NASZE filmy
Między trzecią a czwartą minutą panuje zupełny chaos. Goście biegną nie wiadomo gdzie, nie wiadomo jak są umiejscowieni względem siebie (wiadomo jedynie, że ściga ten z P-90).

Poza tym można się połapać.

Odpowiedz
czemu nie napisałeś o tym na początku?:)
kolejne pytanie: które ujęcia wprowadzają chaos i jak twoim zdaniem powinny być zmontowane? wiem, że odpowiedź wymaga zagłebienia się w konkretne ujęcia (zapewne katorga:)), ale zanim odmówisz pamiętaj, że dzięki mnie zaoszczędziłeś 20 kafli:)

Odpowiedz
Miałem to samo co D'mooN. Poza tym że pan z P90 goni nie wiedziałem nic więcej. Ale czy to było potrzebne? :) Ważne że gonił.

A Ty Mental, wytłumaczysz w końcu jakim cudem pan uzbrojony w shotguna z lunetą przeżył?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
to metafizyka:) metafizyki sie nie tłumaczy. metafizykę pochłaniasz sercem:)

Odpowiedz
...

Zabiło mnie to. Nie usnę dzisiaj. :)

Nie bardzo mam obecnie dostęp do filmiku ale jedną z prostszych metod nadania kierunku pościgowi jest gonienie się zawsze w tą samą stronę. Tj. od lewej do prawej strony ekranu i na odwrót. Duży plus jest taki że gdy będziesz np. zbyt pijany lub niewyspany aby rozróżnić prawą od lewej, tzn. będziesz ciągle zmieniał kierunek możesz w dowolnym edytorze video robić lustrzane odbicia.

Jak tak było w filmie to ja nie wiem co ty z kamerą wyprawiałeś że miałem syndrom 'czaszka mikser, mózg koktajl'. :)

Odpowiedz
Mental napisał(a):kolejne pytanie: które ujęcia wprowadzają chaos i jak twoim zdaniem powinny być zmontowane?

Brakuje określenia tego jak względem siebie poruszają się obie postacie. Jeśli Nr1 (P90) widział Nr2 to może warto to w jakiś sposób zasygnalizować? Poza tym brakuje rzeczy o której wspomniałem na początku - punkt odniesienia. Na początku jest to polanka i krzaki w sąsiedztwie których pojawia się hologram. Następny pojawia się dopiero po zakończeniu pościgu (krzaczki zza których wychyla się Nr2).

Mental napisał(a):zanim odmówisz pamiętaj, że dzięki mnie zaoszczędziłeś 20 kafli:)

Piąteczka z socjotechniki:)

Odpowiedz
Cytat:Jak tak było w filmie to ja nie wiem co ty z kamerą wyprawiałeś że miałem syndrom 'czaszka mikser, mózg koktajl'. :)

brak scenopisu. apeluje do młodych twórców, którzy dopiero zaczynają zabawe z kamera:)

NIE IGNORUJCIE SCENOPISU. BEZ SCENOPIS JEST SRACZKA (czytaj: Duel:))

D'mooN napisał(a):Brakuje określenia tego jak względem siebie poruszają się obie postacie.

a dostrzegasz, żeby jakaś postać biegła w prawo, a w następnym ujęciu biegła w lewo? chodzi oczywiście o jedna i tę samą postać.

Odpowiedz
Przestrzeń nie jest dwuwymiarowa. To nie gra video z lat osiemdziesiątych;)

Odpowiedz
Co za problem filmować/kadrować z boku? :)

Odpowiedz
Fajnie, że Ci się chce robić te wprawki. Minusem jest wspomniany chaos. Po za tym dla jak dla mnie to trochę przesadziłeś z tym "pożółcającym" filtrem. Ja bym raczej w lesie na zieleń spróbował postawić. Chociaż wtedy o postapokaliptycznym klimacie mowy by być nie mogło.
Ostatnio też przymierzam się do prób radosnej twórczości. Na razie nie będę zdradzał szczegółów, bo zwykle wtedy kończy się na gadaniu.

Odpowiedz
Bodajże w lutym 2007 roku nakręciłem i zmontowałem teledysk dla dwóch krakowskich, konkretnie podgórskich ziomali, czyli Kronix w utworze "Nasze miejsce"

Chłopaki zrobili hiphopowy numer o ich dzielnicy, przyszli z tym do Ofirki (była kiedyś w KMF) ze Stowarzyszenia Podgórze, ona wymyśliła teledysk, a ja go zrobiłem przy pomocy kamery od innego (aktualnego) klubowicza, Graila i raciborskiego sprzętu montażowego :).. Nienawidzę hiphopa, a chyba się udało... :)

Dodatkowo news telewizji krakowskiej o realizacji teledysku

Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Adi ziomelem joł :D
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Konkretny teledysk ,na polskie realia super.

Odpowiedz
2:18 - 2:22

widzieliście kiedyś małolata, który zarzuca lepszą bujane?:)

Adi, bardzo dobra robota.

Odpowiedz
Mental napisał(a):widzieliście kiedyś małolata, który zarzuca lepszą bujane?:)

hehe, każdy zwraca uwagę na tego podgórskiego szczawia :)
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Wow, Adi, naprawdę niezłe, gratulacje :) Oczywiście nie mówię tu o warstwie muzycznej :)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
Cytat:widzieliście kiedyś małolata, który zarzuca lepszą bujane?:)

Mental, myślałem że nie lubisz dzieci. :)

Szacunek Adi. Jak na polskie realia i jak na realia w ogóle to jest to pełen profesjonalizm. Mieliście jakiś budżet czy wystarczyła kamera, sprzęt montażowy i ziomy? :)

Co do dyskusji o pościgach. Moim ideałem ścigania na piechotkę jest TA : http://youtube.com/watch?v=JTWACLTZBYA scena. Co chwilę operator serwuje nam zmianę ujęcia, co powinno wprowadzić ogólny chaos. A mimo to ani na sekundę nie gubimy się w tym kto kogo i w którą stronę goni.

Odpowiedz
Mental napisał(a):pytanie do wszystkich, którzy widzieli: mieliście problem z orientacją w scenie pogoni? chodzi o kierunek ruchu postaci? przeglądając materiał pod kątem płynności ujęć, dochodze do wniosku, że w paru miejscach można doznać lekkiego zawrotu głowy i zadać pytanie: "dokąd ci kolesie biegną i kto kogo tu ściga?"

Momentami też nie wiedziałem, kto kogo ściga.

Odpowiedz
No, to fakt, panuje lekka dezorientacja.
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
Uwaga, uwaga... Oto...

Czyli kandydat do Oskara, Złotej Palmy, Niedźwiedzia, Kaczki... nie, wróć, kaczki nie... Szanghajskiego Smoka i złotego medalu Tour de France. :)

Film totalnie bezbudżetowy, zrobiony tak tanim aparatem, że tańszego nie znajdziecie, więc chwała Youtube za mały ekranik. :) Statyw był budowany jako piramidka róznych gratów, więc czasem nawet jeśli zdjęcie jest ze statywu, drga, a tam, gdzie kamera się rusza, oczywiście są drgania dużo większe - jeszcze nie opanowałem domowej techniki budowania steadicamu. :) Enyłej - enjoy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon