Stały bywalec
Liczba postów: 3,018
Liczba wątków: 28
Obejrzałem sobie póki co 7 odcinków i zaryzykuję twierdzenie, że to lepszy sezon od trzeciego. Co prawda tam niby stawka była większa bo wiadomo lądowanie na Marsie i kto pierwszy, ale czwarty sezon oferuje nam coś nieco bardziej przyziemnego, a dla mnie osobiście bardziej przyjemnego: życie w świecie eksploracji Kosmosu w jego postheroicznej fazie. Serio, ten kilimat fazy przejściowej pomiędzy historią alternatywną a pełnoskalowym sf bardziej mi odpowiada, a przy okazji ma więcej sensu w sferze konceptualnej.
Widać też, że pozbycie się wątków LGBT w fabule wpłynęło na większe skoncentrowanie się na Kosmosie. Niemniej szkoda, że olano Księżyc, gdzie koncentrowała się akcja pierwszych dwóch sezonów. Przydałoby się pokazanie jak rozwinęło się Jamestown itp. Wydaje mi się, że twórcy nie chcieli za bardzo rozbijać lokacji serialu.
BTW ten serial a teraz taki vibe cyklu "Droga przez Układ Słoneczny":
15-02-2024, 17:12
Stały bywalec
Liczba postów: 8,901
Liczba wątków: 26
będzie 5 sezon, w dodatku Apple TV+ zleciło realizację spin-offu serii pod tytułem "Star City"
Cytat:Serial będzie eksplorował kluczowy moment w alternatywnej historii o wyścigu kosmicznym — kiedy to Związek Radziecki jako pierwszy wysłał człowieka na Księżyc. Tym razem opowieść wyjdzie poza żelazną kurtynę i pokaże życie kosmonautów, inżynierów oraz oficerów wywiadu zaangażowanych w radziecki program kosmiczny, a także ryzyko, jakie podejmowano, aby popchnąć ludzkość do przodu.
19-04-2024, 10:30
Fhtagn
Liczba postów: 5,326
Liczba wątków: 9
Będzie więcej Adamczyka?
19-04-2024, 12:16
Stały bywalec
Yes,yes, yes - oby lepszy od czwartego :)
22-01-2026, 12:55
Stały bywalec
Shit, wygląda lepiej od poprzedniego sezonu, przyznam jednak, że po trzecim serial stracił nieco momentum. BTW ta postarzająca charakteryzacja czasami jest ok (czarny Musk czy azjatycka córka Baldwina) a czasami okropnie (cała reszta).
25-02-2026, 13:41
Stały bywalec
Stały bywalec
Liczba postów: 2,996
Liczba wątków: 8
(25-02-2026, 13:41)Scheckley napisał(a): Shit, wygląda lepiej od poprzedniego sezonu, przyznam jednak, że po trzecim serial stracił nieco momentum.
Może dlatego, bo Roland D. Moore porzucił swojego Star Treka właśnie po 2 albo najpóźniej po 3 serii (to nie przypadek, że tak serial nazywam, bo był scenarzystą star trekowych seriali, no i ST to jego ulubiony serial). W sumie to Moore jest znany z tego, że ma fajne pomysły, ale zrobi dwa sezony, góra 3, a potem bierze się za nowy projekt, a serial postawia innym scenarzystom.
Podobnie jest z Outlanderem, którego leci właśnie finałowa seria, ale porzucił razem z żoną po też chyba drugiej serii. Jego żona jest wielką fanką książek na podstawie której to romansidło sf jest ciągle kręcone, ale odkąd on i żona odeszli, która odpowiadała za charakteryzację i kostiumy, to serial nie tyle scenariuszowo obniżył poziom, ale też wizualnie się pogorszył. To dzięki jego żonie serial był w miarę realistyczny, gdy oni pracowali przy serialu, to bohaterowie mieli brudne zęby, kostiumy wyglądały na bardziej zużyte, a ostatnie sezony scenograficznie i kostiumowo od momentu jak odeszli to są jakieś takie bardziej czyste np ulice, budynki są mniej zabrudzone, stroje nie wyglądają na zużyte tak jak wcześniej.
(26-03-2026, 11:19)Scheckley napisał(a): Serial dostał 6 i ostatni sezon:
Jest też zapowiedź spin-offu:
Z jednej strony mnie trochę to nie dziwi, bo przecież Kinnaman wyglądał w ostatnich odcinkach jak Clint Eastwood, ale z drugiej to taka historia, że po ewentualnej śmierci bohatera, którego gra, to mogłoby FAM być dalej kontynuowane, pod tym samym tytułem, albo kręcić spinoffy o bohaterach co pojawiają się w tej produkcji. A pewnie też dlatego kończą by kasę co na FAM szła dać właśni na tego spinoffa o ruskich. Trailer całkiem spoko wygląda. Może powróci Adamczyk, który staro nie wygląda, więc mógłby się pojawić w roli naukowca.
27-03-2026, 02:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-03-2026, 02:25 przez michax.)
Fhtagn
Liczba postów: 5,326
Liczba wątków: 9
Tradycyjnie, sezon zaczyna się fajnie i wszystko co w kosmosie jest na plus (wątek kryminalny z morderstwem, problemy z uchodźcami, próby zyskania coraz większej autonomii, itd.), wszystko co na Ziemi jest na minus (Margo w pierdlu, zamieszanie z finansami dot. dalszych badań kosmosu, Aleida ma spinę z córką bo ta rozstała się z dziewczyną itd.), ale ogółem jest szansa na coś naprawdę dobrego.
27-03-2026, 16:49
|