True Detective [HBO]
Pomysł ze snajperem był też w "Breaking Bad". "Opłaciłem wymiatacza z Kansas City - polecisz w huja, giniesz" :)

Odpowiedz
Jak dla mnie zakończenie pozostaje lekko niepokojące, przecież sekta wciąż istnieje, a "czas jest zamkniętym kołem". Właściwie to zakończenie jest podobne do tego po rozpierdusze z Reggiem - Marty znowu odzyskuje rodzinę a Rust powoli się otwiera (wtedy zaczął chodzić z kumpelą Maggie). Tylko że cały wątek z córkami Harta (dziwne scenki itp.) sugeruje, że
.
Oznacza to, że powróci klątwa detektywa i cykl zacznie się od nowa, ponura perspektywa jak dla mnie. Finał jak dla mnie był bardzo na plus, niedopowiedzenia tutaj pasują, a kolejne sezony też mają się skupiać na jakiś sektach, więc może wątek Luizjany i Carcosy powróci :).
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz
Cytat:więc może wątek Luizjany i Carcosy powróci :).

Rust i Marty też powrócą, ale już w nowych stylówach ;)

Odpowiedz
Geniusz, geniusz w czystej postaci! Nie czytałem jeszcze Waszych, Drodzy Forumowicze, opinii o finale, ale powiem tylko tyle, TAKI serial trafia się raz na dekadę, a może nawet rzadziej? Zakończenie nie schlebia oczekiwaniom - no, chcę przez to powiedzieć, że nie wyjaśnia wszystkiego, bo jakie kto miał oczekiwania, to sprawa mocno osobista, w przypadku "True Detective" - jest odpowiednio ciężkie, a jednocześnie dodaje otuchy w tym pojebanym świecie.

Kurde, nie wiem, co oni zrobią w drugim sezonie, ale stawiam tezę, że pierwszej serii nic nie pobije. Ani druga seria, ani jakikolwiek serial przez kolejne kilka lat.
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Byli tacy, co wątpili.
Powtarzali uporczywie, że HBO się skończyło, a czasy epy minęły bezpowrotnie. Rozczarowani niedoskonałością BE czy GoT, pognębieni szajsem w rodzaju True Blood, uciekli pod skrzydła fałszywych bożków w rodzaju FX. To były mroczne lata. Teraz rozumiem, że byliśmy testowani. Ziarna oddzielono od plew, a prawdziwi wierni zostali nagrodzeni. Patrzę, oto koń blady, a imię jeźdzca brzmi True Detective. I epa idzie za nim.
Ok, a teraz na poważnie. Finał jak dla mnie bardzo satysfakcjonujący, porządna męska konfrontacja w nieziemskiej scenerii. Dosłownie, Carcosa wygląda jak miejsce na granicy światów. Jest krwawo, konkretnie, z odpowiednią równowagą między klasyczną sensacją a klimatem mistycyzującego horroru.
Co do końcówki:
Tak czy inaczej, 10/10 być musi. Piosenka super.

Odpowiedz
Ale Marty'emu czeba jedno przyznać. Przez 7 i pół odcinka nie wykazywał zbytnio nosa do detektywistycznej roboty, a w finale jak jebnął, to centralnie w dziesiątkę ;) Zielone uszy? Zielone uszy!

Odpowiedz
Marty bylby dobrym detektywem, gdyby alk nie zaklucal mu postrzegania spraw, a cipki nie przyslanialy oczu. Mnie sie to akurat zbytnio nie podobalo, zwlaszcza, ze rozwiazanie bylo cholernie srednie, a i sam tok myslenia mocno naciagany. No i dlaczego uszy, a nie dlonie, spodnie, koszula?! Nie jestem specem w malowaniu wiat i altan, ale trzeba byc naprawde uposledzonym ruchowo, zeby sobie akurat uszy ujebac :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Czepiasz się szczegółów, a to takie proste.
Widocznie tego malarza nie jaja swędziały podczas roboty, a uszy.

Zwyczajnie, o uszach wiadomo było z relacji wystraszonego dziecka. Facet musiał coś mieć zielonego na głowie.
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
A dlaczego spaghetti monster? To co, malował i jadł spaghetti, że był cały w makaronie? Bez sensu.
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
Pewnie biczowal sie makaronem :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
No właśnie, podważanie logiki przerażonego dziecka jest nie na miejscu:)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
Mozesz mnie pozwac. Logika dziecka nie ma tu nic do rzeczy (no chyba, ze przy makaronie), motyw z farba jest zwyczajnie cienki, a wcisniety zostal tylko po to, zeby bylo tajemniczo. Rozwiazanie natomiast slabuje tak bardzo, ze trzeba sie ratowac tekstami w stylu drapanie sie po uszach, to jak drapanie sie po jajach, bla bla bla. Tak, czepiam sie, ale sposob w jaki rozwiazano zagadke potwora o zielonych uszach (trzeba bylo z tego zrobic " green mark on the chest"), zwyczajnie ssie zielony pedzel Erola ;)

Odpowiedz
A wystarczyłoby, żeby w którymś tam odcinku (7) wrzucili scenę, jak Marty się zastanawia, czemu na rysunku postać ma zielone uszy albo cokolwiek. A tak rzeczywiście jest motyw "o kurde, do końca 30 minut, utknęliśmy w martwym punkcie, pomocy!"

Odpowiedz
[Obrazek: td.jpg]

Taki był portret pamięciowy. Jak dla mnie podobieństwo widać.
A najfajniejsze jest w tym serialu to, że większość rozkminiaczy i twórców niestworzonych hipotez, dostała po nosie.

Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
Nie czepiam sie portretu, ale rozwiazania sprawy w ostatnich minutach i motywu zielonych uszu, bo jest zwyczajnie slaby - nie, nie spodziewalem sie prawdziwego potwora. Tak jak pisalem juz wyzej, wystarczylo z tego zrobic zielony "symbol" na klatce piersiowej i nic bym nie mowil. Uszy mialy dodac tajemnicy, a finalnie daly malarza, ktory przytula sie do malowanych powierzchni.

Co do teorii, to Pizza przeciez mowil juz w polowie sezonu, ze szykuje proste zakonczenie, wiec chyba tylko dzieci filmwebu/imdb dorabialy dziwne teorie do samego konca.

Odpowiedz

Odpowiedz
Nauszniki sa zdecydowanie lepszym pomyslem (nawet ktos w necie wygrzebal takie w odpowiednim kolorze), ale tak sprawy nie rozwiazano.

Odpowiedz
(11-03-2014, 12:13)JC-H napisał(a): A najfajniejsze jest w tym serialu to, że większość rozkminiaczy i twórców niestworzonych hipotez, dostała po nosie.

Jedynym, który dostał po nosie jest sam twórca, który w finale odpierdolił zwykłą fuszerkę, bo w porównaniu do poprzednich 7 odcinków nr 8 to poziom Frozen.

Pomijając fakt, że już któryś z forumowiczów dawno wytypował - dla żartu lub nie, bez znaczenia - Forresta Gumpa, to znowu mamy patologiczny schemat, jaki nie do końca mi się klei.

Poza tym cała fabuła słabuje w finale
Ale co tam - wystarczy potrzymać się za rączki w finale (wizyta rodzinki to kolejna od czapy scena, zupełnie w dodatku nieprzekonująca) i popierdolić trochę o gwiazdach i całe forum KMF pieje z zachwytu. Ale latarka w Skyfall rujnuje już cały film. Jesteście cudowni :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
To ile w końcu jest odcinków w 1 sezonie? Czy ósmy jest ostatni?

Odpowiedz
Tak, ostatni.

PS. Fuck juł, vidmo!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon