Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,130
Liczba wątków: 69
michax napisał(a):wątek romansowy tych młodych w 1920 przypominających trochę melodramat jak z kina klasy B
Ja tam bardziej widziałem nawiązania do "The Ghost and the Darkness", "Out of Africa" czy "Titanica", no chyba że uznamy, że one też przypominają melodramaty jak z kina klasy B ;) Tak czy srak uważam, że jest to jak najbardziej celowe. Swoją drogą to chyba mój ulubiony z tych wszystkich seriali w uniwersum "Yellowstone", czekam z niecierpliwością na 2 sezon.
Co do "Yellowstone" to serial niejako padł ofiarą własnego sukcesu w Stanach i dlatego stał się tą "Dynastią dla facetów". Wiadomo, nie będą kończyć po dwóch sezonach i zarzynać kury znoszącej złote jaja stąd takie "spowolnienie" akcyjki w kolejnych sezonach i większy nacisk położony na intrygi okołorodzinne i inne tego typu wiksy. Mimo wszystko jak ktoś wsiąknie to będzie oglądał dla samych widoczków i całego tego kowbojskiego mumbo-jumbo - przynajmniej ja tak mam, nie wiem jak inni :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
21-01-2024, 18:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2024, 19:07 przez slepy51.)
Stacjonarny podróżnik
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 2
Ja wciągnąłem wszystko, sezony 1-2 w zachwycie, dalej już tylko z zadowoleniem, ale jak dla mnie to w takim anturażu mogliby tylko jeździc i gadać i też byłbym w siódmym niebie bo kapelusze mają.
Prequel to 1883, nie 1860.
21-01-2024, 20:45
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,130
Liczba wątków: 69
Ogólnie michax ma chyba problem z zapamiętywaniem dat, bo "1923" pomylił z "1920" :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
21-01-2024, 22:12
Stały bywalec
Liczba postów: 3,026
Liczba wątków: 8
A moglem sprawdzić dokładnie tytuły. Teraz wpisałem 1860 na imdb i okazało się, że jest taki włoski film historyczny z 1932 roku:)
Dobrze że nie walnąłem się jeszcze bardziej i nie napisałem 1983, czyli wiadomy serial Agnieszki Holland :D
22-01-2024, 01:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2024, 01:05 przez michax.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,333
Liczba wątków: 5
No popatrzyłem trochę. Temu całemu Szeridanowi to mógłby ktoś powiedzieć, że nie musi być co 5 minut wybuchu wulkanu, żeby było ciekawie :)
Jadą nad rzeką to się chłopak mało nie utopi. Jadą do domu to trafiają na zboczeńców w furgonetce. Ale już szczytem tego typu akcji było jak ten koleżka co do niego Mental wzdychał pojechał wytropić niedźwiedzia. Oczywiście znalazł dwoje turystów, a oni spadli ze skały, a jak jechał z policjantką na miejsce zbrodni na misiu, to ta się nadziała na pal :D
Ale widoczki ładne, muszę przyznać. Chyba mógłbym być takim księciem w Montanie, gdzie moje ziemie ciągną się aż po horyzont. Bo takim kowbojem gdzieś na południu to słabo. Gorąco, kaktusy i te sprawy. A na północy fajnie, nie za gorąco, piękne góry, hacjenda z kominkiem, lasy...
To coś dla mnie.
Ma chłop głowę (Szeridan) do realizacji i ogólnie fach reżyserski w ręku, ale scenarzystą to raczej jest mocno kiepskim. Nakreślić sytuację ogólnie (jak mawiał klasyk) to umie. Wykłada się na szczegółach. Ale na razie będę oglądać dalej.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
22-01-2024, 10:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2024, 10:54 przez Dr Strangelove.)
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,891
Liczba wątków: 15
Cytat:Ma chłop głowę (Szeridan) do realizacji i ogólnie fach reżyserski w ręku, ale scenarzystą to raczej jest mocno kiepskim
Ostatnio Sheridan był u Rogana gdzie opisywał jak wyglądała jego praca od sezonu 3 i no, nie dziwię się, że jest tak mocny odczuwalny spadek jakości, gdy facet po całym tygodniu kręcenia, montowania i poprawiania filmu (tego z Jolie) wracał na chatę w piątek w nocy i pisał scenariusze w soboty od 2 w nocy do późnego wieczora, potem małe poprawki w niedzielę i skrypt wylatywał do produkcji, gdzie nikt tego potem nie poprawiał. Nie da się w takich warunkach stworzyć nic sensownego
22-01-2024, 12:34
Miss Avatara 2016
No ja jestem starym boomerem i po prostu cenię sobie jak twórca/twórcy wiedzą skąd chcą wyjść i dokąd dojść. No a w dzisiejszych czasach to wiemy jak jest. Zacznie się coś, chwyci, to kręcimy dalej, wymyśli się po drodze. Fajnie było (niezależnie od subiektywnej oceny) jak taki Tolkien sobie siadł, pomyślał, pisał, poprawiał, pisał, poprawiał, aż przyszedł z gotową całością.
Dziś by skończył jak Grubas z Westeros, a my byśmy czekali co dalej z tym Aragornem i czy te pokurcze gdzieś dojdą czy nie?
Niestety mam też słabość do szczegółów, bo dobrze wymyślona historia właśnie szczegółami stoi.
Tutaj na przykład mamy Costera, który rucha panią gubernator, wszystkich ma w garści i w ogóle zachowuje się jak jakiś Tywin Lannister, a potem nagle mamy rozmowę:
- Jak tu zbudujemy hotel, to ceny działek pójdą w górę. Podatki od nieruchomości też pójdą w górę.
- Właśnie. Gość będzie musiał zapłacić 11 milionów a go nie stać i się wywali i głupi ryj rozwali.
Co to za Lannister który nie ma kilku baniek? To jakaś popierdółka. Jasne, że nie musi być miliarderem, ale skoro jest taki zajebiście potężny to niech ta potęga będzie nie tylko na papierze, bo tak się scenarzyście podoba.
Albo ta jego córka pijaczka. Bruździ im ten syn Johna Hustona, a nagle się okazuje, że można go kupić za czapkę gruszek, bo akcje poleciały na pysk, a sam jest w długach po uszy. To ten szprytny Wódz Wielka Zemsta nie mógł go po prostu kupić, tylko z nim robi jakieś skomplikowane negocjacje?
22-01-2024, 15:35
Stały bywalec
Liczba postów: 12,479
Liczba wątków: 29
(22-01-2024, 15:35)Dr Strangelove napisał(a): Fajnie było (niezależnie od subiektywnej oceny) jak taki Tolkien sobie siadł, pomyślał, pisał, poprawiał, pisał, poprawiał, aż przyszedł z gotową całością.
Dziś by skończył jak Grubas z Westeros, a my byśmy czekali co dalej z tym Aragornem i czy te pokurcze gdzieś dojdą czy nie?
Jak czytałem, LOTR oryginalnie miał być wydany jako jedna całość, ale wydawca powiedział, że to za gruba cegła i lepiej to rozdzielić na trzy części.
22-01-2024, 19:56
Miss Avatara 2016
Zgadza się rzecz jasna, ale to kwestia wtórna. Całość została wydana kiedy była ukończona, bo autor wiedział co chce napisać, przemyślał to i do wydawcy poszedł dopiero jak miał gotową historię.
22-01-2024, 21:22
.
Liczba postów: 27,595
Liczba wątków: 61
To niekoniecznie musi być problem, Prus pisał Lalkę na bieżąco, z przerwami i popędzaniem przez wydawcę i czytelników, a wyszło mu arcydzieło.
22-01-2024, 21:56
Agent Putina
Liczba postów: 4,335
Liczba wątków: 21
Milch pisząc Deadwood co chwila zmieniał zdanie i dostawiał/wykreślał postacie bo mu wpadł w oko statysta albo zirytował aktor. Hearst miał być w trzecim sezonie przez kilka odcinków.
22-01-2024, 21:58
Miss Avatara 2016
(22-01-2024, 21:56)simek napisał(a): To niekoniecznie musi być problem, Prus pisał Lalkę na bieżąco, z przerwami i popędzaniem przez wydawcę i czytelników, a wyszło mu arcydzieło.
Oczywiście, że nie. Tylko jak widać Szeridan to nie Prus :)
A jak nie jesteś Prusem to weź sobie pomocnika.
22-01-2024, 22:01
Stacjonarny podróżnik
Liczba postów: 650
Tymczasem TS bierze się za kolejny projekt - będzie ekranizował "Imperium księżyca w pełni", non-fiction S. C. Gwynne'a o walkach białych z Komanczami (skądinąd znakomicie napisane).
22-01-2024, 22:10
.
Liczba postów: 27,595
Liczba wątków: 61
Czyli posłuchał doktora i wziął sobie pomocnika :)
22-01-2024, 22:12
Miss Avatara 2016
Presja ma sens!!!
22-01-2024, 22:15
Miss Avatara 2016
Coraz gorzej idzie. Ta rodzinka, a szczególnie ta pijaczka, jest tak dysfunkcyjna i socjopatyczna, że to fizycznie boli patrzeć na nich :D
A to dopiero 4 odcinek 2 sezonu.
28-01-2024, 16:47
Stały bywalec
Liczba postów: 6,932
A ja właśnie skończyłem czwarty sezon. Dziwny jest to serial, ma kilka odcinków pod rząd, które siedzisz, oglądasz i myślisz arcydzieło a potem wjeżdżają takie pierdy że masz ochotę to jebnąć w pizdu. Chociaż początek pierwszego odcinka S04 to najlepsza rzecz serialowa jaką widziałem od bardzo dawna.
04-02-2024, 10:24
Miss Avatara 2016
Skończyłem 2 pierwsze sezony. I tak jak za poszczególne sceny, sekwencje, dialogi czy aktorstwo, to naprawdę mogę dać bardzo wysokie noty, tak całościowo to się rozjeżdża tragicznie. A już cały ten wątek morderczych braci a szczególnie jego rozwiązanie to beczka śmiechu. Oni sobie mordują i porywają, potem ich mordują. Góry trupów, nikogo to nie obchodzi. Scenarzysta sobie o czymś przypomina, albo zapomina jak mu pasuje. Bo tak.
Może jeszcze kiedyś popatrzę z ciekawości, na szczęście Netflix wrzucił tylko 2 pierwsze sezony, Bóg raczy wiedzieć czemu, więc nie mam jakiegoś specjalnego parcia żeby to męczyć dalej.
04-02-2024, 11:01
Stały bywalec
Liczba postów: 6,932
To fakt, niektóre rozwiązania działają na zasadzie bo tak albo są zapominane, przez wszystkich, nie tylko scenarzystę. Serial niby jest w 100% na serio a czasami czułem się jakbym oglądał zgrywę w stylu Banshee.
04-02-2024, 11:13
Miss Avatara 2016
Gość w ogóle ma lekką rękę do zabijania jakby to było jedzenie cukierków. Tylko 20 trupów wcale nie spowoduje, że historia będzie bardziej poważna :)
Z drugiej strony ten wątek miłosny Beth i Ripa jest autentycznie zajebisty.
Trochę to wszystko przypomina Scotta. Jak dziadek dostanie porządny scenariusz to dostarczy. Jak nie, to nie potrafi oddzielić ziarna od plew.
04-02-2024, 11:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2024, 11:26 przez Dr Strangelove.)
|