Stranger Things (Netflix, 2016-)
(30-06-2022, 22:36)Żółte Krzesło napisał(a): Organizacje Żydowskie i Romskie domagają się od Netflixa zadośćuczynienia (pieniężnego) za kręcenie części serialu w więzieniu, gdzie podczas II Wojny Światowej byli mordowani Żydzi i Romowie (i Polacy) oraz za to, że z części więzienia zrobiono tymczasowy hotel dla fanów serialu. Powstała petycja:

My, Żydzi i Romowie, wzywamy was do podpisania tej petycji i pociągnięcia do odpowiedzialności Stranger Things i Netflixa za wymazywanie Holocaustu. Pieniądze zarobione w tym sezonie powinny zostać zwrócone społecznościom żydowskim i romskim na Litwie jako naprawienie szkód, jakie wyrządzono w tym sezonie, a publiczne przeprosiny Airbnb, Netflixa i Stranger Things powinny zostać wydane natychmiast z pełnym zrozumieniem, w jaki sposób to przyczynia się do wymazywania ofiar Holocaustu i trwających prześladowań społeczności romskich.

Źródło: https://www.gry-online.pl/newsroom/netflix-krecil-stranger-things-w-miejscu-kazni-ofiar-ii-wojny-swi/z0223d5

Tych cyganow to chyba zgarneli z ulicy, zeby nie bylo, ze to znowu plemienni domagaja sie kasy, a jest okazja wyludzic jakie szekle na pamieci ofiar. Holocaust Industry™ i do przodu.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Mental by się ucieszył ze sceny z targowiska/sklepu broni, gdzie ludzie po prostu jeździli z wózkami i ładowali co popadnie XD

Odpowiedz
Szczerze mówiąc to mnie zaskoczyli z Max...

Odpowiedz
(02-07-2022, 13:54)raven.second napisał(a): Mental by się ucieszył ze sceny z targowiska/sklepu broni, gdzie ludzie po prostu jeździli z wózkami i ładowali co popadnie XD
A potem piłowanie lufy. :)

Finał całkiem spoko, choć metraż grubo przesadzony, spokojnie mogli to zamknąć w krótszym czasie. Też mi szkoda wiadomej postaci, scena z wujkiem to niby tani chwyt, ale skłamałbym mówiąc, że mnie to z deczka nie ruszyło. :)

No i Dufferowie nie wkręcali, faktycznie mieli jakiś tam ogolny plan na kilka sezonów. Szkoda, że trzeci to była taka wtopa.

Odpowiedz
Eee tam, gadanie. Na tle mrocznych 1-2, 4-5, ta lukrowana trójeczka była całkiem miłą odmianą i fajnym przestojem w tej serii. Dano tam tym postaciom trochę odetchnąć i pożyć normalnym życiem.

A z tym planem to bym nie przesadzał. Klei się to wszystko, bo do tej pory Dufferowie skąpili informacji o drugiej stronie, ale dla mnie ten Vecna wydaje się doklejony. No bo przecież musiał się za tym kryć człowiek z jakąś głębszą, wydumaną motywacją, do tego powiązany z główną bohaterką, a nie obcy, kosmiczny potwór, anihilujący światy... :)

Ja co do finału mam mniej entuzjastyczny stosunek. Tak właściwie to mnie wymęczył. O ile pewne jego założenia są jak najbardziej ok, tak wykonanie leży. To powinien być dynamiczny 80-90 minutowy epizod napakowany akcją i emocjami, a dostaliśmy taką męczącą chwilami bułę. Sposób prowadzenia bardziej przypominał materiał na wielki finał finałów i zamknięcie wszystkich wątków, a nie prolog końca jakiego się spodziewałem.

(30-05-2022, 19:19)zombie001 napisał(a): Jeszcze taka refleksja mnie naszła, że finał 5 musi, ale to po prostu MUSI rozgrywać się w całości w naszym świecie. Druga strona wizualnie tak zasysa, że Ho Ho.

Ale chichot losu. Ale z perspektywy czasu stwierdzam, że jestem głupi, bo już pisząc to powinienem być świadomy, że 4 nie miała prawa skończyć się inaczej niż się skończyła.

Sezon 4a to takie mocne 7/10, 4b 5/10. Całość więc zaledwie niezła. No i finał 3 >> 4. Przynajmniej tak to oceniam z pamięci.

Jak dla mnie seria trzyma cały czas w miarę równy poziom. Każdy sezon wybija się jakimiś plusami, ale i ma pewne grzechy oraz wtopy.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Cytat: No bo przecież musiał się za tym kryć człowiek z jakąś głębszą, wydumaną motywacją, do tego powiązany z główną bohaterką, a nie obcy, kosmiczny potwór, anihilujący światy... :)
Czy ja wiem...

Odpowiedz
Fajny jest ten motyw satanistycznych graczy RPG :p

Odpowiedz
Myślę, że

Sam nie wiem co myśleć o tym, z jednej strony nie mogę narzekać, bo całość naprawdę była ekscytująca i ciekawa i dobra postać z jakąś niszczycielską i morderczą naturą jest fajna (look at my avatar bitches) a z drugiej jak wujek Lovecraft powiadał.

[Obrazek: quote-never-explain-anything-h-p-lovecraft-38-68-66.jpg]

Mind Flayer i Upside Down otoczone tajemnicą rozpalały wyobraźnię, ale z drugiej strony nie do końca wyjaśniono Upside Down i Mind Flayera, tylko dlaczego taką formę mają teraz, ale nie czym są lub były.

Odpowiedz
(02-07-2022, 17:52)Rozgdz napisał(a): Fajny jest ten motyw satanistycznych graczy RPG :p

To jest akurat na faktach. W latach osiemdziesiątych albo okolicach w USA była sroga panika pod tym kątem, tzw. satanic panic, czy jakoś tak.

Odpowiedz
Wiem, dlatego mówię ;p Swego czasu było to solidnie wałkowane w "Magii i Mieczu", nawet ponoć jakoś odbijało się u nas czkawką, aczkolwiek chyba się rzadko trafiało. Chociaż.. moja mama się później przyznała że przeglądając podręczniki do "Warhammera" i AD&D zastanawiała się "czy to nie jakaś sekta". Ale zdaje się "Cyberpunk 2020" ją przekonał :p ;)

Odpowiedz
Jedna z pierwszych ról Toma Hanksa to biedny i omotona prze Dungeons and Dragons nastolatek, który traci kontakt z rzeczywistością.

[Obrazek: MazesMonstersVHSCover.jpg]

https://en.wikipedia.org/wiki/Mazes_and_Monsters

Film kiepawy z tego co pamiętam, bo leciał na Polsacie swego czasu (tj. z dwadzieścia lat temu).

Odpowiedz
Była całkiem fajna recka tego filmu

Odpowiedz
Jak dla mnie finał 4 raczej jasno sugeruje, że to była pierwotnie jakaś niska forma życia, która egzystowała sobie spokojnie w tym świecie, a nad którą kontrolę przejął wiadomo kto. I tyle.

Co do 001, to na ten moment obstawiał bym w 5 sezonie

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Jeśli chodzi o Max, to obstawiam, że jest

Ja mam nadzieję na większy wątek z Willem który był hghlightem w pierwszych dwóch sezonach, a później został zepchnięty na drugi plan pomimo tego, że jego postać miała najwięcej potencjału, ale z tego co widzę, to będzie miał comeback biorąc pod uwagę, że zaznaczono jak czuje ciarki na szyi tak jak poprzednio.

Ale końcowe 15 minut to jakiś montażowy potworek z tym "2 days later"...

Odpowiedz
(25-06-2022, 20:16)Krismeister napisał(a): Podczas całej sceny z Running Up That Hill z czwartego odcinka miałem więcej ciar niż przy sześciu odcinkach Obi-Wała.

No, to jest kapitalna scena ze świetnie dobranym kawałkiem. I obydwie postacie w niej pokazane absolutnie w punkt :p
To by w sumie mógł być finał.

Odpowiedz
DŁUUUŻYYYYZNNYYYYYY...

Ale poza tym spoko, na pewno to klasę wyżej niż koszmarny drugi sezon. Serial można by skrócić o połowę BEZ usuwania cały scen czy wątków, po prostu nie rozwlekając każdego ujęcia.
Na Eleven generalnie nie ma nowych pomysłów, wciąż po prostu supergirl z wyciągniętą ręką, krzykiem i krwią z pod nosa.

Odpowiedz
(03-07-2022, 11:57)Craven napisał(a): Na Eleven generalnie nie ma nowych pomysłów, wciąż po prostu supergirl z wyciągniętą ręką, krzykiem i krwią z pod nosa.

Ta, w sumie to jest najgorsze, że ona jest potwornie nudna. Co więcej - nawet jej oponent jest potwornie nudny bo ma tę samą moc co ona. Te pojedynki są takie wiecie, na słowo honoru, kto się akurat mocniej wkurwi. Eleven ma swojego Nudziarza do motywowania, a biedny Vecna nie miał nikogo i nie mógł się zdenerwować :(

Vecna chociaż fajnie nogi i ręce łamie.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Problem nie tkwi w mocach tylko pomyśle na walkę, w finale pierwszej części ich pojedynek był tip top.

Odpowiedz
Prawda. Z tych wszystkich pojedynków i walk to właśnie 11 vs 001 była najnudniejsza.

Odpowiedz
Nawiasem mówiąc konstrukcyjnie było to fajnie przygotowane, w sensie różne postacie, w różnych miejscach mogły być aktywne, tylko w praktyce skończyło się po staremu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon