Filmowe marzenia
A to wiem wiem. Do obu seriali mam słabość, ale do Życia mam słabość szczególną bo czerpię niezwykłą przyjemność z oglądania tego udawanego luksusu i dialogów typu „Jeszcze zahaczę o Nowy Jork zanim wrócę do Warszawy”, albo tego, że bohater buja się po Grecji w porszaku 911 tylko po to by przesiadać się do prawilnego Fiata 125p Sport ;)
Super jest też to, że zadziwiająco za każdym razem ma problemy z zameldowaniem się w pięciogwiazdkowych hotelach więc musi się ukrywać po mieszkaniach, które zawsze (niezależnie od tego czy siedzimy w Szwajcarii czy w Ameryce Południowej) wyglądają jak wielka płyta :D
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
ostatnio przypadkiem oglądałem "Jutro idziemy do kina" i cholernie brakuje mi produkcji o II wojnie światowej widzianej oczyma Polaków zrobionej w stylu Czarnobyla od HBO

obejrzał bym taki serial z max 4 sezonami, dobrze przemyślaną fabułą pod tytułem "1 września", każdy sezon max 8-10 odcinków

1 sezon - rozpoczynamy świętowaniem odzyskania niepodległości, okres miedzy wojenny, śmierć Józefa Piłsudskiego, kształtowanie się stosunków z sąsiadami, powolne dążenie Europy do kolejnej wojny, można tutaj pokazać sytuację ludzi w Polsce, dawne ich życie w miastach i na wsiach, gospodarkę, przemysł

2 sezon - rozpoczynamy fajerwerkami nad Warszawą, witamy Nowy Rok 1939, w styczniu Hitler ma żądania niemieckie wobec Polski, marzec to gwarancje UK-FR wobec II RP, w kwietniu Hitler wypowiada nam pakt o nieagresji, sierpień to pakt Ribbentrop-Mołotow i sojusz wojskowy UK-PL, sezon kończy się odcinkiem na którego końcu jest wiadomy komunikat PR - „A więc wojna”

3 - sezon - jakiś odcinek retrospekcyjny kończący się tym, że żołnierz budzi się w okopie lub nocnej warcie, kolejne odcinki to już walki i wydarzenia na bieżąco, ostatnie 2 odcinki kończymy Katyniem

4 sezon - ostatni napakowany najważniejszymi wydarzeniami, konfliktami w historii Polski 1939-1945 - serial kończy się śmiercią któregoś z bohaterów ale nie w okolicznościach wojny, tutaj może zerżnięcie zakończenia z "Na zachodzie bez zmian" gdzie jeden z bohaterów został odwalony praktycznie w lesie przy podlewaniu drzewa

czy można by tutaj wpleść historię chłopca lub kobiety którzy dorastali w tych wydarzenia, założyli rodzinę i poszli walczyć - zapewne tak

Odpowiedz
Czyli chciałbyś po prostu serialu "Polskie drogi" na sterydach, obejmującego dużo więcej lat.

Odpowiedz
tak, napakowany i zrealizowany jak Czarnobyl

to by było coś pięknego po prostu

Odpowiedz
Niestety największe prawdopodobieństwo, że taki serial pod swój dach wzięłoby TVP :P

Odpowiedz
(25-12-2022, 21:28)Spoilerowo napisał(a): ostatnio przypadkiem oglądałem "Jutro idziemy do kina" i cholernie brakuje mi produkcji o II wojnie światowej widzianej oczyma Polaków zrobionej w stylu Czarnobyla od HBO

Walic II wojne swiatowa, ile mozna :)

To znaczy mozna, bo w polskich realiach oczywiscie, ze daloby sie jeszcze cos fajnego wyciagnac. Tylko, ze mniej-wiecej juz to wszystko gdzies widzielismy.

Wielka Wojna to jest konflikt, ktory ma zdecydowanie wiecej potencjalu. W ostatnich latach cos tam powstalo, ale tu jest ciagle masa miejsca na fimowa wyobraznie, takze w temacie polskim.

Wielka Wojna z polskiego punktu widzenia to moglaby byc epicka opowiesc-serial w stylu Polnoc Poludnie (Polacy walczacy przeciwko sobie, w armiach dwoch wrogich zaborcow) i najwiekszych wojenno-melodramatycznych klasykow, gdzie te cale podzialy polityczno-kulturowe oraz niuanse spoleczne to po prostu samograj. Dodaj do tego milosc, przyjazn, zdrade oraz poswiecenie, podlej kilkoma scenami brutalnych walk, a calosc zepnij klamra odysei bohatera wraz z odrobian symboliki i masz przepis na arcydzielo.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Cytat:Walic II wojne swiatowa, ile mozna :)

No np II wojny światowej na morzu, jeszcze z Polakami, to jest tyle co kot napłakał.

Ja bym chciał zobaczyć ekranizację wojennych losów niszczyciela "ORP Wicher" (jeden z rozdziałów mojej magisterki swoją drogą), proste o tyle, że to tylko trzy dni (od 1 do 3 września), i zawiera w sobie bitwę z niemieckimi samolotami na zatoce Gdańskiej, nastepnie nocny patrol, podczas którego była okazja zatopić wrogie okręty, ale kapitan się wstrzymał, bo miał rozkazy siedzieć cicho ze względu na wciąż trwająca operację minowania - - tylko nikt mu nie powiedział, że ją odwołano. Następnego dnia dowiaduje się o tym, a jednocześnie dostaje rozkaz zacumowania okrętu na Helu w roli pływającej baterii nadbrzeżnej - czyli "Wicher" zostaje unieruchomiony, wraz z drugim okrętem (Gryfem) - i w tej sytuacji toczy zwycięską bitwę artyleryjską z dwoma niemieckimi niszczycielami, by później, tego samego dnia zostać zatopiony przez niemieckie bombowce. Materiał na świetny film, którego oczywiście nigdy nie zobaczymy. Zamiast tego dostaliśmy jakieś bzdurne fan-fiction na temat "Orła".

I WŚ też bym chętnie zobaczył od jej morskiej strony, szczególnie że tam rzeczywiście walczyły okręty i nie polegało to głównie na unikaniu zatopienia przez samoloty :P

Odpowiedz
To rzeczywiscie byloby cos innego, przy czym tak jak zuwazyles, nigdy nie powstanie (na sensownym poziomie/wcale), choc przy tym rozpedzajacym sie AI to jest szansa na wybornej jakosci powiesc graficzna - musisz tylko to ladnie rozpisac :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Posiada ktoś jakieś miejsca na świecie, które chciałby koniecznie zobaczyć jako tło do jakiejś fabuły? Mi się marzy klimatyczne kino z francuską Bretanią w tle. Już widzę jak McDonagh dopełnia tam ewentualną trylogię z Farrellem i Gleesonem.

Odpowiedz

Moim marzeniem jest żeby ktoś wypuścił ujęcia ze Stoltzem i internet zajął się stworzeniem mroczniejszej wersji Back to the Future.

Odpowiedz
Żyłem świadomością, że wypuszczono całość jako dodatek do tego super wydania z 2015 roku, ale ostatnio chciałem to odpalić i okazało się, że nic takiego tam nie ma. Efekt Mandeli jakiś pewnie, albo efekt shamara :(

Odpowiedz
Drabina Shamarowa, to był mroczny sen.

Odpowiedz
Co jak co, ale MJF po prostu się urodził by grać Marty'ego. On i ten scenariusz to jedno z tych idealnych połączeń, jak sól i karmel. Niech sobie publikują wersję ze Stolzem jako ciekawostkę, ale ja naprawdę jej nie potrzebuję

Odpowiedz
MJF to jest Marty McFly. To jest jedna z tych postaci, których się nie da zastąpić. Już prędzej, ktoś by się znalazł do roli Indiany Jonesa.

A to jest cały nakręcony ze Stolzem? (swoją drogą nazwisko musiało mu stanąć na drodze do wielkiej kariery ;) ).

Tak jak napisał Marsgrey, mroczna wersja ze Stolzem bylaby super.
Captain Obvious

Odpowiedz
Moim filmowym marzeniem jest jakikolwiek nowy film wyreżyserowany przez Mela. Już nie marzę o Wikingach czy innej epie. Marzy mi się dosłownie cokolwiek.

Odpowiedz
Nowa wersja filmu o Rotschildach. Albo saga o Rotschildach jak Yellowstone, ciągnąca się od końca 18 wieku do dziś.
Ale byłby to pewnie jego ostatni projekt w życiu.

Odpowiedz
A on nie miał zacząć wiosną tego roku kręcenia zdjęć do drugiej części "Pasji"?

Odpowiedz
(14-02-2023, 11:55)Reno napisał(a): A to jest cały nakręcony ze Stolzem? (swoją drogą nazwisko musiało mu stanąć na drodze do wielkiej kariery ;) ).

Całego filmu na pewno nie nakręcili z nim. Podobno jednak miał za sobą kilka ładnych tygodni zdjęciowych w momencie, gdy dostał wypowiedzenie.

Odpowiedz
(14-02-2023, 12:31)Kryst_007 napisał(a):
(14-02-2023, 11:55)Reno napisał(a): A to jest cały nakręcony ze Stolzem? (swoją drogą nazwisko musiało mu stanąć na drodze do wielkiej kariery ;) ).

Całego filmu na pewno nie nakręcili z nim. Podobno jednak miał za sobą kilka ładnych tygodni zdjęciowych w momencie, gdy dostał wypowiedzenie.

Cholera wie, widziałem fotki z baru, z potańcówki, z początku filmu, z środka... Edytorzy już by sobie poradzili by coś sklecić z tego. 

Odpowiedz
(14-02-2023, 12:31)Kryst_007 napisał(a):
Nakręcono około 40 minut filmu, więc mniej niż połowę, ale na tyle dużo, że jest co porównywać

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon