Złote Kraby 2012
Oczywiście, ze były:) Hobbit pod względem efektów był strasznie nierówny. Raz zajebiście, raz chujowo i plastikowo. W 2012 roku było kilka filmów, które efekty miały i zajebiste i równe jeśli chodzi o poziom wykonania przez cały film.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Kategoria najlepszy plakat ucieszyła mnie najbardziej i wybaczam tego Prometeusza, bo miejscami 1-4 mnie nie zawiedliście.

Dla narzekaczy gdzieś tam nade mną mam tylko jedno przesłanie:

[Obrazek: tumblr_m6pp53fPD61ql5yr7o1_400.gif]

;)

Odpowiedz
Żadne tam "Shut the fuck up", gdyż Danus ma rację (i cieszę się, że nie jestem sam), ale "Hobbit" jest strasznie nierówny z efektami. O czym zresztą wspomniałem w temacie o "Hobbicie". Toż przecież i "Avengers" a nawet "Prometeusz" mieli lepiej dopracowane efekty, które nie raziły w wielu miejscach sztucznością. A co z tego, że 3D i 48fps, skoro niedopracowane to strasznie.

O efektach w Hobbicie możemy spokojnie podyskutować w hobbitowym temacie :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Zatem czekam w temacie o Hobbicie na przykłady - cytuję - chujowych efektów w tym filmie. Good luck :)

Odpowiedz
To przecież już tam wymieniłem. Skoro nikt nie jest w stanie tam ze mną polemizować to znaczy, że racja jest po mojej stronie.
Ale OK mogę po raz drugi podać przykłady, gdyż widać, że wielu Gollum za bardzo przysłonił oczy :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz
To podaj raz jeszcze, tylko pamiętaj: mają być chujowe, jak na przykład smok we Wiedźminie, czy FXy w produkcjach ze studia Asylum. Dobrze się zastanów zanim je wypiszesz i wciśniesz "odpowiedz".

Odpowiedz
Określenie "chujowe" użył co prawda Danus, ale przykład złych, sztucznych efektów z "Hobbita" nie będzie trudno mi podać. Tutaj, czy w hobbitowym temacie, mam to zrobić?

I dobrze, że wspomniałeś smoka z Wiedźmina :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(10-01-2013, 23:16)desjudi napisał(a): przestań już jęczeć, Mefisto, to już się nudne robi.

No tak, zapomniałem, że cokolwiek nie powiem = jęczenie. Walcie się po prostu - to ostatni raz, gdzie na czymkolwiek zrobionym na rzecz KMFu i noszącym moje odciski palców (pomijając polskie akcenty, ale do tej sprawy jeszcze wrócimy) będzie mi zależeć. Czasami naprawdę się nie dziwię, że Adiemu puściły nerwy i odszedł. Szkoda zdrowia.

Cytat:Zwracasz uwagę na obróbkę, a nie widzisz, że komentarzy jest zdecydowanie więcej, bo nie tylko do wygranych.

To zależy jak na to spojrzeć - część to tylko fragmenty recenzji, a z drugiej strony nie ma TOP 5 głosujących, które zawsze lubiłem poczytać. Więc jak dla mnie poziom pozostaje tu ten sam.

Cytat:Jakby się tylko pierdolona obróbka liczyła, a nie merytoryczna wartość.

To było dać linka do pliku txt, skoro to nie ma znaczenia. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie zawsze Kraby, jakkolwiek nie miał to być 'fun' wiązały się ze swego rodzaju prestiżem (jak zresztą większość nagród i wyróżnień). Dlatego uważam, że kapcie by Wam nie spadły, gdyby publikacja odbyła się dzień później (wszak jutro weekend), a całość wyglądała po prostu ładniej, była lepiej dopracowana graficznie i technicznie (My week with Marilyn, a nie The Week...)a nie jak pierwsze lepsze TOP 10 z pierwszego lepszego portalu. No, ale zapomniałem, że przecież nic nie robię, tylko narzekam.

Puf!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Pierwsze lepsze Top 10 z dowolnego portalu? Wskaż mi portal, gdzie byłyby równie obszerne opisy uzasadniające (zwykle ograniczają się do jednego zdania) i taka ilość kategorii. A jeśli chodzi o obróbkę - przecież Des już z pół miliarda razy tłumaczył, że HTML to było męczenie się godzinami z każdą obróbką. WordPress może nie wygląda tak efektownie i nie daje takich możliwości, ale dzięki przesiadce na nowszy silnik na stronie pojawiają się zwykle trzy nowe teksty dziennie, a nie cztery-pięć tygodniowo, między innymi dlatego właśnie, że nikt nie musi ślęczeć na HTML-em przez dwie godziny, żeby recenzję/artykuł można było pchnąć na stronę.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
(11-01-2013, 03:32)Motoduf napisał(a): Pierwsze lepsze Top 10 z dowolnego portalu? Wskaż mi portal, gdzie byłyby równie obszerne opisy uzasadniające (zwykle ograniczają się do jednego zdania) i taka ilość kategorii.

Czytaj oczami, nie dumą urażonego pisarza - pisałem stricte o wyglądzie, nie stronie merytorycznej, o której akapit wyżej.

Cytat:A jeśli chodzi o obróbkę - blablabla

j.w. - napisałem dokładnie o co mi chodzi, więc nie wykładaj mi tu teraz litanii o ilości tekstów, łatwości w ich dodawaniu (swoją drogą mi się ostatnio coś wali pod tym względem, ale mniejsza) itd. Kraby to sympatyczne podsumowanie raz do roku, więc można było nad tym trochę przysiąść - to po prostu powinno lepiej wyglądać (i tak, nawet w wordpressie można coś takiego zdziałać, już pomijając fakt, iż nawet gdybyście musieli robić to w html to macie gotowe szablony od X lat, w które wystarczy wkleić nowy tekst i adresy fotek, big deal!). Ale przecież łatwiej jest zwalić wszystko na Mefa i napisać, że znowu narzeka (ciekawe, że w temacie o Krabach przed głosowaniem, jak przyszło co do czego, to jakoś nikt pomocnego posta nie potrafił napisać, bo i po co?), zamiast przyjąć na klatę konstruktywne uwagi i zakasać rękawy. Cóż, typowe. Dlatego właśnie przestaje mi zależeć - udawajcie dalej, że wszystko jest super. EOT.

Odpowiedz
Przeczytałem Twojego posta i jakoś nigdzie nie znalazłem przytyku odnośnie Pokłosia, więc i tak się cieszę, że jest jakiś progres :)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
bo Pokłosie nie wygrało w swojej kategorii :)

Odpowiedz
Wyniki takie se. Cieszy mnie zasłużona wygrana Skyfall w głównej kategorii, ale dziwi to, że efekty i oprawa wizualna w Hobbicie dostały nagrodę?

Trudno mi się wypowiedzieć na temat Mistrza, bo film będzie u mnie w kinie dopiero 8 albo 18 lutego. :P Ale jedno wiem na pewno - bardzo źle, że w tym roku (w przeciwieństwie do dwóch poprzednich) nie podaliście rozpiski ile każdy film dostał nagród z nominacji (bo nie chce mi się tego liczyć).

(10-01-2013, 23:17)Gieferg napisał(a): A ja w końcu zapomniałem zagłosować.
Co do kategorii "Najlepszy film anglojęzyczny" - moje top-3 zmieściło się w top-5, co do zwycięzcy zarówno tej kategorii jak i kategorii "najlepsza scena" mogę powiedzieć chyba tylko...

[Obrazek: wtf-is-this-shit.jpg]

To samo mógłbym podać o zwycięzcy w kategoriach NAJWIĘKSZA POZYTYWNA NIESPODZIANKA i NAJLEPSZA POSTAĆ. :P

Odpowiedz
Dokładniejsze uzasadnienia dla niektórych wyników już w redakcyjnych Topach.

Mefisto napisał(a):Dlatego właśnie przestaje mi zależeć - udawajcie dalej, że wszystko jest super. EOT.

Trzymam za słowo.

Odpowiedz
Heh, właśnie zdałem sobie sprawę, że głosowałem na The Raid w kategorii najlepszy film anglojęzyczny - wtf?

Wyniki całkiem zgrabne, przynajmniej na tyle, na ile na to pozwolił wyjątkowo kiepski filmowo 2012 rok. Fajnie, że wygrał Skyfall, i że zwyciężył w dwóch kategoriach, w których wygrać po prostu musiał (zdjęcia, scena). Niefajnie, że Hugo i Artysta zostały praktycznie pominięte. Podejrzewam, że to wina pooscarowego przesytu, niemniej były to jedne z najlepszych filmów ubiegłego roku (zwłaszcza rewelacyjny pod każdym względem Hugo). Duży plus za bardzo szybką publikację Krabów na stronie.

Odpowiedz
Mi zabrakło złamania Batmana w kategorii najlepsza scena.

Odpowiedz
Mnie zastanawia za co jest nominacja za zdjęcia dla Hugo. Color timing tego filmu (jakby nie było będący częścią zdjęć) jest jednym z najobrzydliwszych jakie widziałem. Nawet Transformersy mają mniejszy TEAL & ORANGE OVERLOAD!!!!!!!!!!!

Odpowiedz
Te kolorki rzeczywiście trochę przesadzone, ale jeśli chodzi o kompozycję kadru i wykorzystanie 3D to według mnie Hugo na wyróżnienie za zdjęcia naprawdę zasługiwał.

Odpowiedz
Wynik ogólnie bardzo dobre, ale zastanawia mnie pewna niekonsekwencja (będąca chyba wynikiem braku oficjalnego regulaminu) w jednej z kategorii, a mianowicie najlepszy trailer.
W poprzednich latach brało się pod uwagę jedynie trailery filmów, które miały w Polsce premiery w mijającym roku. W takim razie co robi "Django" na 4-tym miejscu? Gdybym wiedział że tak można zagłosowałbym na trailer do "Man of steel".
Ale jeśli brano pod uwagę trailery z roku 2012 to co tu robi zwycięzca, czyli "Dziewczyna z tatuażem"? Nie pamiętam dokładnej daty premiery zwiastuna ale to na pewno był rok 2011.
Więc ja nie wiem jakie w końcu kryteria były...

Odpowiedz
Mnie jeśłi chodzi o trailery zdziwiła obecność gównianego zwiastuna #2 do Skyfall, a brak teasera, który był x100 lepszy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon