Uncharted (seria)
[Obrazek: CTLiJxy.jpg]

Osoba odpowiadająca za plakaty Uncharted:

Odpowiedz
Final trailer - wygląda głupawo i efekciarsko, a Holland jest irytujący samym sobą. Wizyta w kinie obowiązkowa, bo akurat mam natchnienie na takie klimaty. :)

Odpowiedz

[Obrazek: giphy.webp]

W sumie nie... jestem ciekawy czy finalnie spadnie poniżej 30% :)

Odpowiedz
Cytat:jestem ciekawy czy finalnie spadnie poniżej 30% :)
Nadal 40%, ale w zakładce Top Critics już tylko 17% :)

Poza tym zero zdziwienia, Fleischer popełnił kolejnego wysokobudżetowego gniota, nie mogło być inaczej. Koleś ponad dekadę temu nakręcił JEDEN w miarę udany film i buja się na tym jak Krzysiu Piątek na golach w Genui.

Odpowiedz
Ej ej, ale Krzysia to Ty szanuj, we Florencji znowu coś tam strzela :P

Odpowiedz
Byłem widziałem i chyba muszę częściej chodzić do kina z oczekiwaniami szorującymi po ziemi :)

Podobało mi się. Strasznie to głupawe i cierpiące na wszystkie bolączki współczesnego kina przygodowego - taki "Skarb narodów" dla dzisiejszego pokolenia. A "Skarb narodów" też mi się podobał.
Ta potencjalnie najbardziej epicka sekwencja z samolotem wcale nie jest najgłupsza. Jest coś pod tym względem gorszego - nie będę zdradzał bo nie pamiętam czy było w trailerach. Tak czy srak przy obu facepalm - poziom "Szybkich i wściekłych" pod tym względem.

Holland jest okej, super się go ogląda, jego wyczyny kaskadersko-parkurowe. Myślę, że wypada lepiej, jako Drake niż Parker. Chemia z Wahlbergiem cud i miód, humor raczej akceptowalny, bez żenady. Girl-power dają radę, chociaż oczywiście biją większych o dwa razy od siebie chłopów, więc trza przymknąć oko.

Aaa, mam dobry humor więc 6/10 :)

Odpowiedz
Bardzo, bardzo, ale to bardzo zły film. A jako adaptacja wspaniałych gier, jest jeszcze gorszy. Czysto filmowo to źle napisana historia, bez ładu i składu, z koszmarnym tempem, montażem chyba na chybił-trafił, z nieciekawymi postaciami, mega nudnym skarbem, bardzo słabymi scenami akcji oraz z CGI gorszym niż w pierwowzorze z PS3 a także taką ogólną taniochą i tandetą.

+ Cameo Nolana Northa

- Holland jako Drake to miscast stulecia. W dodatku koleś gra Drake’a jak Spider-Mana i jeszcze uparł się na świrowanie z parkourem. Można zapomnieć o wesołku z gier, który ma wywalone na wszystko i chce się wycofać przy pierwszych większych problemach.
- Marky Mark jako Sully to miscast tysiąclecia. On nawet nie gra, wygląda jakby przypałętał się na plan przypadkiem.
- Totalnie zmarnowany Antonio Banderas. Miałem nadzieję, że pociągnie ten film, a scenarzyści go zabijają w połowie, kiedy akurat zaczyna mieć jakąś motywację i charakter, tylko po to żeby zastąpić go…
- …typiarą która nawet nie ma w scenariuszu imienia, a jej jedyną cechą jest walenie wszystkich po ryjach i chlastanie ich swoim PG-13 nożykiem.
- Dziewczynka w roli Chloe to miscast ćwierćwiecza. Pamięta ktoś jej postać z gier? Zaradną, bystrą, mega seksowną, pewną siebie profesjonalistkę? Scenarzyści też nie pamiętali.
- Drake w grach morduje ludzi setkami. Holland zabija jednego typa przez przypadek. I jeszcze go przeprasza.
- Drake w grach morduje ludzi setkami. Armia bad guya przez cały film to zestaw tych samych czterech statystów.
- Muzyka w grach była fenomenalna. Motyw przewodni jest kultowy, daje ciarki i po prostu jest świetnie skomponowanym i wykonanym utworem. W filmie pojawia się tylko podczas cameo Nolana Northa, potem przez 10 sekund w finale i po scenie po napisach.
- Trzy osoby pisały scenariusz. Trzy. Amy Hennig napisała sama scenariusz trzech i pół gry z serii. I jeszcze je wyreżyserowała. Debile zamiast ją nająć lub zerżnąć jej świetne dialogi, postacie i relacje między nimi, postanowili wymyśleć wszystko po swojemu. I zrobili to źle. I bez sensu. Zerżnęli tylko akcję z samolotem z trójki. Akcję, która miała lepsze CGI generowane w czasie rzeczywistym przez PS3 dziesięć lat temu.
- Przygoda według twórców to bieda scavenger hunt w tanich, ciasnych studyjnych lokacjach.
- Film cierpi też na burdel produkcyjny. Ewidentnie były dokrętki, bo ktoś się połapał, że to nie jest Uncharted tylko Peter Parker na wakacjach (żałośnie próbująca się przypodobać fanom gier, mega słaba scena po napisach); ewidentnie wyleciał gdzieś środek filmu; ewidentnie finał wyglądał inaczej i kręcił się wokół innego składu obsadowego, bo część znika nagle i albo bez wytłumaczenia (Chloe), albo z tak żenującym i nakręconym na kolanie, że lepiej żeby go nie było w ogóle (Banderas).
- Finał z podnoszeniem statków i tym co się z nimi potem dzieje to taki debilizm, że nawet najbardziej przegięte momenty z gier wyglądają przy tym jak film dokumentalny.

-11/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Holland zabija jednego typa przez przypadek. I jeszcze go przeprasza.

O matko...

Odpowiedz
Czyli Holland znów gra Spider-Mana.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem

Odpowiedz
Tak. I żeby było śmieszniej robi z Drake’a akrobatę cyrkowego, gdzie to nie Assassin’s Creed i mógł się tak bawić w filmach o pająku. Więcej w filmie Uncharted Spider-Mana niż w Spider-Manie.
--
Laozi

Odpowiedz
No to jest właśnie w hollandowskim Drakeu najgorsze - to dokokszony Peter Parker, lol.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Nolan North o filmie, Hollandzie, swoim cameo itd.

https://variety.com/2022/film/features/uncharted-nolan-north-cameo-scene-1235185561/

Odpowiedz
Drinker przemówił:

--
Laozi

Odpowiedz
W tym filmie jest jedna z najgłupszych zagadek do rozwiązania jakie widziałem nawet w kinie nastawionym na przygodę (mowa o Barcelonie). Sama w sobie nie prowadzi może do jakiegoś durnego przedmiotu z kategorii deus ex machina, ale jej przebieg i miejscówki są przezabawne, pokraczne i wyglądają zjawiskowo głupio. Jak to dobrze, że na przestrzeni 500 lat nikt nie pomyślał, aby zburzyć/zepsuć choć jedną maszynę w katalońskich kanałach przy montażu rur do ścieków ;)

Poza tym to taki średniak napisany i zagrany na kolanie. Nie dziwi mnie w ogóle, że fani Uncharted krytykowali ten film, bo już sam pomysł zrobienia z tego prequela do gier uważam za strzał w kolano. A już próba przypodobania się fanom w scenie przy napisach jest raczej aktem desperacji. Oglądało mi się to jednak bez większego bólu, nawet szybko się kończy.

Wracając do napisów - to chyba jedyny element wizualny o którym mogę napisać że jest "fajny". Nie to, że urywają one 4 litery, bo prezentują wyłącznie postacie z filmu narysowane w filmowy sposób jak w plakatach starszej epoki. Wiele to jednak mówi o jakości reszty filmu.

No po prostu nijaki, bez pomysłu zrobiony akcyjniaczek. 

4/10

PS. Na co tutaj w ogóle był Banderas? Jego występ to beka.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Parę fajnych tekstów i śmiesznych akcji (bo nie scen) raczej nie ratuje tego spektaklu żenady. Całość wygląda dodatkowo strasznie sztucznie. No i te cholerne włosy tej czarnej laski - to było przerażające, po prostu będzie mi się to śniło po nocach, tak bardzo złe to było.

3/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon