Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
It makes Attack of the Clones look like Citizen Kane
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) reż. J.J. Abrams
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
To czołganie się do miliarda jest i zabawne i żałosne....

Odpowiedz
(08-01-2020, 17:35)simek napisał(a): Juby, ale wielki biznes nie polega na tym, żeby zarobić cokolwiek, tam nikt się nie cieszy (a na pewno nie w dojrzałej fazie przedsiębiorstwa), że jest trochę nad kreską - w dużym korpo ludzie sobie żyły wypruwają żeby marża wyszła 15%, a nie 14,6%, bo inwestorzy walą zarząd po głowie, że jak nie będzie wyników, to oni sobie pójdą tam, gdzie wyniki są.
Wiesz, że są takie pojęcia jak koszt kapitału albo koszt alternatywny? Na pewno tam teraz trwają analizy, że kurde, SW w takiej formie jak to robimy już nie dają takich hajsów jakbyśmy chcieli, więc może zamiast pakować 300 baniek w kolejny wielki spektakl, lepiej zrobić 4 filmy a'la Joker?

TRoS nie zarobi - powtarzam - NIE "zarobi cokolwiek", a potencjalne dochody filmu nie będą "trochę nad kreską". Z ponad miliarda przychodów kinowych, do studia trafi blisko pół miliarda dolarów.

(08-01-2020, 17:56)Doppelganger napisał(a): Jeśli wyjdzie im 140 baniek na plusie to będzie to konkretna wtopa.

[Obrazek: tenor.gif?itemid=4912552]

Odpowiedz
W przypadku Rogue One przy miliardowym wyniku Disney zarobił na czysto około 300 baniek, ale przy zdecydowanie droższym TRoS na którego reklamę też wydali bez wątpienia więcej zarobią blisko pół miliarda dolarów.

[Obrazek: everybody_got_that_spaceballs.gif]

Odpowiedz
1) Proszę o źródło potwierdzające, że TRoS był droższy od R1. Wiem, że takie nie istnieje, bo Disney nie publikuje takich liczb, zwłaszcza dla produkcji wymagających obszernych dokrętek (a oba takie miały), ale poczekam.
2) Od razu podaj dowody na to, że na promocję Skywalkera wydano więcej.
3) Pisałem, że dochody filmu z kin wyniosą blisko pół miliarda, i dodałem
Cytat:Oczywiście do budżetu dochodzą jeszcze koszty marketingowe, ale odchodzi opodatkowanie z miejsca kręcenia filmu, dochodzi też sprzedaż praw do dystrybucji, itd., itd., więc musimy poczekać na doroczne wyliczenia Deadline, ile oni oszacują, że Disney zarobił na Epizodzie IX, ale sądzę, że spokojnie ze $150 mln siądzie.

Jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem / myśleć i robicie sobie tutaj kółko ludzi wmawiających sobie, że film ma fatalne wyniki i Disney płacze po kątach, to żyjcie w swoim świecie dalej. Ja wysiadam.

Ostateczne zyski Rogue One wyliczone przez Deadline to dobry target na to, z czym może skończyć TRoS, więc moje "spokojnie $150 mln" może równie dobrze być bliskie $300 mln.

Odpowiedz
Wróżę z fusów dokładnie jak Ty, więc przestań się indyczyć, że nikt nie traktuję Cię jak proroka.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Nic nie wróżysz, tylko drwisz z mojej wypowiedzi, której nawet nie zrozumiałeś. A ja w tym wypadku nie wróżę ę z fusów, tylko szacuję na podstawie dostępnie znanych nam liczb. TRoS prawdopodobnie był droższy i na jego marketing wydano jeszcze więcej niż na R1, a przychody z USA (skąd wytwórnie zbierają najwięcej profitu) będą niższe od Łotrowych, więc luźno szacuję $150-300 mln zysku na czysto z tego filmu (Deadline wyliczało, że na R1 Disney mógł zarobić $319,6 mln).

Odpowiedz
Te szacunki wlasnie nazywam wróżeniem z fusów, nigdy się nie dowiesz jakie dokładnie umowy obowiązywały ten film, ile naprawdę w niego wpakowano i ile na nim zarobiono, nawet z danymi z Deadline to wciąż tylko wróżenie z fusów.

Odpowiedz
Przecież oni to kręcili do października, do tego mieli kilka zakończeń. Ten film razem z marketingiem to pewnie z pół miliarda kosztował.

Odpowiedz
[Obrazek: iey5rgt527841.jpg]

Odpowiedz
(09-01-2020, 10:36)marsgrey21 napisał(a): [Obrazek: iey5rgt527841.jpg]

W wersji specjalnej wymienią Freddiego na Ramiego?

Odpowiedz
The salt is strong with this one.

[Obrazek: nxiqb8jpe2a41.jpg?width=640&crop=smart&a...9c77f1373e]

Odpowiedz
Coś nie mogą ukręcić tego miliarda #boxoffice

Odpowiedz
To co, obstawiamy kiedy wznowienie z dodatkowymi scenami?  Uśmiech

Odpowiedz
Raczej nie, bo dodatki w wznowionych filmach SW źle się kojarzą Uśmiech.

Odpowiedz
Juby pisał, że miliard według danych padnie do 17.01, więc spokojnie. Wszystko chyba zgodnie z planem
.

Odpowiedz
I chyba ja niestety dwukrotnie pomogę z tym miliardem. :/ Bardzo dobry przyjaciel chce ze mną oglądać TROS i jakoś staram się ładnie powiedzieć, że nie mam ochoty, bo już widziałem. I naprawdę nie mam ochoty oglądać to coś.
Sytuacja trochę niezręczna, gdyż on się poświęcił dla mnie i poszedł ze mną przed świętami na Last Christmas I nawet zaprosił swoje znajome, abym nie szedł sam. To teraz trochę mi głupio tutaj odmawiać. I tak pewnie pomogę z tym miliardem i dostanę naganę od forum i zakaz jechania po Gwiezdnych wojnach Disneya.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Przeciwnie. Idź i napisz znów rozbudowaną krytykę. Chętnie przeczytam :-) Drugi seans tu pomoże na pewno.
.

Odpowiedz
Cytat:Bardzo dobry przyjaciel chce ze mną oglądać TROS i jakoś staram się ładnie powiedzieć, że nie mam ochoty, bo już widziałem.

Mówi się tak: Pojebało cię? Mam drugi raz płacić za ten syf?
I problem z głowy.

Odpowiedz
Dokładnie Uśmiech jeżeli to przyjaciel to zrozumie.
Z przyjaciółmi trzeba prosto.

Ja nie poszedłem i już nie pójdę.
Czekam na jakąś sensowną wersję w necie.

Mysz nie zobaczy ode mnie ani grosza.
Dałem Wiedźminowi.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon