Kobiety Mafii (2018-2019) reż. Patryk Vega
84,5 zł? To jakieś bilety na seans z szczęśliwym zakończeniem? :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Jakbym miał tyle wydawać na kino, to już bym więcej do niego nie poszedł :P

Odpowiedz
Byłem dzisiaj i jestem bardzo usatysfakcjonowany z seansu.
Zapomnijcie że oglądacie jakieś gangsterskie kino, bo to czysta komedia. Nie wiem jak można wyjść po godzinie z kina, chyba tylko jeśli ktoś szedł z nastawieniem na zobaczenie polskiego Scorsese :p
Są suche dialogi, jest ciągła beka, ale fabuła ogólnie trzyma się kupy, jest to w miarę przyzwoicie zrobione. Ja jestem na tak.
Najbardziej zaskoczyła mnie rola Adamczyka, bo po trailerze wyglądał na mega pozera, a w filmie jest naprawdę całkiem sensowny, to dosyć ogarnięta postać mafioza, do tego nawet po angielsku nie gada jak polski aktor po trzygodzinnym kursie angielskiego, tylko całkiem swobodnie.
Ode mnie takie 5/10 i kciuk w górę, chyba nawet trochę lubię Vegę :p

Odpowiedz
84,5 = 2xbilet po 26zl i zestaw duet popcorn + 2xPepsi 32,50. Cinema City Toruń. Dlatego chodzę do kina rzadko bo niedługo to bezdomni będą musieli rozdawać vouchery na kino zamiast Maybacha.

Odpowiedz
No w takim razie ten zestaw to twoja wina, a nie Vegi XD
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Co nie zmienia faktu że gdybym wydał 84,5 na film który da się obejrzeć od pierwszej do ostatniej minuty bo zażenowania to byłoby fajniej... Na szczęście, tak jak pisałem nie ma tego złego - od wczoraj chodzimy tylko na "moje" filmy więc w sumie wiszę Panu Veganowi piwo :)

Odpowiedz
Faktycznie Adamczyk jest jakoś tam jasnym punktem tego filmu. W ogóle gość jest niezłym aktorem. Kiedyś mu przypięto łatkę takiego miękkiego facecika, który grał papieża, a to solidny typ. Nic do niego nie mam.

Natomiast sporo problemów mam z Vegą. Skrajnie męczy mnie to kino. Forma tragiczna. Montaż polegający na skakaniu nawet nie między wątkami, a w ramach wątków tempem extreme. I to od pierwszej sceny. W tych filmach nawet nie za bardzo da się określić ile czasu mija, bo montaż sprawia, że wszyscy się teleportują wszędzie. Humor tragiczny, ale przede wszystkim wtórny na maksa. No a fabuła, to już szkoda gadać. Zero w tym logiki. Rozumiem, że można się na tym pobawić, ale mnie nie wchodzi kompletnie.

2/10 dam. Szacun za rozmach produkcji.
.

Odpowiedz
Pierwsza część trwa 130 minut, a miałem wrażenie jakby były to co najmniej 3h.

Problem z Vegą jest taki, że on nie potrafi kreować bohaterów budzących sympatię. No, we wcześniejszych filmach takowi jeszcze dają się znaleźć, ale to wyłącznie ze względu na grających ich aktorów i aktorki, choć ta sympatia to może też za dużo powiedziane.

Kobiety mafii to przykład na to jak NIE kreować protagonistów.

Wiecie jak wyglądałaby Gorączka według Vegi? Neil zerżnąłby Eadie 30 sekund po tym jak ta zaczepiła go przy kawie, Vincent naprzemian rżnąłby i bił Justine, Justine darłaby ryja na Lauren, Lauren darłaby ryja na Justine, Chris rżnąłby i bił Charlene itd. itp.

Rżnięcie i bluzgi to wszystko co definiuje większkść jego bohaterów. Niemal wszyscy tu są obrzydliwymi debilami, a nawet jak nie są debilami, to kończą jako ludzie odpychający, którym ani się nie kibicuje w tym co robią, ani nie współczuje gdy spotyka ich coś złego.

Dygant jako niania (get it?) która została królową warszawskiej mafii to najzabawniejszy wątek. Wróć, to nie jest zabawny wątek, to dobry wątek, równie dobry co wszystkie inne w tym scenariuszu, ale są tak chujowo rozpisane, że pozostaje tylko zgrzytać zębami. Czemu właściwie robi to, co robi? Dla pieniędzy? Łatwość z jaką to wszystko jej przyszło (no, pomijając grupowy gwałt i pobicie, ale co tam, szybko się otrząsnęła) jest przezabawna.

2/10

Odpowiedz
Po Kobietach 2, ogladać  to się da. To jest kino sensacyjne rozrywkowe. I jak toczą się głowy i wiszą flaki to wciąż ogląda się jak rozrywkę.

Pod tym względem jest to bardzo tanie i pozerskie kino bez żadnych szans na poprawę. W filmie Chrzest z 2010 Marcina Wrony, filmie o gangsterskich porachunkach
przemoc pokazana jest bardziej realistycznie i budzi prawdziwą grozę i niemoc widza. A jest tam na ekranie o te  kilka wiader krwi mniej.
A Vega to co to to? Ano nic to, to jest gówno które ma się dać oglądać. No i daje się oglądać i o to tutaj chyba tylko chodzi.
Nie lubię snobów, hipsterów i internetowych cwaniaków

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon