(22-12-2019, 11:23)marsgrey21 napisał(a): Przeglądam sobie fora i recenzje i ludzie którzy nigdy nie mieli styczności z Wiedźminem są pogubieni w tym co się dzieje i nie dziwi mnie to.Oglądając zastanawiałem się ilu zwykłych widzów zwyczajnie się od tego serialu odbije, ale też czy ja sam obejrzałbym do końca gdyby nie znajomość Wiedźmina 3.
Worldbuilding jest tu - bądźmy szczerzy - beznadziejny. Serial serwuje widzom mnóstwo nazw i zagadnień, żadnego z nich nie wyjaśniając. Koniunkcja Sfer wspomniana jest, ot tak sobie, dwa razy, i tyle. Chcesz wiedzieć co to, Widzu? To sobie wpisz w google...
Czasami nie ma niczego złego w pójściu najbardziej klasyczną drogą, tak jak to zrobiono we wstępie do serialowego Ciemnego Kryształu. Bardzo ładnie i przystępnie nakreślono geografię świata, panującą w nim sytuację itd. Jest różnica między nietraktowaniem widza jak idioty, a trzymaniem przed nim "w tajemnicy" informacji, dzięki którym serial byłby zwyczajnie ciekawszy i bardziej zrozumiały.
Fabularnie popełniono tu sporo błędów. Wędrówka Ciri to w większości nic niewnoszący zapychacz, który spokojnie dałoby się skrócić, np. Druidki które lubią rozstawiać po lesie lampy nadają się tylko do wycięcia.
22-12-2019, 12:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2019, 12:41 przez Mierzwiak.)