Kakapo napisał(a):Po co jest forum?
do dyskusji, nie do narzekania - pamiętaj, że to tylko amerykańskie widowisko, a nie bóg wie co
Cytat:No właśnie mówię o postaciach. Agamemnon i Menelaos nie byli półgłówkami. Petersen zrobił z nich czarne charaktery numer 1. Sprowadził do poziomu barbarzyńców, którzy nic, tylko by jedli i dla zabawy podbijali bardziej cywilizowane ziemie.
Ale za to są to ciekawe czarne charaktery
Cytat:A co do Pitta, to nie rozumiem, co znaczy słowo 'nawet'.
Nawet w sensie jak na taki film i taką rolę
Cytat:Gdzie tu do poezji "Gladiatora".
A czemu od razu musi być poezja Gladiatora ?
Mefisto napisał(a):Nie oglądam Klanu, ale... Lubiczów do Olimpijczyków porównywać? Ludzie, trzymajcie mnie, za ręce, nogi i głowę, bo nie wytrzymam.
Nie porównuję bogów do lubiczów, ale strukturę opowieści o nich do telewizyjnej telenoweli, bo tak to niestety wygląda. Każdy śpi z każdym, każdy knuje przeciw każdemu, nie ma to końca, a często i sensu.
Cytat:Nie chodziło mi o to, aby sfilmować bogów, wsadzić ich w środek akcji... Wystarczyło by, gdyby się o tym mówiło. Np. żeby Parys opowiedział o złotym jabłku. Przecież bohaterowie tej historii to potomkowie, dzieci bogów (Helena!!!).
To by dopiero wyszedł film, którego nie zrozumiałoby 80% widzów. A tak mamy przyczynę i skutek i wymiar jak najbardziej ludzki.
Cytat:Chodzi ci o paplanie mamusi stojącej po kolana w wodzie? Fakt, iż Achilles jest niepokonany, został bardzo słabo zaakcentowany. O wiele bardziej rozbudowano wątek Bryzeidy i historię o tym 'jaki-to-ten-Agamemnon-jest-wredny'.
nie, chodzi mi o masę innych scen, w których biorą Achillesa za niepokonanego i w domyśle nieśmiertelnego
Cytat:I tak nikt tego nie zauważył. Achilles pada na trawnik, sto strzał w klacie, wygląda jak jeż, dostaje w piętę...
To, że Ty nie zauważyłeś to nie oznacza wcale, że cały świat też to przeoczył, co potwierdza choćby post Gieferga.
Cytat:Dżizas, przecież nigdzie nie zostało wyjaśnione, dlaczego Achilles ma taką wrażliwą tą piętę.
Bo nie miał wrażliwej pięty, właśnie to pokazał reżyser. Achilles w tym filmie nie jest tak naprawdę nieśmiertelny i niezwyciężony, to ludzie wokół niego tak myślą (patrz jego dialog o zbroi) - ginie normalnie od strzał, jak każdy człowiek, jeno zdołał sobie wyjąć wszystkie prócz tej, która trafiła w piętę. No już jaśniej nie można.
Cytat:Można by zrobić to w każdym kręgu kulturowym. Np. wśród Celtów. Lub Wikingów. Lub Egipcjan. Lub nawet Maorysów (hehe, nie, to ostatnie to już żart).
jak już powiedział Gieferg, chodziło mi o wojnę o kobietę i to na taką skalę
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
31-12-2005, 17:10