Stały bywalec
Liczba postów: 18,551
Liczba wątków: 148
Nigdzie nie mogę znaleźć tematów dotyczących tych filmów, dlatego jeśli coś takiego jest to po prostu proszę o przeniesienie posta do odpowiedniego wątku.
W innym wypadku chyba warto założyć temat o serii Shyamalana.
W sieci pojawił się nowy zwiastun filmu "Glass", który utwierdził mnie w przekonaniu, że do kina idę i tyle ;)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
12-12-2018, 12:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2019, 19:51 przez Mierzwiak.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Jest ten temat:
https://forumkmf.pl/Thread-M-Night-Shyamalan--1867
Jak nie będzie tu za dużego ruchu po premierze to je połączę.
12-12-2018, 14:53
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,451
Liczba wątków: 29
Ten "Glass" wygląda marnie.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
13-12-2018, 00:21
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Ja na ten film czekam z jednego powodu. Przejadło mi się po prostu taśmowo produkowane kino o superbohaterach w stylu Marvela. Dlatego tutaj choć podejście do tematu superhero nie jest specjalnie nowe (na pewno jednak niszowe) to w dzisiejszym świecie można uznać za przynajmniej świeże. I to już jeden z dużych powodów do obejrzenia tego filmu. Przy okazji uważam, że ten film powstaje w najgorszym momencie. Popkultura jest tak przesiąknięta marvelowskimi produkcjami, że ten film z góry skazany jest na porażkę nie mając szans konkurować z panującymi dziś trendami w kinie superbohaterskim.
13-12-2018, 09:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2018, 09:41 przez Monika.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,651
Liczba wątków: 9
Ten zwiastun jest kiczowaty i koślawy, ale ja też czekam na "Glass", bo po pierwsze zostało mi trochę sympatii do reżysera z dawnych lat (ale też ostatnie dwa filmy nie były najgorsze). A po drugie, intryguje mnie takie bardziej oryginalne podejście do superbohaterstwa i tworzenie niszowego uniwersum. Nawet jeżeli to będzie klapa, doceniam starania :D
13-12-2018, 09:54
Stały bywalec
Wygląda na to, że Shyamalan znowu może odnieść kasowy sukces.
Bezpieczne prognozy są takie, że "Glass" na dzień dobry zgarnie 50 mln dolarów. Te najbardziej optymistyczne mówią nawet o 75 mln. Jeśli prognozy się potwierdzą wówczas reżyser może pobić swój prywatny rekord pod tym względem. Do tej pory numerem jeden są "Znaki" z 60,1 mln, na drugim Osada z 50,7 mln dolarów.
Split, czyli poprzednia część przy budzecie 9 mln zarobiła w pierwszy weekend 40 mln, a w samych stanach 138,2 mln (razem z kasą spoza amerykańskich kin było to 278,4 mln). Budżet "Glass" to 20 mln dolarów.
Shyamalan odniesie prawdopodobnie trzeci sukces z rzędu - Wizyta (5 mln budżetu) także swoje zarobiła 65,2 mln (plus reszta świata 33,2). I możliwe, że tutaj pojawia się problem bo kolejny sukces oznacza spore możliwości. Shyamalan może znowu dostać w ch*j mamony na jakieś widowisko, które ostatecznie okaże się paździerzem. No chyba, że filmowiec zrozumiał już w jakich produkcjach czuje się najlepiej :)
29-12-2018, 01:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2018, 01:58 przez Pelivaron.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,923
Liczba wątków: 6
Naprawdę niezłe są te przewidywania. Oby tylko wyszedł z tego "Glassa" dobry film. I oby Szajmalalalowi nie poprzewracało się od tych sukcesów we łbie i nie wrócił do kręcenia gniotów.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
29-12-2018, 20:51
Rzeźnik ze wschodu
Liczba postów: 1,020
Liczba wątków: 9
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria
10-01-2019, 03:01
Czyżby typowy Najt? ;)
10-01-2019, 07:45
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Raczej typowy film: jednym się podoba, innym nie. Nihil novi.
10-01-2019, 09:27
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
Mocno jeżdzą po zakończeniu, podobno wraz z trzecim aktem jest niezwykle durne, a Szamanlanan wraca do najmroczniejszych okresów swojej kariery. Och nie mogę się doczekać!
10-01-2019, 09:38
Stały bywalec
Liczba postów: 3,097
Liczba wątków: 8
A ja nie wierzę tym recenzjom do końca. Zwłaszcza że poprzednie filmy, które uważane teraz są za dobre od tego reżysera też zbierały baty za premiery. Przecież tak było z Niezniszczalnym, który został zjechany, a dla mnie to najlepszy film Shyamalana. Czytałem nawet porównania Glass do Osady, że to ten sam słaby poziom, a dla mnie Osada to akurat znakomity film. W przypadku filmów Shyamalana nie podobały mi się tylko 3 filmy czyli Happening, który był tragiczny oraz 1000 lat po Ziemi. Kobieta w błękitnej wodzie była średnia, a reszta przynajmniej dobra (Wizyta, Split), albo bardzo dobra (Znaki, Szósty Zmysł) i świetna (Osada, Niezniszczalny). Ostatniego Władcy Wiatru nie widziałem. Shyamalan to taki reżyser, że nieważne na jakim poziomie nakręci film - słaby czy dobry- to dziennikarze i krytycy zawsze na coś narzekają i w sumie nie wiem dlaczego. Czasami jak czytam recenzje filmów Shyamalana to mam wrażenie jakby byli nastawieni do niego z góry negatywnie. Więc w tym przypadku wolę sprawdzić sam niż kierować się mieszanymi recenzjami.
10-01-2019, 14:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2019, 14:52 przez michax.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
Cytat:podobno wraz z trzecim aktem jest niezwykle durne
Brzmi jak klasyczny Shyamalan :)
10-01-2019, 20:44
Stały bywalec
oglądałbym! :D
11-01-2019, 17:13
Dużo pisze
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 0
Film nie jest taki zły. Jestem wielkim fanem "Niezniszczanego". "Split" nawet przypadł mi do gustu. "Glass" to wypadkowa tych dwóch tytułów. Łączy ambicje "Niezniszczalnego" z nieco prostszym w odbiorze "Split". Miałem radochę z oglądania Bruce'a Willisa i Sama Jacksona, którzy tym razem (dla odmiany) się starają. James McAvoy to mistrz, aczkolwiek niektóre z jego kwestii dialogowych w niezrozumiały dla mnie sposób wywoływały śmiech na sali wśród krytyków. Cóż, może nie każdy wiedział, na jaki film poszedł. Na plus także jedno z lepszych cameo pana M. Nighta w historii :)
15-01-2019, 17:01
Stały bywalec
Liczba postów: 3,097
Liczba wątków: 8
Niby kolejna recka od Stuckmanna, ale nie do końca. Na koniec walnął twist w stylu Shyamalana:-D
16-01-2019, 23:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2019, 00:04 przez michax.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,729
Liczba wątków: 11
Miałem niemal identyczne wrażenia co on podczas seansu "Glassa". Nie tak sobie wyobrażałem tę kontynuację, ale to, co dostałem przez większą część filmu jest... dobre - intrygujące, trzymające w napięciu, miejscami zabawne i świetnie zagrane. Ale ostatnie 20 minut woła o pomstę do nieba. Ja również nie wiedziałem, jaką ocenę dać "Glassowi", wahałem się między 1, a 5, ostatecznie dając 5/10, chyba z sentymentu do "Niezniszczalnego". Ale rozczarowanie okrutne.
17-01-2019, 00:42
Banned
Przeczytałem spoilery i jestem pod wrażeniem, wreszcie Shyamalan w pełni wrócił do formy z
18-01-2019, 12:42
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Dlaczego tak uważasz, Mierzwiak?
Nie rozumiem pretensji do zakończenia - jest bardzo adewkatne do konwencji tych filmów, pasujące do motywów rozpoczętych w pierwszym filmie i moim zdaniem całkiem ciekawe.
Sam film oglądałem z przyjemnością, choć w środku nieco się dłużył. Myślę, że dałoby się to skrócić o 10-15 minut. Niemniej głosów zawodu nie rozumiem zupełnie.
Jedyne co to bardzo żałuje, że zakończenie nie wyglądało tak, jak zobaczyłem je w głowie po ujeciu na szkolnej sali gimnastycznej:
Młody Dunn na sali gimnastycznej. Koledzy znów wyciskają wielkie ciężary. Wtedy chłopak decyduje się samemu usiąść na ławeczce nie zmniejszając ciężarów, które były wyzwaniem dla dopakowanego kolegi, który cisnął aż pot mu spływał po głowie. I wtedy... Dunn bierze na siebie kilogramy i zaczyna je podnosić.
Fajne byłoby to też w tej konwencji, bo w końcu w komiksach mamy wielu potomków bohaterów (genetycznych i nie tylko), więc miałoby sens, żeby syn Davida też miał moce.
18-01-2019, 22:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2019, 22:11 przez Gal Anonim.)
Banned
Dlatego że to co przeczytałem kojarzy mi się jednoznacznie z najgorszymi scenopisarskimi wytworami tego gościa :)
18-01-2019, 22:28
|