12-03-2016, 11:34
|
Seria Cloverfield
|
|
No dobra, z powodu tytułu generuje się jakiś hype, po czym w całym internecie 3 tygodnie przed premierą można przeczytać, że film nie ma nic wspólnego z jedynką, więc jeśli miał to być wabik na widzów, to trochę nieudany. Nie mówiąc już o tym, że ktoś mógłby się ostro napalić na sequel Cloverfield, jednocześnie unikając jakichkolwiek informacji, i wyjść z kina nie tyle rozczarowany, co po prostu wkurzony.
No ale nieważne, bo film jest ponoć bardzo dobry, chociaż natknąłem się na pewne zdanie (spoiler?) dotyczące trzeciego aktu które mnie trochę zaniepokoiło :) 12-03-2016, 12:04
Zawiodłem się na tym filmie.
Unikałem spoilerów a nawet recenzji. To czy jest jakieś powiązanie z Cloverfield było mi kompletnie obojętne, bo nawet za bardzo tamtego filmu nie pamiętam. Poszedłem więc nastawiony z grubsza neutralnie, ale jednak liczyłem, że będzie ok, bo zaintrygował mnie zwiastun. No i ciekawie jest przez pewien czas. Niestety kiedy dochodzi do rozwiązań różnych, to wszystko dzieje się bardzo bezpośrednio. Nie ma tutaj płynności między wątkami. Długo zastanawiamy się, czy bohater Goodmana to jakiś psychol, czy może faktycznie dzieją się jakieś dziwne rzeczy. Reżyser trochę nieudolnie jednak odkrywa karty a na końcu to już w ogóle bez żadnej subtelności wali prosto w ryj motywami, które nie każdy kupi w filmie tego typu. Straszny przeskok gatunkowy, ale to samo w sobie może by się obroniło. Niestety reżyserowane to jest bardzo ciężką ręką. Słaby skill faceta odpowiedzialnego za ten film widać zresztą choćby w taki niezgrabny sposób łączenia ze sobą aktów filmu. Kiedy w pewnym momencie między wydarzeniami dostajemy wesoły montaż pod muzyczkę, to w zasadzie można mieć pewność, że zaraz wszystko się zmieni. Nie lubię takiego stylu. Ten film nie idzie płynnie, tylko co jakiś czas wrzuca nowe wątki. Niestety niektóre nawet nie są wyjaśnione, choć to można też odebrać jako coś intrygującego. No ale przy wjeździe całej końcówki to ciężko to przyjąć tak po prostu. Nie kupuję też całej postaci głównej bohaterki. Bardzo tanio wypada jej przemiana, która w zasadzie jest taką klamrą dla całej opowieści. Słabo jest to rozegrane i grubo przesadzone. Inna sprawa jednak, że uważam aktorstwo w tym filmie za bardzo dobre, ze szczególnym wskazaniem na Goodmana. Za dużo, zbyt niechlujnie, mało subtelnie a na końcu po bandzie. Tak to bym krótko podsumował. 5/10
.
22-04-2016, 18:42
Trochę tak właśnie jest. Całe jakieś pozytywne wrażenie trafia szlag po tym końcowym cyrku.
.
23-04-2016, 11:54
Ło kurde, serio, ale ta końcówka to jak totalnie z innej bajki. Najpierw mamy jakiś thriller, a później robi się sf pełną gębą. Chyba nie dla mnie.
23-04-2016, 12:21
Chcę wiedzieć tylko jedno, potwierdźcie tylko to co już wiadomo od niedawna. Z Cloverfieldem łączy go tylko tytuł?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 23-04-2016, 12:24
Jak dla mnie to ten tytuł możliwe, że dali na etapie planowania marketingu. Na początku w karcie tytułowej jest taki sam zabieg jak w zwiastunie, czyli pojawia się napis CLOVERFIELD a dopiero po chwili dochodzą pozostałe elementy tytułu. Następnie dopiero na samym końcu jest zbliżenie na skrzynkę pocztową CLOVERFIELD 10. W zasadzie to mogło być dodane później, bo wklejone dość na pałę. Nie zdziwiłbym się gdyby na etapie scenariusza a nawet już produkcji film miał inny tytuł.
No ale możliwe, że nie ogarniam jakichś nawiązań, bo praktycznie nie pamiętam filmu Cloverfield.
.
23-04-2016, 13:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2016, 13:52 przez srebrnik.)
Podobało mi się, nie rozczarowałem się bo nie miałem większych oczekiwań, ale przede wszystkim dlatego, że w 3/4 to po prostu dobry thriller. Wspomniana przez srebrnika końcówka ma przede wszystkim 2 wady:
Ale sam pomysł na taką wiksę...no kurcze spodobał mi się bardzo! Tym bardziej, ze motyw Co warto jeszcze uwzględnić w plusach? Nadzwyczaj dobre (MEW i JG) lub solidne (ten trzeci ziomek) aktorstwo - całe trio nie zawodzi, a polegnąć mogli z łatwością. Fajnie prezentowała się cała scenografia bunkra - kilka fajnych detali cieszących oko (rybki:)) Kultu nie będzie, ale warto obejrzeć. 7/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
23-04-2016, 17:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2016, 17:31 przez Snappik.)
po opisie Srebrnika i recce Snappika to jest film dla mnie - oglądam :)
loading podpis...
23-04-2016, 17:34
Miła niespodzianka. Bardzo udany seans, film oglądałem w napięciu aż do końca i mam nadzieję na sequel. Ten film spokojnie mógłby się obyć bez łatki sequela "Cloverfield" bo świetnie sprawdza się samodzielnie. Film kapitalny zarówno jako straszak (pierwsza scena!), film oparty na zasadzie zamkniętej przestrzeni z trzema tylko bohaterami i film sci-fi akcji (finał!). I Mary Elizabeth Winstead wróciła. Wreszcie :) 8/10
Ale ten rok się kapitalnie zaczął. Już piąty film na mojej liście tegorocznych strzałów w dziesiątkę (film komiksowy, film animowany, komedia romantyczna (polska!), film dokumentalny i "10 Cloverfield Lane". Thriller najwyższej próby :)
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
26-04-2016, 18:49
Czy nie było jakiś czas temu artykułu o tym, że pierwotnie to miał być po prostu thriller, ale studio postanowiło dodać wątek sci-fi?
EDIT: No, nie do końca tak, ale jednak: https://www.inverse.com/article/12373-how-10-cloverfield-lane-began-as-a-totally-different-movie 30-04-2016, 21:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2016, 21:46 przez Mierzwiak.)
To czuć w tym filmie, że on nie jest zbyt spójny. Tak jak całe to spamowanie słowem CLOVERFIELD widać, że jest wrzucone na siłę.
Pomysł Mentala na zakończenie fajny całkiem.
.
30-04-2016, 21:57
Moja wypowiedź wyżej może fałszywie sugerować, że film jako całość to straszny paździerz. Nieprawda. Do sceny, którą opisałem w pierwszym spojlerze, to był dobry, momentami bardzo dobry dreszczowiec. Gdyby uciąć całość tam, gdzie wskazałem, wystawiłbym mocne 7/10.
30-04-2016, 23:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2016, 23:47 przez Mental.)
Rozumiem o co Ci chodzi. Sam też odbieram ten film jako dziwną konstrukcję.
Historia jest bardzo ciekawa, ale główna bohaterka mi zgrzyta nawet bez tej absurdalnej końcówki. Szkoda, że tego nikt nie pociągnął w jakimś konkretnym kierunku, bo mogło być bardzo dobrze. No a jest cyrk.
.
01-05-2016, 01:12 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Seria Bourne (2002-2016) | Anonymous | 428 | 101,496 |
05-03-2026, 11:18 Ostatni post: Jan_Władeczek |
|
| Seria Piątek trzynastego (Friday the 13th) | Anonymous | 70 | 24,506 |
07-10-2025, 16:27 Ostatni post: raven.second |
|