Wywiad z wampirem
A co powiesz o Od Zmierzchu Do Świtu?

Swoją drogą do podobnych wniosków co Military doszedł Garth Ennis w jednym numerze Kaznodzieji gdzie zestawił ze sobą dwóch wampirów - normalnego gostka, przestępcę i wampira stylizującego się na te filmy "Bo myślał, ze tak trzeba" :] - reszty nie zdradzę, ale polecam zapoznanie się z tym bo to jeden z fajniejszych zeszytów, no i nie wymaga znajomości całej serii.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Corn napisał(a):A co powiesz o Od Zmierzchu Do Świtu?

O filmie czy o wampirach? Bo jak o filmie - dobry dokładnie do sekundy, w której pojawiają się wampiry. Potem dno.

Jeśli o wampirach - znowu niestraszne, znowu swoja parodia. Niby próbują nadrabiać wyglądem, ale skoro dwóch kolesi, staruszek i dwójka nastolatków załatwiają całą armię pradawnych potworów, to... kiepszczaste te potwory.

Odpowiedz
Jakby tak spojrzeć na to co wampiry zabija, to one takie delikatne są :P pokropi się wodą, postrzela ze srebra, zaświeci ultrafioletem i puch. Muszą jeszcze, nieszczęsne, uważać na wszelkie prostopadle się krzyżujące się przedmioty... To takie troche postacie z baśni, gdzie ten zły ma jakiś słaby punkt, jest wyraźnie powiedziane co i jak. Tymczasem Alieny, Predatory, czy jakieś zombie nie mają słabych punktów - tak widocznych i ewidentnych słabych punktów.
Są wiarygodniejsze, bardziej drapieżne, są ogólnie lepsze?

Najmocniejszym powodem, by utrzymać prawo do posiadania i noszenia broni przez ludzi jest to,
że stanowi ono dla nich ostateczny środek do obrony przed tyranią rządu.
-- Thomas Jefferson

Odpowiedz
military napisał(a):Co znaczy jakiś pijący krew, włóczący się po nocach zakapior, skoro za rogiem zwykły, pozbawiony mocy obwieś może cię zaciukać nożem w biały dzień?
Co znaczy Obcy w kosmosie, gdzie nikt nie usłyszy twojego krzyku, skoro za rogiem...

Cytat:Zauważ, że one zawsze potrzebują stylizacji. Jeśli występują w filmie osadzonym we współczesności, są ubrane w skrzypiące skóry i czarne okulary. Są tak samo nierzeczywiste dla współczesnego widza jak hermafrodyty w firankach. Bo jeśli byłyby normalnymi ludźmi, którzy żywią się krwią, to... przecież nie byłoby nic ciekawego.
No cóż, ja uważam Martina Romero za bardzo ciekawy film. Podobnie jak szwedzkie Pozwól mi wejść.

Cytat:Bo w wampirach straszy przede wszystkim to, że piją krew, no nie? A artystyczne picie krwi to nuda.
Dla mnie wprost przeciwnie:

[Obrazek: 164154791927efb71259.jpg]

Poza tym w wampirach nie straszy tylko picie krwi, ale i nieśmiertelność.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Poza tym w wampirach nie straszy tylko picie krwi, ale i nieśmiertelność.

Ale mówimy o czynnikach straszących, a nieśmiertelność prowadzi tylko do smętnych wywodów o tym, jak życie potrafi zmęczyć. Zemeckis opowiedział o tym ciekawiej i poważniej w komedii niż milion reżyserów w filmach o wampirach.:)

Artemis napisał(a):Co znaczy Obcy w kosmosie, gdzie nikt nie usłyszy twojego krzyku, skoro za rogiem...

Wiedziałem, że to powiesz, nawet miałem już napisać w poprzednim poście to, co teraz, ale nie chciałem uprzedzać biegu wypadków.:) Otóż to nie jest dobra analogia. W przypadku Obcego masz do czynienia z czymś nieludzkim. Elementem grozy jest obcość, mrok; straszy to, że potwór gdzieś się tam kryje, a ty nawet nie wiesz jak wygląda, jak funkcjonuje, czego się boi. W filmach o wampirach masz natomiast pełną koncentrację na postaci potwora. To on jest głównym bohaterem. Wiesz o nim wszystko. Jest bardzo ludzki. Ma cię przerażać fakt, że pije krew... cóż, kanibale jedzą ludzkie mięso i mimo że to zwykli ludzie, są bardziej przerażający od wydumanych wampirów. Wampira bardzo łatwo przyrównać do człowieka, a wtedy można zbyć go machnięciem ręki - gorsze rzeczy się dzieją. W przypadku kosmitów masz inną sytuację - są czymś nieporównywalnym i wcale nie ma pewności, że jest coś gorszego od zetknięcia się z nimi.

Odpowiedz
Wampir też może być czymś nieludzkim. Poza tym ilość interpretacji mitu wampirycznego jest tak szeroka, że trudno powiedzieć: wiesz o nim wszystko.

Odpowiedz
W ramach danego filmu wiesz. W tym wypadku mówimy o Wywiadzie. Wszystko jak na dłoni. Blade - jeszcze większe uproszczenia. Problemem jest uczynienia wampira główną postacią. Nie był nią np. w Draculi - i wyszedł wporzo film. Nie był we Fright Night - i też było fajnie. W Lost Boys też nie było wiadomo do końca, o co chodzi.

A teraz wyobraź sobie Obcego w stylistyce filmu wampirycznego. Młody Xeni szwęda się przez 3 godziny po statku kosmicznym i narzeka, jak to źle mieć kwas zamiast krwi. Jaki to on nie jest wyobcowany i smutny. Matka traktuje go chłodno, bracia nie zwracają na niego uwagi. Na dodatek ci ludzie, których co jakiś czas musi zabijać, a brzydzi się widokiem flaków. Nie no, to z pewnością byłby udany horror.:)

Odpowiedz
W tym rzecz ze Wywiad horrorem miał nie być, bardziej dramatem ale ze względu na poruszaną tematykę wielu przypisuje go do horroru.

Odpowiedz
Niechaj ci będzie - wtedy jako dramat jest banalny, pusty, przestylizowany i koszmarnie zmontowany.:)

Odpowiedz
No i teraz się mogę zgodzić :]

Swoją drogą ode mnie Wywiad zbiera 4/10. Również wolę podejście do ''gatunku'' typu Lost Boys.

Odpowiedz
military napisał(a):Wampiry to twór romantyków - tak samo jak oni nieaktualny. Zauważ, że one zawsze potrzebują stylizacji. Jeśli występują w filmie osadzonym we współczesności, są ubrane w skrzypiące skóry i czarne okulary. Są tak samo nierzeczywiste dla współczesnego widza jak hermafrodyty w firankach.

A właśnie, że czasem obywają się bez stylizacji. Przykładowo taki wizerunek wampira z "Uzależnienia" nie ma skóry i okularów, nie jest jakimś neoromantycznym, przypudrowanym tworem i dobrze odpowiada obrazowi czającego się za rogiem zakapiora z nożem, o którym piszesz. I co najciekawsze - nie straszy w ogóle.

[Obrazek: addiction5.jpg]

Odpowiedz
No właśnie.
Swoją drogą - JB, wielkie dzięki, ostatecznie mnie zmobilizowałeś, bym powtórzyła film Ferrary. W ogóle to uwielbiam Lili Taylor.

Military - doszliśmy do tego, co ja już powiedziałam kilka postów wyżej; kwestia estetyki się odzywa. Ja eleganckie firanki lubię. A takie podszyte homoerotyzmem? Jeszcze bardziej:)

Odpowiedz
No właśnie, niestety "potwór w firance" mnie nie kręci i dla mnie stanowi zaprzeczenie sensu istnienia potworów.:) Tak, wiem, "bo wampiry to nie potwory, bo one mają wzbudzać współczucie". Takich jeszcze bardziej nienawidzę.:)

Odpowiedz
skoro nawet hbo nie umie pokazać wampiryzmu tak, żeby mi sie podobało, to najwidoczniej nie ma ratunku dla tego odłamu kina grozy - po prostu musi być do dupy. i pomyśleć, że wilkołaki dają rade - bez pedalstwa, bez emo, bez sztucznej stylizacji.

Odpowiedz
Myślałam, że kto jak kto, ale ty akurat wierzysz, że najbardziej irracjonalny czy głupi pomysł można sprzedać w dorosłej i brutalnej formie:)

Co do HBO, to im wampiryzm współczesny, poważny i bez stylizacji wyśliznął się spomiędzy palców, nie mów mi, że w True Blood nie miało potencjału na, że tak się górnolotnie wyrażę, współczesnego Faulknera. Wizerunek został zbyt przestylizowany, fabuła nie chwyciła (OK, widziałam tylko 4 odcinki, ale coś tam na ten temat słyszałam). Nie wampir jako taki.

Odpowiedz
Mental napisał(a):nie ma ratunku dla tego odłamu kina grozy - po prostu musi być do dupy

Pozwól mi Wejść jest o wampirach, a nie ma tam cool wampirów w skórach, ani wampirów w firankach 8)

Filmy o wampirach są fajne, a Wywiad przede wszystkim 8)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Cytat:bez pedalstwa, bez emo, bez sztucznej stylizacji.
W 30 dni nocy nie ma pedalstwa, emo ani sztucznej stylizacji. Wampiry tam są jak najbardziej budzące grozę i nie noszą firanek.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To była aluzja do True Blood.

Mental, musisz obejrzeć Twilight : )

Odpowiedz
Danus napisał(a):W 30 dni nocy nie ma pedalstwa, emo ani sztucznej stylizacji. Wampiry tam są jak najbardziej budzące grozę i nie noszą firanek.

Tylko wyglądają jak ruska mafia i występują w jednym z najmniej logicznych filmów evar.:)

Odpowiedz
military napisał(a):występują w jednym z najmniej logicznych filmów evar
Logiczny nie logiczny ale wampiry wyglądają tak jak powinny wyglądać wygłodniałe potwory w ludzkiej skórze. Tej ekipy można autentycznie się bać. Bo przestraszysz się pedała w firance?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości