Książki
nie napisałam, że przeczytałeś za mało książek, tylko że moim zdaniem przeczytałeś za mało dobrych [:
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
możecie mi powiedzieć, co takiego robią w malowanym ptaku, że sie tak wiara podnieca? dziewiętnastu spoconych drabów posuwa małą dziewczynkę przez 50 stron czy co?

Odpowiedz
Mental, blisko.

MP jest esencją masakrowania emocji czytelnika za pomocą skrajnych obrazów. Spodoba ci się.

Przykład bez cytatu, który to cytat wysłałem kiedyś Semi PM, jak się jej będzie chciało to zarzuci całością:

Wpadają źli panowie na koniach, biją, palą, gwałcą. I nagle pojawia się chłop - koks i jednemu panu głowę rozbija czymśtam, bo ten pan chciał mu zgwałcić córkę. Panowie ucinają Chłopu sisorka i wkładają go do ust żony. No comments.

Odpowiedz
Sana napisał(a):nie napisałam, że przeczytałeś za mało książek, tylko że moim zdaniem przeczytałeś za mało dobrych [:

Hm, a skąd wiesz ile książek czytałem i jakie? A ja twierdzę, że przeczytałem więcej dobrych niż ty. Bo tak. Bo tobie nie podoba się MP, nie potrafisz go docenić. Ale to głupie. Dobra, kończmy, po prostu podsumuję się w paru słowach: ludzie, nie wydawajcie autorytarnych sądów o kimś po przeczytaniu postu, że temu komuś się jedna czy dwie książki podobają lub nie. Bo to głupie.

Odpowiedz
Glut napisał(a):cytat wysłałem kiedyś Semi PM, jak się jej będzie chciało to zarzuci całością

As you wish (:

'W progu jednej z chałup kilku półnagich żołnierzy walczyło z potężnie zbudowanym chłopem. Stał w drzwiach, z wściekłą furią wywijając siekierą. Kiedy go wreszcie obezwładnili, wyciągnęli z chaty za włosy zdrętwiałą ze strachu kobietę. Trzech żołnierzy usiadło na mężu, a reszta wyżywała się na jego żonie.
Po chwili wywlekli dwie nieletnie córki wieśniaka. (...) Żołnierz padł na ziemię, z czaszką zmiażdżoną jak jaskółcze jajo. Krew i białe grudy mózgu, podobne do miąższu rozbitego orzecha wyciekły mu na włosy. Rozwścieczeni żołnierze otoczyli wieśniaka, ponownie obezwładnili i zaczęli gwałcić. Później wykastrowali go na oczach żony i córek. Oszalała kobieta rzuciła się na pomoc mężowi drapiąc i gryząc oprawców. Wyjąc z radości, Kałmucy pochwycili ją, siłą otworzyli jej usta i wepchnęli do gardła krwawe ochłapy mięsa.'

Odpowiedz
dziękuję, nie skorzystam:)

Odpowiedz
To jedna z mocniejszych i bardziej obrzydliwych scen. Zresztą fragment najazdu Kałmuków na wioskę jest najgorszy w całej opowieści. Jakbyś miał czas i wolę, to przeczytaj - książka nie jest zła, a czyta się też szybko

Odpowiedz
dzisiaj Nobla nie dostał ani Amos Oz, ani Llosa, ani Kundera, ani Fuentes... Tylko Doris Lessing.
czytał ktoś to, co owa Angielka napisała?

Odpowiedz
kurde, nikt nie czytał!

czy jest sens nagradzania najważniejszą nagrodą literacką osób, które, mniej niż inne, zasługuję na tę nagrodę? Pamuk - rozumiem. rok temu kupiłem tydzień przed Noblem "Śnieg" [r-eee-welacja], pisarz znany, choć niezbyt popularny. ale Lessing? wtf?

Odpowiedz
Teraz poczytuję przed snem "Morderstwa między nożem a widelcem" pod redakcją Andrei C Busch - opowiadanka kryminalne takie sobie, ale przepisy świetne :D
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
przepisy na mord?

Odpowiedz
desjudi napisał(a):przepisy na mord?

Mniej więcej, historie, w których ktoś ginie, często zjadając truciznę w przygotowanym daniu, a po tym apetycznym wstępie przepis na to danie :D Może jakiś wykorzystam, kto wpada na obiad? :D
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
jeśli tylko będą pieczone ziemniaki - bedę pierwsyzm gościem 8)

Odpowiedz
Mogą być :) Z różnymi przyprawami i sosami do polewania plus jakiś krwiożerczy przepis z książki :D
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
imbir! musi być imbir!

Odpowiedz
desjudi napisał(a):imbir! musi być imbir!

Imbir to jest gdzie się tylko da, więc na pewno ;)
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
i czosnek!
czosnek + imbir = żydowski afrodyzjak. a jako żem żyd i nie boję się imbiru i czosnku - to jak afrodyzjak 8)

Odpowiedz
desjudi napisał(a):i czosnek!
czosnek + imbir = żydowski afrodyzjak. a jako żem żyd i nie boję się imbiru i czosnku - to jak afrodyzjak 8)

A ja nie żydówka, ale czosnek i imbir lubię i dodaję w dużych ilościach ;)
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
Przez Was zrobilem sie glodny. :?

Odpowiedz
a curry?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon