Stały bywalec
Liczba postów: 4,438
Liczba wątków: 8
@Spoilerowo, szczerze, ja bym się nie przejmował Rickenem. Gdyby twórcy planowali z nim jakąś konspirację, przeskoczyliby rekina. No chyba, że byłaby to konspiracja przeciwko Lumonowi.
Btw, kolejny odcinek trwa niecałe 40 minut i ponoć ma się w całości koncentrować na
Cobel. Zostają więc dwa odcinki, w tym ostatni trwający bodajże 75 minut, na dokończenie historii, czy może raczej kolejny wielki cliffhanger. Osobiście nie wyobrażam sobie, żeby wątek Gemmy nie został dokończony w tym sezonie, bo ile można wodzić widzów za nos.
BTW, zjeżdżając na poziom testowy następuje ponowna aktywacja chipa, co dla zreintegrowanego Marka nie powinno mieć znaczenia, ale dla Helly, jeżeli będzie mu towarzyszyć, już tak.
28-02-2025, 16:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2025, 16:54 przez Huntersky.)
Stały bywalec
Liczba postów: 9,050
Liczba wątków: 26
ten Ricken mi teraz będzie w głowie siedział, to nie jest zwykła tam kwestia wtrącona do rozmowy
przy obiedzie, gdzie mamy jasno pokazane, że Gemma jest w ciąży bo odmawia alkoholu, a w tle mamy jasno wskazane: rafinacja, Mark - musimy się bliżej poznać
motyw z Cold Harbor, no Drummond mówi doktorkowi, że z Gemmą będą się żegnać więc będą próbować ją tam zabić? ale to też bez sensu doświadczenie śmierci bo fizycznie co zrobią? zabiją altera? nie pokazali także w jaki sposób został wyłączony wtedy Irv jak zdemaskował Helenę bo on odchodził od grupy, przełączyli go i co? pojawił się Irving i poszedł sobie do domu?
może faktycznie Gemma to tylko klon z wypadku ze wspomnieniami? jak mieliby inaczej sfingować jej śmierć w wypadku? ciało bez obrażeń? ran? co na to policja?
narazie mam koncepcję, że Lumon poprzez swój chip i co mógł wskazywać ten odcinek chce ludzi oddzielać od złych doświadczeń no ale jakby to miało działać na co dzień to rozdzielenie? każdy miałby przy sobie urządzenie idąc do dentysty, lecąc samolotem? no i jakby się rozdzielił i zapomniał później przełączyć? trochę strasznie naciągane chyba, że Lumon chce mieć własne gabinety dentystyczne, linie lotnicze ale to znowu strasznie naciągane, na to wskazywał już pierwszy sezon, tamta żona typa z Lumon która nie chciała mieć dziecka była na zewnątrz rozdzielona i wychowywała dziecko
jeszcze niech wyjaśnią tego Kiera i kozy - no chyba, że tutaj na pełnej wjedzie wątek demona zza światów chcą za pomocą chipa kontrolować ludzi
28-02-2025, 17:38
Stały bywalec
Fajny szczegół wyłapany na reddicie, czyli Panel informacyjny Cold Harbor wyświetla id chipu Helly, a nie Gemmy. Łącząc to z pytaniem, jakie zadaje pielęgniarka Gemmie, można wysnuć, że Mark usuwa uczucia związane z duszeniem się i utonięciem z telemetrii chipu Helly (dziewczyna doświadczyła obu tych sytuacji). Po rafinacji pliku Gemma dostanie update systemu i będzie królikiem doświadczalnym, który potwierdzi, że outie nie odczuwa doświadczeń bliskich śmierci, na które wystawiony jest innie.
05-03-2025, 12:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2025, 13:58 przez Huntersky.)
Stały bywalec
(05-03-2025, 12:03)Huntersky napisał(a): Fajny szczegół wyłapany na reddicie, czyli Panel informacyjny Cold Harbor wyświetla id chipu Helly, a nie Gemmy. Łącząc to z pytaniem, jakie zadaje pielęgniarka Gemmie, można wysnuć, że Mark usuwa uczucia związane z duszeniem się i utonięciem (obu doświadczyła Helly / Helena). Gemma natomiast będzie królikiem doświadczalnym, który potwierdzi, że outie nie odczuwa doświadczeń bliskich śmierci, na które wystawiony jest innie.
w intro 2 sezonu mamy
w wodzie (kry lodowe) samochód Cobel, to jej VW, początkowo myślałem, że to Gemma i właśnie jej wypadek był, że mogła wpaść do rzeki, jeziora bo chyba nie było do tej pory jak ona "zginęła", jest opcja, że może wracała z Cobel do domu i to Cobel spowodowała wypadek
więc chyba na pewno odwzorują utonięcie w ostatnim pokoju aby sprawdzić działanie chipa na 100% czy alter Gemmy będzie pamiętał wypadek
tylko skoro Helena była topiona przez Irvina i później przełączona na Helly to ona się pytała Irvinga co się stało
05-03-2025, 12:13
Stały bywalec
Po tak dobrej passie następuje nudny odcinek ósmy, który zabija całe tempo i ujawnia nowe fakty, które można było z powodzeniem wpleść w któryś z poprzednich odcinków. Bardzo dziwna decyzja, przecież przy powtórce nikt tego nie będzie oglądał. Nawet tak oddany wyznawca Kiera jak ja musi to przyznać.
07-03-2025, 08:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2025, 09:54 przez Huntersky.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,319
Liczba wątków: 5
A coś się wyjaśniło czemu to ma służyć? Żeby korpo zarobiło większy hajs czy po prostu szalony miliarder miał taki kaprys.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
07-03-2025, 10:30
Stały bywalec
zapychacz fabularny o
Cobel, okazało się, że to ona wynalazła chip i teraz będzie pomagać Markowi
jestem ciekawy z jakim cliffhangerem tym razem uraczą twórcy na koniec sezonu
07-03-2025, 10:57
Stały bywalec
(07-03-2025, 10:30)Dr Strangelove napisał(a): A coś się wyjaśniło czemu to ma służyć? Żeby korpo zarobiło większy hajs czy po prostu szalony miliarder miał taki kaprys.
Prawdopodobnie chcą stworzyć chip, który automatycznie będzie odłączął ludzi, kiedy doświadczają negatywnych emocji, np. u dentysty, podczas wykonywania męczących zajęć, a ostatecznie przy jakiejś głębokiej traumie jak śmierć, albo doświadczenia bliskie śmierci. A nieoficjalnie "wszyscy mają być dziećmi Kiera", więc pewnie panowanie nad światem. Więc raczej nie idą we wskrzeszenie ojca założyciela, ale dalej nie wiadomo czym jest zarząd i jak działa.
07-03-2025, 11:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2025, 11:58 przez Huntersky.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,319
Ok, dzięki.
Z tego co tam piszą w internetach to chyba ma być jeszcze przynajmniej jeden sezon?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
07-03-2025, 11:18
Stały bywalec
Będzie kolejny sezon i mam nadzieję, że będzie ostatni, bo wątki i zagadki powoli się kończą, a nie chcemy żeby w 5 i 6 sezonie 60-letni Adam Scott grał 40-latka, a 50-letnia Britt 30-latkę.
Inne spostrzeżenie dotyczące ostatniego odcinka:
Helena za cholerę nie wie co się dzieje w firmie i jest trzymana pod kloszem. A już na pewno nie wie, że to Cobel wymyśliła rozdzielenie, a nie jej stary.
07-03-2025, 11:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2025, 11:58 przez Huntersky.)
Stały bywalec
jeszcze okaże się, że żadnego
zarządu nie ma albo jest i zasiada w nim Drummond, Alex, Ricken, Burt
Helena chyba wie co się dzieje w Lumon, wie o projekcie Cold Harbor tylko tak jak pisałeś, ona nie jest chyba do końca zadowolona z faktu, że jest Eaganową i zostanie na końcu Helly na koniec serialu
07-03-2025, 13:02
Pan Drzewo
Liczba postów: 1,750
Liczba wątków: 14
Mam drobne uwagi odnośnie drugiego sezonu. Nie do końca pasuje mi tempo. Niby bohaterowie nie czekają z ważnymi decyzjami 20 odcinków, ale jak już robią coś drastycznego (reintegracja Marka), to niewiele z tego wynika. Pociąg fabularny zmierza do kolejnej stacji w ślimaczym tempie, przez co (paradoksalnie) najlepiej "wypadają" motywy "poboczne" (chociażby obozowanie wśród śniegu). Do tego dochodzą dziwne decyzje w stylu ustawienia jeden po drugim Bardo i Vitriola (ponownie - kwestia tempa), jak i prowadzenie postaci (na przykład) takiej Cobel (do wczoraj bardziej w roli statystki, jak gdyby nie było na nią pomysłu). Widać coraz mocniej, że dobrej historii może starczyć ledwie na kolejny sezon (nie tylko ja to sygnalizowałem). W kwestii osobistych preferencji: brakuje mi nieco satyry na korpo i wszystkich tych scenek przedstawiających żmudne klikanie w klawisze (podlanych paranoicznym sosem). Ciut za mocno poszło to w stronę sajfaj. Źeby nie było - wciąż bardzo mi się podoba (ósemeczka jak nic), po prostu trzeba czasem poględzić dla ugruntowania pozycji snoba, cwaniaka i hipstera. A, gwoli pozytywnego zakończenia: doceniam sposób odkrywania kart. Twórcy pokazują (po troszku), a nie mówią, szanując intelekt widzą. No i git.
07-03-2025, 21:06
Stały bywalec
Liczba postów: 10,233
Dość rozczarowujące rzeczy wydarzyły się w tym odcinku, co było do przewidzenia, bo Lost też się przejechał na podobnym prowadzeniu fabuły.
Przede wszystkim dużo słabej ekspozycji, co jest atypowe dla tego serialu. Cobelvig autorką chipa, no ok, ale te rysuneczki w zeszycie są śmieszne. Do opracowania tej technologii trzeba naukowców, neurologów, a nie dziewkę z sekty żyjącą na zadupiu. Póki co największa bzdurka w tym serialu.
I ten cały motyw, że Devon dzwoni (najwyraźniej przez kilkanaście godzin) do Cobelvig jest naciągany jak dupa węża. Zostało to wymyślone wyłącznie po to, aby wcisnąć tę bohaterkę z powrotem do fabuły, bo z punktu widzenia postaci za bardzo sensu to nie ma.
08-03-2025, 12:20
Stały bywalec
nawet wciśnięcie ma sens tylko ona mogła mieć swoją
połowę odcinka już jak wyjechała z miasta ale wtedy nie mogli dać szybciej motywu z reintegracją Marka, no i tego, że to ona wynalazła chip, słabo wyszło na co wskazuje długość odcinka, mogli to już zostawić na 3 sezon
wynalezienie chipa jeszcze jakoś się broni, mogła być mega zdolna na zadupiu tylko nie miała szans tego zrealizować, wykorzystał ją Eagan, przypisał sobie zasługi, dał posadę w Lumon
teraz już wiemy dlaczego w 1 sezonie tak dobrze i szybko wyjęła chip z głowy Petey'a
skoro Cobel po wyrzuceniu z Lumon okazała się ich przeciwnikiem i w tym odcinku przeszła jakaś przemianę to mnie ciekawi, że teraz będzie kolejny twist i ktoś się okaże antagonistą z dupy - obstawiam tutaj niezmiennie Rickena
08-03-2025, 12:27
Stały bywalec
Kolejnym antagonistą będzie oczywiście .
Strasznie szkoda tego odcinka. Skaza na diamencie. Zwalam na strajk scenarzystów. Poza tym 3 tygodnie bez Helly? Dajcie spokój.
08-03-2025, 21:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2025, 21:16 przez Huntersky.)
Stały bywalec
Coś ewidentnie się popieprzyło od ostatniego odcinka. Trzeci epizod z rzędu, w którym dzieje się niemal nic, co popycha bohaterów do przodu. Wątki rozciągnięte na kilka odcinków kończą się nagle, rzeczy dzieją się dlatego, że potrzebuje tego fabuła, a bohaterowie zachowują się idiotycznie. Ostatnia nadzieja w 75-minutowym finale.
Najlepsza scena: sam początek w domu Eaganów. Helena ewidentnie z zaburzeniami odżywiania. Szkoda tylko, nie dostajemy nic więcej.
Druga najlepsza scena: Milkshake pyskujący Drummondowi.
Mark i Devon stoją sobie na mrozie przez kilka godzin patrząc na Cobel i nie zasypują jej deszczem pytań o Gemmę, motywy jej porwania, co się z nią dzieje, czym jest Cold Harbor, czemu wkrótce umrze?
Żadnego uzasadnienia, czemu Devon zadzwoniła do Cobel, poza "jest ostatnią nadzieją"?
Co wynika z zalania chipu poza arthouse'owym epizodem 7?
Zarówno wątki Dylana i Irva kończą się zbyt nagle, tak jakby zostali strąceni z planszy tylko po to, żeby oczyścić pole pod finał.
No cóż, ostatni odcinek to pewnie dyskusja innie i outie Marka oraz próba wyciągnięcia Gemmy i/lub Helly, bo nie wiadomo, co ten stary pojeb Jame knuje. Cobel mówiąca strażniczce, że Devon udająca ciężarną jest "od Jame'a" nie nastraja pozytywnie.
14-03-2025, 08:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2025, 08:56 przez Huntersky.)
Krzyżowiec
Liczba postów: 7,252
Liczba wątków: 19
(07-03-2025, 11:05)Huntersky napisał(a): Prawdopodobnie chcą stworzyć chip, który automatycznie będzie odłączął ludzi, kiedy doświadczają negatywnych emocji, np. u dentysty, podczas wykonywania męczących zajęć, a ostatecznie przy jakiejś głębokiej traumie jak śmierć, albo doświadczenia bliskie śmierci. A nieoficjalnie "wszyscy mają być dziećmi Kiera", więc pewnie panowanie nad światem. Więc raczej nie idą we wskrzeszenie ojca założyciela, ale dalej nie wiadomo czym jest zarząd i jak działa.
Szkoda, liczyłem na to
okultystyczne rozwinięcie, im bardziej porąbane, tym lepiej.
Sam utknąłem na początku drugiego sezonu, ale gdyby faktycznie fabuła poszła w kierunku z tych pierwszych dywagacji, to pewnie z ciekawości bym wrócił, to co opisujesz w spoilerze to dla mnie trochę taki meh.
Polski już nie ma.
14-03-2025, 09:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2025, 09:27 przez Kluski.)
Stały bywalec
Na ten moment wszystkie wątki ezoteryczno-sci-fi dotyczą jedynie samego chipa i rafinacji (usuwania) czterech nastrojów. Sam zaczynam wątpić, że w ogóle dojdzie do próby wskrzeszenia Kiera jak niektórzy przypuszczają. No i wciąż nie wiadomo czym jest zarząd.
A sezon 2 ogólnie bardzo mało zajmuje się wątkami stricte sci-fi. 90% fabuły to rozprawa nad tym, w jakie dziwne relacje mogą wpadać bohaterowie po rozdzieleniu. Co mi akurat pasuje, bo do szóstego odcinka wszystko było znakomicie rozpisane.
14-03-2025, 09:41
Stały bywalec
stary Eagan myśli na końcu, że
gada z Heleną czyli nie wie, że Helena to znowu Helly w biurze, może teraz Helly to wykorzysta aby stary Eagan ją zabrał do Gemmy skoro ona nie potrafi zapamiętać rozpiski od Irvinga
Irving odjechał w nieznane tak po prostu? zostawił swoje całe śledztwo, malowanie korytarza? on jeszcze powróci
Burt okazał się zwykłym typem które werbował ludzi do eksperymentów w Lumon?
strażniczka oczywiście nie dostałą z góry wytycznych, że jak pojawi się Cobel to ma zgłosić i ją zatrzymać, puszcza ją dalej do chatki gdzie wchodząc przez drzwi mamy rozdzielenie
Cobel potwierdza, że jak Mark ukończy Cold Harbor to już Gemmy nie zobaczy więc tam ją zabiją czy sprowadzą ją do postaci kozy jak już mamy iść w jakieś fantasy, S-F? no może faktycznie pozorują te wypadki, zabierają ludzi jak Gemmę do Lumon, testują jak działa chip, po czym i tak ją zabijają skoro zginęła już wcześniej - dziwne to będzie zakończenie sezonu, za dużo się nie dowiemy
no a Dylan G? srogie rozczarowanie jeżeli tak jego wątek się utnie
14-03-2025, 11:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2025, 11:48 przez Spoilerowo.)
Stały bywalec
Stary Eagan nie jest głupi, pewnie nawiązuje do finału pierwszego sezonu. Pytanie tylko, czego chce od Helly. Spodobała mu się bardziej od Heleny? Przy czym trzeba być ostrożnym ze słowem "spodobała", bo wiele wskazuje na to, że stare Eaganisko ma dziwne upodobania i lubi sprowadzać do chaty rozdzielone pracownice. Im więcej wiadomo, tym bardziej szkoda Heleny i tym bardziej chciałoby się zobaczyć Helly wbijającą coś ostrego w szyję starego.
Irv i jego tajemniczy mocodawca pewnie powróci, ale w trzecim sezonie. Za tydzień wyjaśni się wątek Gemmy (mam nadzieję).
A Burt musiał być fixerem Lumonu, ale jak twierdzi, on tylko wywoził ludzi.
14-03-2025, 12:15
|