Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Wesele Smarzowskiego (2021)
https://www.google.com/amp/s/kultura.onet.pl/film/wiadomosci/wesele-2-trwaja-prace-nad-nowym-filmem-wojciecha-smarzowskiego/3x3xepy.amp

Druga część on the way...

Odpowiedz
Przecież z oryginalnym "Weselem" to nie będzie miało nic wspólnego. Od dawna Smarzol mówił, że jego film opowie o Jedwabnem, a tytuł jest wyłącznie roboczy.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

Zwiastun nowego "Wesela". Zdaje się że będzie nowa wersja tego z 2004.

I ta obsada:
Michalina Łabacz, Więckiewicz, Tomasz Schuchardt, Jakubik, Chyra, Dziędziel, Kulesza, Gołębiewski

Motyw z murzynem w środku "białego" wesela to mi tu przypomina "Festen" Vinterberga, z opisów filmu też można by wnioskować podobny kierunek.

Odpowiedz
Nie, to ma być zupełnie inny film. Smarzowski po prostu jak widać nie miał pomysłu na inny tytuł :P

Odpowiedz
Jak go wynoszą pijanego z tej limuzyny to też w sumie pomyślałem o Dogmie i Festen. No i właśnie mi się przypomniało, że kręcili to chyba w Bydgoszczy, co może się dla mnie okazać najciekawszym elementem filmu. 

Ktoś doklei posty z Zapowiedzi?

Odpowiedz
Podobno to nowe "Wesele" jednak jest filmem o Polakach mordujących Żydów. Wbrew pozorom
.

Odpowiedz
Skad takie info?

Odpowiedz
Od początku w zapowiedziach przewijal sie wątek zydowski.

"Produkcja, która ma poruszać problematykę relacji polsko-żydowskich, będzie toczyć się w dwóch planach czasowych – współcześnie (tłem akcji będzie oczywiście wesele) oraz w październiku 1941 roku."

Odpowiedz
Moje info to prywatne jest. Od znajomego, który siedzi w branży. Brzmiał wiarygodnie.
.

Odpowiedz
A miało być tak pięknie.

Odpowiedz
To kozacko, że do pokazywania Polakow jako zachlanych buraków będzie jeszcze dodany antysemityzm. Smarzowski wygra w bingo ;)

Odpowiedz
Cytat:nowe "Wesele" jednak jest filmem o Polakach mordujących Żydów

Słyszałem, że w filmie jest scena, jak naćpany Żyd umiera, przyblokowany kolanem Polaka. Polak trzyma kolano na karku Żyda przez 9 minut i 37 sekund, domagając się, żeby ten oddał mu obiecane złoto. To taka metafora, która ma nawiązać do współczesności.

Odpowiedz
(06-09-2021, 17:44)Mental napisał(a):
Cytat:nowe "Wesele" jednak jest filmem o Polakach mordujących Żydów

Słyszałem, że w filmie jest scena, jak naćpany Żyd umiera, przyblokowany kolanem Polaka. Polak trzyma kolano na karku Żyda przez 9 minut i 37 sekund
21 minut i 37 sekund.

Odpowiedz
Tyle ta scena będzie trwała, ale w wersji reżyserskiej.

Odpowiedz
(06-09-2021, 16:33)srebrnik napisał(a): Podobno to nowe "Wesele" jednak jest filmem o Polakach mordujących Żydów. Wbrew pozorom
A trzeba było potwierdzeń? Przecież od początku mówiono jaki to będzie film. Nie wydaje mi się, żeby Smarzolowi tak nagle koncepcja się zmieniła, żeby kręcić przaśne Wesele 2.0.

Zwiastun to zmyła dla niedzielnego widza, ale żeby ludziska z tego forum się na nią nabrały, to niepodobne.
Jak ktoś w temacie, to mniej więcej wie na co pójdzie, a jak nie, to będzie srogie zdziwko na seansie :)

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Sam nie wiem. Jak zaczynali produkcję, to faktycznie coś było na rzeczy. Nawet słyszałem o tytule "Jedwabne wesele", ale później gdzieś coś szumiało o zmianie koncepcji. W sumie w ogóle tego nie śledziłem później, a zwiastun i plakaty niby próbują mylić tropy.
.

Odpowiedz
A czemu nie o żydach mordujących Polaków?
Kolejny pożyteczny idiota.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Odnoszę wrażenie, iż Smarzol wciąż myśli że potrafi wstrząsnąć swoją widownią, a w rzeczywistości robi się tym tylko coraz bardziej przewidywalny. Zmiana klimatu chociażby na jeden film naprawdę dobrze by mu zrobiła, bo ile razy można oglądać ten sam okrutny i smutny film, tyle że osadzony w innych realiach.

Odpowiedz
(06-09-2021, 16:52)nawrocki napisał(a): Od początku w zapowiedziach przewijal sie wątek zydowski.

"Produkcja, która ma poruszać problematykę relacji polsko-żydowskich, będzie toczyć się w dwóch planach czasowych – współcześnie (tłem akcji będzie oczywiście wesele) oraz w październiku 1941 roku."

Przed Najmro pokazali nowy zwiastun. Dwie linie czasowe są zaprezentowane. Pewnie dzisiaj albo jutro do sieci Kino Świat wypuści trailer.

Odpowiedz
Pełen zwiastun...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon