Ankieta: Czy bohaterowie złapią seryjnego samobójcę?
TAK
NIE
[Wyniki ankiety]

Służby Specjalne [reż. Patryk Vega]
O wielu dennych filmach dyskutuje się w tym opuszczonym przez boga dziale, ale gdy jest szansa na coś wyróżniającego się z tłumu - wątku brak. Dlatego ja przerywam milczenie. Poniżej drugi zwiastun "Służb Specjalnych" - seryjny samobójca poluje na wrogów systemu. Lepper już wisi. Kto będzie następny?

Plakat oczywiście nie grzeszy subtelnością (od strony artystycznej to syf i malaria), ale przekaz misie podoba. Nie widzę sensu w rozmiękczaniu i cieniowaniu komunikatu - liczę, że będzie kontrowersyjnie.

[Obrazek: film.org.pl_plakat1-667x1024.jpg]

Odpowiedz
Juz bardzej dennych i lopatologicznych dialogow nie dalo sie chyba napisac. Kroimy z zachodu ile sie da, Girl with the dragon tatto? Prosze bardzo :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Plakat jest tragiczny. Ale serio, Bucho, Girl with the Dragon Tattoo? Zapraszam do tematu z zapowiedziami, gdzie juz miażdżyłem to głupkowate porównanie. ;) Bo co? Bo typiara jest twardą laska, ma krótko obcięte włosy i w jednym momencie nosi peruke? :)

Odpowiedz
Bucho, czyli ty nie pójdziesz na to do kina? ;)

Odpowiedz
A film... zwiastun podoba mi się, ale szczerze mowiąc gdyby nie to, że "światopoglądowo" mi podpasowuje to byłbym pewnie dla niego bardziej surowy. Tak czy siak, czekam na film, bo jestem ciekaw czy Vega jednak pokaze, ze po Pitbullu głównie zbieral kase na ten film, a nie myslal, ze robi dobre kino "Ciachem" czy innym gównem.

Odpowiedz
No to może być pierwszy po 1989 głęboko antysystemowy film w tym kraju. Jeżeli dotyka się służb specjalnych, to już grubo. Z drugiej strony jak wykonanie będzie partackie, dialogi pisane przez 17-latka, to nawet ta potencjalna "antysystemowość" nie uratuje Vegi.

Odpowiedz
Crov, ale tutaj nie chodzi tylko o fakt, że Bołądź w "Służbach specjalnych" jest twarda, ma krótkie włosy, nosi perukę, ale też i o to, że jest cholernie podobna do Rapace. Skojarzenia z Lisbeth Salander narzucają się nie tylko, bo obie postaci coś łączy, ale i same aktorki wyglądają jak siostry.

Odpowiedz
Tak, a Więckiewicz to "polski Sean Penn", a Pazura Jim Carrey. Ja rozumiem skojarzenie, ale sugerowanie, że to jakaś zrzynka, bo takie detale sa podobne zakrawa o śmiech. Postać - jak sugerują zwiastuny - jest inna, sytuacja jest inna, inne zakończenie i pewnie o co innego chodzi.

(No i Lisabeth nie ma krótkich włosów tylko jakieś dziwne fryzury podgolne. ;))

Odpowiedz
Szkoda że w zwiastunie nie ma "nowy film twórcy Ciacha i Last Minute"

Odpowiedz
Crow, ale ja nie mówię o fabule, tylko o tym co widzę w zwiastunie. Możesz mieć rację, że w gotowym filmie to się rozmyje na tyle, że nikt nie będzie widział jakichkolwiek podobieństw do "Millenium", ale na ten moment trailer i ta postać są tak skrojone, że trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć. Sam nic nie możesz powiedzieć o tej postaci poza tym co sprzedaje Ci zwiastun, a na ten moment jedyna różnica między nimi jest taka, że jedna to hakerka, a druga agentka.
Poza tym, gdy mówiłem o podobieństwie obu aktorek, to miałem nadzieję na lepszą ripostę niż "Więckiewicz polskim Seanem Pennem, a Pazura Carreyem";) A Noomi/Lisbeth miała krótkie włosy, ale tylko z lewej strony:D

Odpowiedz
(23-07-2014, 15:03)Crash napisał(a): tutaj nie chodzi tylko o fakt, że Bołądź w "Służbach specjalnych" jest twarda, ma krótkie włosy, nosi perukę, ale też i o to, że jest cholernie podobna do Rapace. Skojarzenia z Lisbeth Salander narzucają się nie tylko, bo obie postaci coś łączy, ale i same aktorki wyglądają jak siostry.

Dobry film się zapowiada, już chyba nawet przestały mi przeszkadzać niezbyt subtelne nawiązania do prawdziwych zdarzeń i klony postaci z naszego życia publicznego. W sumie może to i na plus?

Odpowiedz
No ale czemu ma być na minus? Subtelność ma jakiś monopol na bycie fajną, a dosłowność to zuo? Gdyby to był film o dyplomatach z czasów kongresu wiedeńskiego to subtelność jak najbardziej ok. Ale polska polityka, do tego jeszcze zakulisowa?

Odpowiedz
(23-07-2014, 15:16)Crash napisał(a): Crow, ale ja nie mówię o fabule, tylko o tym co widzę w zwiastunie.
No to ja tylko wroce do odpowiedzi na twoj wczesniejszy post, bo nie ma sensu znow tego ciagnac:

Crov napisał(a):
(24-05-2014, 12:43)Crash napisał(a): Przecież Olga Bołądź w tym zwiastunie to wypisz wymaluj Noomi Rapace! Dodatkowo przebiera się w tym filmie w jakieś blond peruki, żeby w banku zrobić jakiś szacher-macher jak "dziewczyna z tatuażem".
Bo ma podobną urodę? Bo tak to nawet włosów, zachowania czy stylówy nie ma podobnej, żeby to porównanie miało większy sens. :D JEDYNE, co ją łaczy z Lisabeth to, że jest twarda (ale też wyraźnie w inny sposób) i w jednej scenie udaje kogoś innego.
Takze porownanie z Więckiewiczem czy Pazurą jak widać jest tutaj idealnie na miejscu. "Kiler" to przecież udawanie "Ace Ventury".

Aha, a Bołądź w tym zwiastunie nie ma blond peruki. :)

Odpowiedz
Dosłowność w polskim wykonaniu zajeżdża mi kabaretem, a tych nie trawię :) Ale tak jak napisałem - już mi to nie przeszkadza, natomiast dialog ze sceny z "Lepperem" Przyszliśmy ci zrobić samobójstwo jest świetny.

Odpowiedz
Crov, wrócimy do tej rozmowy po premierze;)
Ale porównywanie "Kilera" do "Ace Ventury", nawet jeśli mówisz tylko o aktorstwie, zakrawa na kpinę. "13. posterunek" - może, ale "Kiler" - no fucking way!

Odpowiedz
Crov, no tak mi sie skojarzylo, mozesz mnie wychlostac jak chcesz :)
(23-07-2014, 14:45)Mental napisał(a): Bucho, czyli ty nie pójdziesz na to do kina? ;)

Nie chodze na polskie filmy ;) ale jak film zbierze dobre recki od jedynych pewnych recenzentow w kraju (wiadomo), to kupie VHS (ok)

Musze to powtorzyc, dialogi sa tutaj FATALNE.
Aha, stawiam dychu, ze lasia bedzie miala wiecej z Lisbeth/GWTDT niz tylko scene z perulka - na bank bedzie miala dziwne jazdy, schizolskie zawiechy, wyciszona, niebezpieczna, mega bystra, no i oczywiscie bedzie seksualny dynamit, ktorego duchowe demony prowpkuja eroto sytuacje - strach sie bac.

Przewiduje takie intro filmu: Na dachu sejmu ciecie smoluja dach i babrza sie w goracej brei, a w tle rif od wujka Holdysa (trolo lolo)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(23-07-2014, 15:52)Bucho napisał(a): Przewiduje takie intro filmu: Na dachu sejmu ciecie smoluja dach i babrza sie w goracej brei, a w tle rif od wujka Holdysa (trolo lolo)
Nieee. Babrza sie w tej gorącej smole, zeby OKRAŚC wujka Hołdysa z muzyki, którą wynoszą w plecakach.

A chłosta oczywiscie bedzie. :) W zwiastunie typiara bardziej przypomina Vasquez z "Aliens" niż Lisabeth Salander.

Odpowiedz
a spiewa oczywiscie Maryla Rodowicz :)

Odpowiedz
Kto gra "Macierwicza"? Bardzo podobny ;)

Odpowiedz
(23-07-2014, 14:55)Mental napisał(a): No to może być pierwszy po 1989 głęboko antysystemowy film w tym kraju.

Układ zamknięty i Psy były po 1989, więc na pewno nie pierwszy. I pewnie jakby poszukać to kilka innych tytułów by się znalazło.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon