The Boys (Amazon, 2019 -)
Ja to chyba jednak obejrzę choćby dla tej przerażającej przemiany :D
[Obrazek: 669597619_122272933376248421_46433943176...e=69DD2DCF]
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Ok, przeczytałem kiedyś komiks, obejrzałem pierwszy sezon (więc zachowałem tylko te pozytywne wspomnienia), ale kto to jest?

Odpowiedz
(09-04-2026, 11:59)Rudy102 napisał(a): Ok, przeczytałem kiedyś komiks, obejrzałem pierwszy sezon (więc zachowałem tylko te pozytywne wspomnienia), ale kto to jest?

StarLight w stroju Firecracker ;)

A tak by the way, jak się podobają nowe 2 odcinki?

Odpowiedz
Nie wiedziałem, że już są, pewnie wieczorkiem zerknę, chociaż już niewiele pamiętam z 4 sezonu. Ojczyznosław został jakimś prezydentem/dyktatorem chyba?

Odpowiedz
To jest StarLight? Coś tam widziałem, że sią zabotoksowała, ale tutaj wygląda jak jakiś android.

Odpowiedz
Wymęczyłem półtora odcinka.
Nie jest to jakieś bardzo złe, ale chyba już straciłem kompletnie zapał do tego uniwersum. Ojczyznosław nadal jest znakomity, ale reszta coraz bardziej wkurwia. Szczególnie ta ekipa dobrych.
Na pewno nie pomaga, że połowa dialogów to jakieś cool onlajnery dla gimnazjalistów.
A może to ja już jestem stary?

Naciągane 5/10, jakby dali całość od razu to pewnie bym jakoś dociągnął, a tak to czas pokaże.

Odpowiedz
A ja nadrobiłem 4 sezon sprzed dwóch lat. No i zgadzam się z opiniami, że średni sezon, a przynajmniej z takimi się w większości spotykałem, nie tylko tutaj. Nie oglądało się źle, tylko zaczyna doskwierać w serialu to co już było widoczne w sezonach 1-3, ale w 4 serii się nasilił ten problem. A problemem jest nie uśmiercanie Butchera, Hughiego, Annie, Serge, Marvina i Kimiko. Serial jest znany z tego że się nie patyczkuje z bohaterami, ale nawet jak jest jakaś chora boysowa akcja, np z zainfekowanymi kurami, owcami, zwierzętami i uciekają, to wiadomo, ze każda postać z 3 planu, jakiś ochroniarz, jakaś przypadkowa typiara zginie, a nikt z tytułowych bohaterów nie zginie. Ok, że ci z mocami to logiczne, ale też np Hughie. Więc za bardzo emocji nie było w 4 serii, bo wiedziałem, że nie może nic im się stać.

Jeśli już były jakieś emocje to w wątkach osobistych np rodzinny wątek Hughiego był spoko (z ojcem), czy relacje Annie i Hughiego (to co się dzieje w ostatnich odcinkach), czy przyjaźni Kimiko z Francuzem. Wątek z Rzeźnikiem to jak się rozwija też jest dość intrygujący, choć chyba każdy się domyśli jaką postać grał Jeffrey Dean Morgan, ja domyśliłem się już w drugim odcinku gdy się pojawił. Jest brutalnie, wulgarnie, ale też serial w 4 sezonie już nie robi wrażenia takiego jak dawniej. No i też przestał mnie bawić swoim czarnym humorem. W ogóle mam takie wrażenie, że zrobił się bardziej smutny. To co przechodzą chłopaki (i dziewczyny) w tej serii i to skończyłoby się traumami do końca życia, a Hughiego to życie nieźle pokopało w 4 serii (w poprzednich seriach też), więc trochę się dziwię jak naskakuje na niego Annie.

Widać, szczególnie w ostatnich trzech odcinkach, że 4 seria to jest podbudowa pod finałową serią, a skoro finałowa seria, to liczę że jednak pójdzie Kripke i spółka na całość, bo od pewnego momentu czuć że twórcy mają uwiązane ręce, a jednak to jest The Boys, w którym nie ma kompromisów. I dlatego cieszę się że 5 seria będzie ostatnia bo jakby planowali kręcić więcej sezonów, to mogłyby wyglądać tak jak 4 sezon gdy bohaterowie kręcą się w kółko, a serial utkwił w zawieszeniu. Serial powinien się skończyć na 3 lub 4 serii, biorąc pod uwagę, to jak wszechwładny jest Ojczyznosław, a trochę się tak bawią  z tym co może zrobić bohaterom, a za chwilę nie może. Jak to w serialach i filmach o superhero bywa moce postaci podporządkowane są pod pomysły scenarzystów, jak im pasuje pod scenariusz to zdolności superbohaterskie zmniejszają lub zwiększają, nawet gdy to jest taki serial jak Boys.

Nadrobiłem też 2 sezon spinoffa  kilka mcy temu i wypadł całkiem ok. Drugiemu sezonowi spinoffa postawię 6/10, ogólnie cały spinoff tak oceniam, a 4 serii Boys 5/10 Gdyby piątka była jednym z wielu sezonów to bym obawial się, że dostanę powtórkę z 4 serii, czyli kolejne odcinki w których twórcy się kręcą w kółko, a tak to jestem nawet zaintrygowany. Oczywiście wciąż najlepsi są Karl Urban i Antony Starr.  A czy trzeba nadrobić spinoffa przed finałową serią, to nie wiem. Kripke mówi że tak, ale widząc postacie ze spinoffa w 4 serii nie miałem jakiegoś takiego poczucia, że coś tracę nie wiedząc o nich nic (a pojawiają się na parę minut).

Porządny początek finałowej serii, a jeśli ktoś miał wątpliwości, że to ostatni sezon to końcówka 1 odcinka wyraźnie to zaznacza, że koniec z niekrzywdzeniem głównych postaci, tak bardzo ogólnie mówiąc. 1 i 2 odcinek to typowe boysowe klimaty, czyli czarny humor, obrzydliwe sceny, chamskie odzywki, i dużo satyry polityczno społecznej na Hollywood oraz współczesną Amerykę, a przecież 5 sezon był pisany przed wydarzeniami jakie mają miejsce obecnie w USA, więc można się zdziwić jak Boys z bądź co bądź komiksówki stał się chyba ważnym serialem dla Amerykanów, który krytykuje to co się dzieje w USA i jest dość blisko rzeczywistości, troche się ogląda jak taki podkręcony dokument o USA. I wydaje mi się, że jednak trochę niezamierzenie wyszło coś takiego twórcom. Mam na myśli to, że trochę rzeczywistość w USA przegoniła pomysły scenarzystów. Dalej Rzeźnik i Homelander to najlepsze postacie, choć Butcher staje się coraz bardziej antypatyczną postacią.

Odpowiedz
Dr Strangelove napisał(a):Na pewno nie pomaga, że połowa dialogów to jakieś cool onlajnery dla gimnazjalistów.
A może to ja już jestem stary?

Zgoda, ale niektóre cool onlajnery dla gimnazjalistów są nawet dosyć zabawne:

:)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Butcher mówiący do tej zbotoksowanej - Po butelce rumu jesteś mocne 5/10 - też zacne :D

Odpowiedz
Daję sobie rękę uciąć że finał będzie tak gonił na łeb na szyję, że głowa mała. Po trzecim odcinku czuję jakby nic się w sumie nie wydarzyło.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(09-04-2026, 22:21)Dr Strangelove napisał(a): Na pewno nie pomaga, że połowa dialogów to jakieś cool onlajnery dla gimnazjalistów.
Meh, ciągle to samo. Jak ze sobą rozmawiają normalnie to jest to całkiem strawne. Jak jebią onlajnerami to nie wiadomo co zrobić z oczami.
Początkowo było to bardziej naturalne. Teraz to już jest takie na siłę - a tutaj musi powiedzieć pizda, kurwa xd.
Odpały Homelandera też jak od linijki. Dobrze, że kończą bo widać, że już nie mają na to pomysłu.

Wymyślenie tego
tez trąci desperacją.

Ciągle 5/10.

Odpowiedz
Ciekawe jak oni to wszystko rozwiążą. Jak rozjebią Homelandera to będzie warto chociaż tyle.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Nie mogę już patrzeć na te piczkę Hughiego. Na tego cwela z IDF co gra Francuza też nie.

Odpowiedz
Wszyscy z tej ekipy poza Butcherem powinni już po prostu nie żyć.

Odpowiedz
Akurat MM w tym sezonie jedyny gada z sensem, może dlatego że znowu pije

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon