Nowy
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 8
Co nowego można dodać... film jest piękny. Joe Hallenbeck - kapitalna postać, jak dla mnie właściwie autorytet.
Nie wspomniana została kultowa scena z papierosem i zapalniczką. Joe jest obity, brudny, nieogolony - wygląda jak szmata, jednak mimo wszystko bije od niego cholerna godność, ponieważ jest honorowy, wierny sobie i z tego czerpie siłę. Mistrzostwo świata.
Szkoda,podobnie jak w przypadku Lethal Weapon, że Warner nie wydał lepszej edycji DVD. Jakieś making of, wywiady, komentarze, cokolwiek.
10-04-2009, 02:13
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
W ogole film przeszedl bez wiekszego echa. Gdyby nie boom video (kiedy gnioty pokroju Amerykanskiego Ninjy zdobywaly uznanie godne samego Ostatniego Skauta :)), poznalbym ten obraz prawdopodobnie teraz. Wielka szkoda, bo wszystko w w tym dziele stoi na niesamowicie wysokim poziomie.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
10-04-2009, 09:29
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
"Bom" means "fuck you" in Polish. ;)
Obejrzałem dziś ten film dwa razy. Świetna rzecz. Shane Black powinien więcej akcji/kryminałów/sensacji pisać. I Iron Mana. :P
11-04-2009, 23:46
Stały bywalec
Liczba postów: 1,636
Liczba wątków: 8
no właśnie, ktoś wie o co chodziło z tym tekstem, który zacytował Crov? :)
Aktualnie rządzi: ja
11-04-2009, 23:50
Banned
Myślę, że Joe po prostu potrzebował do żartu jakiegoś obcego języka. Raczej nie chodzi o to, że Joe myślał że "bom" faktycznie oznacza "pierdol się". Zwłaszcza, że ich przeciwnicy nie byli Polakami.
W tym momencie, podczas filmu, przypomniała mi się scena z "The Shield": Vic wpada do pokoju, a następnie obija i zakuwa w kajdanki Ormianina:
ORMIANIN: O kurwa!
VIC: To po ormiańsku "O kurwa!". :)
11-04-2009, 23:54
Ninja Dinozaur
Liczba postów: 258
Liczba wątków: 0
Ostatni Skaut
Bruce Willis przez 1:37, bez SEKUNDY przerwy zachowuje sie jak badass. Jesli ktos myslal, ze McClane jest twardy to nie widzial co robi Joe, ktory prawdopodobnie zre swiatlo, popija je lzami malych dzieci i wydala pioruny. W ogole od miesiecy, a moze i od Kiss Kiss Bang Bang, nie ogladalem filmu ktory ma tak duzo wartych zapamietania dialogow i scen ktore rozdzieraja ekran i krzycza @$^#@^# AWESOME! Tony Scott robi fajne filmy akcji [Deja Vu nakrecil jakis jego wrog, ktos kto kreci film z Willisem nie moze nakrecic Deja Vu].
Minusem jest rola Wayansa, ale on jest do kitu dziedzicznie, jak cala rodzina.
Zreszta wystarczy powiedziec, ze za ten arcyarcyscenariusz odpowiada Shane Black i kazdy powinien leciec ogladac.
I co ciekawe, nie pojawil sie w filmie zaden Denzel Wasinghton, co dziwi jesli zobaczymy kto rezyseruje.
Film do ogladania z dziewczyna [zeby zrozumiala, ze jest zaklamana, jak kazda kobieta], ze znajomymi, do piwa i do masturbacji.
Water is wet, the sky is blue, women have secrets ... who gives a fuck?
9/10!
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?" - Black Bolt
12-12-2009, 14:53
悟
Popraw to "światło" na "błyskawice" jeśli już cytujesz taką mega epę, jaką jest "Braveheart". No i bohaterem "Ostatniego Skauta" jest Joe, nie Joey.
Co do samego filmu:
Ocena za niska, a Wayans dał tak samo czadu jak Willis i stworzył prawdziwą kreację. Psioczenie na niego w tym obrazie jest co najmniej nie na miejscu.
-- Laozi
12-12-2009, 15:24
Ninja Dinozaur
Liczba postów: 258
Liczba wątków: 0
Cytat:Popraw to "światło" na "błyskawice" jeśli już cytujesz taką mega epę, jaką jest "Braveheart".
Hmm, ale nie cytowalem nic. Swietlna wersja to moj wymysl, bo jedzenie swiatla jest bardziej epickie ;P [i oryginal akurat kojarze z Rocky'ego, a nie Bravehearta. Gibsona w sukience dawno nie ogladalem, dobry moment na przypomnienie]
Cytat:Ocena za niska, a Wayans dał tak samo czadu jak Willis i stworzył prawdziwą kreację. Psioczenie na niego w tym obrazie jest co najmniej nie na miejscu.
Nie psiocze. Calkiem dobra rola i swietnie uzupelnia swoim podejsciem Willisa, ale jego maniera gry i bagaz innych rzeczy ktore z nim widzialem [m. in. jakis okrutny serial, ktorym swojego czasu bylem w domu katowany] mnie denerwowaly momentami. Ale masz racje, akurat ta rola mu wyszla. Zreszta whatever, przy Willisie i tak zapomnialem, ze tam byl, nawet jesli to buddy-movie ;P
A ocena taka, bo jak sam pisales w innym temacie:
Cytat:zawiera sporo baboli ale to normalka w kinie z lat przelomu 80/90
Ale ma u mnie niesamowicie mocna 9 i jest to rzecz zdecydowanie do wielokrotnego ogladania. Wyrywa jaja z dupa i kregoslupem mozna by powiedziec.
A taniec Willisa to jedna z najlepszych rzeczy jakie mozna zrobic po_tym_co_zrobil_bohater
EDIT: I tak musiales przenosic, bo odpowiedz nie mialaby sensu bez pierwszego posta, a nie chcialem, zebys jeszcze musial kolejnosc przestawiac czy co tam trzeba robic ;P
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?" - Black Bolt
12-12-2009, 16:28
悟
Po to ci dałem linka do tematu o tym filmie, żebym ja nie musiał bawić się w przenoszenie postów, a ty żebyś kontynuował w odpowiednim wątku. Dżizas :)
-- Laozi
12-12-2009, 16:51
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Mam z tym filmem parę problemów, bo choć najbliżej mu do prawdziwego DH4, to niestety ma sporo wad. Bohaterowie, tak jak w DH2, mówią niemal wyłącznie one-linerami i dowcipami, ale tutaj trudniej to znieść ze względu na Damona Wayansa. Nie lubię tego gościa, zwyczajnie nie lubię. Jest słabym aktorem, nie ma za grosz charyzmy, szarżuje w najspokojniejszych scenach. Do tego dochodzi niesamowicie wkurzająca córka głównego bohatera - o rany, jak ja nie lubię tej postaci.
Ale poza tym... dobry jest ten film, zwłaszcza w drugiej połowie. Nakręcony rewelacyjnie (zwłaszcza początek na meczu). Tony Scott w szczytowej formie, ale Shane Black niestety nie. Mimo wszystko jest tu tyle scen po prostu świetnych, tekstów zapadających w pamięć ("fuck you, Sarah, gdyby nie ci gliniarze, naplułbym ci w twarz"), dobrej akcji i klimatu, że niżej jak 8/10 dać nie mogę. Ale to był materiał na dychę.
BTW: czy tylko mnie wkurza hipokryzja Hallenbecka? Daje w mordę Dixowi za to, że ten chciał zażyć kokainę, a sam chodzi nawalony do nieprzytomności i jest generalnie w nieporównywalnie gorszej formie i sytuacji życiowej m.in. właśnie przez alkohol. Strasznie bezpieczny ten "glina na krawędzi" - politpoprawny do wyrzygu.
12-11-2012, 08:20
悟
Moim zdaniem Wayans zagrał bardzo dobrze, szczególnie w scenie opowieści "hipokryci zniszczyli mi życie", którą odnosił właśnie do Willisa. Fajnie wyszło mu sportretowanie dwóch kotłujących się w nim osobowości.
A sam film? Mijają lata, a wciąż podoba mi się tak samo i regularnie go sobie odświeżam. Jeden z tych idealnych obrazów balansujących finezyjnie na granicy akcji i sensacji. Niezmiennie 10/10.
-- Laozi
12-11-2012, 08:39
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
military napisał(a):czy tylko mnie wkurza hipokryzja Hallenbecka? Daje w mordę Dixowi za to, że ten chciał zażyć kokainę, a sam chodzi nawalony do nieprzytomności i jest generalnie w nieporównywalnie gorszej formie i sytuacji życiowej m.in. właśnie przez alkohol.
Nigdy nie patrzyłem na to w ten sposób. Super obserwacja.
12-11-2012, 23:58
Stały bywalec
Liczba postów: 3,856
Liczba wątków: 26
Proste ma przewagę nad Dixem, nie użala się nad sobą. Dokładnie tak podsumowuje jego żale "jak skończysz użalać się nad sobą to wiesz gdzie są drzwi... Jesteś sukinsynem  I nie tylko
13-11-2012, 00:27
Banned
Jak to Joe się nie użala nad sobą? Przecież to chodzący "użalacz". Hipokryzja to część tego użalania się, bo gość staje się tym, czego nienawidzi - wrakiem człowieka. Próbuje utrzymać swoje zasady, ale wydaje się, że ma świadomość tego jak mocno upadł i jak bardzo już one się go nie trzymają.
13-11-2012, 01:22
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
W pierwszej scenie po prologu na boisku Joe budzi się i mówi do lusterka wstecznego coś w stylu "jesteś frajerem. Nie uda ci się. Będzie jeszcze gorzej". Jak to nie jest użalanie się, to nie wiem, co nim jest.
13-11-2012, 20:25
悟
Przecież wszyscy zgodnie twierdzą, że Joe się użala nad sobą 
Robi to tylko po męsku ("Wszyscy cię nienawidzą. Przegrasz. Uśmiechnij się, skurwielu") i doskonale zdaje sobie sprawę, że swoje niepowodzenia może zawdzięczać tylko sobie, a nie jak Wayans, który obwinia cały świat o swoją niedolę.
-- Laozi
13-11-2012, 21:38
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,420
Liczba wątków: 29
1991 a mamy 2014 czyli obejrzałem to, ponownie, po jakichś 22 latach od premiery (choć nie wykluczam, że widziałem może z raz, w międzyczasie).
Poprawne filmidło, jak na dziś (wtedy nie robiło większego wrażenia). Ot, sympatyczny sensacyjniak, którego nie można brać na poważnie (momentami miałem wrażenie, że oglądam "Hudson Hawk").
7/10 ale bez zachwytów. Głównie dlatego, że to "staraszkoła" w najlepszym znaczeniu.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
07-07-2014, 00:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2014, 00:58 przez shamar.)
Legions of the Fog
Liczba postów: 2,290
Liczba wątków: 25
też obejrzałem w TV, ale akurat seans mam dość regularnie, bo co 3 lata. Zawsze lubiłem LBS - mega wyluzowany Bruce (ale nie na siłę - jest w tej postaci bagaż i doświadczenie, widać to na ryju i w olewatorstwie), Damon ma być durnowatym cwaniaczkiem i też jemu to wychodzi świetnie. Role dobrane do aktorów dobrze, i osadzone w fabule też, ale w tym wszystkim jest jeden minus, rysa taka: film próbuje być ciężki, przez wspominki o wypadku, dziecku, przy scenie córką, wspomnienia z prezydentem, z dziwką - kurde, trochę tego się zbiera, a przy ogólnym cool tonie opowieści te wstawki przerywają lekki odbiór wcale nie ciężkiego tematu.
Poza tym, to dobry, stary, poczwiwy akcyjniak z dużą ilością onelinerów
- Te spodnie kosztowały 650 dolarów!
- A co, mają, kurvva, telewizor?
7/10
loading podpis...
08-07-2014, 08:30
Właśnie na TV puls
25-11-2017, 21:24
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,120
Liczba wątków: 57
W ilu tematach to jeszcze napiszesz?