Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
(09-05-2013, 23:22)soldamn napisał(a): widzę, że hejtowanie Wajdy dalej w modzie.
Ja w zasadzie nie mam nic do jego filmów. Tak naprawdę to nie mam praktycznie żadnej wiedzy na temat jego twórczości bo po prostu widziałam może maksymalnie jego dwa, trzy filmy. Nie znoszę Wajdy jako człowieka. Nie znam go osobiście, ale czytałam, oglądałam z nim wywiady, widzę jak jest traktowany przez śmietankę towarzyską. Wszystko co powie ten człowiek, napisze, stworzy, nawet każda głupota wypowiedziana z jego ust, każdy banał staje się prawdą objawioną i wszyscy z polskich elit tratują go jak pieprzonego Jezusa. A tak naprawę jest to zarozumiały bufon. Przez to odrzuca mnie od jego filmów choćby nie wiem jak dobre by one nie były. Ale nie dziwię się, że taki się stał. Pewnie jakby mnie tak w Polsce traktowano jak Wajdę to też pewnie poczułabym się co najmniej jak królowa Elżbieta. Po prostu nie potrafię się wyłączyć, zapomnieć, że to filmy Wajdy i cieszyć się czystym kinem. Mam alergię na tego człowieka i nie chcę obcować z niczym co ten człowiek stworzył.
10-05-2013, 10:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2013, 10:33 przez Monika.)
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
Zdecydowanie mniejszą estymą cieszy się choćby Zanussi, ale lewituje kilka metrów wyżej od W. Olej ostatnie 30 lat twórczości Wajdy. W latach 60. i 70. stworzył naprawdę świetne, broniące się do dzisiaj filmy - wtedy był bardzo niezależnym, choć szanowanym twórcą tzn. mógł robić praktycznie to, co chce, a ze względu na międzynarodowe sukcesy nikt mu nie był w stanie przeszkodzić.
10-05-2013, 10:52
Stały bywalec
Liczba postów: 794
Liczba wątków: 8
Ale zarozumiałość czy pewność siebie to akurat cechy które ma prawie każdy reżyser, nie tylko w Polsce. To samo Ci przeszkadza oglądając np Camerona? Ostatni skromny polski reżyser który miał jakiś dorobek to zmarł prawie 20 lat temu.
Jakbym ja miał oceniać dorobek przez postać reżysera, to nigdy bym nie poznał tak znakomitych reżyserów jak Eisenstein, Reifenstahl, Kazan, (którzy bawili się w brudną politykę) czy też Spielberg, Cameron, Coppolla badz Lucas (ktorzy sa niesamowitymi bufonami i ignorantami) czy wielu wielu innych. Nie ma co odrzucać, szczególnie, że Wajda stworzył kilka znakomitych filmów, a Człowiek z Marmuru bez problemu łapie się do najlepszych filmów w historii kina, nie tylko polskiego. Oczywiscie ma tez sporo słabszych (ale pamiętajmy ile on filmów nakręcił. Znacie kogoś kto ma ok. 50 filmów na koncie i żadnego gniota?), może drażnić jego zbytnie zainteresowanie polityką, ale mimo wszystko nie ma co go skreślać, szczególnie jego twórczości z okresu PRL.
10-05-2013, 12:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2013, 12:44 przez soldamn.)
Stały bywalec
Liczba postów: 8,490
Liczba wątków: 40
Najlepsze filmy wszechczasów zdaniem:
Francisa Forda Coppoli:
1. The Apartment (1960) – Billy Wilder
2. Ashes and Diamonds (1958) – Andrzej Wajda
...
Martina Scorsese:
1. 2001: A Space Odyssey (1968) – Stanley Kubrick
2. 8½ (1963) – Federico Fellini
3. Ashes and Diamonds (1958) – Andrzej Wajda
...
A pomijając to, Wajda tworzył kiedyś niesamowite filmy. Kanał, wyżej wymieniony Popiół i Diament, Ziemia Obiecana... Nie przepadam za nim jako za osobą z przyczyn politycznych, a w ostatnich 20 latach nie nakręcił niczego specjalnego, ale za dawną twórczość i tak darzę go sporym szacunkiem. Obok Kieślowskiego i Polańskiego najlepszy polski reżyser.
10-05-2013, 15:25
Miami Vice
Liczba postów: 8,053
Liczba wątków: 43
Szkoda tylko że to Morgenstern był bardziej reżyserem "Popiołu i diamentu" niż Wajda. Kiedyś oglądałem jakiś program o Wajdzie i ze wspominek wychodziło że wszystko co najlepsze w filmach Wajdy wymyślił ktoś inny. Nie mówiąc że taki "Katyń" kręcili studenci wg wskazówek Wajdy, on sam na planie był gościem.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
10-05-2013, 15:37
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Więc Wajda to taki polski George Lucas? :)
10-05-2013, 15:45
Stały bywalec
Liczba postów: 794
Liczba wątków: 8
(10-05-2013, 15:37)SonnyCrockett napisał(a): Szkoda tylko że to Morgenstern był bardziej reżyserem "Popiołu i diamentu" niż Wajda. Kiedyś oglądałem jakiś program o Wajdzie i ze wspominek wychodziło że wszystko co najlepsze w filmach Wajdy wymyślił ktoś inny. Nie mówiąc że taki "Katyń" kręcili studenci wg wskazówek Wajdy, on sam na planie był gościem.
Jesteś w stanie udowodnić chociażby jedną z tych tez? Jeśli chodzi ci o spotanie w ramach FPFF w Gdynii, to tam była mowa, że Morgenstern wymyślił scenę z płonącym spirytusem, a nie cały film.
(10-05-2013, 15:45)Crov napisał(a): Więc Wajda to taki polski George Lucas? :)
Nikt tak chyba nie mówi. Jest po prostu jednym z najlepszych reżyserów w historii polskiej kinematografii.
10-05-2013, 15:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2013, 15:49 przez soldamn.)
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Czy na tym forum wszystko musi być upolitycznione? :/
(10-05-2013, 08:40)desjudi napisał(a): Filmy Wajdy nigdy nie były bezkompromisowe. "Człowiek z marmuru" był krytyką stalinizmu zrobioną w czasach Gierka, a "Człowiek z żelaza" próbą 'wyjścia' do Solidarności. Dlatego nigdy nie było ze strony władz jakiegoś większego sprzeciwu, zazwyczaj aprobowano wszelkie pomysły, tym bardziej, że przeciwko Wajdzie każdy bał się występować - jego nazwisko naprawdę coś znaczyło na świecie. Chyba najbardziej bezkompromisowy film Wajdy to "Ziemia obiecana" - bo ideologicznie cholernie daleka od linii partyjnej i dotychczasowego, romantycznego dorobku Wajdy.
Fakt, wszystko się zgadza. Ale ja używając słowa "bezkompromisowe" nie miałem na myśli polityki.
(10-05-2013, 15:25)Capt. Nascimento napisał(a): Wajda tworzył kiedyś niesamowite filmy. Kanał, wyżej wymieniony Popiół i Diament, Ziemia Obiecana...
Miałem na myśli właśnie te filmy, które nie były żadnymi laurkami, a bezkompromisowym, szczerym, brutalnym kinem. Może złego słowa użyłem.
Mnie nie obchodzi czy partia pomagała, czy nie, co i jak. Mnie obchodzi efekt końcowy.
A pomijając to najłatwiej jest oceniać teraz przeszłość wygodnie siedząc sobie na fotelku przed monitorem. Jak ktoś np. chce kręcić filmy w Iranie, to musi podpisać lojalkę i wiele dobrych reżyserów miało takie przejścia.
Ale to znowu jest politykowanie, a mnie chodziło po prostu o same filmy, które kiedyś Wajda kręcił świetne i za które nie mamy się czego wstydzić, a nawet powinniśmy być dumni.
Howgh.
11-05-2013, 00:50
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Cytat:Czy na tym forum wszystko musi być upolitycznione?
Witamy w prawdziwym świecie. Zapominanie o tym lub celowe niedostrzeganie nie jest najrozsądniejszym wyjściem. Lekko mówiąc...:)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
11-05-2013, 07:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2013, 07:48 przez Hitch.)
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
Lawrence, "bezkompromisowość" skojarzyłem z jakiegoś typu kompromisem, między Wajdą a... no właśnie, pierwsze co mi do głowy przychodzi to władza właśnie, która decydowała o być albo nie być. Z drugiej strony słusznie zwracasz uwagę na bezkompromisowość jeśli chodzi o przekaz filmowy skierowany do widza, do jego skojarzeń, oczekiwań, które Wajda burzył vide "Kanał", czyli powstanie w gównie utopione.
Jednak "Wałęsa" niestety zdaje się wpisywać w nurt całkowicie przeciwny idei stojącej za "Kanałem" - tam była demaskacja mitu, a tutaj umacnianie mitu.
11-05-2013, 11:08
Stały bywalec
Liczba postów: 1,783
Liczba wątków: 0
(11-05-2013, 00:50)Lawrence napisał(a): Czy na tym forum wszystko musi być upolitycznione? :/
Niekoniecznie, ale przemysł filmowy jest upolityczniony do szpiku kości, więc po co kopać się z koniem?
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.
11-05-2013, 13:59
Fanboy Nolana
(11-05-2013, 11:08)desjudi napisał(a): Jednak "Wałęsa" niestety zdaje się wpisywać w nurt całkowicie przeciwny idei stojącej za "Kanałem" - tam była demaskacja mitu, a tutaj umacnianie mitu.
A tutaj pełna zgoda. I dla mnie to jest przykre, że Wajda kręci teraz takie sztampowe filmy, a kiedyś tworzył naprawdę świetne kino.
Weźmy np. jedną scenę z Katynia, tę w teatrze. Gdzie ta aktorka z obozu koncentracyjnego, cytuje Antygonę, a później jak bohaterka wychodzi z teatru, to jeszcze raz jak byk musimy widzieć napis Antygona, co by głupi widz wiedział o co chodzi. Strasznie mnie to podczas seansu zirytowało.Tak samo jak i patetyczne dialogi. Współczesny Wajda jest do bólu dosłowny i ja jestem pewien, że i taki będzie "Wałęsa". I dialogi pewnie też będą do bólu nienaturalne. A w dawnych filmach Wajdy, naprawdę wszystko grało i dialogi nie były jakieś udawane, tylko jak najbardziej prawdziwe.
Ale mimo to ja będę Wajdę za jego wcześniejsze filmy bronił. Np. taki "Krajobraz po bitwie" to świetne kino!
11-05-2013, 17:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2013, 17:22 przez Lawrence.)
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(10-05-2013, 15:47)soldamn napisał(a): (10-05-2013, 15:45)Crov napisał(a): Więc Wajda to taki polski George Lucas? :)
Nikt tak chyba nie mówi. Jest po prostu jednym z najlepszych reżyserów w historii polskiej kinematografii.
Odnosiłem się do sugestii, że dawne filmy Wajdy były takie dobre, bo ktoś zawsze odwalał za niego robotę/pomagał bardzo mocno przy jego filmach (to co Crockett napisał o Morgensternie).
11-05-2013, 17:33
Nowy
Liczba postów: 20
Może byc, nie ktore fakty nei zgodne z rzeczywistoscia
------------------------------------------------------------------------
http://www.filmyonline24h.pl/
krychu13, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jun 2013.
01-06-2013, 18:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2013, 19:11 przez krychu13.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,545
Liczba wątków: 17
nowy trejla:
"nie chcem ale muszem" - jakie wymuszoooneee
20-06-2013, 17:40
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,299
Liczba wątków: 29
Nie wiem ale ta Grochowska też jakoś sztucznie sadzi te kwestie. A Więckiewicz? Brzmi poważniej niż oryginał.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
20-06-2013, 18:09
Stały bywalec
Liczba postów: 6,795
Liczba wątków: 6
A co tam nie jest wymuszone? Ja mam coś ze słuchem czy Lechu - jeden z dialogów to:
- Nic się nie boję Leszek.
- Ja też się boję Danusia.
??
20-06-2013, 18:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2013, 21:51 przez PropJoe.)
Fanboy Nolana
Dziwicie się, a przecież po Katyniu powinniście być przyzwyczajeni do wymuszonych dialogów.
20-06-2013, 18:28
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Aktorstwo wydaje się straszne, naturalniej brzmiące dialogi da się usłyszeć w Na Wspólnej.
20-06-2013, 19:11
Nowy
Liczba postów: 669
Fatalna ta Grochowska, nie wiem czy tylko tutaj tak gra, czy może ona generalnie jest po prostu słaba?
No i to chyba pierwszy film Więckiewicza, w którym on też zagra średnio. Nie ma szans, żeby Wajda zrobił z tego dobry film.
20-06-2013, 20:39
|