(31-01-2021, 02:34)michax napisał(a): Zaskoczeniem dla mnie było w 4 serii, czyli pierwszej od Amazona, że więcej kasy na serial nie widać. Tak jakbym oglądał wciąż ten sam serial, w którym nic za kulisami nie zmieniło. Nie mówię że to wada, stwierdzam fakt. A jakbym nie wiedział, że to serial Amazona od 4 serii, to bym myślał, że kręcony wciąż dla SyFy. Chodzi mi o wizualną stronę, która nie stała się bardziej rozbuchana. W tym serialu zawsze efekty specjalne wyglądały dobrze, poza kilkoma fragmentami, i cały czas wyglądają dobrze, ale tak się zastanawiam, czy rzeczywiście serial dostał więcej kasy od Amazona, czy ma taki sam budżet jak wcześniej. Bo po wątku głównym 5 serii, po tym co się stało w czwartym odcinku, to efekty tego wydarzenia nie są za bardzo pokazywane. Gównie się o tym mówi, czyli tak jakby kasy im brakło na pokazanie pewnych rzeczy. A nawet jak dostali więcej kasy na sezon od Amazon,a to wygląda tak, jakby i tak było za mało żeby wszystko pokazać coby chcieli. Jedyna zmiana jaka jest widoczna w sezonach amazonowych to bluzgi.
Też zwróciło to moją uwagę. Niby po Amazonie można się było spodziewać wzrostu jakości efektów, lokalizacji scenografii. Ogólnie formalnych aspektów produkcji a tu nic takiego nie nastąpiło. W 4 sezonie wygnali ich do jakiejś kanadyjskiej żwirowni zamiast wybulić na jakieś cieplejsze -bardziej zgodne z książką- klimaty, a teraz Amos z kumpelą łażą sobie po lesie. Wizualnie nie widać tej skali zniszczeń i tego jak bardzo Ziemia została zdewastowana, nawet liczba ofiar idzie w setki milionów, a nie w miliardy jak w powieści. Szkoda bo spodziewałem się, że Bezos wykorzysta serial do promocji "Blue Origin" i wyłoży trochę więcej.
31-01-2021, 14:39