Troja. I nowe kino sandałowe. Itd. Itp.
Dla mnie jedyna słuszna jest wersja Yareda, czyli pierwotna (1:57 wkradł mi się błąd w montażu dźwięku)

Odpowiedz
^ Dźwięk bębnów + damski głos. Podoba mi się, bardzo przypomina wersję kinową, aczkolwiek muzyka w takiej wersji czasami jest nazbyt słyszalna, brakuje wyciszeń w spokojniejszych momentach walki. Na pewno lepsze od wersji Dir Cut!

Odpowiedz
Poza tym jest głośno bo ją pogłośniłem, żeby zagłuszyła to z muzyki Hornera czego nie udało mi się usunąć ze ścieżki audio. To jest niestety spory problem i ciężko na to cokolwiek sensownego zaradzić.

Jeszcze dwie sceny z oryginalnym score Yareda (work in progress, nie wiem czy uda się to sensownie zrobić), w scenie na plaży problematyczny montaż bo muzyka była pod wersję kinową, a scena bitwy jest w wielu miejscach rozszerzona (również tutaj muzyka jest za głośno).

Odpowiedz
Mowie wam, kocham te serie. Tutaj nie tylko krytyka historyczna, ale takze, a moze nawet glownie, porownanie filmu do klasyki literatury antycznej.

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Troja i "nowe" kino sandałowe.

"Nowe"

NOWE

2005 rok, ja pierdziu
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Kino nowej przygody z lat 70. czy francuska nowa fala z lat 60. też już nie są wcale nowe :P

Odpowiedz
Strasznie dawno tego nie widziałem, ale tak sobie klikam po kanałach i akurat leci.

No i film się nie zestarzał nic a nic. Powiem więcej, im więcej seansów tym jest lepiej.
Niemal modelowy przykład jak powinien wyglądać porządny, holiłódzki popkornowy blockbuster. Praktycznie wszystko tutaj jest bardzo dobre albo znakomite. Aktorzy, akcja, emocje...

Kruger jest piękna. Dzisiaj by pewnie obsadzili w tej roli jakiegoś kocmołucha i człowiek by się zastanawiał po kiego wuja się o to biją wielkie dwie armie.
Pitt i Bana to dwie chodzące charyzmy, cała reszta aktorów, nawet pizdusiowaty (co tu pasuje) Orlando, dają radę.

Czemu dziś nie kręcą takich filmów?
Nie ma chuja, że Lolan zrobi coś, co się do tego poziomu zbliży.

Uczciwa ocena to 9/10.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(13-07-2025, 22:51)Dr Strangelove napisał(a): Kruger jest piękna. Dzisiaj by pewnie obsadzili w tej roli jakiegoś kocmołucha i człowiek by się zastanawiał po kiego wuja się o to biją wielkie dwie armie.

A no, prawda. Troja to film o konflikcie białych ludzi. Wszystkie postacie pierwszo i drugoplanowe to łajt pipol. I co zabawne, Kruger w momencie angażu była krytykowana za urodę (że za brzydka).

A była niczego sobie. Warto zerknąć na wersję reżyserską, gdzie widać więcej wdzięków.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Nie zgadzam się co do Kruger. Jak na "najpiękniejszą kobietę świata" ona się nie nadawała. Ale racja. Mogło być znacznie gorzej.

Oczywiście piszecie o wersji reżyserskiej, prawda? PRAWDA?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ch.. z tym że ten napisany przez jednego z parchatych DnD piździelców skrypt neguje istnienie całej Oresteji (czy choćby "Much" Sartre'a) - co jako klasycznie wykształconego literaturoznawcę przepełnia mnie obrzydzeniem!
Jest w tym filmie scena tak ch...wa że na samo wspomnienie wywraca mi się w żołądku; kiedy to Achujles i Priam spotykają się po śmierci Hektora i Achujles mówi coś w stylu "Jesteś takim zajebistym królem, mój król to mała pizda w porównaniu z tobą i skasujemy go przed końcem filmu wbrew dziedzictwu kulturowemu Zachodu, tikkun olam" (cytowane z pamięci, mogą być drobne nieścisłości).
Zjebie, piździelec skazał cały swój naród na zagładę żeby jego mniej udany syn mógł wyruchać cudzą żonę, o czym ty bredzisz?

Odpowiedz
No właśnie :)
Czyż może być większa tragedia jak zagłada całego państwa bo ktoś sobie chciał poruchać?

Odpowiedz
Pamietam, że po seansie w kinie bylem wkurwiony na ten film za odstepstwa od tekstu zrodlowego. Ale szybko mi przeszlo.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
To jeszcze tylko na marginesie dyskusji pod tytułem "Wierność materiałowi źródłowemu a sprawa polska".

Ktoś to musi napisać i mogę to być ja. "Iliada" to epicki wręcz, monumentalny pierdolnik. Co 15 minut ktoś się z kimś kłóci, ktoś się z kimś godzi, ktoś się obraża, ktoś się cieszy, ktoś płacze plus co chwila mamy interwencje Bogów, których też za chuja nie można zrozumieć. Raz pomagają jednym, raz drugim, raz zapominają o wszystkim, kłócą się między sobą.
Do tego trzeba znać 3/4 mitologii, żeby skumać kontekst - kto z kim i dlaczego (większość zresztą i tak nie ma za grosz sensu).

W sumie to nawet chciałbym zobaczyć wierną adaptację tego chaosu w postaci filmu kinowego. Powodzenia :D

Odpowiedz
Byl telewizyjny z Asante jako Odyseuszem.

Odpowiedz
Ale to chyba była "Odyseja" a nie "Iliada"?

Odpowiedz
Racja. Ale i tak najwiecej zajela tam wojna o Troję.

Odpowiedz
(14-07-2025, 10:54)Dr Strangelove napisał(a): To jeszcze tylko na marginesie dyskusji pod tytułem "Wierność materiałowi źródłowemu a sprawa polska".

Ktoś to musi napisać i mogę to być ja. "Iliada" to epicki wręcz, monumentalny pierdolnik. Co 15 minut ktoś się z kimś kłóci, ktoś się z kimś godzi, ktoś się obraża, ktoś się cieszy, ktoś płacze plus co chwila mamy interwencje Bogów, których też za chuja nie można zrozumieć. Raz pomagają jednym, raz drugim, raz zapominają o wszystkim, kłócą się między sobą.
Do tego trzeba znać 3/4 mitologii, żeby skumać kontekst - kto z kim i dlaczego (większość zresztą i tak nie ma za grosz sensu).

W sumie to nawet chciałbym zobaczyć wierną adaptację tego chaosu w postaci filmu kinowego. Powodzenia :D

Jezeli mnie pamiec nie myli, albo czegos nie pojebejszyn to oryginalnie tak wlasnie mialo byc, boskie interwencje i mitologiczno-religijne pierdololo. I to nawet Lolan byl wtedy brany pod uwage jako rezyser. Finalnie odarto wizje z tego mumbo-jumbo i powstal scenariusz pozostawiajacy samo miecho. Dla mnie ten film (dir cut, kwestie soundtracku pomijam) jest blisko sandalowej perfekcji, mity i legendy pokazane jak trzeba.

(13-07-2025, 22:51)Dr Strangelove napisał(a): Kruger jest piękna. Dzisiaj by pewnie obsadzili w tej roli jakiegoś kocmołucha i człowiek by się zastanawiał po kiego wuja się o to biją wielkie dwie armie.

Obiektywnie tak, ale nigdy nie potrafilem sie przekonac do jej urody, nawet tutaj. Zimna, germanska ryba, a w stawce aktorskiej, za urode to branki balbym w tej kolejnosci: Andromacha >>> Bryzejda >>> Helena.

Magdalena Mielcarz z polowy lat 2000 bylaby idealna Helena, imo.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
To już kwestia gustu bo wszystkie teksty "najpiękniejsza kobieta świata" są dobre dopóki nie obsadzisz takiej roli. Wtedy każdy sobie podstawia w wyobraźni swoją kandydatkę i jest ok.

A jak już wybierzesz to wtedy rzecz jasna będzie cała masa komentarzy - "Jezu tak! Super" albo "No weź mnie nie rozśmieszaj, to nawet nie jest top 50".

Dla mnie Kruger jest chyba idealna - taka starożytna femme fatale o aryjskiej, posągowej urodzie.

Najlepsza rola żeńska to oczywiście Bryzeida, która ma najciekawszą rolę, bo Andromacha to takie trochę ciepłe kluchy. Owszem, ładna kobita, ale bardziej do szydełkowania przy kominku :D

Odpowiedz
Troja jest zajebista, ale jedyną słuszną wersją jest wersja reżyserska.
Pozmienianą muzyką się nie ma co przejmować, bo jest co najwyżej taka sobie w obu wersjach, (niewykorzystany score Yareda był o niebo lepszy), to nie Braveheart czy Gladiator, gdzie muzykę się pamięta i jest rzeczywiście istotną zaletą filmu.

I jak dla mnie:

Troja > Gladiator

Odpowiedz
Doktorze, wiadomo, ze kwestia gustu i pogadac sobie tylko chcialem.

Aktorsko tak, Rose Byrne miala najwiecej do zagrania. Andromacha to cieple kluchy, bo tez w oryginale to byla zona idealna, takze uroda jedno, ale ona to wlasnie taka perfekcyjna pani domu - modelka Suzy Homemaker.

Natomiast przyznam racje, ze Kruger ma te troche sucza twarz, takze ten fatalizm mozna z tegi wyluskac.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon