27-12-2016, 18:46
|
Wiedźmin / The Witcher - seria
|
(27-12-2016, 15:05)Mierzwiak napisał(a): Zresztą zarzut o robieniu w kółko tego samego jest bez sensu, ponieważ to samo możesz napisać o każdej grze. O każdej, serio. Dopiero co pisałeś, że lubisz Call of Duty, grę w której przez cały czas robisz to samo: strzelasz.Tak w kit. W Wiedzminie naprawde tylko się bijesz, jedziesz gdzies, aktywujesz dialog, a potem jedziesz gdzies, bijesz sie i tyle. W GTA, ktore jest grą akcji, ta jazda czy strzelaniny jednak się zmieniają w zaleznosci od miejsca. Inaczej sie strzela w miescie, inaczej w budynku, inaczej jadac samochodami, nie mowiac juz o skryptowanych wypadkach w misjach. Inaczej sie sciga po lasach, inaczej po miescie, itp. W Wiedzminie jedynym urozmaiceniem jest scenariusz i ewentualnie to, czy ktos lubi patrzec na ładne cyfrowe wiodczki, bo walka zawsze wyglada tak samo. Nie ma znaczenia czy sie tluczesz w kanałach, czy w jaskini, czy w świecie bajek, czy w mieście. Mechanika gry ogranicza się do pojechania w jakies miejsce, pogadania i/albo pobicia sie z kims, i tyle. Jedzie sie tak samo po lesie, po mieście, po plaży - co najwyzej koń gdzieś zwolni, gdzieś się łatwiej zgliczuje. Ewentualnie czasem jestes zmuszony do użycia super-zmysłu Wiedzmina do "tropienia" albo "śledztwa" czyli de facto po prostu aktywowania kolejnych skryptów, co nie wymaga od gracza zadnego zaangazowania poza podejsciem gdzies i kliknieciem. No i drugą rzeczą jest oczywiscie czas rozgrywki. Przejscie Call of Duty to jakies 4-8 godzin, a Wiedzmina 3 jakieś dziesiec razy tyle. W CoDach (tych dobrych, np. MW) masz skondensowaną fabułę, która dodatkowo napędza akcje. Same sceny akcji rowniez sa zroznicowane. A Wiedzmin 3 to gra z ciekawym scenariuszem, do której ktoś dokleił na siłe grę. ;) Ale to oczywiscie moje zdanie, ja wasze szanuje i skoczyłbym za wami w ogień. Niemniej pogranie w te gre naprawde sporo sprawilo, ze tylko utwierdzilem sie w przekonaniu, ze to bylby lepszy serial niz gra. Wyjątkiem jest Heart of Stone, ktore jest naprawde super i cały ten DLC jest IMO lepszy całościowo niż W3. Glownie, dlatego że kondensuje historie zamiast ją rozciągać, a do tego daje mocną motywacje dla postaci i gracza (w postaci znamienia i tajemnicy). I w nim np. dobrze działa taka "nudna" misja w stylu pójścia na wesele, gdzie sie tylko chodzi i gada. 27-12-2016, 18:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 18:59 przez Gal Anonim.)
W GTA też "jedzie się tak samo", nie wiem o czym piszesz. Czy to wieś czy miasto, trzymam X na padzie i skręcam, wszystkie strzelaniny też są dokładnie takie same. Co za różnica czy moją osłoną jest traktor czy murek w centrum? I w ogólnie nie rozumiem o czym w ogóle jest ta cała dyskysja, no ale OK, krytykujmy RPG fantasy za to że nie jest Tetrisem a Uncharted za to że nie można polatać statkiem kosmicznym. Legitne.
27-12-2016, 19:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 19:15 przez Mierzwiak.)
Jeżeli strzelaniny w GTA są różne, to równie dobrze można powiedzieć, że walki w Wiedźminie są różne, bo czasem lejesz się z ludźmi, czasem z potworami (i to różnymi!) czy duchami, a taktykę trzeba często zmieniać.
27-12-2016, 19:31
Nie czaicie. W GTA możecie spieprzyć się z trasy, wsiąść w ciężarówkę albo na motor, spowodować ogromny wypadek, robić kaskaderskie wyczyny, rozjeżdżać ludzi. W W3 jeździsz na anemicznym koniu. Jeżeli trzymasz X, koń zawsze będzie trzymał się trasy. Równie dobrze można byłoby wybrać opcję auto-ride (taka jest w FFXV, heh).
W CoD macie fragmenty z ucieczką przed walącym się budynkiem, obronę przed oblężeniem, bieg po amunicję, naparzanie z miniguna, ataki i kontrataki, przeskakiwanie z osłony do osłony, parcie naprzód albo wycofywanie się. W W3 uskakujecie w bok i robicie dwa ciosy mieczem. Zawsze. 27-12-2016, 19:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 19:48 przez military.)
No, skoro tak to ci powiem krótko - c**ja pograłeś i c**ja wiesz.
27-12-2016, 19:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 20:01 przez Gieferg.)
Co z tego, że budynek się wali albo musisz się bronić, skoro zawsze biegasz i strzelasz tak samo. Zmiana scenerii nie zmienia nic w mechanice.
Mechanika w Wiedźminie nie jest może skomplikowana, a starcia nie tchną głębią z Dark Soulsów, ale czego można więcej oczekiwać? W takim Baldursie też się tylko chodziło od postaci do postaci, często się walczyło (i najczęściej w jeden, najlepszy sposób - pajęczyna na grupę przeciwników i kule ognia) i tyle. Kiedyś zagrywałem się w przygodówki, tam to dopiero mieliśmy prostacką mechanikę. W tych grach chodziło tylko o to, żeby odpowiednio połączyć przedmioty. 27-12-2016, 20:02
W Baldursie miałeś nieporównywalnie więcej taktyki (z aktywną pauzą, ffs) plus własne buildy diametralnie różnych postaci. W CoD masz reżyserię, która zawsze wymaga od ciebie uwagi, i levele bardzo od siebie odmienne, wymagające wyczucia sytuacji i stałego przemieszczania się w poszukiwaniu osłony. W W3 zawsze walczysz taką samą bronią na takim samym płaskim polu, a taktyka to zawsze "uskok, cios, cios". Double Dragon ma więcej głębi.
27-12-2016, 20:14
Czyli tak jak pisałem - problemem Wiedźmina jest to, że jest RPGiem fantasy z otwartym światem a nie wyreżyserowanym do ostatniego piksela shooterem fps. Jak grać? :(
A The Last of Us ma nudny gameplay, bo nie można rozjeżdzać prostytutek, o! 27-12-2016, 20:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 20:28 przez Mierzwiak.)
Mierzwiak, naprawdę nie chce mi sie powtarzac. Problemem W3 jest to, że na tak DŁUGĄ grę z tak OGROMNĄ mapą jest w niej mało do roboty. Skyrim ma mneijszą mapę i znacznie bardziej złożoną mechanikę... wszystkiego. Co prawda jest durny i zabugowany, ale w nim JEST CO ROBIĆ. W W3 nie ma.
27-12-2016, 20:51 (27-12-2016, 19:12)Mierzwiak napisał(a): W GTA też "jedzie się tak samo", nie wiem o czym piszesz.Wiec proponuje pograc wiecej w Wiedzmina i sprobowac porobic takie akcje jeżdżąc na koniu, jakie mozesz robic w GTA. Bo jezeli nie widzisz roznicy miedzy jazda autem w GTA, a jazda na koniu w Wiedzminie to w którąś grę wyraźnie grałeś za mało. W GTA masz dynamiczne pościgi, których inteswyność i sposob prowadzenia rozni sie w zaleznosci od lokacji (inaczej na otwartych przestrzeniach, inaczej w miescie); strzelaniny w samochodach; efektowne akrobacje. W Wiedzminie jedziesz na koniu albo jedziesz na koniu wciskajac "shift". Cytat:no ale OK, krytykujmy RPG fantasy za to że nie jest Tetrisem a Uncharted za to że nie można polatać statkiem kosmicznym. Legitne.Eee... Co? Nie, krytykuje Wiedzmina za to, że robi sie w nim to samo i rozgrywka jest malo zroznicowana. Ty postawiłeś obok CoD, ja przywołałem GTA, by na ich przykładach wytłumaczyć ci na czym polega roznica i, że nie robi sie w nich po prostu "ciągle tego samego", nic wiecej. Swoja droga, IMO Wiedzmin 3 to dosc sredni RPG. 27-12-2016, 21:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 21:11 przez Gal Anonim.) (27-12-2016, 21:05)Crov napisał(a): Wiec proponuje pograc wiecej w Wiedzmina i sprobowac porobic takie akcje jeżdżąc na koniu, jakie mozesz robic w GTA.W GTA nie mogę zapolować na bazyliszka, wykuwać mieczy ani przygotowywać eliksirów, no i? Dyskutuj z tym. Podsumowując, odkryłeś że: - obie gry należą do innych gatunków / konwencji - można w nich robić różne rzeczy - mają gameplay oparty na innej mechanice - łączy je jedynie otwarty świat Jestem pod wrażeniem. Naprawdę. Inna sprawa, że luzackość, bycie niegrzecznym i całkowita swoboda są wpisane w założenoa GTA. Założenia Wiedźmina są inne więc jeśli ktoś oczekuje że będzie w tej grze robić demolkę to sorry, ale pomylił adres. 27-12-2016, 21:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 21:23 przez Mierzwiak.) (27-12-2016, 21:13)Mierzwiak napisał(a):Co? :D Mierzwiak, ale gdzie zachodzi w zwarcie w twoim rozumieniu tego, co pisze? Nie chodzi o to, czego nie mozna robic tylko o to, co sie robi. Napisales, ze moznaby napisac, ze w kazdej grze robi sie to samo - i w GTA, i Wiedzminie "jedzie się tak samo". Napisalem ci, ze roznica polega m.in. na tym, że gra x trwa x razy krocej i jest bardziej skondensowana, a takze na tym, ze mechanika na ktorej sie opiera gra y jest zroznicowana. I, że np. w GTA poscigi nie wygladaja zawsze tak samo, a w Wiedzminie tak. Co z tego, ze Wiedzmin to nie gra jak GTA skoro lwia czesc rozgrywki to JEST jezdzenie na koniu? Ja nie wymagam by w Wiedzminie dalo sie latac helikopterem. Pisalem o powtarzalności rozgrywki i małym jej zróżnicowaniu.(27-12-2016, 21:05)Crov napisał(a): Wiec proponuje pograc wiecej w Wiedzmina i sprobowac porobic takie akcje jeżdżąc na koniu, jakie mozesz robic w GTA.W GTA nie mogę zapolować na bazyliszka, wykuwać mieczy ani przygotowywać eliksirów, no i? Cytat:Założenia Wiedźmina są inne więc jeśli ktoś oczekuje że będzie w tej grze robić demolkę to sorry, ale pomylił adres.To wina gracza, ze oczekuje od gry ciekawej rozgrywki? ;) Jezeli ktos zrobilby gre o czlowieku bez nog i bez rąk, ale z otwartym swiatem wielkosci San Andreas i nie daloby sie po nim podrozwac inaczej niz ślamazarnie człapiąc kadłubkiem to tez wina gracza, ze oczekuje czegos ciekawszego? ;) Jednym z moich zarzutów wobec Wiedzmina jest to, ze ma wielki otwarty swiat, choc wcale go nie chce - bo jego zawratość działałaby znacznie lepiej w bardziej skondensowanym srodowisku. Ale znow: nikt nie mowi o robieniu demolki. Znow sobie budujesz wlasne argumenty, na ktore odpowiadasz. Choc brak możliwosci np. zrobienia burdy i odczucia konsekwencji tego to jest jeden z najwiekszych minusów fasadowego "żyjącego" świata Wieska 3. 27-12-2016, 21:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 21:55 przez Gal Anonim.) (27-12-2016, 21:50)Crov napisał(a): Napisalem ci, ze roznica polega m.in. na tym, że gra x trwa x razy krocej i jest bardziej skondensowana, a takze na tym, ze mechanika na ktorej sie opiera gra y jest zroznicowana.GTA grą skondensowaną? ROTFL Nie wiem kiedy ostatnio grałeś w jakąś część GTA, ale w ostatniej części nawet główna fabuła jest rozwleczona do granic możliwości a gameplay to monotonne nudziarstwo, które ratuje geniusz Rockstara objawiający się w kreacji świata, humorze, satyrze, przywiązaniu do detali i bohaterach. Uwielbiam tę serię, ale już mi się przejadła. Bo poza nowymi bajerami jest to dokładnie ta sama gra co zawsze i od GTA III tak naprawdę niewiele się zmieniło. Wiedźmin ograniczony jest konwencją i dla każdego z odrobiną działającej tkanki mózgowej oczywistym jest, że gra fantasy będzie ograniczona do jednego środka transportu jakim jest koń podczas gdy GTA i jego klony oferować będzie cały wachlarz pojazdów. To samo będzie dotyczyć innych aspektów gameplayu i konkretnych jego elementów, których obecność lub brak będzie zależeć właśnie od gatunku. Inną sprawą są oczekiwania gracza i preferencje, nikt nie będzie po Wiedźminie oferować atrakcji i swobody (tylko pozornej; ile można strzelać do ludzi, rozjeżdzać ich i ganiać się z policją) rodem z GTA ani nikt po GTA nie będzie oczekiwać czytania dokumentów, rozwijania postaci, alchemii i walk mieczem z upiorami i mitycznymi stworami. Jedynym RPGiem jakiego w życiu przeszedłem jest Morrowind, za to grałem we wszystkie główne części GTA i na ten moment to Wiedźmin oferuje mi coś ciekawszego i bardziej zróżnicowanego. Cytat:np. w GTA poscigi nie wygladaja zawsze tak samo, a w Wiedzminie tak. Co z tego, ze Wiedzmin to nie gra jak GTA skoro lwia czesc rozgrywki to JEST jezdzenie na koniu?Pościgi i obecność samochodów w, no wiesz, Grand Theft AUTO są podstawą tej gry, koń w grze fantasy to tylko dodatek ułatwiający podróżowanie. Nie trzeba długo główkować by wpaść na to, że w grze takiej jak Wiedźmin nie będzie pościgów przy prędkości 200km/h, ze szczelaniem i wybuchami. Powtarzam: nie ten adres. Cytat:Pisalem o powtarzalności rozgrywki i małym jej zróżnicowaniu.Które dotyczy też GTA. Warto to sobie uświadomić, to że w GTA jest fryzjer, tenis, skutery wodne, spadochrony itp. nie zmienia prostego faktu, że gameplayowo to banalna, powtarzalna do bólu gra. Cytat:To wina gracza, ze oczekuje od gry ciekawej rozgrywki? ;)To wina gracza, że nie rozumie z czym ma do czynienia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byś zaproponował jak możnaby rozgrywkę w W3 urozmaicić, chętnie poczytam. Cytat:Jezeli ktos zrobilby gre o czlowieku bez nog i bez rąk, ale z otwartym swiatem wielkosci San Andreas i nie daloby sie po nim podrozwac inaczej niz ślamazarnie człapiąc kadłubkiem to tez wina gracza, ze oczekuje czegos ciekawszego? ;)Tak, ponieważ nie rozumie, że założeniem gry było wcielenie się w człowieka bez nóg i rąk. Jeśli ktoś ma pretensje że w grze fantasy jeździ się konno, co jest wolniejsze niż jazda sportowym wozem, to ma problem. Poważny. Cytat:nikt nie mowi o robieniu demolki. Znow sobie budujesz wlasne argumenty, na ktore odpowiadasz.Nie? (27-12-2016, 21:05)Crov napisał(a): Wiec proponuje pograc wiecej w Wiedzmina i sprobowac porobic takie akcje jeżdżąc na koniu, jakie mozesz robic w GTA.Więc zdefiniuj "akcje", bo nawet jeśli chodzi o same pościgi sportowymi wozami, wyścigi, szalone skoki z budynków, palenie gumy i inne tego typu rzeczy, to i tak to co piszesz jest crazy as fuck. 27-12-2016, 22:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 22:56 przez Mierzwiak.) Crov napisał(a):Choc brak możliwosci np. zrobienia burdy i odczucia konsekwencji tego Zaczep strażników, postrasz ludzi będąc w ich sąsiedztwie albo wyciągnij na nich broń, ukradnij im coś sprzed nosa to zobaczymy czy jest "brak możliwości odczucia konsekwencji". Mierzwiak napisał(a):Wiedźmin ograniczony jest konwencją i dla każdego z odrobiną działającej tkanki mózgowej oczywistym jest, że gra fantasy będzie ograniczona do jednego środka transportu jakim jest koń Łodzi jeszcze nie znalazłeś, co? ;) Cytat:że w grze takiej jak Wiedźmin nie będzie pościgów przy prędkości 200km/h, ze szczelaniem i wybuchami. 200 km/h może faktycznie nie, ale co do reszty... Cytat: to że w GTA jest fryzjer W Wieśku też jest :) I przy okazji - w Gwinta grasz? Ja za pierwszym razem odpuściłem, ale potem, gdy miałem już pod ręką fizyczne talie, rozgrywki którymi stały się punktem obowiązkowym na imprezach, również w grze zacząłem grywać (i zbierać karty). 27-12-2016, 23:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2016, 23:30 przez Gieferg.)
Znalazłen, znalazłem, pisałem skrótem myślowym. Ale tak czy siak ta łódka nie pozwala na takie akcje jak w GTA :P
Na razie nie gram, tylko próbowałem i gra wydaje się... świetna :) 27-12-2016, 23:36 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Resident Evil (seria) | Snappik | 296 | 62,634 |
01-05-2026, 19:26 Ostatni post: Gladius |
|
| Tomb Raider (seria) | peju | 186 | 37,840 |
18-03-2026, 20:55 Ostatni post: Rudy102 |
|
| Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier | Mierzwiak | 456 | 83,147 |
13-02-2026, 14:45 Ostatni post: Paszczak |