Bosch (Amazon)
[Obrazek: bosch-poster-amazon-studios.jpg]

An LAPD homicide detective works to solve the murder of a 13-year-old boy while standing trial in federal court for the murder of a serial killer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bosch_%28TV_series%29

http://www.imdb.com/title/tt3502248/

Jak na razie obejrzałem tylko jeden odcinek (cały sezon dostępny od ręki,) ale spokojnie czuję, że mogę go polecić. Zaczyna się klimatycznie. Nocne LA skąpane w deszczu, świetne zdjęcia i chłodny filtr. Dwójka detektywów (Bosch - w tej roli Titus Welliver oraz Edgar - grany przez niejakiego Jamiego Hectora) śledzi podejrzanego. Finał tego pościgu okazuje się być tragiczny w skutkach. Akcja przenosi się o dwa lata w przyszłość, na głównym bohaterze - tytułowym Boschu, ciążą zarzuty podpierane śledztwem wydziału wewnętrznego. Jednego dnia po rozprawie wpływa zgłoszenie od emerytowanego lekarza żyjącego na wzgórzach Hollywood - jego pies przywlekł do domu kość dziecka. Jak się niebawem okazuje, pobliskie wzgórze jest jednym wielkim cmentarzyskiem małych dzieci...

[Obrazek: ?url=http%3A%2F%2Fd1oi7t5trwfj5d.cloudfr...Fbosch.jpg]

W obsadzie Lance Reddick znany z The Wire (niejako zapowiada się kalka postaci z kabla) oraz aktor który w tym samym serialu grał niejakiego Marlo Stanfielda - tutaj w roli partnera Boscha. Pierwszy odcinek zapowiada mega ciekawą historię, główny bohater również wypada bardzo ciekawie (druga scena w sądzie miażdży), od razu widać że ma bogatą przeszłość. Polecam z ręką na sercu.

i jeszcze trailer dla ciekawskich (polecam sobie odpuścić bo wyjawia trochę smaczków - anyway, Your choice :])

I fotki na podjarkę
[Obrazek: bosch-behind-the-scenes-the-alley_201402....jpg?w=670]
[Obrazek: BOSCH_103_00249_14655928_8col.jpg]
[Obrazek: abosch.jpg]

Odpowiedz
Bosch? Dobrze, że nie Whirpool :) Poza tym zarys fabuły mocno podobny do Low Winter Sun.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Obejrzalem jakis czas temu pierwszy odcinek pełen nadziei, ale niestety nie pokazal niczego szczegolnego. Sfilmowany srednio serialowo, napisany srednio serialowo, a nawet fabula nie dowala do pieca na tyle, zeby mnie interesowalo co dalej.

Odpowiedz
Jestem w trakcie ogladania, za mna 6 odcinkow. Ogolnie jakiejs zenady nie ma, ale do najlepszych w swoim gatunku tez mu sporo brakuje. Na pewno na plus obsada, postac glownego bohatera tez nie najgorsza. U Mentala pewnie mialby handicap, bo mial spedzic milo czas z corka ktorej nie widzial trzy lata, wiec zabral ja na strzelnice coby sobie postrzelala.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Pewnie w trakcie strzelania powiedział jej, że tu są kontrolowane warunki, ale poza strzelnicą nie ruszaj broni, bo gorszy jest tylko szatan.

Zgadłem? ;)

Odpowiedz
(05-04-2015, 19:59)Mental napisał(a): Pewnie w trakcie strzelania powiedział jej, że tu są kontrolowane warunki, ale poza strzelnicą nie ruszaj broni, bo gorszy jest tylko szatan.

Zgadłem? ;)

NIE. Ona stwierdziła, że to fajna zabawa i chce postrzelać do zombie. Więc stary załatwił tarczę z rysunkiem zombie, jak skończyła strzelać to stwierdził, że jest zajebista i jak Los Angeles zostanie zaatakowane przez zombie to po nią zadzwoni xD

Odpowiedz
Wystawiłbym 10/10, ale nie mogę.

Gdyby córka stwierdziła, że chce postrzelać do tarcz z podobiznami kalifornijskich polityków, to już bym ściągał.

A tak to może rzuce okiem ;)

Odpowiedz
Nie obejrzysz dla Titusa Wellivera, czyli Adamsa z "Deadwood"?

Odpowiedz
A Welliver odstawia jakies hardkory dalej i ma mocarne momenty? Bo w pierwszym odcinku jego bohater jest mocno letni.

Odpowiedz
Cytat:U Mentala pewnie mialby handicap, bo mial spedzic milo czas z corka ktorej nie widzial trzy lata, wiec zabral ja na strzelnice coby sobie postrzelala.

Odcinek 6. Dotarłem do wątku z córką i potwierdzam, bardzo pro gunowa scena. Wygląda, jakby wstawiono ją na prośbę samego aktora. Jak się dowiedziałem po fakcie, Titus Welliver to twardy zwolennik broni palnej w Holly. Pierwszy egzemplarz strzelający ostrą amunicją dostał w wieku 7 lat. W wywiadach okołoserialowych podkreśla, że w ogóle nie musiał przygotowywać się do roli od strony obsługi broni, bo on już to wszystko wiedział :)

I grew up a gun expert. I’ve been shooting weapons since I was a child. My father thought it was very important to have respect for firearms, so by empowering us and teaching us how to do it, we didn’t do stupid things

Ojciec role model.

Co do serialu: jest solidny Podoba mi się klimat: L.A., Vegas, bezdroża, pustynne słońce. Główny bohater bardzo spoko. Czytam, że zamówili drugi sezon.

Odpowiedz

Oo, fajnie się zapowiada. Lepiej niż 1 sezon.

Odpowiedz
- How do people live out here? It's a fuckin' desert.

- LA's a desert.

- With an ocean.

- Still a desert.

- Thought you love LA.

- I do. But I know what it is.
Z głębokim smutkiem obserwuję, jak forum rzuca się na chociażby kolejny sezon tej gejozy o ślepcu humanitarnie bijącym nindżów, a ignoruje najlepszą obecnie sensację serialową. Pierwszy sezon Boscha był solidny, ale ciąg dalszy zwyczajnie rządzi i dzieli. Harry awansował na jednego z moich ulubionych ekranowych gliniarzy. W dodatku tym razem dostajemy, zamiast Waitsa (czyli "każdego seryjnego mordercy wszechczasów") z poprzedniej serii, naprawdę porządny i daleko bardziej nietypowy czarny charakter w postaci szefa grupy skorumpowanych gliniarzy. Gościa naprawdę można polubić i w sumie od pewnego momentu niemal nie chciałem, by go schwytano. Do tego podoba mi się przemyślana konstrukcja serialu - metodyczny, powolny początek, ale tak gdzieś od 5 odcinka akcja rusza równo do przodu serwując kolejne zwroty i sceny akcji (na wyróżnienie zasługuje sekwencja na pewnym parkingu). W dodatku odcinki nie kończą się cliffhangerami, a wydarzenia które normalnie umieszczono by w ostatnich minutach mogą z zaskoczenia uderzyć widza łopatą przez łeb w samym środku epizodu.
Znajomy pysk: Ziggy Sobotka jako brudny glina. Kolejny ryj z The Wire w serialu po Riddicku.
Oglądać!

Odpowiedz
Paszczak, ja oglądam. Wiadomo, czy będzie trzeci sezon?

Odpowiedz
Bedzie ;) Amazon zlozyl zamowienie. A 2 sezon ma bodajze rotten tomatoes 100 % pozytywow, buum!

Odpowiedz
(07-04-2016, 00:55)Paszczak napisał(a): Z głębokim smutkiem obserwuję, jak forum rzuca się na chociażby kolejny sezon tej gejozy o ślepcu humanitarnie bijącym nindżów, a ignoruje najlepszą obecnie sensację serialową.
Ja ogladalem pierwszy odcinek pierwszego sezonu (albo nawet pierwsze dwa, nie pamietam), gdy dawno temu wyszedl i odrzucila mnie kompletnie jego nijakość - tak formalna, jak i fabularna. Czy to mylne wrazenie, a dalej cały serial zyskuje pazur, a bohater nie jest juz takim letnim gliną, czy może po prostu ja i ty mamy odmienne kubki smakowe? ;)

Odpowiedz
Both.

Odpowiedz
Nijak mi to nie pomaga w decyzji, ale dzięki. Obejrze CSI: Miami czy cos w takim razie zamiast tego. ;)

Odpowiedz
Bo i nie wiem co powiedzieć. Ja tam od początku nie uważałem Boscha za letniego glinę. Harry zaczyna od zabicia w niejasnych okolicznościach podejrzanego (co więcej serial nie wyjaśnia do końca jak to właściwie przebiegło) a w pierwszym odcinku stwierdza, że nie pamięta ilu ludzi zabił. Czy to takie letnie? Gość jest bardzo sensowną mieszaniną twardzielstwa i współczucia.
Osobiście polecam sprawdzić jednak drugi sezon - można oglądać bez znajomości całej jedynki. Wszystko jest w końcu lepsze od złotych myśli Horacego Kejna.

Odpowiedz
Jezeli chodzi o letniosc to mam na mysli fakt, ze Bosch - przynajmniej na poczatku - nie wyroznia sie w zaden sposob. Wydaje sie troche w polowie drogi do antybohatera - bo coś tam ma na sumieniu na początku, ale nic nie wiadomo, jego zachowanie nie wskazuje na wieksza wyjatkowosc. A poza tym jest stereotypowym zmęczonym ludźmi gliną znającym sie na fachu. Chodzi o to, czy nabiera z czasem pazura, zyskuje na oryginalnosci, itp.

Ale obadam drugi sezon, dzieki.

Odpowiedz
Bosch ma zajebiste intro. Nigdy nie skipuje.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon