Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
1) Zbytnia gloryfikacja bohatera. Rozumiem, że był medialny, miał swietny PR - ale nawet jeśli gra, to w każdej chwili. Nie ma chwili rozluźnienia, nie ma czegoś, co by sygnalizowało, ze na codzień to nie był ten sam usmiechający się do kamer facet.
2) Brak chemii między Deppem i Cotillard - zwiazek płytki, bardziej z mongolskiej prerii, gdzie żone trzeba było porwać.
3) rozwałka w lesie momentami jak z Wołoszanskiego, w dodatku bardzo chaotyczna; pogubiłem się.
4) Nikłe napięcie - acz to chyba indiwidualny odbiór.
5) Mało wątków pobocznych, gangsterki - moze nei tyle samych napadów, ale innych dialogów, scen pobocznych - film został obciety, i chcę wersje reżyserską.
6) Upadek Dillingera i szeptanie - litości. Slow-mo jest ok do momentu strzału - potem powinno być bach, trup, zbiera się tłum a Purvis idzie zadzwonić. A tekst który przekazuje kowboy... Czy naprawdę trzeba było taki kicz wprowadzić?
aczkolwiek nie jest to atak na film, raczej zgoda z opinią Solo, że film jest ok, ale bez przesady. Hype Mentala go przerósł
01-08-2009, 22:01
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Jakuzzi napisał(a):Ale to przeciez oczywiste. Czy na naszym forum ktos takie argumenty stosuje?
Tak. Mefisto :-))
A to dowód:
Mefisto napisał(a):Zarówno w PE, jak i we wspomnianym Heat pada zdanie w stylu "I'm here for the bank money, not yours". Jeśli nie wiesz co to znaczy, spytaj mamy. Pieniądze, które ludzie wkładają do banku, a pieniądze banku, to dwie różne rzeczy. O tym, że takie pieniądze są z reguły ubezpieczone, nie wspomnę.
:mrgreen: Jeżeli ktoś tak łatwo i naiwnie daje się złapać na tak płyki PR, to ja nie mam zamiaru wdawać się nawet w dyskusję.
----
Podpisuję się pod każdym punktem wujo444 :-P
01-08-2009, 22:33
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,529
Liczba wątków: 374
wujo444 napisał(a):Czy naprawdę trzeba było taki kicz wprowadzić?
tak, trzeba było, bo to jedno z najlepszych zakończeń ever seen in my life.
01-08-2009, 22:33
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,200
Liczba wątków: 71
Ej, ktoś tam wspominał, że Dillinger to mega romantyk i w ogóle, bo mówi linjkę - "nie kradne waszych pieniędzy, tylko pieniądze banku". Albo jestem głupi albo nieuważny, ale czy ten sam tekst nie padł akurat w "Heat" w identycznej formie podczas pierwszego rabunku? W ogóle różne scenki z "Public Enemies" zdawały mi się dosyć widocznie nawiązywac do, póki co, Mount Everstu Manna ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
01-08-2009, 23:43
Chyba raczej powtórzył się tekst o tym, że nie warto być martwym bohaterem, lepiej zostać żywym tchórzem.
01-08-2009, 23:45
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
slepy51 napisał(a):"nie kradne waszych pieniędzy, tylko pieniądze banku". Albo jestem głupi albo nieuważny, ale czy ten sam tekst nie padł akurat w "Heat" w identycznej formie podczas pierwszego rabunku?
Ja, 10 stron temu napisał(a):Zauważyliście że Depp mówi to samo co De Niro podczas napadu na bank?
Yep.
01-08-2009, 23:47
Chrissie Watkins' arm
Snuffer napisał(a):Ja, 10 stron temu napisał
No widocznie nie doczytałem, albo "Heat" odświerzyłem ciutkę później ;-) W każdym bądź razie tekst był INDENTYCZNY. Tak samo jak kilka innych patentów, których na dzień dziesiejszy nie kojarzę, ale wiem, że poczas seansu z "Gorączką" mega skojarzyły mi sie z "Wrogami publicznymi".
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
01-08-2009, 23:49
Ambasador białej rasy
widze, ze zrobilo sie zamieszanie w związku z tym tekstem. wiadomo, ze to naiwna gadka, ale nie o to tu chodzi:
1. w heat de niro wypowiada tę linijkę po to, by uspokoić ludzi;
2. w public enemies dillingerowi idzie o dobrą prasę wśród ludu, bo jak sam mówi, to właśnie tam szuka schronienia i musi dbać o swój wizerunek - jest to oczywiście cyniczna manipulacja;
01-08-2009, 23:51
Lord Snow
ale wypowiedziany z innych pobudek - Neil po prostu liczył, że nie wyskoczy mu tam żaden superhero i nie bedzie musiał do kartoteki dopisywac sobie zabójstwa, zaś Dillinger mówi to pod publiczke, by stworzyc mit.
EDIT: Mental szybszy.
01-08-2009, 23:51
Ambasador białej rasy
dokładnie
01-08-2009, 23:52
Chrissie Watkins' arm
No niby tak, ale nadal - tekst JEST TEN SAM ;-) Taki smaczek dla fanów, którymi Mental gardzi ;-)
01-08-2009, 23:52
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,256
Liczba wątków: 67
wujo444 napisał(a):aczkolwiek nie jest to atak na film, raczej zgoda z opinią Solo, że film jest ok, ale bez przesady.
oczywiście, że film jest ok, ale bez przesady - nie zrozumiałeś za to dyskusji, która idzie o to, jakim typem jest Dillinger w FILMIE (co podkreślam jeszcze raz)
Monika napisał(a):Jeżeli ktoś tak łatwo i naiwnie daje się złapać na tak płyki PR, to ja nie mam zamiaru wdawać się nawet w dyskusję.
jak juz pisałem - trudno wdawać się z Wami w dyskusję, skoro jedyne wnioski, do jakich dochodzicie, to te, że Dillinger jest zły, bo kradnie (OMG  hock: ).
A mojego zacytowanego stwierdzenia zdaje się albo nie zrozumiałaś, albo wzięłaś zbyt serio - nie wspominając o tym, że była to polemika z Guzeppe, nie argument wszechczasów.
02-08-2009, 01:21
Lord Snow
Mefisto napisał(a):wujo444 napisał(a):aczkolwiek nie jest to atak na film, raczej zgoda z opinią Solo, że film jest ok, ale bez przesady.
oczywiście, że film jest ok, ale bez przesady - nie zrozumiałeś za to dyskusji, która idzie o to, jakim typem jest Dillinger w FILMIE (co podkreślam jeszcze raz)
to chyba jest w pierwszym punkcie....?
02-08-2009, 11:52
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
wujo444 napisał(a):rozwałka w lesie momentami jak z Wołoszanskiego
Tak sobie mysle: ciekawe, czy gdyby W11 i Sensacje XX wieku krecone byly na tasmie 35mm, 24 fps, to ludzie ogladajac takie filmy takze mowiliby, ze wizualnie sa jak z Woloszanskiego.
02-08-2009, 13:09
Ambasador białej rasy
jest inne wytłumaczenie: w usa nie ma W11 i nie ma wołoszańskiego, więc Mann być może nie wie, że dla niektórych polaków jego styl jest wtórny, telewizyjny i półamatorski
02-08-2009, 13:11
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Przede wszystkim Mann nie wie, że w Polsce żyją same spece od zdjęć, którym Mann, Spinotti i Beebe mogą co najwyżej czyścić buty : )
02-08-2009, 13:18
Ambasador białej rasy
na forach amerykańskich złośliwcy porównują styl zakładnika czy wrogów do home made video, ewentualnie ślubu kuzynki. pewnie dlatego, bo tam nie mają pod ręką wytrychów w postaci Wołoszańskiego i W11
02-08-2009, 13:21
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
No tak, tam też mają specjalistów : )
Byłoby miło gdyby wśród dodatków na DVD znalazły się testy które Mann i Spinotti robili przed rozpoczęciem właściwych zdjęć. To samo kręcono tradycyjnie i cyfrą, jakość nocnych ujęć zadecydowała że Mann nakręcił PE w taki właśnie sposób. Może nie wszyscy wiedzą, ale Public Enemies miał być powrotem Manna do celulojdu.
02-08-2009, 13:29
Ambasador białej rasy
Mierzwiak napisał(a):No tak, tam też mają specjalistów : )
tu nie chodzi wcale o pozowanie na specjalistów. zasada jest prosta jak konstrukcja grabi: "film mnie mega rozczarował/wynudził, więc dojebie mu jeszcze za cyfre, że wołoszański".
02-08-2009, 13:31
Lord Snow
tak, wcześniej tylko zartowałem, a naprawde uważam go za nudnego gniota gorszego od Transferomers.
02-08-2009, 13:40
|