Filmy Disneya / Pixara
Albo syrenka serio się tak udała, albo Disney kupił paru krytyków za hajs zaoszczędzony na zwolnieniach, albo strach przed oskarżeniami o rasizm.

[twitter]https://twitter.com/FilmUpdates/status/1655795270162972676?t=CSowwrdrYxpssargG8eGDw&s=19[/twitter]

Odpowiedz
Pierwsze tweeterowe opinie... Duh, nawet Black Adam miał hura hura opinie.

Odpowiedz
Był w ogóle jakiś film, co się na Twtterze nie udał?

Odpowiedz
Widziałem wczoraj zwiastun w kinie i wyglądało to zajebiście. Ale rozumiem, że film musi być chujowy bo syrenkę gra czarnoskóra aktorka i dorosłe chłopy, do których nawet nie jest ten film skierowany mają już argument żeby jechać po filmie, którego i tak nie mieli zamiaru oglądać.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Szczerze. Dla mnie kolor skóry Arielki to nie problem. Problemem jest to jak ten film wygląda. To morze przeciętnego CGI i designy bohaterów, z których są już memy (Sebastian!)

Odpowiedz
(09-05-2023, 08:13)yacajackowski napisał(a): Był w ogóle jakiś film, co się na Twtterze nie udał?
Póki co, to są opinie samych kobiet szczęśliwych, że kolorowy, podwodny film z piosenkami jest fajny, kolorowy i ładny. A nawet one nie są zachwycone, bo piszą, że no, film nie jest idealny, ale na pewno warto go zobaczyć na dużym ekranie - każdy wie, że w dzisiejszych czasach takie zdanie to eufemizm, gdy naprawdę chce się przekazać "film jest słaby, więc jest sens go obejrzeć tylko w kinie, bo wtedy może lepiej wejdzie, ale jeśli masz oglądać na kanapie w domu, to odpuść"

Odpowiedz
Znaczy nie mówię akurat konkretnym filmie który <Gieferg mode on> mam w dupie <Gieferg mode off> tylko ogólnie o opiniach z Twittera. Chyba nie było w ostatnim czasie filmu, który by miał chujowe opinie na Tłicie.

Odpowiedz
Mnie irytuje to, że Arielka jest czarna, bo wynika to wyłącznie z faktu nachalnej próby połaskotania wora (z kasą) czarnej społeczności i publicznego odhaczenia swojej progresywności przed ludem.

Są czarni autorzy tworzący książki o czarnych syrenach, nowe historie, ale ni chuja nie próbują ich adaptować, tworzą animacje (odnoszące sukces) z czarnymi postaciami, ale przy filmach odpierdalają już na starcie takie numery i wrzucają czarne wróżki do Pinokia i Piotrusia Pana, albo czarne syreny, już nawet nie o kolor skóry chodzi tylko o prawdziwe powody takich działań, to drażni najbardziej.

Odpowiedz
(09-05-2023, 08:56)yacajackowski napisał(a): Chyba nie było w ostatnim czasie filmu, który by miał chujowe opinie na Tłicie.
Twitter to nie jest agregat recenzji, nawet nie wiem czy jacyś sensowni recenzenci mają tam profile i dzielą się wrażeniami. Więc nie wydaje mi się, żeby to miała być kwestia jakiegoś ostatniego czasu i nawet Twittera jako takiego.

Odpowiedz
(09-05-2023, 08:40)Krismeister napisał(a): Widziałem wczoraj zwiastun w kinie i wyglądało to zajebiście. Ale rozumiem, że film musi być chujowy bo syrenkę gra czarnoskóra aktorka i dorosłe chłopy, do których nawet nie jest ten film skierowany mają już argument żeby jechać po filmie, którego i tak nie mieli zamiaru oglądać.

Też widziałem zwiastun w kinie i nie mam pojęcia, co tam wyglądało zajebiście. Czegoś tak szaroburo nijakiego to chyba nigdy nie wiedziałem. Biorąc pod uwagę, że poszło na to pewnie z 200 baniek dolarów, to to jest już w ogóle ewenement. Wcześniej widziałem jakieś zapowiedzi w necie i tam wrażenie było o milimetr lepsze, bo nie było polskiego dubbingu.

Widzę, że nawet gość, który prowadzi kanał o filmach NA GAŁĘZI i absolutnie nie jest żadnym "prawicowym ideologiem" jechał wygląd tego dzieła:

.

Odpowiedz
Cytat:Też widziałem zwiastun w kinie i nie mam pojęcia, co tam wyglądało zajebiście. Czegoś tak szaroburo nijakiego to chyba nigdy nie wiedziałem.

Jak to nie, przecież za to odpowiada Rob Marshall, ktory już wcześniej zrobił jeden biednie i marnie (chyba bardziej niż tu) wyglądający film z syrenami za setki milionów $.

Odpowiedz
srebrnik napisał(a):Czegoś tak szaroburo nijakiego to chyba nigdy nie wiedziałem.

Wszystko teraz jest takie szarobure, ciemne i ogólnie wyprane z kolorów.

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(09-05-2023, 11:17)Gieferg napisał(a): Jak to nie, przecież za to odpowiada Rob Marshall, ktory już wcześniej zrobił jeden biednie i marnie (chyba bardziej niż tu) wyglądający film z syrenami za setki milionów $.

Chyba to jego styl, bo Into the Woods też było w burych kolorach.

Odpowiedz
(09-05-2023, 08:00)Kryst_007 napisał(a): Albo syrenka serio się tak udała, albo Disney kupił paru krytyków za hajs zaoszczędzony na zwolnieniach, albo strach przed oskarżeniami o rasizm.

No zgadnij, która bramka jest właściwa? :)

(09-05-2023, 08:40)Krismeister napisał(a): Ale rozumiem, że film musi być chujowy bo syrenkę gra czarnoskóra aktorka i dorosłe chłopy, do których nawet nie jest ten film skierowany mają już argument żeby jechać po filmie, którego i tak nie mieli zamiaru oglądać.

Wychowałem się na oryginalnej Arielce, więc jak najbardziej byłbym w stanie obejrzeć aktorski remake (pomijając fakt samej bida serii tego pomysłu, który chyba ani razu nie udał się na tyle/nie był na tyle rewolucyjny, żeby sam się obronił). Szczególnie, że akurat tutaj było pole do popisu, bo animacja praktycznie nie ma fabuły, więc psychologicznie nawet i na zasadzie relacji chociażby między Arielką a księciem, która w oryginale nie istnieje, można to było spokojnie rozwinąć. Ale wszyscy wiemy, że Disney z zasady nie rozwija, tylko przenosi wszystko 1:1, cenzuruje to, co dzisiaj płatki śniegu uważają za "toksyczne" (wiadoma piosenka, której sensu chyba nikt nie widzi, skoro ją przerobili) i dodają do całości wiadome motywy z tak zwanej dupy. A ponieważ ostatnio sobie oryginał powtórzyłem i bawiłem się jak prosię, to już po trailerze widać nie tylko wspomnianą szaroburość i łechtanie ego wiadomych mniejszości ("bo fszystkie czarne dziewczynki marzą żeby być odpowiednikami białych księżniczek" xD wedle argumentacji aktorki), ale też przepaść, która dzieli rudowłosą Arielkę od jej nowego wcielenia, które nie tylko nie posiada tej samej charyzmy, ale jest najzwyczajniej w świecie brzydkie i tyle. Kolor skóry jest tu naprawdę ostatnim problemem, choć jeśli lewactwo tak bardzo uwielbia odzwierciedlać obraz rzeczywistego świata w filmach, to powinno się jednak uwzględnić fakt, że pigment skóry pod wodą nie obowiązuje na takich zasadach jak na lądzie. Czarna syrenka miała by sens, gdyby była drapieżnikiem pokroju płaszczki, co to potrzebuje kamuflażu, żeby jej nie było widać w ciemnościach. Ewentualnie syrenki mogłyby się przypiec od słońca jeśli przez większość czasu wylegiwały by się na skałach jak foki. Już kij z tym, że syreny jako takie wywodzą się z czysto białej mitologii i nie znajdziemy takich istot w Afryce czy Azji.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(09-05-2023, 14:13)Mefisto napisał(a): Szczególnie, że akurat tutaj było pole do popisu, bo animacja praktycznie nie ma fabuły

Że co?
Można by tak od biedy powiedzieć, no nie wiem, o "Bambim", który jest głównie zlepkiem scenek rodzajowych z życia lasu, ale "Mała syrenka"? Przeciez opowiada akurat konkretną historię, z konretną stawką. Nie wiem, o co ci tu może chodzić, sorry.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):ale też przepaść, która dzieli rudowłosą Arielkę od jej nowego wcielenia, które nie tylko nie posiada tej samej charyzmy, ale jest najzwyczajniej w świecie brzydkie i tyle.
No właśnie, kwestia rasowa chyba zaciemnia niektórym kluczowy problem - Halle Bailey wygląda, jakby miała lekkiego Downa. To nawet nie jest złosliwy żart, spójrzcie na te oczy.
No ale racja, ten film nie jest dla dorosłych chłopów. Tylko dla Krismeistera.

Odpowiedz
(09-05-2023, 14:13)Mefisto napisał(a): Już kij z tym, że syreny jako takie wywodzą się z czysto białej mitologii i nie znajdziemy takich istot w Afryce czy Azji.
Mami Wata z kameruńskich wierzeń: Am I a joke to you?
[Obrazek: DonaFishsm.jpg]

Zapewne analogiczne odpowiedniki można znaleźć w innych regionach świata. I dałoby się umieścić Małą Syrenkę w realiach Afryki z uwzględnieniem ichniejszych wierzeń. Ale wiadomo, że obecny Holly jest leniwe i woli iść po najmniejszej linii oporu kolorując białe mitologie wycierając gębę "bo to fantasy! Syreny nie istniejo hy hy szakmat". I nie muszę mówić, że gdyby zrobić coś z nie-białymi mitologiami i stosować podobne fikołki, to druga strona dostałaby piany.

A argument z nieistnieniem syren jest głupi, bo gdyby istoty fantastyczne podobne do ludzi faktycznie istniały, to one i ludzie z tej samej szerokości geograficznej wyglądałyby podobnie. Syrena z Danii byłaby biała jak rdzenna Dunka, syrena z Kongo byłaby czarna jak rdzenna Kongijka. Tak samo na Karaibach czarne syreny nie byłyby naturalne, bo tam czarni ludzie nie są rdzenni i znaleźli się w dość mało fajnych okolicznościach - no chyba, że jedną z istotnych gałęzi gospodarki Atlantyki jest handel niewolnikami :P.

Odpowiedz
(09-05-2023, 15:29)OGPUEE napisał(a): Mami Wata z kameruńskich wierzeń: Am I a joke to you?

OK, na ile Mami wzięła się z odzysku, biorąc pod uwagę, że syreny jako takie wyszły z Grecji kilka tysi lat temu? Bo ja podejrzewam, że to jednak spadek po białych ludziach - jak zresztą 99% wszystkiego, co czarni używają dzisiaj.

Cytat:Zapewne analogiczne odpowiedniki można znaleźć w innych regionach świata.

No dobra, ale w tym wypadku nie mamy filmu, który jest odpowiednikiem czegoś, tylko ogółem chodzi o tą konkretną "białą syrenkę".

Cytat:I dałoby się umieścić Małą Syrenkę w realiach Afryki z uwzględnieniem ichniejszych wierzeń.

Dałoby się zrobić 1500 różnych rzeczy w oparciu o mitologię afrykańską, nawet nie dotykając syren. No ale wiadomo, że obecne Holly to jest poziom upośledzonych dzieci, które muszą dopasować klocki do foremek.

Cytat:A argument z nieistnieniem syren jest głupi, bo gdyby istoty fantastyczne podobne do ludzi faktycznie istniały, to one i ludzie z tej samej szerokości geograficznej wyglądałyby podobnie.

Argument jest dokładnie taki sam, co w przypadku wróżek, które obecnie już chyba wszystkie w filmach są czarne, a minęło zaledwie parę lat od wejścia w życie tego gówna.

Cytat:gdyby istoty fantastyczne podobne do ludzi faktycznie istniały, to one i ludzie z tej samej szerokości geograficznej wyglądałyby podobnie.

Otóż... nie zgadzam się. Bo niby i owszem każda kultura tworzy fikcję swoją miarą, na swój wzór i w swoich własnych ramach (już pomijając naleciałości z kontaktów z innymi czy miksowanie mitologii). Co nie zmienia faktu, że istoty fantastyczne są fantastyczne, zatem u samych podstaw są różne od ludzi - casus chociażby elfów, których już nie mam siły tłumaczyć lewactwu jak wyglądały, ale bynajmniej nie były rasy kaukaskiej, a zatem i czarne być nie mogą. To jest takie proste.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Chyba wszystkie aktorskie odpowiedniki u Disneya są brzydsze (jesli można porownywać "ładność" animkow ) od wersji rysunkowych. Albo co najwyżej przeciętne. Oni chyba celowo wybierają takie aktorki "jak każda z was", żeby miliony małolat mogło się identyfikować.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

...fuckin' California.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon