Nowy
Liczba postów: 156
Liczba wątków: 1
patyczak
Aha, czyli jak ktoś pisze w temacie SW, to nie ma prawa dyskutować i zadawać pytań, bo ma wiedzieć wszystko i znać opinie wszystkich? Pytasz na co liczę w dyskusji o filmie? No jak to na co? Na kolejne podjazdy do mojej osoby albo wyczerpujący opis pogody w rodzinnym mieście jakiegoś usera.
Już napisałem dlaczego nie jest ważne w tego typu produkcjach, czytaj do końca, a nie między wierszami, czytaj to co pisze, a nie to co chcesz abym pisał.
W latach premiery sam film zaskoczył wszystkich. W sumie, można powiedzieć, że byłem zaskoczony, ale raczej tym bezsensownym krzykiem Luke'a i tym, jakie to wyznanie wywarło wpływ na fabułę. W moim mniemaniu, żadnego.
22-03-2014, 12:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2014, 12:03 przez katedra.)
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
Z wypowiedzi katedry wnioskuje, że pierwszy raz oglądał sagę od I do VI epizodu i chyba nie rozumie ludzi, którzy oglądali części IV-VI na lata przed powstaniem prequeli.
Filmy ze słabym aktorstwem mogą bronić się poprzez np. dobre efekty specjalne?
A w Szczękach nie wyjaśniono skąd przypłynął rekin bo... po cholerę ci odpisuje? TO BYŁ SARKAZM, który miał ci pokazać o jakich bzdurach piszesz. Nic z wymienionych przez ciebie wątków (skąd wzięła się rebelia, itd.) nie trzeba było dopowiadać. Filmy nie mają łopatologicznie odpowiadać na wszystkie nurtujące nas pytania. W Batmanie Burtona też przeszkadza ci, że nie wyjaśniono tak kluczowych spraw jak: Skąd Batman ma kostium? Kto zbudował mu Batmobile? I przed wszystkim: Skąd ma te wspaniałe zabawki?
22-03-2014, 12:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2014, 12:06 przez Juby.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
(22-03-2014, 11:48)Juby napisał(a): PS: W takim razie podziw dla Lucasa, że tak to zgrabnie złączył pisząc TESB.
Jest on pomysłodawcą historii "Imperium" i "Powrotu" ale ich nie napisał. Za scenariusz na podstawie historii Lucasa odpowiadał Lawrence Kasdan który jest także współscenarzystą Epizodu VII. Ogólnie Lucas przy V i VI pełnił funkcję podobną do tej co przy "Indianie Jonesie".
22-03-2014, 12:04
Stały bywalec
Liczba postów: 5,651
Liczba wątków: 9
Cytat:Aha, czyli jak ktoś pisze w temacie SW, to nie ma prawa dyskutować i zadawać pytań, bo ma wiedzieć wszystko i znać opinie wszystkich?
Jasne, że ma prawo zadawać pytania. Ale ty nie wyglądasz na kogoś kto tu przyszedł pytać, tylko na kogoś z już jasno sprecyzowanym poglądem, którego bronisz i wygłaszasz dość odważne tezy. Stawiam, że orientujesz się w temacie, więc po co mamy pisać oczywistości? A jeżeli się nie orientujesz, to sam dyskredytujesz swoje kontrowersyjne opinie
Ja wiem, co jest dla Ciebie najważniejsze w tego typu produkcjach. I to właśnie jest jeden z tych kwiatków.
22-03-2014, 12:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2014, 12:07 przez patyczak.)
Nowy
Juby
Rozumiem ludzi co oglądali, ale nie rozumiem ludzi, którzy tworzyli film.
"Jasne, dobrego aktorstwa nigdy za mało, ale jeśli jakiś film broni się np. poprzez efekty specjalne, to nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem."
Tak napisałem, błędnie mnie zacytowałeś chcąc wytknąć moją głupotę. Jesteś zwykłym kłamcą i oszustem.
patyczak
Tak więc nie ma co liczyć na dyskusję i wymianę poglądów, bo moje się różnią np. od twoich?  Myślałem,ze na tym to właśnie polega.
22-03-2014, 12:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2014, 12:07 przez katedra.)
Stały bywalec
Ja ciebie nie cytowałem, tylko parafrazowałem sens twojego idiotycznego zdania/toku myślenia.
W tym temacie z panem katedrą mówię pas.
22-03-2014, 12:14
Nowy
Nie myślę tak, więc cytuj mnie poprawnie jeśli chcesz pokazać, co mam do powiedzenia na dany temat.
22-03-2014, 12:16
Stały bywalec
Cytat:Tak więc nie ma co liczyć na dyskusję i wymianę poglądów, bo moje się różnią np. od twoich?
Ależ jest szansa na dyskusję, tylko miej trochę pokory. Nie w stosunku do mnie czy użytkowników, tylko do tego całego popkulturowego dziedzictwa SW. Skoro twoja przygoda z uniwersum Lucasa się dopiero zaczyna, to może bądź mniej wojowniczy  Bo naprawdę nie irytuje mnie to, że masz takie zdanie, jakie masz, tylko to, że wygłaszasz je w taki sposób.
Jednak czasem nie ma miejsca na dyskusję, bo szczerze mówiąc trudno mi komuś tłumaczyć, że aktorstwo jest ważne zawsze, nawet jeżeli film broni się tylko efektami (choć trudno mi sobie przypomnieć przykład takiego filmu - i nie, Grawitacja też nie  ) a twist z Vaderem jest sitcomowy. Trudno prowadzić dyskusję na taki temat, bo tu nawet nie chodzi o prostą różnicę gustów, tylko jakąś bardziej fundamentalną różnicę. Może ja po prostu inaczej odbieram kino, szukam innych wartości, nie rozumiem twoich  Może to jak spotkanie z Obcym u Lema?
22-03-2014, 12:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2014, 12:25 przez patyczak.)
Nowy
Po prostu nie szukam czegoś, czego w danym filmie nie ma i nie wymagam od rozrywkowego kina czegoś ponad jego miarę. Ja rozumiem, kult kultem, legenda legendą. Obejrzałem obie trylogie, grałem w dwie gry z uniwersum i obejrzałem prawie cały serial animowany Wojny Klonów i po części rozumiem te zachwyty i fanatyzm uniwersum SW, ale nie znaczy to, że mi także musi się podobać WSZYSTKO, bez wyjątku.
22-03-2014, 12:37
Stały bywalec
Nikt nie mówi, że wszystko musi Ci się podobać.
A co niby jest ponad możliwości kina rozrywkowego? Błyskotliwa fabuła, nie obrażająca rozumu widza? Świetne aktorstwo? Fajny humor? Jest jakaś granica tych możliwości?
Kino rozrywkowe to tylko efekty?
22-03-2014, 12:41
Nowy
Nigdzie nie napisałem,że to tylko efekty, ale aktorstwo schodzi na drugi plan jeśli np. film jest amatorski ja Shutter i tam na pierwszy plan wysuwa się horror, strach,a nie aktorstwo. O to mi chodzi.
A kino rozrywkowe może być ambitne, może mieć wszystkie cechy dobrego filmu, nikt temu nie zaprzecza, ale nie ma co narzekać jeśli jakiś element się nie pojawi.
22-03-2014, 13:04
Captain Skullet
Liczba postów: 20,362
Liczba wątków: 128
Cytat:W Szczękach o ile dobrze pamięta, wyjaśniono skąd przypłynął rekin
Skąd?
22-03-2014, 13:16
Nowy
Przedostał się jakąś cieśniną
22-03-2014, 13:22
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Jak tak dalej pójdzie to się Mierzwiakowi gify skończą
22-03-2014, 14:17
Stały bywalec
Liczba postów: 12,562
Liczba wątków: 29
(22-03-2014, 12:04)Grievous napisał(a): (22-03-2014, 11:48)Juby napisał(a): PS: W takim razie podziw dla Lucasa, że tak to zgrabnie złączył pisząc TESB.
Jest on pomysłodawcą historii "Imperium" i "Powrotu" ale ich nie napisał. Za scenariusz na podstawie historii Lucasa odpowiadał Lawrence Kasdan który jest także współscenarzystą Epizodu VII. Ogólnie Lucas przy V i VI pełnił funkcję podobną do tej co przy "Indianie Jonesie".
Wracając do ojcostwa Vadera - Jak pamiętam, o tym twiście wiedzieli tylko Lucas, Hamill, Jones i Kerschner.
26-03-2014, 21:51
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
A całościowo trylogię wolisz old school czy special edition?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
14-05-2014, 13:04
.
Liczba postów: 27,862
Liczba wątków: 62
Dla mnie IV nie istnieje bez małpiego krzyku Bena Kenobiego
14-05-2014, 13:22
Nowy
Liczba postów: 436
Jest okazja zobaczyć w kinie wszystkie części i to darmowo (raczej dla mieszkańców Warszawy i okolic):
http://wawalove.pl/Za-darmo-Gwiezdne-wojny-w-kinie-Swit-a14191
Nie podali, która wersja starej trylogii niestety.
14-05-2014, 13:48
Stały bywalec
12-08-2014, 18:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2014, 18:43 przez Juby.)
|