18-11-2013, 13:30
|
Czołówki filmowych wytwórni i ich modyfikacje
|
|
Za długie nie jest, ale słabsze jak najbardziej, nie rozumiem po co ta zmiana. W każdym razie i tak mi to wisi :)
(18-11-2013, 13:03)Juby napisał(a): Za długie? Przecież trwa 30 sekund. W skali loga to wieczność. Dłużej może trwać jedynie jeden logos, ale jego już od dawna nie ma, więc...
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 18-11-2013, 18:44
A jeśli chodzi o przydługie czołówki, to działa mi na nerwy koreański Showbox. Długie, brzydkie, hałaśliwe łupu-cupu-pierdu-jebu.
To tak na marginesie. Do tematu o najgorszych logosach jak znalazł. :) 19-11-2013, 00:20
Dzisiaj co 3cia czołówka jest stylizowana i to już... nie jest fajne.
Czasami się dziwię, że któraś nie jest (choć ewidentnie się prosiło) ;)
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 09-02-2015, 19:17
W "Godzilli" Edwardsa się tego ustrzegli. A WB wiodący prym w modyfikacjach loga ostatnio się zastopował.
09-02-2015, 21:11
http://logos.wikia.com/
Wiedziałem, że musi istnieć taka strona :) Ale chyba tam sporo rzeczy brakuje.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 09-02-2015, 23:48
Zachciało mi się przejrzeć znane mi polskie czołówki filmowych firm produkcyjnych, by wyłuskać z nich te najładniejsze, najciekawsze lub choćby nieodbiegające od światowych standardów. Tak więc oto one – moim skromnym zdaniem, rzecz jasna – nieułożone od naj do naj, tylko według najróżniejszych kryteriów.
Pod względem dopieszczenia formy graficznej z pewnością wyróżnia się Skorpion Art, również Akson czy autentycznie świetna Alvernia, która dodatkowo ma ładną poprzedzającą ją animację. W tym względzie warto też zwrócić uwagę na elegancką Paisę, atakującą czerwonym kolorem, którą wypatrzyłem w dwóch wersjach, jak również docenić rzadką u nas wariację na temat czołówki, w tym przypadku doskonale znanego PISF-u. Przyznaję, że wyjątkowo podoba mi się Perspektywa, z jej minimalistyczną, ale bardzo przyjemną i przejrzystą grafiką, tą samą cechą wyróżnia się zasłużony Tor w swojej najnowszej wersji (choć mógłby być trochę większy). Jeśli chodzi o pomysłowość grafiki, może się podobać także Tramway i Satchwell. Pewien wspólny, minimalistyczny mianownik reprezentują Faun, Muflon i Yeti, do których dołączam trochę w ramach ciekawostki Cezara 10, studio Cezarego Pazury, firmujące jego popisowe gnioty. Tradycyjnie z sympatią spoglądam na Zebrę, mając nadzieję, że za jakiś czas doczekamy się naprawdę dopieszczonej animacji, choćby na miarę TriStara. Najcieplej jednak wspominam starego Zodiaka – plansza może siermiężna, ale pojawiające się kolejno dwanaście znaków przy wtórze charakterystycznej muzyki robiło niesamowite wrażenie w kinach, to jak dla mnie legenda polskich czołówek. Dodatkowo trafiła się też nowa wersja. 31-01-2017, 11:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2017, 11:28 przez Cassel.)
A myślałem, że ktoś zebrał czołówki z kilku ostatnich lat (gdzie zmieniona jest w co 4tym) ;)
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 31-01-2017, 14:48
Najbardziej to podobają mi się czołówki Universala, 20th Century Fox, United Artists i MGM (ale ta poprzednia bez oddalenia się kamery od źrenicy lwa). Jeśli chodzi o ulubione wariacje to mam swoje typy:
Lawrence of Arabia (1962) - pustynny krajobraz zamiast chmur jako tło. Mała rzecz, a jak zachwyca ;) The Fearless Vampire Killers (1967) - lew z MGM przemienia się w shrekowatego wampira, z którego kłów cieknie kropla krwi prowadząca później przez napisy początkowe :) Seria "Indiana Jones" (1981-2008) - co tu dużo pisać? Klasyka na tym polu i aż dziwne, że nikt przez te 16 stron o tym nie wspomniał Edward Scissorhands (1990) - czyżby zamek Edwarda, gdzie rzeźbi w lodzie znajdował się w pobliżu tego słynnego napisu... Scott Pilgrim vs the World (2010) - gra rozpoczęta La La Land (2016) - śliczna stylizacja czołówki Summit na okres "Złotej Ery Hollywoodu" Blade Runner 2049 (2017) - klimat, klimat i jeszcze raz klimat! Osobiście preferuję pełną US wersję z logiem WB, którego nie ma w międzynarodowej wersji. 02-11-2020, 12:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2020, 12:54 przez Kryst_007.)
Ja lubię gdy we współczesnych filmach wykorzystywane są stare wersje czołówek (Zodiac, Joker, filmy Tarantino...), albo w przypadku nowszych wytwórni po prostu stylizowane na tamte lata (wyżej wspomniany logotyp do La La Landu).
Z muzycznych wariacji moimi ulubionymi są Alien 3 (czyli jak sprowokować widzów do srania ze strachu już w pierwszych sekundach filmu) oraz The Favourite (fanfary Foxa wygruchane przez jakieś gołębie ;)) 03-11-2020, 12:23
To masz
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 03-11-2020, 13:03
Coś pokrewnego.
Odkryłem dzisiaj, że dwie krótkometrażówki z Kaczorem Donaldem miały modyfikację czołówki nawiązującą do fabuły: Rugged Bear: Trick or Treat (wariant ten akurat znam z racji oglądania w dzieciństwie, ale nie wiedziałem iż oryginalnie były animowane przejścia): Ogólnie polecam odwiedzić kanał, bo gromadzone są oryginalne creditsy disneyowskich kreskówek sprzed wznowień, które są bardziej rozpoznawalne w pierwszym obiegu (np. morda Pluta w pierwszych odcinkach była inna). 16-11-2023, 23:08
WB wraca do tarczy z pierścieniem. Problem w tym, że wygląda na cofniętą w rozwoju o 20 lat.
12-01-2024, 15:58
Serio? Przecież tą nową wstawili z 5 lat temu
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 12-01-2024, 17:06
Rany, ale tanio to wygląda. Problemem jest to, że wzięli do zbytni realizm, gdy tarcza z 1998-2021 była dość stylizowana i do tej pory się trzyma (tak samo chmury nie do końca były fotorealistyczne i były bardziej malarskie). A te błyszczące jak jaja psu elementy mocno wybijają i ich jest zbyt dużo. Niebieska tarcza pasowała do tej czołówki, to srebrne obramowanie były dość subtelne (i pasowała kolorystycznie). Aha, a czcionka wygląda jakby urwała się z Looney Tunes lat 70.
Shamar, dokładnie to 3 lata temu. 12-01-2024, 17:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2024, 17:17 przez OGPUEE.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Logika tłumaczy filmowych | military | 703 | 141,987 |
20-10-2025, 23:32 Ostatni post: Mefisto |
|
| Ulubiona czołówka wytwórni filmowej | Mierzwiak | 37 | 9,570 |
03-07-2023, 20:27 Ostatni post: shamar |
|
| Jakość kopii filmowych w polskich kinach. | Danus | 26 | 7,035 |
18-09-2010, 18:10 Ostatni post: military |
|
| Promocja dzieł filmowych - prośba... | EL-Kal | 10 | 3,052 |
27-11-2009, 21:33 Ostatni post: Karaluch |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler
![[Obrazek: da3hZi2.jpg]](http://i.imgur.com/da3hZi2.jpg)