Ankieta: Którą część OT uważasz za najlepszą?
A New Hope
The Empire Strikes Back
Return of the Jedi
[Wyniki ankiety]

Star Wars: Original Trilogy (IV-VI)
Yep. Ja to nawet edycji z Blu Ray nigdy nie widziałem i nie zamierzam. Do czasu wydania oryginałów, będę się posiłkował wersjami Harmiego/TeamNegative1.

Odpowiedz
Cytat:wersjami Harmiego/TeamNegative1.

Exactly. Wydadzą jak trzeba to kupię, a nie to hooy im w oko.
Oryginał na półce stoi (DVD), a w pudełku prócz oryginalnej płytki (której od lat nie używałem) również te właściwe wersje (z Knapikiem i innymi tłumaczeniami ery VHS) Język

Odpowiedz
Informacje z najnowszej książki.

Cytat:STAR WARS Book Reveals Yoda Wanted to Train Leia, Not Luke

Star Wars: From a Certain Point of View hits shelves today. The anthology book features 40 short stories that take place during the events of A New Hope; they show what’s happening from the perspectives of support characters and elsewhere in the galaxy while Luke Skywalker is taking the first steps on his heroic journey. One of these tales, “There Is Another” by Gary D. Schmidt, focuses on Yoda.

To Yoda, Luke was the first “there is another.” He wanted to train Leia to use the Force and become a Jedi. He daydreamed (inasmuch as anyone like Yoda daydreams) about still having his lightsaber, handing it to Leia, and watching her discover the Force and “bringing to the galaxy a new age that she could not even hope to imagine.” He even hoped she would help bring her father, Darth Vader, back from the dark side. But Yoda felt like he missed his chance with her.

Yoda thought of Luke as “that other Skywalker.” He named Luke’s impatience and anger as terrible weaknesses. He called him reckless and as angry as Anakin. He only decided to train Luke at the insistence of Force ghost Obi-Wan–kind of like Qui-Gon insisting that Obi-Wan train Anakin.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Ta książka ma dwa lata i nie jest nawet traktowana kanonicznie. To była zbiórka takich fanfiction opowiadań autorów związanych z marką na 40 lecie serii.

Odpowiedz
Oglądać zanim usuną a lepsze to niż TLJ.

Komentarze Duży uśmiech

Odpowiedz
Spieprzone od strony technicznej na co najmniej kilka sposobów.

Cytat:Oglądać
Nasuwa się jedno zasadnicze pytanie:

Odpowiedz
Poczytałem trochę waszych komentarzy na temat fanowskiego video "reimagined" wersji walki Obi-One vs Vader i az mnie zamurowało. Nie podobalo wam sie bo praca kamery nie tak, bo kadrowanie zle... Ta walka to bylo cos co najbardziej kulało w oryginalnym wydaniu i razi po dzień dziś. Spośród wielu ujęc w specjalnej edycji to właśnie to powinno być poprawione w pierwszej kolejnosci. I nigdy sie tego nie doczekalismy wiec zabrali sie za to fani. Internety sie zachwycaja tą przeróbką dlatego, że pokazuje ona prawdziwe emocje w tej walce, dynamikę, agresję i doskonale emanującą nienawiść Vadera do Obi-Ona. Strona techniczna, której tak żeście się uczepili gra tu drugie skrzypce i byłaby już do dopracowania w przypadku faktycznego wmontowania jej oficjalnie w oryginalny film. No ale nad tym możemy sobie tylko pogdybać bo na to się nie zanosi. Wśród komentarzy w internecie widać, iż ludzie chcą kolejnej specjalnej edycji z poprawioną tylko tą walką. Jednak jak sobie przypomne ile opierdzielu zebrał Disney za Petera Cushinga w Rogue One, ile to prasa nawypuszczała artykułów o moralności używania twarzy zmarłych aktorów, to twórcy Myszki Miki na tyle się zrazili, że zrezygnowali z "wskrzeszenia" Lei w ostatniej częsci i w ogóle się nie zanosi na to by do takich sztuczek wrócili. Prędzej doczekamy się jakiegoś remake'a klasycznej trylogii w którym Luke będzie czarny, Han Solo kobietą a Leia jakimś transem.

Odpowiedz
Po pierwsze, tylko dlatego że internety się czymś zachwycają (a mają w zwyczaju zachwycać się byle czym jak w tym przypadku) nie jest dla mnie powodem by wyłączyć funkcję krytycznego myślenia i dołączyć do armii zombie, ale dzięki za propozycję.

Po drugie, marzę o (oficjalnym) wydaniu ORYGINALNEJ wersji tych filmów w należytej jakości, więc możesz sobie tylko wyobrazić grymas obrzydzenia jaki miałem na twarzy czytając że scenę tę należałoby poprawić. Także znowu: nie, dziękuję.

Odpowiedz
Nikt się nie zaopatruje w projekty - dostępne też w 1080p - 4K77 i 4K83?

https://www.thestarwarstrilogy.com/project-4k77/

https://www.thestarwarstrilogy.com/project-4k83/

Ja już mam i efekt jest świetny, chociaż Powrót Jedi z racji bycia nowszym filmem wygląda bardziej konsekwentnie, ale i sama kopia była w lepszym stanie. Nowa nadzieja pełna jest drobniutkich mankamentów w postaci pionowych i poziomych rysek, a jedne sceny mają bardzo intensywne ziarno i niezbyt imponują detalami, inne z kolei prezentują się wprost rewelacyjnie. Tak czy inaczej super inicjatywa i alternatywa - którą preferuję - dla Despecialized Edition, a co najważniejsze wygląda to jak FILM.

Nad Imperium już pracują: https://www.thestarwarstrilogy.com/project-4k80/

Odpowiedz
Cytat:Nikt się nie zaopatruje w projekty - dostępne też w 1080p - 4K77 i 4K83?

Mam od dawna, każdy z napisami i trzema lektorami, ale jeszcze nie zdążyłem w całości obejrzeć.
Imperium mam w postaci "grindhouse", czyli z dosyć zajechanej taśmy, też z lektorem i napisami.

Odpowiedz
Ja bym chętnie zobaczył zremasterowaną Special Edition z 1997 roku. Głównie ze względu na Victory Celebration w ROTJ ;d

Despecialized Edition ofc oglądałem. Wieczny szacun dla ludzi zaangażowanych w oba projekty.

Odpowiedz
"Imperium kontratakuje" od piątku w... Multikinie.

Odpowiedz
Podobno w oryginalnej wersji językowej, ale nawet bez napisów PL.

Odpowiedz
I to jest poważna informacja Uśmiech
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Gdyby LucasFilm usunął ją z kanonu to tym samym przyznał by się do błędu i umniejszył znaczenie wszystkich swoich produkcji które zależnie od miary sukcesu mogłyby być usuwane w taki sam sposób.

Po co mają to robić, skoro już puścili sequele w niepamięć i zajmują się projektem "The High Republic" oraz Mangalorianem który jest traktowany jako taki lepszy sequel do oryginalnej trylogii i do którego prawdopodobnie powstaną spin-offy.

Zamiast przykuwać uwagę do produkcji które podzieliły fanów, lepiej jest o nich jak najszybciej zapomnieć i zignorować tak jak zrobiła to większa część fandomu.

Odpowiedz
Filmów które miały taki zasięg i na których chowa się nowe pokolenie fanów Star Wars nie da się ani zapomnieć ani zignorować.

a że narobiły szumu.. Lucasfilm poczeka kilka lat aż się "trochę uspokoi" i zobaczymy co się z tego dalej urodzi.

Odpowiedz
A wtedy ci
(01-07-2020, 20:45)Rozgdz napisał(a): Filmów które miały taki zasięg i na których chowa się nowe pokolenie fanów Star Wars nie da się ani zapomnieć ani zignorować.
A potem te pokolenie dorośnie i będzie bronić go w internetach przed takimi narzekającymi dziadami jak my Uśmiech.

Odpowiedz
Dokładnie, już to przecież widzieliśmy wcześniej - przy prequelach. Też myślę że historia się powtarza Oczko

Odpowiedz
Nienawiść do sequeli tak mój syn zostanie wychowany.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon