Where the Wild Things Are (Gdzie mieszkają dzikie stwory)
Dzięki:)

W ogóle Karen O nagrała z dzieciakami całą płytę
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
A ja się nie zawiodłem. Po części wiedziałem co będę oglądał z opowieści osób które widziały już przede mną. Trailer był zachwycający i taki też był sam film. Piękny a zarazem smutny i przejmujący. Problemy młodego i to w jaki sposób próbował sobie z nimi poradzić. Świat który stworzył z jego własnymi zasadami i logiką to było coś pięknego a zarazem przerażającego. Jak widać nie był to świat do końca idealny. Nawet tam chłopak nie do końca radził sobie z trudnościami.
Parę scen perełek między innymi ta w której Carol uświadamia sobie co stracił i przybiega pożegnać Maxa. Cholera potworek miał taką minę, ze nie trudno było się rozkleić. :P
Wspaniała podróż w głąb dziecięcej wyobraźni która nie jest do końca wolna od przeciwności dziecięcego życia i problemów. Ja to kupiłem także scenę końcową z tortem.:)
Zasłużone 10/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
a dajesz niezasłużone? :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Czasami tak, ale kto by się tym interesował:)

Odpowiedz
A jak to rozróżnić? Wtedy piszesz, że to niezasłużone 10/10? :D

BTW - Artemis napisała krótki ale fajny tekścik o filmie, pojawi się pewnie za jakiś czas bo na razie nie ma kto oprawić.

Odpowiedz
Cytat:A jak to rozróżnić? Wtedy piszesz, że to niezasłużone 10/10?
Nie łapcie za słówka.
Czekam na tekst Artemis. Jej zdanie w prawie 100 % pokrywa się z moimi wrażeniami po filmie.

Odpowiedz
Przedpremierowo o Dzikich Stworach - enjoy!

Odpowiedz
Świetna recka świetnego filmu <ok>

BajDeŁej - "Where The Wild Things Are" u nas w kinach podobno od 19 lutego (?), a na DVD i Blu-rayu w Stanach już do kupienia od 2 marca tego roku:

[Obrazek: wherewildthingsaretrade.jpg]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Bardzo dobra recka Artemis. Zgadzam się z Tobą. Film naprawdę wyjątkowy. Ach mieć to na Blu-Ray to coś pięknego:)

Odpowiedz
Artemis napisał(a):nawet jeśli twojemu dziecku podobały się "Kręgosłup diabła" i "Labirynt Fauna"
Nie wyobrażam sobie żeby te filmy pokazać dzieciom :roll:

Odpowiedz
Ja moim dzieciom pokażę

Odpowiedz
Tylko, że to nie są filmy dla dzieci i stawianie tych tytułów obok Where the Wild Things Are jest błędne.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Błędne w sensie błędu wychowawczego? :/

Poza tym: czemu błędne? Jest dziecko? Jest. Jest ucieczka we własne fantazje? Jest. Więc o co chodzi?

"Ojejku, moje dziecko płacze!!" :cool:

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Jest dziecko? Jest. Jest ucieczka we własne fantazje? Jest. Więc o co chodzi?

No jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy krwawą mroczną baśnią z pogranicza horroru, a filmem o dzieciaku, który bawi się ze śmiesznymi stworkami to nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć :) Labirynt Fauna jest tylko dla dorosłych, Stwory w założeniu dla dzieci, a tak naprawdę dla nikogo. Jestem niemal pewien, że dzieciakom by się Stwory nie spodobały.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Tak na serio? Labirynt Fauna jest moim zdaniem znacznie bardziej przyswajalny niż Gdzie mieszkają dzikie stwory - ze względu na narrację. A Kręgosłup diabła to już w ogóle. Baśń z pogranicza horroru? Owszem, ale poczytaj baśnie braci Grimm albo Andersena - to są w dużej mierze "baśnie z pogranicza horroru". W świecie dziecka jest bardzo dużo makabry - w Gdzie mieszkają dzikie stwory zostało to pokazane w wątku jedzenia ludzi.

Oczywiście nie zakwalifikowałabym filmów del Toro jako "filmy dla dzieci", podobnie rzecz ma się ze "Stworami". I wątpię, aby "Stwory" były 'w założeniu dla dzieci', bo to, co Jonze robi na płaszczyźnie stricte narracyjnej, zupełnie temu przeczy.

Odpowiedz
Labirynt Fauna - film dla dorosłych z elementami z filmów dla dzieci.
WTWTA - film dla dzieci z elementami z filmów dla dorosłych.

Taka drobna różnica :)

Odpowiedz
Jak zdefiniujesz "element filmu dla dzieci"?

Odpowiedz
Baśniowy świat, Faun odwiedzający dziewczynkę... na serio muszę to tłumaczyć?

Odpowiedz
Where the Wild Things are: zamiast fabuły - studium postaci; codzienne, społeczne tło; brak sympatycznego bohatera; itp., itd.

Czemu Faun odwiedzający dziewczynkę miałby być "elementem dla dzieci"? Bo tak się "baśniowo" kojarzy? (A "baśń" to oczywiście coś "dla dzieci", a nie "dzieci i dorosłych"). Niektórzy to w ogóle myślą, że jak mamy wątek fantastyczny, to od razu jest "dla dzieci" (tudzież "nastolatków"). Ocenianie filmu po fabule - w oderwaniu od formy - zawsze prowadzi na manowce.

Odpowiedz
Nie musisz mi tego tłumaczyć, wiem, tylko że takie rzeczy są rzadko spotykane w filmach dla dorosłych, a o filmach właśnie mówimy, nie o baśniach jako takich.

Przypominam też, że Wyrocznia aka MPAA dała WTWTA kategorię PG, Labirynt miał R :mrgreen:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon