Public Enemies (2009)
1) Zbytnia gloryfikacja bohatera. Rozumiem, że był medialny, miał swietny PR - ale nawet jeśli gra, to w każdej chwili. Nie ma chwili rozluźnienia, nie ma czegoś, co by sygnalizowało, ze na codzień to nie był ten sam usmiechający się do kamer facet.

2) Brak chemii między Deppem i Cotillard - zwiazek płytki, bardziej z mongolskiej prerii, gdzie żone trzeba było porwać.

3) rozwałka w lesie momentami jak z Wołoszanskiego, w dodatku bardzo chaotyczna; pogubiłem się.

4) Nikłe napięcie - acz to chyba indiwidualny odbiór.

5) Mało wątków pobocznych, gangsterki - moze nei tyle samych napadów, ale innych dialogów, scen pobocznych - film został obciety, i chcę wersje reżyserską.

6) Upadek Dillingera i szeptanie - litości. Slow-mo jest ok do momentu strzału - potem powinno być bach, trup, zbiera się tłum a Purvis idzie zadzwonić. A tekst który przekazuje kowboy... Czy naprawdę trzeba było taki kicz wprowadzić?

aczkolwiek nie jest to atak na film, raczej zgoda z opinią Solo, że film jest ok, ale bez przesady. Hype Mentala go przerósł Oczko
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):Ale to przeciez oczywiste. Czy na naszym forum ktos takie argumenty stosuje?

Tak. Mefisto :-))

A to dowód:

Mefisto napisał(a):Zarówno w PE, jak i we wspomnianym Heat pada zdanie w stylu "I'm here for the bank money, not yours". Jeśli nie wiesz co to znaczy, spytaj mamy. Pieniądze, które ludzie wkładają do banku, a pieniądze banku, to dwie różne rzeczy. O tym, że takie pieniądze są z reguły ubezpieczone, nie wspomnę.

:mrgreen: Jeżeli ktoś tak łatwo i naiwnie daje się złapać na tak płyki PR, to ja nie mam zamiaru wdawać się nawet w dyskusję. Język

----

Podpisuję się pod każdym punktem wujo444 :-P

Odpowiedz
wujo444 napisał(a):Czy naprawdę trzeba było taki kicz wprowadzić?

tak, trzeba było, bo to jedno z najlepszych zakończeń ever seen in my life.

Odpowiedz
Ej, ktoś tam wspominał, że Dillinger to mega romantyk i w ogóle, bo mówi linjkę - "nie kradne waszych pieniędzy, tylko pieniądze banku". Albo jestem głupi albo nieuważny, ale czy ten sam tekst nie padł akurat w "Heat" w identycznej formie podczas pierwszego rabunku? W ogóle różne scenki z "Public Enemies" zdawały mi się dosyć widocznie nawiązywac do, póki co, Mount Everstu Manna ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Chyba raczej powtórzył się tekst o tym, że nie warto być martwym bohaterem, lepiej zostać żywym tchórzem.

Odpowiedz
slepy51 napisał(a):"nie kradne waszych pieniędzy, tylko pieniądze banku". Albo jestem głupi albo nieuważny, ale czy ten sam tekst nie padł akurat w "Heat" w identycznej formie podczas pierwszego rabunku?

Ja, 10 stron temu napisał(a):Zauważyliście że Depp mówi to samo co De Niro podczas napadu na bank?

Yep.

Odpowiedz
Snuffer napisał(a):Ja, 10 stron temu napisał
No widocznie nie doczytałem, albo "Heat" odświerzyłem ciutkę później ;-) W każdym bądź razie tekst był INDENTYCZNY. Tak samo jak kilka innych patentów, których na dzień dziesiejszy nie kojarzę, ale wiem, że poczas seansu z "Gorączką" mega skojarzyły mi sie z "Wrogami publicznymi".
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
widze, ze zrobilo sie zamieszanie w związku z tym tekstem. wiadomo, ze to naiwna gadka, ale nie o to tu chodzi:

1. w heat de niro wypowiada tę linijkę po to, by uspokoić ludzi;
2. w public enemies dillingerowi idzie o dobrą prasę wśród ludu, bo jak sam mówi, to właśnie tam szuka schronienia i musi dbać o swój wizerunek - jest to oczywiście cyniczna manipulacja;

Odpowiedz
ale wypowiedziany z innych pobudek - Neil po prostu liczył, że nie wyskoczy mu tam żaden superhero i nie bedzie musiał do kartoteki dopisywac sobie zabójstwa, zaś Dillinger mówi to pod publiczke, by stworzyc mit.

EDIT: Mental szybszy.

Odpowiedz
dokładnieUśmiech

Odpowiedz
No niby tak, ale nadal - tekst JEST TEN SAM ;-) Taki smaczek dla fanów, którymi Mental gardzi ;-)

Odpowiedz
wujo444 napisał(a):aczkolwiek nie jest to atak na film, raczej zgoda z opinią Solo, że film jest ok, ale bez przesady.

oczywiście, że film jest ok, ale bez przesady - nie zrozumiałeś za to dyskusji, która idzie o to, jakim typem jest Dillinger w FILMIE (co podkreślam jeszcze raz)

Monika napisał(a):Jeżeli ktoś tak łatwo i naiwnie daje się złapać na tak płyki PR, to ja nie mam zamiaru wdawać się nawet w dyskusję.

jak juz pisałem - trudno wdawać się z Wami w dyskusję, skoro jedyne wnioski, do jakich dochodzicie, to te, że Dillinger jest zły, bo kradnie (OMG Zdezorientowanyhock: ).
A mojego zacytowanego stwierdzenia zdaje się albo nie zrozumiałaś, albo wzięłaś zbyt serio - nie wspominając o tym, że była to polemika z Guzeppe, nie argument wszechczasów.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):
wujo444 napisał(a):aczkolwiek nie jest to atak na film, raczej zgoda z opinią Solo, że film jest ok, ale bez przesady.

oczywiście, że film jest ok, ale bez przesady - nie zrozumiałeś za to dyskusji, która idzie o to, jakim typem jest Dillinger w FILMIE (co podkreślam jeszcze raz)
to chyba jest w pierwszym punkcie....?

Odpowiedz
wujo444 napisał(a):rozwałka w lesie momentami jak z Wołoszanskiego

Tak sobie mysle: ciekawe, czy gdyby W11 i Sensacje XX wieku krecone byly na tasmie 35mm, 24 fps, to ludzie ogladajac takie filmy takze mowiliby, ze wizualnie sa jak z Woloszanskiego. Oczko

Odpowiedz
jest inne wytłumaczenie: w usa nie ma W11 i nie ma wołoszańskiego, więc Mann być może nie wie, że dla niektórych polaków jego styl jest wtórny, telewizyjny i półamatorskiUśmiech

Odpowiedz
Przede wszystkim Mann nie wie, że w Polsce żyją same spece od zdjęć, którym Mann, Spinotti i Beebe mogą co najwyżej czyścić buty : )

Odpowiedz
na forach amerykańskich złośliwcy porównują styl zakładnika czy wrogów do home made video, ewentualnie ślubu kuzynki. pewnie dlatego, bo tam nie mają pod ręką wytrychów w postaci Wołoszańskiego i W11Uśmiech

Odpowiedz
No tak, tam też mają specjalistów : )

Byłoby miło gdyby wśród dodatków na DVD znalazły się testy które Mann i Spinotti robili przed rozpoczęciem właściwych zdjęć. To samo kręcono tradycyjnie i cyfrą, jakość nocnych ujęć zadecydowała że Mann nakręcił PE w taki właśnie sposób. Może nie wszyscy wiedzą, ale Public Enemies miał być powrotem Manna do celulojdu.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):No tak, tam też mają specjalistów : )

tu nie chodzi wcale o pozowanie na specjalistów. zasada jest prosta jak konstrukcja grabi: "film mnie mega rozczarował/wynudził, więc dojebie mu jeszcze za cyfre, że wołoszański".

Odpowiedz
tak, wcześniej tylko zartowałem, a naprawde uważam go za nudnego gniota gorszego od Transferomers.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon