Złote Globy
Zupełnie zapomniałem, że były jakieś Globy. Plus dalej nie wiem jak ta gala działała, gdyż chyba widzę zdjęcia Margot Robbie z czerwonego dywanu, a gdzieś znowu widzę jak Jodie Foster przyjmuj nagrodę w piżamie w swoim domu. I myślałby kto, że tym razem nie będzie kontrowersji, skoro nawet John Boyega wypłakał nagrodę, a tu jednak jest, gdyż w samo gremium Globów nie jest "diverse enought" mimo, że nagrody rozdali tak bardziej wok od mojej patelni do gotowania. Ale cóż to już taka nagrodowa tradycja.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Andra Day jak dostanie nominację do Oscara i później statuetkę, to zostanie chyba Jennifer Hudson tej dekady. Kto to kurła jest w ogóle?

Jej muzycznej kariery totalnie nie znam, nie moje klimaty. Dla mnie jest to największe zaskoczenie tej gali.

Odpowiedz
(01-03-2021, 13:17)simek napisał(a): Skoro oglądałeś całość (ja tylko kilkanaście minut i poszedłem spać) to powiedz, czy na sali, a właściwie dwóch salach był przy tych stolikach ktokolwiek ważny, czy to byli ludzie wstawieni tam dla dekoracji?

Tylko "statyści". Chociaż niektóre gwiazdy się pojawiały na miejscu żeby ogłosić zwycięzców albo omówić nominowane filmy (np. Margot Robbie, Jamie Lee Curtis czy Sean Pean) więc spokojnie mogły tam siedzieć. 
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
(01-03-2021, 13:17)Lawrence napisał(a): Zupełnie zapomniałem, że były jakieś Globy. Plus dalej nie wiem jak ta gala działała, gdyż chyba widzę zdjęcia Margot Robbie z czerwonego dywanu
Gwiazdy "wręczające" statuetki były obecne normalnie, jakby pandemii nie było, a wszyscy (?) nominowani siedzieli w domach.
Co ciekawe niektóre nominowane gwiazdy miały profesjonalne sesje zdjęciowe kreacji w których oglądały transmisje.

Odpowiedz
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
Co do filmowych Złotych Globów to ja bym dał Obiecującej.Młodej.Kobiecie (też za reżyserię i scenariusz), Hamiltonowi za komedię/musical, Kirby lub Mulligan za główną rolę. Fajnie że dostała Pike i Foster (choć filmu z nią nie widziałem, ale Foster zawsze warto nagradzać). Za animację normalne, że Soul dostało i zasłużenie (też za muzykę należało się, Reznor i Ross odwalili kawał dobrej roboty), choć Sekret wilczej gromady też super. Co do Kaluuya to nie wiem co powiedzieć, bo nie widziałem filmu, ale to dobry aktor.

Z seriali to nie dziwne, że Crown, bo to jedyny dobry dramatyczny serial w tym gronie. Aktor grający Karola był świetny w Crown, ale jednak Odenkirk w Saulu lepszy, może za finałowy sezon dostanie (podobnie jak przypomną sobie o Seehorn). Emmie Corrin też należało się. A gdyby jeszcze scenarzystkę i reżyserkę filmu z Mulligan nagrodzono, to ekipa Crown zdominowałaby całą imprezę, nie tylko część serialową.

Na Gambit królowej nie obraziłem się, ale podobno Mały topór to świetna rzecz. Każda nagroda dla Taylor Joy to też dobra wiadomość.

Nagroda dla Marka Ruffalo należała się, wybitna rola, ale jakby dostał Ethan Hawke z GLB to też bym się ucieszył. Są to jedne z najlepszych męskich ról, jakie widziałem w ostatnim czasie.

Z Anderson oglądam każdą sztukę, film, serial, dosłownie wszystko w czym zagra, nawet jak epizod minutowy, więc mnie każda nagroda czy nominacja dla niej cieszy. Ale z nią tak jest, że krytycy i dziennikarze od czasu XFiles uwielbiają ją bardziej jak jej fandom. Za każdy sezon XF była chwalona, nawet za te które się nie podobają, albo nominowana do różnych nagród. Jest chwalona albo nominowana lub nagradzana za każdą rolę w (prawie) każdym serialu, teatrze i poza jednym przypadkiem nie ma roli, za którą by ją nie pochwalono, albo nominowano, albo nagrodzono.

Jedyna rola, którą krytycy dość chłodno przyjęli to za występ w sztuce Wszystko o Ewie, ale zabawne, że za tą samą rolę miała jakieś tam nominacje do nagród teatralnych. Więc nawet jak chłodno jej występ jest przyjęty to i tak jest chwalona/nominowana/nagradzana. I podobnie jest z Thatcher, dla mnie to kolejna jej dobra rola, ale widziałem lepsze w jej wykonaniu, np w Great Expectations, Bleak House, House of Mirth, The Fall, American Gods, niektóre odcinki ze Scully, a jej opus magnum to rola w Tramwaju zwanym pożądaniem, sama tak o tej roli w sztuce mówi.

Nie dziwię się, że podzieliła widzów rolą w Crown, choć uważam za dobry występ. Część uważa że przeszarżowała, inni w tym ja, że nie. Osobna sprawa to jej chrypa, ale ona taki ma głos gdzieś od 3 serii The Fall i 10 serii XFiles, raz mniejszą lub większą chrypę co jest irytujące jak się słucha.

Dla mnie Anderson to jest teatralno serialowa Meryl Streep - nieważne gdzie i jak zagra krytycy i dziennikarze ją zawsze uwielbiają, więc nominują albo nagradzają. Więc z jednej strony mnie cieszy, że dostała, a z drugiej dokładnie tego się spodziewałem. Byłbym w szoku jakby nie dostała. Jestem pewien, że jak zagra w serialu o Pierwszych Damach rolę Eleanor Roosevelt, to też się skończy przynajmniej na nominacji:-)

Odpowiedz
(02-03-2021, 02:30)michax napisał(a): Nie dziwię się, że podzieliła widzów rolą w Crown, choć uważam za dobry występ. Część uważa że przeszarżowała, inni w tym ja, że nie. Osobna sprawa to jej chrypa, ale ona taki ma głos gdzieś od 3 serii The Fall i 10 serii XFiles, raz mniejszą lub większą chrypę co jest irytujące jak się słucha.
Dla mnie to wina głównie leży po stronie scenariusza. To po prostu nie jest Thatcher, tylko jak pisałem w wątku o serialu, jakaś Beata Szydło. Zupełnie bezpłciowa, przypadkowa baba, bez grama charyzmy czyli całkowite zaprzeczenie "Żelaznej Damy". Człowiek oglądając to się zastanawiał jak to mogła być osoba tak kochana albo tak znienawidzona.
Więc dla mnie ta nagroda jest zupełnie niezrozumiała, ale to nie wina Anderson.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
No, koledzy. Zaczyna się...

https://variety.com/2021/tv/awards/golden-globes-nbc-2022-1234969976/

Oczywiście zaczęło się od tego, że w stowarzyszeniu za jasno. Ci nawet otworzyli się na "róznorodność", ale Netflixy i Amazony ten ruch i tak zbojkotowały "bo za mało, bo za późno". Stacja emitująca rozdanie właśnie pokazuje im środkowego palca, a Tomek Cruise już ponoć jest na poczcie odesłać Globy.

Jak tylko zobaczyłem przedwczoraj i wczoraj te nagłówki na Filmwebie, to już wiedziałem jakie ja obejmę stanowisko w sprawie tej całej gównoburzy:

EDIT: Ale z tym, że przyjmują łapówki w zamian za głosy to nawet zaskoczony nie jestem. Bo przecież jak tu inaczej wyjaśnić tego Globa dla "Bohemian Rhapsody"?

Odpowiedz
Ja wam powiem, że dla mnie to od dawna wydawało się dziwne że drugie (może trzecie czy czwarte) najważniejsze nagrody filmowe przyznaje mocno snobistyczna ekipa kilkudziesięciu zagranicznych korespondentów, a nie ma żadnej znaczącej nagrody od po prostu dziennikarzy, krytyków filmowych. Znaczy się jest FIPRESCI ale oni dają nagrody na samych festiwalach.

Odpowiedz
Patrząc jak teraz krytycy filmowi z takich niegdyś poczytnych czasopism jak Hollywood Reporter, czy Variety oceniają filmy, to nie widziałbym tutaj większej różnicy, a nawet może na gorsze. A że tylko przypomnę jak krytycy filmowi oceniali The Last Jedi.

A ta cała sytuacja z Globami, to podchodzi trochę pod taki terroryzm i szantaż, ale w sumie Jerzy Urban słusznie to skomentował. :) 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Dlaczego ta banda debili nie mówi wprost, że chce żeby wszędzie byli czarni? Po co te kłamstwa z diversity?
Bo jak się przejrzy listę HFPA to jest tam sporo Latynosów, Arabów, Azjatów i jedna Polka.
Więc wszędzie wytykam w komentarzach ich obłudę.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Przy czym wiadomo jest tutaj burza, a sprawa może być bardziej prosta. Gale nagród tracą ogromnie na oglądalności, czego ostatnim przykładem były Oscary. Ale nawet przed pandemią już spadkowa była w dół. NBC, która transmituje zobaczyła, że słupki idą w dół, to się wycofali, ale aby wyjść na tych dobrych i super to jako argument podali ten rasizm i seksizm. I inne gwiazdy są świadome, że statek tonie, to lepiej to wygląda, że się dobrowolnie odchodzi, gdyż "rasizm, seksizm itd" niż, uciekamy z tonącego statku.  :P 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Nieźle kombinujesz Lawrence, ja się właśnie zastanawiałem co ich ugryzło akurat teraz. Mainstreamowa prasa twierdzi bez wahania, że to przez "śledztwo" LA Times, w którym "odkryli" że wśród głosujących brak Murzynów, co na mój rozum jest tylko pretekstem, bo przecież wszyscy, łącznie ze mną (więc co dopiero decyzyjni ludzie w środowisku i aktorzy, którzy od lat mizdrzyli się do tego grona, aby dostać nagrodę), od lat wiedzieli, że Globy przyznaje wąskie grono korespondentów zagranicznych - no nie trzeba geniusza, żeby wiedzieć, że w takim gronie nie ma setek czarnych, żółtych, czerwonych i reprezentacji wszystkich literek LGBT.

Inna kwestia, że szkoda, że nagrody filmowe to w dużej mierze biznes zarabiający na transmisjach telewizyjnych i będący zgrabnie wpięty w promocyjną machinę Hollywood - to sprawia, że to całe Stowarzyszenie Prasy Zagranicznej nie może sobie uznać, że mamy was gdzieś, bo my po prostu przyznajemy nagrody: chcecie, to je odbierajcie, nie chcecie to nie.

Odpowiedz
(11-05-2021, 14:15)simek napisał(a): ... w takim gronie nie ma setek czarnych, żółtych, czerwonych i reprezentacji wszystkich literek LGBT.

I tu się mylisz. Jest sporo Azjatów, Latynosow, nawet kilku Arabów. Ogólnie ogromny rozstrzał i szeroka reprezentacja.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Trochę wychodzi hipokryzji i trochę szkoda, że HFPA za mało ją punktuje, ale te są akurat dobre i po części pokrywają się z tym co mówimy:

Cytat:But there also continues to be genuine bafflement about how things escalated to this point, as well as mounting anger that the clubby organization has become the focus of Hollywood’s struggles over diversity.

In their view, much of the criticism has been opportunistic. The most resonant detail from the Times’ report was the revelation that none of the HFPA’s nearly 90 members are Black, a fact which has been public information since at least 2013.

Cytat:“They have known us for 30, 40, 50 years,” one member told Variety this week. “How could this have been a surprise?

Cytat:But the half dozen who did comment argued that the organization — which is made up of entertainment correspondents, many representing European outlets and some semi- or fully retired — is being scapegoated for America’s racial issues.

“Maybe as an organization we were self-absorbed, and not thinking about the political correctness and the climate in this country,” said the member, who asked not to be identified. “We are not a racist organization. This is a racist country. Pointing fingers at us now — and saying you should have 13% Black members — it’s ridiculous.”

Cytat:Several also noted that a coalition of over 100 Hollywood publicity firms — which have led the charge against the HFPA — do not have particularly diverse staffs either.

“Shame on the publicists, to be so hypocritical,” the member said.

Cytat:Judy Solomon, an HFPA member from Israel since 1956, argued that the press is “jumping on top of the HFPA — and you had fun doing it.”
“We have Chinese. We have Japanese. We have different things,” she said. “We don’t have people who are Black-skinned for a very simple reason — because nobody applied.”
#istandbydaenerys

Odpowiedz
https://www.goldenglobes.com/articles/golden-globes-2022-non-english-language-film-submissions

O, "Mistrz” w reżyserii Macieja Barczewskiego znalazł się na liście filmów, które ubiegają się o nominację do Złotego Globu w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny

Odpowiedz
Do Globów też kraje zgłaszają filmy, czy sami wybierają? Chyba to drugie, więc ciekawe że akurat takie przeciętniactwo wybrali. Może brakuje w tym roku filmów o holokauście i wzięli co było? :)

Odpowiedz
(25-11-2021, 13:14)Pelivaron napisał(a): https://www.goldenglobes.com/articles/golden-globes-2022-non-english-language-film-submissions

O, "Mistrz” w reżyserii Macieja Barczewskiego znalazł się na liście filmów, które ubiegają się o nominację do Złotego Globu w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny

To będzie okazja, żeby też zagranicą "odtworca" kłamał nt. Polski?

Odpowiedz
Tegoroczne nominacje:

Odpowiedz
Spoko nominacje. Najbardziej cieszą Anderson (mimo braku za reżyserię) i Hinds (w końcu doceniany!). Driver za "Annette" z kolei bardziej zasłużył niż Cotillard.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon