![[Obrazek: Klaus-1-600x889-1-600x355.jpg]](https://cdn.flickeringmyth.com/wp-content/uploads/2019/10/Klaus-1-600x889-1-600x355.jpg)
A netflixowego "Klausa" ktoś oglądał? To takie nowe spojrzenie na legendę Świętego Mikołaja. Niby nic odkrywczego, ale zrobione znacznie lepiej niż typowe świąteczne rozlazłe familijniaki.
Pełnometrażowa tradycyjna animacja to coś, co poza Japonią nieczęsto jest teraz spotykane, więc po prostu musiałem rzucić okiem. Sam styl animacji, owszem, wygląda nieźle pod względem estetycznym, ale jak dla mnie za bardzo próbuje udawać trójwymiarowość. Przez to wygląda jak te animacje komputerowe, co czerpią ze stylistyki animacji ręcznie rysowanej. Jak dla mnie to taka tradycyjna animacja, która wygląda jak komputerowa animacja udająca tradycyjną. Więc ten styl jest trochę bezcelowy, moim zdaniem.
Ale sam film przypadł mi do gustu. Jasne, że jest schematyczny, fabuła idzie jak po sznurku, ale jest w tym dużo ciepła i serducha. Nie brakuje ani śmiechu, ani wzruszeń, a po obejrzeniu aż człowiek ma autentyczną ochotę być milszym dla swoich bliźnich. Tak że jak najbardziej polecam.
Hm, w sumie to chyba pierwsza rzecz na Netfliksie, która mi się spodobała.
24-11-2019, 15:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2019, 15:33 przez al_jarid.)