Seria Cloverfield
ja daje filmowi 3/10 i ciesze sie, ze mamy Hiszpanow, ktorzy robia to samo co Amerykanie, tyle ze tysiac razy lepiej i sensowniej w wersji dla widzow doroslych.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Ale za jedno muszę twórców pochwalić - potwór dał o sobie znać DOKŁADNIE w momencie gdy moja cierpliwość się wyczerpała :wink:

Miałam tak samo! I to chyba nie jest zbieg okoliczności. ;)

Odpowiedz
Interesujące 8) Pewnie notowali kiedy widzowie na pokazach testowych zaczynają się wiercić i dokładnie ustalili ten moment :twisted:

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):z jednej strony mamy rzeczywiście chaotyczne ujęcia, które pewnie w sytuacji X sami byśmy nakręcili, ale już w momencie gdy głowa Statui Wolności zatrzymuje się na ulicy, kamera ANI DRGNIE!!!

Bo operatora zamurowało. ;)

Odpowiedz
Stormbringer napisał(a):Bo operatora zamurowało. ;)

Fajnie by było, gdyby go murowało wtedy, kiedy trzeba ;) Z jednej strony miał być tzw "realizm" i kamera trzęsąca się nie miłosiernie przy każdym ujęciu, które chciałbym obejrzeć dokładniej. Z kolei kiedy coś wybucha i się rozwala, to kamerzysta ZAWSZE wie w którym momencie, i gdzie dokładnie obrócić kamerę, żeby ujęcie było najefektowniejsze.
Ja wiem, że gdyby NIC nie było widać to film byłby jeszcze bardziej sensu, ale brak pewnej konsekwencji również razi.

Odpowiedz
Byłem na "Cloverfield" dosyć dawno (a dokładnie dzień po Polskiej premierze) ale podobał mi się cholernie i nie mogę się doczekać aż wyjdzie na DVD!

Jak na film w którym jest kilka banalnych/oklepanych motywów wciągnął mnie nieziemsko. Tak! - Czułem się jakbym tam był! Właściwie to cały fragment na przyjęciu oglądało mi się tak ciekawie że asz szkoda że ten wybuch to przerwał ;)

Potwór mógł by być orginalniejszy ale nie był on mimo wszystko najważniejszą rzeczą w filmie (tu nie chodzi o to co jest odpowiedzialne za chaos a sam chaos) Tak czy siak wrażenie robi!

No i podoba mi się że nie wszystko było wyjaśnione a jednocześnie można się samemu domyśleć z różnych poszlak podanych w filmie choć i też jest to nie jasne... Nie lubię jak filmy podają wszystko na talerzu a tu tak nie było...

Jakiś minus...? Tak! Postać kamerzysty a właściwie jego realacje z innymi. Jak brat głównego bohatera ginie to pochodził trochę ze spuszczoną głową, miał jakieś tam wyrzuty sumienia, miał łzy w oczach gadając przez telefon i to by było na tyle... Kamerzystę z kolei cały film traktuje jak gówno, co chwila pada "zamknij się" i ignoruje jego sugestie ale jak umiera to ryczy po nim jeszcze o wiele bardziej niż po swoim rodzonym bracie...
Coś tu nie tak...

zombie_sidekick napisał(a):"Projekt: Monster" to pierwszy film od jakiegos czasu, ktory nie wkurzal mnie tym, ze zostal dostosowany do potrzeb kategorii PG-13. Zwykle takie zabiegi gowno daja, doslownie i w przenosni. Tym razem sie udalo.

Z całym szacunkiem a ja tam nie widzę jak komuś to wadzi może. Naprawdę nie widzę powodu by co chwila "O fuck" padało jeśli nie ma takiej potrzeby...

Szczerze powiedziawszy bardziej szanuje filmy które umieją się wstrzymać od zbędnych wulgaryznów niż te które celowo ich unikają...

Odpowiedz
Maik napisał(a):Naprawdę nie widzę powodu by co chwila "O fuck" padało jeśli nie ma takiej potrzeby...

zgadzam sie z toba - ja tez nie lubie przeklinania bez wyraznej potrzeby. jednakowoz pragne podkreslic, iz w takim Cloverfield fak oraz madafak powinny padac z ust bohaterow mimowolnie, z niewyobrazalna czestotliwoscia 3 na sekunde.

Odpowiedz
Może jakiś nie dzisiejszy jestem ale nie widzę jak nawrzucanie „fuków” mogło by pomóc całości…

Mi się klimat filmu wydał taki… Młodzieżowo/komiksowy. Nie widzę sensu robić go bardziej na siłę „dorosłym” (choć szczerze powiedziawszy mam mieszane zdanie jak bluzgi się mają do dorosłości filmu) czy realnym…

Odpowiedz
Z tego co pamiętam to krzyczą raczej "O Boże!"

Może to kwestia wiary? ;)

Odpowiedz
taa.. zwlaszcza ze w REC-u krzycza "kurwa". cos w tej Barcelonie sami ateisci mieszkaja:)

Odpowiedz
SPOJLERY OMFG. Jakie to nudne, nijakie i ABSOLUTNIE nie zapadające w pamięć. Zrobiłem sobie seans Se7en (któryś raz), Cloverfield i Czas Apokalipsy (któryś raz). Budzę się rano, i nie mogę sobie przypomnieć drugiego wczorajszego filmu, co jest? Samej akcji jest 30minut, góra. Pełno beznadziejnych, pseudo-urealistyczniających dłużyzn, słabego aktorstwa i kiepskiego CGI. Najbardziej jednakże rozczarowującym punktem jest potwór, nie jego wygląd, ale sam fakt pojawienia się w pełnej krasie. Myślałem że reżyser jaja pokaże, a potwór będzie tylko 'czymś' przemykającym pomiędzy wieżowcami, ale nieeeeee, monstrum wpiernicza samego kamerzystę. Ludzie.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Glut napisał(a):Zrobiłem sobie seans Se7en (któryś raz), Cloverfield i Czas Apokalipsy (któryś raz). Budzę się rano, i nie mogę sobie przypomnieć drugiego wczorajszego filmu, co jest?

Moze lecytynka? ;)

Odpowiedz
Ah ten Jakuzzi i jego cięte dowcipy. ;)
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Swoją drogą, na 2009 zapowiedziano już sequel, który będzie opowieścią innej osoby obcującej z kamerą, tego niefortunnego dnia (zresztą owy jegomość robi cameo w scenie na moście w pierwszym filmie)…
Niby ciekawy pomysł zrobić kilka filmów o tej samej historii, każdy z innego punktu widzenia ale jeśli planuje całą serię zrobić to liczę że znajdzie sposób by to ciekawie urozmaicić bo jeśli to ma być znów to samo, to będzie niezbyt interesujące…
Jeśli – jak twierdzi w wywiadach – Ten potwór jest noworodkiem/świeżo wykluty to było by ciekawe jakby zrobił, którąś tam część w całość z jego punktu widzenia (dosłownie).
Fajnie by było gdyby w końcu pokazał jak odrywa i ciska głową statuy wolności, choć przypuszczam że po prostu przywalił jej tym swoim biczowatym ogonem…

Odpowiedz
Ostatnio sequel stoi raczej pod znakiem zapytania, nie mówi już o tym ani Abrams ani reżyser Cloverfielda.

Odpowiedz
Osobiście uważam, że nie powinni robić kontynuacji tego dla mnie dość dobrego filmu. Dlaczego? Wydaje mi się, że wszystko już zostało pokazane. Jeśli ma być to samo tylko z perspektywy innej osoby to co pokażą? I znów kamerą amatorską? Nie jestem przekonany do takiego pomysłu. Niech dadzą sobie lepiej spokój. Niech zostanie lepiej tak jak jest. Jak chcą robiś sequel to iech zrobią kontynuację już przedstawionych wydarzeń.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Całkiem fajne filmidło - wciąga, daje kopa i porządną rozrywkę. Brawa za formę, czas trwania (wg mnie idealny - 20 minut więcej i byłyby dłużyzny), pomysł, no i kampanię reklamową. Na minus bohaterowie - jeśli wszyscy mieszkańcy NY są tak bezdennie głupi i irytujący, to burn, baby, burn! :twisted:
Ale bawiłem się przednio.

8/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
film o potworze rozpieprzającym miasto praktycznie bez potwora, bez rozpieprzu, bez miasta. to tak w skrócie.
monster niszczy Nowy Jork, miasto symbol, miejsce które każdy zna mimo, że nigdy tam nie był, a ogląda się to bez najmniejszego poczucia rangi katastrofy. w dodatku operatorem kamery jest największy kretyn w całym filmie, a to oznacza, że jego debilizm jest obecny od prawie samego początku do prawie samego końca. muszę widzieć jak lejecie alkohol, kręcę imprezę. muszę widzieć jak oddajesz stolec, kręcę imprezę. muszę zapodać zoom na twoje włosy w uszach, kręcę imprezę.
cała fabuła kręci się wokół tak mdłego wątku, że ciężko przejmować się tym co się dzieje na ekranie. nieważne, że sto osób zostało ci na chacie. nieważne, że potwór rozpieprza miasto i jak on nie wdepcze cię w glebę to zabije cię odłamek budynku. nieważne, że twój brat nie żyje. ty po prostu biegnij ratować dziewczynę którą kochasz! przy tym jako jedyny wpadniesz na pomysł, żeby schronić się w metrze, jako jedynemu pomogą ci żołnierze, którzy raczej mają w tej sytuacji totalny zapieprz, jako jeden z trzech przeżyjesz wypadek helikoptera.

a widzowi niech wystarczy, że fabuła opowiada o monstrum niszczącym Nowy Jork, bo żadnego z tych składników prawie nie będzie miał okazji ujrzeć na oczy.

kolejne gówno, które sprzedało się dzięki sprawnej reklamie.

Odpowiedz
Kolejny tajemniczy projekt od producenta J.J. Abramsa, który zaskoczył chyba wszystkich.

O fabule nie ma co pisać, zagadkowy trailer pokazuje wszystko co trzeba wiedzieć, ale wszyscy spekulują czy będzie to sequel Cloverfield, czy może po prostu kolejny film serii pod szyldem "Cloverfield" która to seria ma być... sam nie wiem czym. Filmami-niespodziankami?

Jak pisałem w temacie o trailerach, już choćby sam fakt, że będą to grali w IMAX sugeruje, że będzie to efektowne widowisko (na chwilę obecną obstawiam, że trailer pokazuje tylko pierwszy akt), no i obstawiam, że w istocie jest to sequel Cloverfield właśnie.

Premiera w USA 11.03, u nas dopiero 22 kwietnia, więc ciężko będzie unikać spoilerów. Co dystrybutor sobie myślał?

Poniżej zwiastun i świeżutki spot z Super Bowl, którego końcówka jest co najmniej interesująca:

Odpowiedz
Zwiastun wyemitowany przed The Walking Dead.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon