PS. Popatrzyłem trochę na recenzje starając się unikać spoilerów i wygląda to jednak średnio.
25-07-2018, 12:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2018, 12:20 przez Dr Strangelove.)
|
Trailery filmowe.
|
|
Oj to wygląda dobrze!
PS. Popatrzyłem trochę na recenzje starając się unikać spoilerów i wygląda to jednak średnio.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
25-07-2018, 12:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2018, 12:20 przez Dr Strangelove.)
Czekam, bo lubię Cuarona a nie wiem czy Tu mama tambien to nie jest mój ulubiony jego film, więc cieszę się, że wraca do obyczaju, chociaż Children of Men i Gravity też oczywiście bardzo lubię.
Tylko kurde, czemu w czerni i bieli?! Nie wiem czy było wiadomo wcześniej, ale ja przeczytałem kilka dni temu i jestem mega zawiedziony. Tak sobie myślę jakie współczesne filmy jakoś szczególnie zyskały na braku kolorów i niewiele tytułów przychodzi mi do głowy. Taka Ida, Nebraska i podobne rzeczy. Jasne, można zrobić fajne czarno-białe zdjęcia, ale patrzcie na poniższe video. Przecież te sceny uliczne z retro samochodami aż się nie proszą o kolor. Swoją drogą, video z zeszłego roku, odkryłem dziś i jest lepszym teaserem niż prawdziwy teaser. Jakiś czas temu pojawiło się info, że Cuaron długo kręci bo wymaga tego znowu jakieś specyficzne, nowatorskie podejście do realizacji. W tych ostatnich newsach o premierze, gdzieś mignęło mi, że chodzi o sound design. Ciekawe co nowego można wymyślić w tym temacie, co w dodatku przedłużałoby pracę na planie gościa, który takie cuda wyczyniał na planie Gravity. 26-07-2018, 12:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2018, 12:24 przez PropJoe.)
Racja, niektóre lokalizacje pokazane w tym making offie wręcz idealnie by wypadły w kolorze, a szczególnie ta plaża i ulice po zmroku. Nawet jak ten film jest w czerni i bieli, to strasznie żałuję że będę to oglądał na Netfliksie. Już z góry podejrzewam, że w kinie oglądać takie sceny to byłoby coś.
26-07-2018, 12:30
Gorszej zajawki się chyba zrobić nie dało.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 26-07-2018, 13:42
No i to jest zajawka.
Faktycznie coś tu mocno nie gra, że w teorii "wielkie dzieło" Cuarona będzie miało premierę w internecie. No mocno mi to nie siedzi.
.
26-07-2018, 15:06
O! Chciałem sprawdzić, kto robi zdjęcia, bo nie widać Lubezkiego w tym video i na imdb jako cinematographer wymieniony jest... Cuaron. PTA-style! Wiedzieliście?
A po obejrzeniu jeszcze raz, dwie rzeczy mi się nasuwają. Raz, że Cuaron to chyba autentycznie sympatyczny gość. Dwa - fajnie, że mimo, że to nie Gravity to chyba można liczyć na to, że Cuaron użyje jak najlepiej swojego warsztatu, kamera się trochę porusza, scenografia będzie jak należy itd. I tym bardziej żałuję tych kolorów. Edit: https://www.indiewire.com/2018/07/alfonso-cuaron-roma-netflix-cinematographer-interview-1201987584/ Cytat:“Chivo was attached to the film, of course, and then because of logistic reasons he couldn’t do it after he had already done some preparations. I’ve been very specific and choosy about working with cinematographers that are not Chivo. The moment that he dropped out was very close to pre-production and the alternatives that I would have considered were unavailable.” Może by wydzielić temat o filmie, który prędzej czy później i tak ktoś założy? 26-07-2018, 15:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2018, 15:36 przez PropJoe.)
W kwestii warstwy wizualnej mam 100-procentowe zaufanie do Cuarona, z jednej strony kolor byłby spoko, ale może wybrana forma okaże sie sensowna. Film pewnie i tak zaprezentuje sie znakomicie.
26-07-2018, 18:31
Zmienił? Ja tutaj widzę identyczny styl, co w "Moonlight", zresztą za zdjęcia odpowiada ten sam operator. A sam film zapowiada się równie nieciekawie. :)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 02-08-2018, 16:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2018, 16:34 przez nawrocki.)
"Moonlight" wyglądał dużo skromniej i surowiej, a do tego tam często dominowała kamera z ręki. Tu z kolei aż dominują szybkie, ale płynne najazdy na postacie i wszysko wygląda jakoś jeszcze bardziej dopracowanie.
Cóż, zbędne jest dodawanie, że "Moonlight" powstawał za czapkę gruszek, a tu Jenkins miał po sukcesie większy budżet. 02-08-2018, 16:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2018, 16:48 przez Kryst_007.)
Sam trailer jako taki całkiem fajny. Film? Nie spodziewam się niczego więcej niż świetnie zrealizowanego filmu błagającego o Oscary, niestety mam wrażenie, że ci wszyscy (w większości) młodzi reżyserzy okrzykiwani objawieniami kina którzy osiągnęli pierwszym filmem duży sukces później zamiast zmieniać temat, eksperymentować wolą zrobić znowu to samo licząc na kolejne nagrody. Jenkins to dobry reżyser, ale raczej kiepski scenarzysta (oceniając po "Moonlight"), chciałbym się mylić, ale obstawiam, że nawet "Widows" i "First Man" (z Oscarowej puli) wypadną lepiej.
Z drugiej strony obstawiałem, że "Call Me By Your Name" będzie typową propagandówką pod nagrody a dostałem coś zgoła odwrotnego więc kto wie. W ten sposób mamy już chyba większy lub mniejszy pogląd na każdy z ciekawszych filmów tego roku (nie licząc Dolana). Mam nadzieje, że polscy dystrybutorzy naprawdę się postarają i dostaniemy większość produkcji jeszcze przed styczniem. 02-08-2018, 17:19
Poza Dolanem, to z Oscarowej puli został chyba jeszcze tylko trailer "Backseata" od Adama McKay'a i wtedy będziemy mieli przedwczesny pogląd na wszystkich potencjalnych graczy.
02-08-2018, 17:25 (02-08-2018, 17:19)Kuba napisał(a): Mam nadzieje, że polscy dystrybutorzy naprawdę się postarają i dostaniemy większość produkcji jeszcze przed styczniem. Nigdy tak nie było, więc i teraz tak nie będzie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 02-08-2018, 18:28
Najnowszy film Dante Lama, czyli najlepszego specjalisty od kina akcji azjatyckiego i godny następca Johna Woo, u którego zresztą asystował. Widziałem kilka filmów Lama, ale "Operation Red Sea" to dla mnie najlepsze widowisko od czasów Mad Max Fury Road. Zabawne że w tym filmie też jest scena z burzą piaskową:-D
Właśnie obejrzałem i się spociłem, nie przez upały - prawie 2, 5 godziny akcji jak Chińczycy nawalają się z terrorystami i co istotne w trailerze nie ma najlepszych scen. 05-08-2018, 23:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2018, 01:02 przez michax.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Warto przeczytać, czyli polecamy filmowe artykuły | Jakuzzi | 191 | 52,259 |
24-12-2025, 03:16 Ostatni post: Bucho |
|
| Vlogi filmowe | smackey | 127 | 33,643 |
05-10-2025, 01:14 Ostatni post: slepy51 |
|
| Ciekawe wywiady, rozmowy, wykłady filmowe | Gal Anonim | 50 | 18,393 |
13-09-2025, 13:48 Ostatni post: Mefisto |
|
| Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe | Craven | 830 | 152,248 |