Trailery filmowe.
The Unborn Goyera. Kolejna zrzynka ze wszystkiego co się da. W dodatku Bay produkuje; Megan Fox pewnie nie miała czasu w tym zagrać, więc wzięli jej sobowtóra do roli głównej. No i co tam robi Oldman?

Flash: http://www.mtv.com/overdrive/?id=1596663&vid=287594
720p: >>KLIK<<

Odpowiedz
Defiance - miejscami trochę to naciągane, ale co z tego uwielbiam filmy o wojnie czekam z niecierpliwością.
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid301778988?bctid=1846688244

Odpowiedz
Nie no super. Ze zbrodniarzy wojennych, zrobili ostatnich sprawiedliwych. Ten film pewnie ma tylko tyle wspólnego z prawdą, że główni bohaterowie to żydzi a akcja toczy się w Polsce... :roll:
Znająć Hollywood, będzie nominacja do Oskara.

Odpowiedz
Tak... amerykanie mają talent do takich rzeczy (vide Lista Schindlera). Mam nadzieję, że to przejdzie bez echa (i Oscarów - nie daj Boże!) i nie będzie dużego skandalu, bo IPN prowadzi dochodzenie w sprawie tej przestępczej bandy.
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz
Ale o co chodzi? Czy to film dokumentalny czy fabularny?

Śmieszy mnie takie podejście do tego filmu z holiłód, jakby to był przynajmniej oficjalny podręcznik akademicki wszystkich wydziałów historycznych na świecie...

Odpowiedz
Czym innym podrecznikowa dokladnosc, czym innym wynoszenie na oltarze osob, ktore na to nie zasluguja.

Odpowiedz
Bond nawala się z Niemiaszkami?! Must see!
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
jest dokładnie tak jak mówi Jakuzzi. Może niech nakręcą, że Karadzić był takim wspaniałym bohaterem. Przecież to nie podręcznik akademicki, nie? Nie ma co się awanturować. Saddam też właściwie zasługuje na taką ładną biograficzną laurkę. No i nie zapominajmy o Pol Potcie. Przecież nie będziemy bawili się w historyków - strzelali do najeźdźców czy ludności cywilnej, co to za różnica? :D

Odpowiedz
To gdyby zmienić nazwisko braci na jakieś fikcyjne to film już by nie był be? 8)

Ja filmów fabularnych nie oglądam poprzez kontekst wydarzeń na podstawie jakich powstają czy książek na podstawie których są tworzone... Jeśli Wy macie z tym problem nie oglądajcie tego tytułu...

Tyle ode mnie... Pozdrawiam...

Odpowiedz
piXi napisał(a):Ja filmów fabularnych nie oglądam poprzez kontekst wydarzeń na podstawie jakich powstają

A gdyby nakrecono w powaznym tonie film, w ktorym by np. w polskich obozach koncentracyjnych mordowano Zydow, tez bys tak pisal? Wszystko zalezy od stopnia przeklaman. Ja niektorych ubarwien czy znieksztalcen nie moge ot tak po prostu przelknac.

Odpowiedz
Dopóki producent/reżyser nie twierdził by, że przedstawia rekonstrukcyjny zapis prawdziwych, autentycznych, historycznych wydarzeń nie przeszkadzało by to mi...

A w sprawie akurat tego filmu i tła historycznego to, żeby nie było nie jestem żadnym znawcom tamtego tematu i szczerze mało mnie on interesuje (mówię o tle i tych przekłamaniach, które ponoć są)...
Trailer jest ok, sam pomysł na film również... Na pewno go obejrzę...

Odpowiedz
no głównie rozchodzi się o to, że oni żyli z rabowania polskich wsi na kresach:)

Odpowiedz
No i okazyjnie też czasami, zamordowali jakiegoś polskiego wieśniaka... albo i całą wieś spacyfikowali... ale poza tym porządne chłopy, materiał na bohatera jak znalazł !

Odpowiedz
Battonsson: Jakieś źródła możesz podać?

Ja znalazłem takie coś (bo mnie to zaciekawiło):

"(...)

In the woods and swamps of Eastern Europe, the Jewish partisans were often attacked by local civilians, or by non-Jewish partisan groups, including remnants of the Russian or Polish armies. For Jews who joined Soviet partisan units, the death rate was as high as 80 percent—compared to an overall death rate for non-Jewish Soviet partisans of 33-52 percent.[44]

The most amazing survival rate was in the Bielski Brothers Jewish partisan force. Unlike other partisan units, the three Bielski Brothers took in the elderly, women, and children. Eventually, the Bielski partisans grew to over 1,200 people. Ninety-five percent of them survived.[45] Although the Bielskis fought hard, they decided that saving Jews was more important than killing Germans. Tuvia Bielski remarked, “I would rather save one old Jewish woman than kill ten German soldiers.”[46] He did plenty of both. The Bielski partisan unit was the largest Jewish partisan force anywhere in Europe. On the day the Bielski unit was disbanded, it comprised 1,140 Jews, including 149 armed combatants.[47] Just in the period from the fall of 1943 to the summer of 1944, the Bielski fighters carried out 38 combat missions, destroying two locomotives, 23 train cars, 32 telegraph poles, and four bridges.[48] Over the course of the war, the Bielski unit killed 381 enemy fighters, as well as collaborators.[49]

(...)"

Z publikacji Dave'a Kopel'a[/b]

Odpowiedz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tuwia_Bielski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_Nalibokach

Czy moderator moglby wyciac watek?

Odpowiedz
Jakuzzi: Ty sobie jaja robisz? Wikipedia ma być wiarygodnym źródłem? No przestań... ;-)

http://www.ipn.gov.pl/wai/pl/198/3376/
http://www.ipn.gov.pl/wai/pl/198/3395/

Tutaj też nie ma żadnych nazwisk odnośnie tej masakry... Tylko ciągle jest o "partyzantach radzieckich"... ;-)

Odpowiedz
Artykuł z Rzeczpospolitej z 16.06.2007 "Bohater w cieniu zbrodni"
http://lists.ceti.pl/pipermail/wiec/20071130/012454.html

Jeśli Rzeczpospolita też nie jest dla Ciebie wiarygodnym źródłem informacji to wybacz, ale nie będę jeździł i wypożyczał Ci książek z Biblioteki Kongresu, bo mam lepsze rzeczy do roboty.

Odpowiedz
no i zaraz się zrobi jechanie lewaków na prawaków i kłótnia gw ws rp :D

Odpowiedz
Widac, ze nie jestes w temacie.

Odpowiedz
Ten artykul z Rzepy wygląda całkiem uczciwie - wynika z niego w sumie tyle, że niczego nie wiadomo na pewno i raczej nigdy się nie dowiemy prawdy. Można wyobrazić sobie jaka była prawda - Bielski był troche zbrodniarzem i troche bohaterem, jednak kim bardziej to już niech każdy sam osądzi, byle nie z tego nowego filmu... Tak w ogóle to ten artykuł dał mi obraz tego jak genialny obraz może powstać na podstawie historii prawie każdego partyzanta - troche akcji, tajemnicy, konspiracji, dylematy czy zmuszać miejscowych do przekazywania żywności no i obowiązkowo walka o władzę w grupie, jakiś przywódca-tyran, te sprawy. Mógłby z tego wyjść naprawdę mocarny film, tylko, że musiałby go nakręcić ktoś taki jak Verhoeven, który już udowodnił, że w tych klimatach się dobrze czuje.

Da się wydzielić te kilkanaście postów i zrobić osobny temat o "Defiance"?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon