Ankieta: Który?
Ankieta jest zamknięta.
Burton
21.54%
14 21.54%
Eastwood
23.08%
15 23.08%
Gilliam
10.77%
7 10.77%
Polański
44.62%
29 44.62%
Razem 65 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Plebiscyt reżyserski
Mój błąd:/ Sorki panowie.Co nie zmienia faktu że dalej stawiam na Burtona.

Odpowiedz
Może zróbmy tego Romana, w październiku "Carnage" w kinach, będzie okazja. Filmografię też raczej większość zna, hmmm?

Odpowiedz
Polański, Almodovar, Eastwood, Carpenter - ci przekonują mnie najbardziej, a szczególnie Clint, dość zaskakujący typ, ale cholernie ciekawy (bo wiele mniej znanych tytułów) i mocny (ileż dobrego!) pod względem fimografii. Jedna rzecz budzi wątpliwość: liczba tytułów dochodząca do 30.
Polański - solidna fimografia, aż trudno powiedzieć co może wygrać.
Carpenter - to byłoby dość ciekawe, choć wygrana "The Thing" pewna.
Almodovar - najmniej znany, choć kojarzony.

Odpowiedz
no ale właśnie - Clint ma na koncie sporo filmów mało znanych i nie jestem pewien czy wyszedłby z tego w miarę wymierny ranking. Z kolei jeśli chodzi o Romana to, jak sądzę, każdy zna większość jego filmów.

Odpowiedz
Jak już miałbym wybierać z tej czwórki, to też postawiłbym na Polańskiego. Choć wciąż liczę, że będzie to jednak Burton - mam mniejsze braki ;)

Odpowiedz
JESZCZE nikt nie zaproponował Manna? :) można by szybko zrobić, bo i filmów niewiele, i duża znajomość wśród forumowiczów.

Burton byłby fajny, dobra ilość i ciekawe, ale prosze, nie każcie oglądać Alicji :P
Almodovar - od razu odpadam, nie widziałem nic, i obejrzenie takiej ilości ciurkiem nie wchodzi w rachubę.
Carpenter? raczej słaba filmografia...
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Mógłbym napisać to samo, co Perfik - z podanej czwórki wybieram Romana, ogólnie nadal jestem za Burtonem. Powód ten sam, co wyżej (mniejsze braki w filmografii) ;)

Odpowiedz
chodzi też o to, że mamy znaleźć czas na zapoznanie się z filmografią reżyserów. Co do Clinta, to się zgodzę - wiele osób nie zna, choć są to w większości bardzo dobre tytuły. Co do Polańskiego, to są to również bardzo dobre filmy, ale Tess, Matnia, Wstręt, Śmierć i dziewczyna, Gorzkie gody, Lokator nie są aż tak znane jak Pianista, Nóż w wodzie, Dziecko Rosemary czy Chinatown. Co nie znaczy, że mniej znane są gorsze od bardziej znanych.
Ciekawy gość z tego Romana.

Jak na razie przekonują mnie: Polański, Eastwood, Almodovar i Carpenter. Burton to też niezły typ. Mann jest przewidywalny.

Odpowiedz
Osobiście bym chciał Polańskiego bo znam wszystko co nakręcił, zresztą sam temat założyłem na forum. Almodovar to pomysł zły bo jakoś nie wierzę, że na tym only true epa forum znajdzie się satysfakcjonująca liczba użytkowników znająca satysfakcjonującą liczbę jego filmów :) Eastwood strasznie dużo filmów zrobił. Carpenter i Burton, ze wskazaniem na Burtona też mogą być. Ale moim faworytem jest Romek :)

Odpowiedz
Plebiscyt reżyserski, dobrze się zapowiada :) Tylko co do proponowanych reżyserów moje uwagi, jeśli można:

Roman Polański - radzę poczekać aż się pojawi "Carnage" i wtedy chętnie wezmę w takim plebiscycie udział.

Clint Eastwood - sam nie wiem. Pewnie wygrałoby "Gran Torino". Ale jakbym już robił ranking z Eastwoodem, to jednak odnośnie jego najlepszych ról aktorskich, choć nie ukrywam, że i reżyserem też jest dobry. Mimo wszystko Clinta bym zostawił.

Pedro Almodovar - to ja się wstrzymuję od głosu. I nie dlatego, że nic Hiszpana nie widziałem, tylko to co widziałem (z 5 filmów), tak mi się nie podobało, że zaliczam aktualnie Almodovara, do grona najbardziej nielubianych reżyserów.

John Carpenter - wygra "The Thing". Przynajmniej dla mnie to najlepszy film Carpentera. Niestety dla mnie większość filmów Carpentera mocno się postarzała. I w sumie to "The Thing" najlepiej przetrwało próbę czasu. Jakoś brakuje mi hurra-optymizmu do opisywania jego innych filmów.

Ridley Scott - reżyser ciekawy i świetne przeze mnie znany. Ale wynik raczej przewidywalny 1. "Blade Runner", 2. "Alien", przynajmniej tak ja bym zagłosował. Choć na pewno miałbym frajdę podczas tworzenia tej listy.

Tim Burton - o tak! Mam pewien niedosyt po plebiscycie na najlepsze filmy lat 90tych. Za nisko były filmy Burtona, moim zdaniem. A tutaj nadarza się świetna okazja na naprawdę ciekawą listę, tego nietuzinkowego reżysera. I moim zdaniem pierwsze miejsce wcale nie musi być takie oczywiste. To według mnie odpowiedni reżyser na ten plebiscyt.
P.S. Nie uwłaczając oczywiście inteligencji, wiedzy i zajebistości forumowiczom, ale pewnie trzeba będzie wspomnieć, że na "Nightmare Before Christmas" nie wolno głosować ;)

David Fincher - podobnie jak Polański, po "The Gril With The Dragon Tattoo".

Stanley Kubrick - czemu nie. Pewnie pojedynek potoczyłby się między "2001: Space Odyssey", "A Clockwork Orange" i "Shining". Ale Kubrick może być.

Oczywiście lista reżyserów, jakich by można byłoby wziąć pod uwagę jest sporo. Z jednej strony można pomyśleć o Tarantino. Czy też o Lynchu. Jest w sumie jeszcze Zemeckis, chociaż wtedy zwycięzca jest pewny. Terry Gillian, to też ciekawa i barwna postać. Ale można też pójść w klasykę i np. wziąć się za warsztat Sama Peckinpah.

Wybór niełatwy, ale na razie chyba skłaniam się ku Burtonowi.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Też mam nadzieję, że stanie na Polańskim (nadchodzące "Carnage" to argument). Mógłby być ew. Scorsese albo Eastwood - obszerne, w sumie dość nieprzewidywalne filmografie (u Clinta raczej nie wygrałby "Gran Torino"...).

Odpowiedz
To ja dorzucę jeszcze jedno nazwisko - David Cronenberg. I też jest okazja, bo w listopadzie będzie polska premiera A Dangerous Method.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Chciałbym filmografię Clinta, bo mam w miarę obcykaną od wcześniejszych westernów aż po ostatni Hereafter z Damonem. Interesująco byłoby zobaczyć jak się rozłożą głosy. Polański to też niegłupi pomysł.

Odpowiedz
Zdecydujcie się wreszcie, bo trzeba by zacząć zasysać :)

Odpowiedz
Mi by najbardziej pasowal Polański - z całego dorobku zostaly mi z trzy filmy do obejrzenia bylaby okazja, zeby sie zmoblilizowac i nadrobic :) Poza tym trudno przewidziec zwyciezce, bo niemal cala filmografia mocna i równa.

Almodovar - jak dla mnie fajna sprawa, ale czesc osob pewnie w ogole nie tyka tego rodzaju kina.

A Fincher chyba za malo nakrecil, by taki plebiscyt wzbudzal emocje.

No i bardzo fajna sprawa z tymi wspolnymi seansami :)

Odpowiedz
Najbardziej jestem za Polańskim, ogłosić to teraz, a termin oddania głosów ustalić na 2-3 tygodnie po polskiej premierze Carnage. Sporo różnorodnych filmów, trochę zawsze odkładałem na później, więc chętnie bym sobie je zobaczył teraz.

Burton też może dla mnie być.

Odpowiedz
a może Lynch? jakby odsunąć na bok te wszystkie krótkometrażówki to pozostają dobre filmy w niedużej ilości i raczej powszechnie znane.

Odpowiedz
Proponowałbym Terry'ego Gilliama, ponieważ opinie na temat jego filmów są podzielone (niektórzy go uwielbiają, a inni wręcz nie znoszą) i mógłby z tego wyjść bardzo ciekawy niejednostronny plebiscyt.

Odpowiedz
Witam wszystckich jestem tu nowy;)

moze Tarantino? Albo Jarmush (chociaz nie jestem pewien czy on akurat tutaj pasuje). Z tego co na szybko przeczytalem propozycje nie pojawili sie chyba. Burton albo Polanski tez byliby niezli sadze.

Pozdrawiam

Odpowiedz
jaka zatem decyzja? :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon