19-02-2014, 11:42
|
True Detective [HBO]
|
|
Przez ten ep wszystko się tak wymieszało , że głowa mała. Może niedługo doświadczymy końcówki w tym stylu...
19-02-2014, 13:01
Odcinek naprawdę dobry, ale trochę bym się wstrzymał z tym rozwiązywaniem zagadek - jak dla mnie serial ewidentnie nie jest o tym, kto zabijał i czemu, ale o odkrywaniu kolejnych kart dotyczących postaci i to jest bardzo trafny zabieg. Liczę, że twórcy będą w tym konsekwentni i obejdzie się bez głupawych twistów na sam koniec.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 20-02-2014, 00:46
No, wreszcie zabrałem się za to "arcydzieło". I zaraz naszła mnie refleksja: co w poprzednim zdaniu robi ten pie...lony cudzysłów?!
O ile zachwyty po pierwszym epizodzie były zdecydowanie przedwczesne, tak już w okolicach trzeciego zacząłem podejrzewać, że obcuję z czymś wielkim. Skoro jednak wszyscy serwują swoje teorie, a ja też chcę być popularny: 20-02-2014, 01:24
5 epsów za mną, jak na razie 10/10, nie ma bata żeby wystawić niższą ocenę. teraz już tylko po jednym odcinku na tydzień lub 3 tygodnie katorgi. FUUUUCK.
20-02-2014, 13:30 (18-02-2014, 20:48)wujo444 napisał(a): Ktoś w ogóle King in Yellow czytał? Z tego co wiem, książka ma zostać wydana po polsku po raz pierwszy, ale wydawnictwo nie ma strony internetowej ani maila i w ogóle nic nie wiadomo <_< Jeśli wydawnictwo ma sprawny marketing, powinno to wydanie przyspieszyć, póki trwa serial albo tuż po :). Ogólnie C&T wydaje fajne, a trochę zapomniane tytuły, mam od nich "Noc myśliwego" i "Co się zdarzyło Baby Jane", i naprawdę przyzwoicie te książki wyglądają, więc na tego KiY warto czekać. Link do jednego z opowiadań w przekładzie fanowskim, zwróciłam uwagę, że jest tam mowa o gościu, którego twarz wygląda, jakby żarły ja robaki (jak ten rysunek w serialu): żółty znak Im dalej w las, tym bardziej ten serial brnie w tę mitologię. Przyszło mi do głowy, że może każda seria będzie się kręcić wokół jakiejś nieistniejącej/zaginionej księgi? Następny będzie pewnie bluźnierczy "Necronomicon" ;) Cytat:nie chodzi o to, że mówi te rzeczy tylko dla ściemy, ale na 99% mówi o niektórych rzeczach celowo i celowo przy tym dobiera słowa (czas to pętla na ten przykład, przy czym mówiąc o tym zgniata puszkę w taki sposób, by była wyraźnie okrągła - vide okrąg, który znalazł na miejscu zbrodni 7 lat później, anyone?) po to, by zobaczyć, jak będą reagować. Mówiłby to i bezcelowo, bo jak sam powiedział, nie po to latami odkrywał swoje wnętrze, żeby teraz się hamować ;). Ale pewnie jest coś na rzeczy w tej "strategii niepoczytalności". W sensie, że Zresztą nie będę snuć domysłów. Wątek córki to kolejna spraw, która kojarzy mi się z "Twin Peaks" i puszczalstwem Laury Palmer, chociaż nie chciałabym, by Hart odgrywał tu podobną rolę, co ojciec Laury. Gdyby tak było, można byłoby przypuszczać, że Jeszcze w kwestii prowadzenia narracji, bardzo fajne jest nie tylko obserwowanie wydarzeń, o których akurat Rust i Martin mówią, ale kontrastu między tym, co mówią a co się faktycznie działo, np. 20-02-2014, 14:02
Ok, rowniez zaczalem ogladac i powiem tak, ze pierwszy odcinek po mnie splynal totalnie, jezeli chodzi o fabule, ale kurcze Matthew i Woody taki duet, ze klekajcie narody, szczegolnie MM ma tutaj zajebiste pole do popisu (chociaz bardziej podoba mi sie jego postac poczatkujacego detektywa niz tego po kilku latach), Woody tez zajebisty taki, ktory z zalozenia musi spierdolic sobie zycie, ktore ma tak dobrze poukladane, dla niego dziwki koks i lasery, chociaz moze nie wyglada na takiego z wygladu, ale w glebi duszy calkowity chaos:)
Na pierwszym miejscu dialogi dialogi i jeszcze raz dialogi razem z postaciami, na drugim miejscu klimat. Co tu wiecej dodac, czekam na kolejny odcinek i mam nadzieje, ze serial nie obnizy lotow, tylko bedzie mial tendencje wzrostowa :) EDIT: Jezeli MM i Woody (chociaz nominacje, ale ze go lubie to dalbym mu od razu tuzin nagrod) nie dostana jakies nagrody to komus nalezy sie rytualna orgia :D 20-02-2014, 20:58 Cytat:chociaz bardziej podoba mi sie jego postac poczatkujacego detektywa niz tego po kilku latach Ja pacze na początku: MM jak studencik, z aktówką, notesem, grzeczny, a potem pomału wychodziło szydło z worka: Ogólnie MM i jego biografia to dla mnie jeden z najmocniejszych elementów tego serialu. 20-02-2014, 21:49 Cytat:grzeczny No, szczególnie jak powiedział dziwce, że może robić ludziom przerażające rzeczy bezkarnie, bo jest psem :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 20-02-2014, 22:26
Mógł i zabić - wszak jest psem :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 20-02-2014, 22:30 (20-02-2014, 21:49)Mental napisał(a): Nieprzewidywalny, sam juz nie wiem, czy cos sie spieprzylo w trakcie sprawy i taki sie stal, czy jest to jego przykrywka i zarazem pulapka na morderce. (20-02-2014, 23:17)hanys napisał(a): Oglądalność(chyba bez powtórek itp.): Zazwyczaj na dobre seriale ludzie maja wykichane :) ale wola ogladac TWD ;D 20-02-2014, 23:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2014, 23:39 przez MOLQ.)
I to jest wlasnie geniusz tego serialu, ze mamy kolejna teorie, ktora nie jest wcale glupia i przy nowym "wizerunku" Rusta mozna w to uwierzyc.
Chociaz ten jego "schowek" sam nie wiem, troche sie zbulwersowal, ale chyba nie sa na tyle glupi dwaj czarni ( :D ) detektywi, zeby tam nie zajrzec bez nakazu :>. 21-02-2014, 00:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2014, 00:13 przez MOLQ.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| True Detective - SEZON DRUGI [HBO] | Bogdan | 686 | 125,050 |
31-03-2018, 19:08 Ostatni post: Kuba |
|
| Dirk Gently's Holistic Detective Agency (NETFLIX) | Indroman | 3 | 3,051 |
28-09-2017, 12:51 Ostatni post: Gal Anonim |
|
| True Blood | Mental | 76 | 20,122 |
04-08-2013, 00:16 Ostatni post: Red |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
Spoiler
![[Obrazek: oeq7i1Z.png]](http://i.imgur.com/oeq7i1Z.png)