Stały bywalec
Liczba postów: 18,515
Liczba wątków: 148
(07-12-2018, 01:57)Krismeister napisał(a): Jedyne co mnie interesuje w tegorocznych Globach to Glover i Carrey w jednej kategorii. Donald w drugim sezonie odegrał rewelacyjnie i Earna i Teddiego, za to Jim po prostu nie wyszedł z formy i dał od siebie kolejny świetny pokaz.
Nominacje dla "Pantery" przekreślają powagę tych nagród.
No to polecam jeszcze Kominsky Method bo Douglas z Arkinem dają prawdziwy popis. Mam wielki dylemat, któremu kibicować bo i Carrey, i Douglas zasługują na wygranie. Tak samo w kategorii głównej :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
07-12-2018, 02:00
.
Liczba postów: 27,700
Liczba wątków: 62
(06-12-2018, 17:55)nawrocki napisał(a): Spike Lee - Hollywood igonorowało go przez 30 lat i nagle nominują jego film, bo idealnie się wpisuje w panującą tam narrację, chociaż na tle reszty jego filmografii chociażby z lat 90. wygląda jak ubogi krewny.
Dokładnie moje przemyślenia, chociaż już spotkałem się z tłumaczeniami, że to Hollywood w końcu, po tylu latach dojrzało do docenienia naczelnego piewcy murzynów :D
Ogólnie główne filmowe kategorie to śmiech na sali - jak zobaczyłem w tym temacie piątkę nominowanych, to myślałem, że ktoś sobie trolluje, bo nie wierzyłem, że można równocześnie nominować i Black Panther (to akurat zrozumiałe i dosyć spodziewane) i Blackkklansman i na dodatek kurwa Bohemian Rhapsody, czyli filmy na 5/10, 5/10 i 4/10.
Telewizyjne nominacje też mi nie pasują: gdzie jest Patrick Melrose, gdzie jest Little Drummer Girl? A są jakieś popierdółki jak Alienista, no ale niech im będzie. W każdym razie mam pytanko: Escape at Dannemora - pierwszy odcinek miał premierę dwa tygodnie temu, koniec jest planowany na 30 grudnia, więc WTF? Jakie są ramy czasowe dla Globów? Jakby kto dzień przed ogłoszeniem nominacji wypuścił pilot serialu to też ma szansę na nominacje? W ogóle ci dziennikarze i krytycy dostali do obejrzenia cały sezon? Wydawało mi się, że krytycy owszem, dostają często seriale przed premierą, ale to zazwyczaj jest kilka pierwszych odcinków, a nie całość.
07-12-2018, 06:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2018, 06:53 przez simek.)
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Patrząc na takie rotteny, to wygląda jakby krytycy dostali cały sezon. Jednak to faktycznie ciekawa kwestia. Też chętnie poznam potwierdzone info na ten temat.
.
07-12-2018, 08:06
Stały bywalec
Liczba postów: 3,063
Liczba wątków: 8
Simek jeśli w Polsce np. szefostwo grupy jakbyniepaczeć obejrzało całą Ucieczkę z Dannemory to pewnie też dziennikarze i krytycy w USA mają taką możliwość.
Serialowe nominacje są spoko. Pewnie że niektórych seriali brakuje i oprócz tych co wymieniłeś ja dodałbym np. Better Call Saul czy Trust, brakuje mi też nominacji Frasera za Trust.
Dziwi mnie trochę Ochroniarz, który jest bardzo dobrą rozrywką, ale słabszy od Line of duty, innego serialu Mercurio. Widocznie w USA jest równie popularny co w Anglii. Jakieś mam takie wrażenie że skoro nie mogą nominować w tym roku GoT czyli rozrywkowej produkcji to dali inni rozrywkowy serial, a że z amerykańskich nie mieli za bardzo co to dali serial z UK:-)
Liczę na zwycięstwo Americans. Pose nie widziałem z tych seriali co nominowano, ale to Ryan Murphy co nominację dostaje zawsze, a jeszcze serial został dobrze przyjęty.
Małżeństwo z Americans musi dostać, bo to ostatni raz jak nominowano ich i po prostu zasługują.
W serialach komediowych jest mocna stawka i nie będzie wtopy jak dostanie każdy z seriali. Może oprócz serialu z Douglasem, który jest fajny, ale pozostałe lepsze. Barry, Atlanta i Dobre miejsce zasługują, ale ja bym nagrodził Kidding albo Mrs Maisel i nie potrafię wybrać który jest lepszy. Co prawda widziałem dopiero 2 odcinki 2 serii, ale zapowiada się Mrs Maisel na lepszy sezon od poprzedniego. W kategorii aktorów komediowych też mocna stawka. Każdy może wygrać i super, ale dla mnie jednak Carrey.
W kategorii aktorek jeśli Brosnahan dostanie ponownie to też nie obrażę się.
W kategorii aktor drugoplanowy w serialu limitowanym i serialu to powinien dostać Ben Whishaw za Skandal w angielskim wydaniu. A z aktorek to nie Patricia Clarkson za Ostre Przedmioty, choć zasługuje, ale ja bym nagrodził Iwonkę za Opowieść podręcznej. Australijka polskiego pochodzenia pokazała że świetnie sobie poradziła z rolą dramatyczną, a do tej pory była znana głównie z ról w serialach rozrywkowych jak w Chuck czy 24 godzinach.
W kategorii serial limitowany nie wiem co robi Alienista, tutaj powinien być np. Trust Danny Boyle'a albo Patrick Melrose, ale reszta nominowanych znalazła się zasłużenie. Ja bym nagrodził Skandal w angielskim stylu albo Zabójstwo Versace. Dla mnie to są jedne z najlepszych seriali tego roku razem z Trust. Ciężko mi wybrać który lepszy.
Patricka Melrose nie ma w głównej kategorii, ale za to Cumberbatcha nominowano. Choć w tej kategorii wybijają się ponad innych Hugh Grant i Daniel Criss - w idealnym świecie obu powinni nagrodzić. Co do aktorek to super jak dostanie Amy Adams, ale jak nagrodzą Dern lub Arquette to też nie będzie wstydu. Dern była świetna w Tale. A co do Ucieczki to widziałem 3 odcinki i ma świetną rolę Patricia, nie opartą tylko na charakteryzacji pod którą ciężko ją poznać.
07-12-2018, 13:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2018, 14:29 przez michax.)
.
Liczba postów: 27,700
Liczba wątków: 62
O kurde, jeszcze Trust był w tym roku, zapomniałem o nim, to tym bardziej mi się nie podobają te nominacje telewizyjne :P Nad tymi American Crime Story się wszyscy spuszczają, a dla mnie to nic ciekawego, więc wywaliłbym z nominacji.
07-12-2018, 13:47
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
A ja po cichu liczyłem, że Suspiria zgarnie jakieś nominacje, chociażby za muzykę i piosenki Thoma Yorke'a, tym bardziej, że podczas tych nagród gremia lubią nagradzać twórców spoza szerokopojętej muzyki filmowej.
09-12-2018, 00:12
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
W przyszłą niedziele rozdanie, moja ostateczna lista przewidywanych (w poprzednich latach o ile pamiętam wychodziło całkiem nieźle):
Najlepszy film dramatyczny: "Black Panther"
Najlepsza komedia/muscial: "Green Book"
Najlepszy aktor w dramacie: Bradley Cooper
Najlepszy aktor w komedii/muscialu: Viggo Mortensen
Najlepsza aktorka w dramacie: Lady Gaga
Najlepsza aktorka w komedii/muscialu: Olivia Colman
Najlepszy aktor drugoplanowy: Richard E. Grant
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Regina King
Najlepszy film animowany: "Spider-Man: Into the Spider-Verse"
Najlepszy film zagraniczny: "Roma"
Najlepszy reżyser: Alfonso Cuaron
Najlepszy scenariusz: "The Favourite"
Najlepsza muzyka: "First Man"/"Black Panther"
Najlepsza piosenka: "Shallow" - "A Star is Born"
W tegorocznych serialach mam gigantyczne pustki więc nie wskazuje. Ale brak nominacji dla JK Simmonsa to śmiech na sali. Nie wierzę, że wszyscy nominowani są lepsi od niego.
+ brak nomek dla "Trust" też jest żałosne.
27-12-2018, 16:04
Stały bywalec
Liczba postów: 1,167
Liczba wątków: 1
Nie wiem czy wezmą Granta, w końcu to są ludzie którzy dali Globa ATJ za Nocturnal Animals :)
W tym roku nie oglądam na żywo, szkoda nocy zarywać na to coś
31-12-2018, 16:03
Stały bywalec
Liczba postów: 18,515
Liczba wątków: 148
(31-12-2018, 16:03)harlequinade napisał(a): Nie wiem czy wezmą Granta, w końcu to są ludzie którzy dali Globa ATJ za Nocturnal Animals :)
Dokonując kapitalnego wyboru bo Aaron Taylor-Johnson wymiata w tym filmie. Nagroda 1000% słuszna :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
31-12-2018, 18:22
Movie Lover
(31-12-2018, 18:22)Pelivaron napisał(a): (31-12-2018, 16:03)harlequinade napisał(a): Nie wiem czy wezmą Granta, w końcu to są ludzie którzy dali Globa ATJ za Nocturnal Animals :)
Dokonując kapitalnego wyboru bo Aaron Taylor-Johnson wymiata w tym filmie. Nagroda 1000% słuszna :)
Zgadzam się w zupełności. Szkoda, że został zignorowany przy Oscarach (tak jak i "Nocturnal Animals" w ogóle) i o wiele bardziej zasłużył wówczas przynajmniej na nominację w przeciwiemstwie do takiego Patela.
31-12-2018, 22:11
Stały bywalec
Liczba postów: 1,167
Liczba wątków: 1
ATJ był jedną z niewielu dobrych rzeczy w tym filmie ale Shannon był lepszy
HFPA chce być widziana jako organizacja która przewiduje Oscary więc dla nich ta nagroda nie była słuszna lol
01-01-2019, 13:28
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
Dramat: A Star Is Born
Komedia/muscial: Green Book
Aktor w dramacie: Bradley Cooper- A Star Is Born
Aktor w komedii/muscialu: Viggo Mortensen- Green Book
Aktorka w dramacie: Lady Gaga- A Star Is Born
Aktorka w komedii/muscialu: Olivia Colman- The Favourite
Aktor drugoplanowy: Mahershala Ali- Green Book
Aktorka drugoplanowa: Amy Adams- Vice
Film animowany: Spider-Man: Into the Spider-Verse
Film zagraniczny: Roma
Reżyser: Alfonso Cuaron- Roma
Scenariusz: If Beale Street Could Talk
Muzyka: First Man
Piosenka: A Star is Born
Na razie stawiam tak, ale coś czuję, że jednak będą wymyślne niespodzianki. Wszystko wydaje się zbyt oczywiste i zbyt obficie rozłożone pomiędzy kilka tytułów.
01-01-2019, 13:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2019, 13:38 przez Szaman.)
Movie Lover
Dzisiaj w nocy Globy. Oto moje przewidywania:
Komedia/Musical: The Favourite/Green Book
Aktor w dramacie: Bradley Cooper
Aktor w komedii/musicalu: Christian Bale/Viggo Mortensen
Aktorka w dramacie: Glenn Close
Aktorka w komedii/musicalu: Olivia Colman
Aktor drugoplanowy: Richard E. Grant
Aktorka drugoplanowa: Amy Adams
Reżyser: Alfonso Cuarón
Scenariusz: The Favourite
Muzyka: If Beale Street Could Talk
Piosenka: A Star Is Born
06-01-2019, 18:06
Rzeźnik ze wschodu
Liczba postów: 1,020
Liczba wątków: 9
Dramat: Blackkklansman
Komedia: Faworyta
Film animowany: Iniemamocni 2
Reżyseria: Alfonso Cuaron (Roma)
Scenariusz: Faworyta
Aktorka w dramacie: Lady Gaga
Aktor w dramacie: Rami Malek
Aktor w komedii/musicalu: Christian Bale
Aktor drugoplanowy: Mahershala Ali
Piosenka: Shallow
Muzyka: Pierwszy Człowiek
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria
06-01-2019, 18:45
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
(06-01-2019, 18:06)Kryst_007 napisał(a): Dzisiaj w nocy Globy. Oto moje przewidywania:
Komedia/Musical: The Favourite/Green Book
Aktor w dramacie: Bradley Cooper
Aktor w komedii/musicalu: Christian Bale/Viggo Mortensen
Aktorka w dramacie: Glenn Close
Aktor drugoplanowy: Richard E. Grant
Reżyser: Alfonso Cuarón
Scenariusz: The Favourite
Muzyka: If Beale Street Could Talk
Piosenka: A Star Is Born
If Beale nie ma nominacji za muzyke ;)
Szkoda w sumie bo na trailerze brzmi to wspaniale.
06-01-2019, 19:02
Oskarmeister
Liczba postów: 6,841
Liczba wątków: 18
Gdyby nie filmweb to nawet bym nie wiedział, że to dzisiaj. Tegoroczne Globy są mi totalnie obojętne. Może włączę, żeby leciało w tle, bo pewnie i tak zarwę nockę do nauki.
06-01-2019, 19:55
Red Crow
Liczba postów: 12,680
Liczba wątków: 50
Ja dla odmiany obejrzę, bo w obu kategoriach jest kilka filmów, którym będę szczerze kibicował... NOT.
06-01-2019, 20:42
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Mnie przed chwilą znajomy napisał wiadomość na Messengerze, czy oglądam dzisiejsze Globy, gdyż on sobie odpuszcza? I moja pierwsza reackaj była: "To dzisiaj są Złote Globy?". Chyba tak mało interesujących Globów dawno nie widziałem. I jeszcze złościć się przy wzmiankach Black Panther, może też po raz pierwszy od wielu lat wybiorę sen.
06-01-2019, 20:59
Pan Drzewo
Liczba postów: 1,757
Liczba wątków: 14
Racja, panowie. To jest taki rok, w którym mam kompletne wyjebongo na każdy film z puli nominowanych - żaden nie wydaje się interesujący. Przeglądałem nazwiska i tu też nie ma nic ciekawego; na siłę mogę życzyć nagrody Withnailowi (bo Grant to spoko aktor), ale nawet nie wiem, w czym zagrał i czy zasłużył.
Patrzę na te wasze listy z przewidywaniami i widzę, że głównym faworytem jest remake, a spore szanse na statuetkę ma Lady Gaga. Filmu nie widziałem i pewnie przemawia przeze mnie uprzedzenie, ale A Star Is Born jako główny kandydat do nagród to idealne podsumowanie tegorocznej nudy/przeciętności.
06-01-2019, 22:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2019, 22:56 przez Norton.)
|