05-10-2013, 21:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2013, 21:02 przez Pitero.)
|
Wałęsa według Wajdy
|
|
Obejrzane. I krótko film jest dobry. A Więckiewicz nie gra Wałęsy, on jest Wałęsą, znakomita rola, i automatycznie awansuje na mojego ulubionego polskiego aktora. 6/10.
Co? Jak? Zaraz... To wychwalanie Więckiewicza (który wyglądał, w zwiastunach, jak parodiującego Wałesę) to tak serio? Serio?
Nominacje do Oscara, za pierwszoplanową rolę męską ?! Ktoś tu się zgrywa, tak?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 05-10-2013, 21:46
Biorąc pod uwagę, że Wałęsa jest jednym z dwóch najbardziej znanych Polaków w USA, a Wajda jest jedynym obok Polańskiego polskim reżyserem, którego ktoś za wielką wodą kojarzy, to tak, ten film ma szanse nie tylko na nominację, ale i spokojnie na statuetkę - odpowiedni temat, odpowiedni sposób opowiadania, wszystko odpowiednie. Dobre? Niekoniecznie. Ale nie o to przecież chodzi w Oscarach.
A jeśli mówimy o Więckiewiczu - też bym się nie zdziwił, gdyby zgarnął chociaż nominację aktorską, bo jest fenomenalny.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
05-10-2013, 22:12
Holland is country :P
A jak tak zachwalacie Wałęsę, to pójdę do kina. FUCK.
loading podpis...
05-10-2013, 23:40 (05-10-2013, 22:12)Motoduf napisał(a): Biorąc pod uwagę, że Wałęsa jest jednym z dwóch najbardziej znanych Polaków w USA, a Wajda jest jedynym obok Polańskiego polskim reżyserem, którego ktoś za wielką wodą kojarzy, to tak, ten film ma szanse nie tylko na nominację, ale i spokojnie na statuetkę. Po tej aferze z gejami Wałęsa stał się personą non grata i nie liczyłbym na żadną nominację (że o statuetce nie wspomnę). Ratnera wywalili z reżyserii ceremonii po podobnych komentarzach, a wiemy jakie Hollywood ma ogólne poglądy. 06-10-2013, 00:01 Mierzwiak napisał(a):Agnieszka Holland! Racja, zapomniałem :) OGPUEE napisał(a):Po tej aferze z gejami Wałęsa stał się personą non grata i nie liczyłbym na żadną nominację (że o statuetce nie wspomnę). Ratnera wywalili z reżyserii ceremonii po podobnych komentarzach, a wiemy jakie Hollywood ma ogólne poglądy. O, ciekawe, nie wiedziałem, że ktoś w ogóle o tym pisał za granicą, ale okazuje się, że było i w CNN i w Guardianie i w ogóle w wielu miejscach. Mimo to, nie wydaje mi się, żeby to jakoś mocno wpłynęło na werdykt, chodzi przecież o film o Wałęsie, a nie o film Wałęsy.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
06-10-2013, 03:46
No nie wiem. Wciąż to kręci się wokół Wałęsy. Pomóc może nazwisko Wajdy lub przeprosiny Wałęsy, które nigdy nie nadejdą (chociaż...).
06-10-2013, 11:08 (05-10-2013, 21:01)Pitero napisał(a): A Więckiewicz nie gra Wałęsy, on jest Wałęsą WRONG! On nie jest Wałęsą, on jest STOCZNIOWCEM! Robert W. jako STOCZNIOWIEC w kinach w lutym ;) i wyluzujcie czapy z tymi Oscarami - never going to happen
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-10-2013, 16:53
Słyszałam, że póki co "Wałęsa człowiek z nadziei" ma niewielkie szanse nawet na nominację. Wydaje i się, że Wajda się nieco spóźnił z ekranizacją losów Wałęsy, świat i Ameryka ma już innych idoli, a Polskę, która zrobiła już swoje, w d...ośc głębokim "poważaniu. A poza tym nasz prezydent zdążył się już trochę skompromitować swoimi wypowiedziami, jako laureat pokojowej Nagrody Nobla. Podobno największym faworytem jest "Dziewczynka w trampkach" z Arabii Saudyjskiej, wydana niedawno u nas na dvd i dołączona do "Focusa". Mam! I popieram.
A co do Więckiewicza - niech wystąpią ci, którzy go gdzieś na tym forum, całkiem niedawno i przy okazji Wałęsy, opluwali. Jakie teraz macie, czy będziecie mieć miny? :) Ja już od Vinci zaliczam go do ścisłej czołówki polskich aktorów.
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/
http://www.babkafilmowa.blogspot.com/ 06-10-2013, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2013, 17:59 przez Donia Agata.) (06-10-2013, 17:54)Donia Agata napisał(a): A co do Więckiewicza - niech wystąpią ci, którzy go gdzieś na tym forum, całkiem niedawno i przy okazji Wałęsy, opluwali. Jakie teraz macie, czy będziecie mieć miny? :)Więckiewicz to znakomity aktor i nic do niego nie mam, natomiast nie tylko według mnie fragmenty Wałęsy z nim sprawiają wrażenie, jakby pochodziły z polsatowskiego kabaretu. Oczywiście takie wyrwane z kontekstu fragmenty odbiera się inaczej, ale wrażenie było dość silne. 06-10-2013, 18:02
Zwiastun mi się nie podoba, animacja miała być urozmaiceniem, ale jakoś mnie nie przekonuje. Ale ze względu na temat pewnie się wybiorę na film, pozatym Więckiewicz na pewno spisał się dobrzy w tej roli, to jeden z lepszych polskich aktorów moim zdaniem.
blanka, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Feb 2013.
07-10-2013, 13:54 Cytat:natomiast nie tylko według mnie fragmenty Wałęsy z nim sprawiają wrażenie, jakby pochodziły z polsatowskiego kabaretu.No tak, ale czy sam Wałęsa nie jawi się czasem, jak postać wyrwana z kabaretu, tzn. te jego niektóre błazenady, typu wielko dłupgopis, kiedy podpisywał porozumienia sierpniowe, te tzw. "wałęsaliki" typu "plusy dodatnie i plusy ujemne". przecież, gdyby chciał, poszedłby na lekcje poprawnej wymowy, poprawnego słownictwa, czy w ogole poprawnej polszczyzny. Ale on nie, twardo obstaje przy sobie takim jakim jest, czyli swoistą mieszanką chłopa, robotnika, działacza politycznego, wyniesionego niemal do rangi króla, który otarł się o najwyższe intelekty, ale stara się przekonać świat, że nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia. I chyba mu się to udaje. Więckiewicz jest bardzo dobrym świadomym aktorem i jestem pewna, że stworzył takiego Wałęsę, takiego jakim był, jaki był powszechnie odbierany. Z czego, o dziwo uczynił mu zarzut jeden z bardziej uznanych krytyków filmowych T. Sobolewski. Ciekawe jak to wypadło. Wałęsa się z lekka obraził, że wypadł jak bufon. no cóż, albo nie miał przyjaciela, który by mu tę cechę u niego uświadomił, albo był takim bufonem, że nie chciał go słuchać i przyjąć tego do wiadomości. :) Bardziej jestem ciekawa roli Danuty Wałęsy w wykonaniu A. Grochowskiej, znając autobiografię Wałęsowej, ciekawe będzie porównać te dwie kobiety, autentyczną i ekranową i sprawdzić, czy aby Wajda nie przedobrzył w jej przypadku. Ale czy się do kina wybiorę? raczej wątpię, poczekam na emisję w TV, albo na dvd. Tak jak czytałam wywiad z Głowackim, niby Wajda nie chciał robić kapliczki, ale chyba czasem nie mógł się powstrzymać. Czyli, chyba nic nowego o czym byśmy już nie wiedzieli, nie zobaczymy. Nie spieszy mi się więc do kina. Tym bardziej, że szkoły na pewno zadbają o frekwencję.
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/
http://www.babkafilmowa.blogspot.com/ 11-10-2013, 13:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2013, 13:47 przez Donia Agata.) (06-10-2013, 00:01)OGPUEE napisał(a): Po tej aferze z gejami Wałęsa stał się personą non grata i nie liczyłbym na żadną nominację (że o statuetce nie wspomnę). Ratnera wywalili z reżyserii ceremonii po podobnych komentarzach, a wiemy jakie Hollywood ma ogólne poglądy. Wiemy, ale nie dałbym uciąć ręki. Jeśli "Człowiek z Teczki" dostanie prezent od Akademii, zupełnie mnie to nie zdziwi.
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.
12-10-2013, 16:53
Media lubieją takie wymysły pojebów jak "pokojowa rewolucja" albo "bezkrwawe obalania reżimu", więc może Bolkowi coś się skapnie z nagród :)
12-10-2013, 19:44
Chleb - zero marketingu, najwyższa sprzedaż
Google translate for gimbazium: Chlep, zero markentingu, najwyszsza spszedasz. w temacie produkcji nieanglojęzycznych nie jestem, ale poczytałem tu i ówdzie że ten film ma małe szanse na statuetkę. A TV w reklamach tak bardzo to podkreślają, że to polski kandydat do Oscara. Jakoś mnie to nie leży.
loading podpis...
15-10-2013, 15:20
Jeszcze nie wiesz, u nas jak kręcą o jakimś istotnym dla polskiej historii to, nieważne jak słabe, od razu media rozdają ochy i achy? A jak jeszcze to nakręci Wajda/Holland/inny nasz uznany reżyser, to klękajcie narody...
Hej, dostarczyli mi pomysł na kampanię reklamową :). 15-10-2013, 23:16
ale Holland nie lubią po jej interpretacji Janosika. Wajda to ikona polskiego kina, legenda. Coś jak kolor dla taśmy - nie ważne, że użyte wiele razy nie tak jak trzeba, ale trwać będziem w tym przeświadczeniu, że owy towarzysz wysławił naród.
Jak podejrzewam, bez sprawdzania, połowa polskich mediów (właścicieli) sponsorowała ten film, więc dość oczywiste jest wówczas, że się promują. Każdy alfons swój burdel chwali.
loading podpis...
16-10-2013, 00:16 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Zemsta (pana Wajdy) | Maik | 11 | 3,723 |
09-12-2025, 00:34 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |