tagaq zdaje się wcześniej był chyba jakimś specem od generatorów i miał dostęp do bazy tych naukowców.

3. Idziemy w klimaty Stranger Things to wtedy można pójść po lini Sedna.

Odpowiedz
Nemo
Może 5 odc. coś wyjaśni bo od 3 odc. śledztwo jakoś stanęło w miejscu. Jedynie młody Prior coś robi i z czasem dopomaga Navarro a pozostali jakby mieli gdzieś co się dzieje ;0 Danvers woli chlać i ruchać z każdym napotkanym facetem ( młody też w kregu zainteresowań) śledztwo jest smutnym obowiązkiem. Connelly i starszy Prior z podwładnymi to już w ogóle brak zainteresowania tematem tsalal. No chyba że są w jakiś sposób powiązani ze zbrodnią. Jeden randkuje a drugi wybiela zęby w przerwie na sex z Liz. Dodatkowo standardowe traumy sprzed lat u każdej z postaci i tanie Cliffhangery na koniec odcinka. 80% przegadanie dramy, reszta to śledztwo czyli układanie dowodów w kółko albo spiralę ( a jak), zadawanie sobie pytań i czasami wyjazd w teren aby kogoś przepytać. Tempo tego sezonu pasuje bardziej na 8 odc niż 6.
Z ciekawostek - siostra Evangeline przed samobójstwem również układa ubrania w kostkę tak jak naukowcy z tsalal. Jednak ona spokojnie odeszła bez ubrań w przeciwieństwie do mężczyzn znalezionych w śniegu. Może ci "ekolodzy" ukrywają Clarka ze względu na jego romans z tą Annie.

Odpowiedz
Diaz napisał(a):Travis Cohle który pojawia sie jako duch i wskazuje gdzie są ciała zaginionych w lodzie badaczy ma być ojcem Rusta.

Że co kurva? DO GAZU z twórcami tego serialu.

Odpowiedz
Diaz napisał(a):Może 5 odc. coś wyjaśni

No wyjaśnił w sumie prawie wszystko, wychodzi na to, że miałem rację i skończy się to raczej banalnie. Na plus, że odcinek był najlepszy w tym sezonie i w końcu coś zaczęło się dziać no ale czas najwyższy.

Nemo napisał(a):Gdzie pojawia się ojciec Rusta? Coś chyba średnio uważnie oglądałem.

Ojciec Rusta to ten stary dziad w kalesonach tańczący na lodzie:

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
LOL

Tylko tak można ten cały sezon i rozwiązanie zawartej w nim zagadki kryminalnej podsumować. Jako fantazja kobiety, której jakiś bardzo zły chłop zrobił w życiu niesamowitą krzywdę jest to z pewnością 10/10, ale jako poważny serial kryminalny pod szyldem "True Detective" to jest dramat. Naprawdę, dawno się tak nie uśmiałem na zakończeniu jakiegoś serialu.

Odpowiedz
Można prosić o streszczenie, nie zamierzam tracić na to czasu :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Nie chcę mi się zbytnio o tym szajsie już cokolwiek więcej pisać, w każdym razie rozwiązanie zagadki kryminalnej jest takie, że

Odpowiedz
LOL.

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Na początku wydawało mi sie, że sezon ma potencjał bo podobał mi sie klimat i Foster, ale wyszedł średniak z kupsztalowym zakończeniem. True Detective to jeden wybitny sezon i na nic więcej nie ma co sie nabierać. Ani Pizza, ani nikt inny do tego sie nie zbliży.

Odpowiedz
(19-02-2024, 19:52)slepy51 napisał(a): Nie chcę mi się zbytnio o tym szajsie już cokolwiek więcej pisać, w każdym razie rozwiązanie zagadki kryminalnej jest takie, że

Tylko jedna rzecz może podsumować ten spoiler.

[Obrazek: yIyheQi.png]

Dzięki za ten opis bo chciałem wrzucić sobie ten serial w najbliższy weekend, ale Twój post sprawił, że jednak anulowałem subskrypcję HBO. Ta marka stała się memem i w niczym nie przypomina starego, odważnego i zajebistego HBO z początków XXI wieku.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon