Stały bywalec
Liczba postów: 3,020
Liczba wątków: 8
(25-02-2025, 22:28)Pelivaron napisał(a): Obejrzałem sobie dwa pierwsze odcinki tego nowego serialu Pixara "Win or Lose". I mam w sumie szczękę na podłodze bo "Inside out" przy tym wydaje się turbo letnią bają. Pixar bierze się za rzeczy, które nadają się na grubą terapię.
W pierwszym odcinku mamy małą dziewczynkę, której ojciec jest trenerem szkolnej drużyny softballowej. Ona niestety nie ma zbyt dużego skilla i tutaj rodzi się trauma - rozczarowanie samym sobą, obawy i świadomość, że niespełniamy oczekiwań rodzica, który nawet nas nie zauważa. W ogóle trauma pod postacią małej kropelki zmienia się z czasem wielki bagaż, który nosimy i w pewnym momencie zaczyna nas przygniatać.
W drugim odcinku jest koleś, który z początku myślałem, że będzie patologicznym perfekcjonistą, ale finalnie okazuje się, że on po prostu w ten sposób chowa się za metaforyczną zbroją, która także jest przedstawiona dosłownie. Koleś zrywa z dziewczyną bo boi się odrzucenia, tego, że to ona zerwie pierwsza.
Jestem w potęznym szoku, jak te poszczególne odcinki się kończą, bo to jest naprawdę bolesne i mocne. Każdy z nas ma traumy - jedyni są tego świadomi, drudzy nie i tak naprawdę od tego zależy też w jaki sposób ten serial zostanie odebrany. Jestem bardzo ciekawy kolejnych historyjek i wydarzeń z perspektywy różnych postaci.
Dla mnie na razie taka dobra 8/10.
Miałem odpuścić serial, bo spodziewałem się kina sportowego pełnego klisz (no i w ogóle nie jara mnie softball), ale po Twoim tekście nadrobiłem całość. No i zgadzam się z opinią, każdy odcinek to opowieść o jakiejś traumie, nie tylko wśród dzieci, ale też dorosłych. Bardzo dobra rzecz od początku do końca.
20-03-2025, 14:11
Stały bywalec
Liczba postów: 18,490
Liczba wątków: 148
Jako koneser dobrego kina postanowiłem wybrać się do kina i zaliczyć Śnieżkę. W sensie ten nowy film Disneya, a nie że prawdziwa Śnieżkę. I cóż, nie zawiodlem się. Disney dostarcza kino wielkie, kino epickie, zapadające w pamięc, które tylko potwierdza jak bardzo świat potrzebuje nowych wersji filmów animowanych wytwórni Pana Walta a postaci aktorskich interpretacji.
Zegler w roli tytułowej prezentuje niebywałą charyzmę kreując postać, której chce się kibicować, czuć determinację w jej czynach, chęć szerzenia dobra na świecie i w ogóle nie widać żeby robiła dziwne rzeczy twarzą, takie jak wykręcanie szczęki w trakcie śpiewania. Do tego jest zjawiskowo piękna, a w niebieskim jej do twarzy plus podkreśla jej śnieżna karnację. Gadot co prawda nie tak ładna jak Zegler, tworzy pełnokrwisty czarny charakter który może zapisać się w annałach jako najważniejszy w historii Disneya. Strach się bać. Jest demoniczna a jej spiew jest taki że uszy krwawią że strachu.
Zresztą Snieżka to nie tylko trzymające w napięciu widowisko fantasy ale także świetny musical z piosenkami które będą pewnie biły rekordy na Spotify. Tegoroczne wrapped na Spoti pewnie będą pełne piosenek właśnie z tego filmu. Ludzie od Wicked mogą się uczyć i niech lepiej nie wypuszczają sequela w tym roku bo po Śnieżce i tak nikt nie pójdzie.
Dynamiczny montaż który oczywiście pięknie łączy ze sobą kolejne sekwencje i te efekty specjalnie. Widać w tym budżet - zapomnijcie o robotach z Transow, Cezarze z Genezy i kosmitach z Dystryktu. Na horyzoncie pojawił się nowy król a w zasadzie jest ich siedmiu. Teraz rozumiem dlaczego nie zatrudniono aktorów do ról krasnoludków. Co więcej - ostatni raz tak dobrze zgraną ekipę bohaterów widziałem chyba przy okazji premiery Avengers Whedona.
Zwierzaki także prezentują się jak żywe, Disney zrobił chyba napad na zoo
Generalnie byłem sceptycznie nastawiony ale Disney pokazał że jak ma się fajny pomysł na odświeżenie klasycznej historii to warto dać szansę. Idźcie do kina, wspierajmy dobre kino.
2/10 - za dobry żart w postaci obsadzenia jakiegoś karła z procą w roli łotrzyka, i on się kłóci z cgi krasnalami
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
21-03-2025, 14:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 16:16 przez Pelivaron.)
Stały bywalec
Liczba postów: 12,471
Liczba wątków: 29
(21-03-2025, 14:14)Pelivaron napisał(a): W sensie ten nowy film Disneya, a nie że prawdziwa Śnieżkę.
Masz szczęście. Śnieżka ma 14 lat i ciupa jest gwarantowana.
21-03-2025, 14:23
Stały bywalec
Film jest tak dobry, więc aby nie ośmieszac klasyków kina, które do tej pory nazywano arcydziełami, IMDb ukryło ocenę filmu Śnieżka.
LOL
21-03-2025, 15:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 15:52 przez Pelivaron.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,135
Liczba wątków: 1
(21-03-2025, 14:14)Pelivaron napisał(a): Gadot co prawda nie tak ładna jak Zegler, tworzy pełnokrwisty czarny charakter który może zapisać się w annałach jako najważniejszy w historii Disneya.
Koleżeńska uwaga na przyszłość: wyrażenie "czarny charakter" jest rasistowskie i powoduje nienawiść. Zalecam więc używać wyrażenia "afroamerykański charakter".
21-03-2025, 16:01
Stały bywalec
(21-03-2025, 16:01)Żółte Krzesło napisał(a): (21-03-2025, 14:14)Pelivaron napisał(a): Gadot co prawda nie tak ładna jak Zegler, tworzy pełnokrwisty czarny charakter który może zapisać się w annałach jako najważniejszy w historii Disneya.
Koleżeńska uwaga na przyszłość: wyrażenie "czarny charakter" jest rasistowskie i powoduje nienawiść. Zalecam więc używać wyrażenia "afroamerykański charakter".
"Kolorowy charakter"
DIsney powinien jebać ten hejt, który się pojawił na poczatku i zrobić tego Woke Mostera, którego planowali od początku z silną feminą, wielorasowymi krasnalami, brakiem książula itd itp. Film były chujowy, ale jakiś. A takto jest chujowy i nijaki :D
Ewidentnie dograli coś na boku, dokleili i wyszło coś tak złego, że jak na standardy disneya i ich live-action jest to wyjątkowe.
21-03-2025, 16:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 16:11 przez Pelivaron.)
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,170
Liczba wątków: 67
Eee, nie - lepiej napisać po prostu skrajny prawicowiec i/lub reprezentant patriarchatu :]
A za powyższą reckę propsy.
21-03-2025, 16:13
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,249
(21-03-2025, 15:52)Pelivaron napisał(a): Film jest tak dobry, więc aby nie ośmieszac klasyków kina, które do tej pory nazywano arcydziełami, IMDb ukryło ocenę filmu Śnieżka.
LOL
Jak to? Te wszystkie kurvy już sie nawet nie kryją?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
21-03-2025, 16:20
Stały bywalec
(21-03-2025, 16:10)Pelivaron napisał(a): DIsney powinien jebać ten hejt, który się pojawił na poczatku i zrobić tego Woke Mostera, którego planowali od początku z silną feminą, wielorasowymi krasnalami, brakiem książula itd itp. Film były chujowy, ale jakiś. A takto jest chujowy i nijaki :D
A czytałem na en wiki, że Śnieżka nadal ma love interesta, którego zna krótko, tyle że jest nim jakiś wodzu ruchu oporu (i ma bandę, która była na początku brana przez zastępstwo krasnali, gdy wyciekły foty z planu), a nie królewicz. I też ją całuje, również bez zgody.
I widzę, że zerżnęli fabułę z Królewny Śnieżki i Łowcy, bo tam królowa robi z królestwa dystopię i na końcu jest bitwa (z tą różnica że Królewna Śnieżka i Łowca to był całkiem fajny film).
21-03-2025, 16:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 16:28 przez OGPUEE.)
(21-03-2025, 16:28)OGPUEE napisał(a): z tą różnica że Królewna Śnieżka i Łowca to był całkiem fajny film.
W którym wymiarze? :)
21-03-2025, 16:31
Stały bywalec
W naszym, ale nie wiem jak oficjalnie się nazywa :). I w porównaniu z obecną woke'ozą tamten film zyskuje, bo przypomina quasi-średniowieczną Europę, a nie XXI-wieczne USA (tylko jeden nie-biały mignął mi w tle), Śnieżka nie jest uberfeminą (a lekcje kozactwa otrzymuje od samca alfa). I nawet jest modlitwa, co podejrzewam że w tym disneyowskim rimejku nie ma (Pelivaron, potwierdź). EDIT: No i tam Śnieżka jest biała jak śnieg zamiast stosować fikołki ;).
21-03-2025, 16:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 16:57 przez OGPUEE.)
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,124
Liczba wątków: 69
Plus krasnoludki są grane przez "normalnych" a do tego zajebistych aktorów i mają fajny dizajn, coś nie do pomyślenia obecnie :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
21-03-2025, 16:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 17:03 przez slepy51.)
No w bezpośrednim porównaniu to pewnie tak, ale sam w sobie to nie był jakiś wybitny seans. No i tam też Śnieżkę gra ktoś, kto nie powinien :)
21-03-2025, 16:48
Stały bywalec
(21-03-2025, 16:42)OGPUEE napisał(a): W naszym, ale nie wiem jak oficjalnie się nazywa :). I w porównaniu z obecną woke'ozą tamten film zyskuje, bo przypomina quasi-średniowieczną Europę, a nie XXI-wieczne USA (tylko jeden nie-biały mignął mi w tle), Śnieżka nie jest uberfeminą (a jego kozactwa otrzymuje od samca alfa). I nawet jest modlitwa, co podejrzewam że w tym disneyowskim rimejku nie ma (Pelivaron, potwierdź).
Nie pamiętam żadnej modlitwy. I potwierdzam że w tym filmie księciem jest łotrzyk.
21-03-2025, 16:51
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,888
Liczba wątków: 15
Wizualnie jest to też przyjemny film, a na końcu przygrywa zajebisty kawałek od Florence Welch
21-03-2025, 16:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 16:55 przez Corn.)
Stały bywalec
(21-03-2025, 16:45)slepy51 napisał(a): Do tego krasnoludki są grane przez "normalnych" aktorów i mają fajny dizajn, coś nie do pomyślenia obecnie :)
A propo najnowszych krasnoludów:
(28-10-2023, 14:43)OGPUEE napisał(a): Będę się śmiał, jeśli przy mocapie (przypomnę, że Rob Bottin przy Legendzie bez problemu stworzył realistyczne krasnale przy pomocy zwykłej charakteryzacji) zatrudnili ludzi normalnego wzrostu.
A jednak zatrudnili. Lepiej, aktorzy głosowi, prócz Klebby, są też normalnego wzrostu.
Więc już na starcie ten film powinien polec w box-offisie, bo to naprawdę regres względem poprzednich aktorskich ekranizacji Śnieżki, gdzie krasnoludki grali niskorośli (nie mówiąc o podobnych fantasy z krasnalami typu Willow czy Legenda).
Przy okazji musiałbym powtórzyć Mirror, Mirror, bo też było dobrą adaptacją, gdzie woke-elementy wyszły zgrabnie i naturalnie.
21-03-2025, 17:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 17:37 przez OGPUEE.)
(21-03-2025, 16:54)Corn napisał(a): Wizualnie jest to też przyjemny film, a na końcu przygrywa zajebisty kawałek od Florence Welch
No wizualnie - poza tym, że mocno szaro-bury - to był ok. Dźwiękowo też, bo cały soundtrack był spoko. Niemniej fabularnie to była taka sobie buła, w której brzydka Śnieżka w 5 sekund od pobudki i za pomocą mdłej przemowy porywa za sobą całe tłumy gierojów :)
21-03-2025, 17:33
Stały bywalec
Liczba postów: 5,892
Liczba wątków: 6
(21-03-2025, 16:10)Pelivaron napisał(a): wielorasowymi krasnalami,
Ja tylko przypomnę, że to zostało wysnute na podstawie jakiegoś zdjęcia - i nadal chyba nie wiadome jest jego pochodzenie i autentyczność.
Z jakichś przecieków wynikało natomiast, że Krasnale od początku projektu przewidziane były jako twory CGI.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
21-03-2025, 18:01
Stały bywalec
Akurat autentyczność tegoż zdjęcia zostało potwierdzone przez Disneya. I okazuje się, że te osoby na zdjęciu to były nowe postacie służące za ekipę obiektu miłosnego Śnieżki (który jest jakimś Monsieur Hoodem).
21-03-2025, 18:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2025, 18:21 przez OGPUEE.)
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Na festiwalu Timeless w Warszawie będzie pokaz "Zakochanego kundla" z taśmy 35mm, wersja z dubbingiem polskim Kaliny Jędrusik i Wieńczysława Glińskiego
Chyba spoko sprawa dla fanów
.
21-03-2025, 21:20
|