Ankieta: Jak oceniasz "Alien: Covenant"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott
Blomkamp ze swoimi pomysłami niech spierdala i lepiej robi sequel D9, bo ten film to jedyne co mu do tej pory wyszło.

Choć z drugiej strony, gdyby powiedział, że chce po prostu zrobić film w stylu Aliens z kolonialnymi mariens i dał sobie spokój z Ripley, Newt i Hicksem, od razu spojrzałbym na to nieco przychylniej.

Odpowiedz
(25-12-2016, 22:06)Predator895 napisał(a): ...chciałbym kontynuacji oryginalnej serii.

Oryginalna seria została zakończona a nawet więcej więc... czymkolwiek to by nie było - kontynuacją nie będzie.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
O kurwa. Te pierwsze ujęcia wyglądają tak tanio, że zatrzymałem zwiastun, żeby sprawdzić, czy to aby na pewno nie jakiś fake lub coś innego. Dalej nie jest lepiej. Prometeusz to przynajmniej wyglądał jak należy. Ja to chyba nawet nie mam ochoty tego odpalać z ripa. Tylko Fassbendera szkoda. 

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Blomkamp ze swoimi pomysłami niech spierdala i lepiej robi sequel D9, bo ten film to jedyne co mu do tej pory wyszło.
On powinien pozostać reżyserem i skupić się na wizualiach, bo fetysz robotów i futurystycznej broni, który sam podzielam, ma opanowany do perfekcji. :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Byle tylko nie pisał scenariuszy i nie kręcił kolejnych filmów wyglądających jak kolejne odcinki tego samego serialu (nie w sensie, że biednie i telewizyjnie, w sensie, że ciągle te slumsy).

Odpowiedz
(25-12-2016, 23:22)PropJoe napisał(a): Tylko Fassbendera szkoda. 
W ogóle Fass zalicza ostatnio słabą serie - niby była nominacja do Oscara za Steve'a Jobsa, ale sam film przeszedł bez echa, potem średniawy Apocalypse, słabo przyjęty "Light Between Oceans", zgnojony przez krytyków Assassin's Creed, teraz fatalnie zapowiadajacy się sequel "Prometeusza"... Chyba czas zmienić agenta, bo podobnie jak Jessie Chastain, facet się zwyczajnie marnuje.

Odpowiedz
Ulala, co za bieda. Moich pieniędzy Ridley nie zobaczy, chyba że stanie się cud i film będzie o dwie klasy lepszy od tego trailera.

Odpowiedz
(25-12-2016, 12:15)Ash_9001 napisał(a): Z tym, że to miedzy innymi slasher "Teksańska Masakra..." był jedną z wielu inspiracji dla Scotta podczas produkcji Aliena... także za to bym ich nie krytykował. W tym aspekcie ten trailer akurat mi podoba.

"Inspiracja" nie oznacza kopiowania. W ogóle tak się uczepiono tej jednej uwagi poczynionej przez Ridleya w jednym z wywiadów (że inspirowała go Masakra), że narosła wokół tego dziwna i szkodliwa legenda. Przecież z tego powodu Straussowie zatrudnili operatora Masakry do AVP:R i ogólnie celowali w masakrowy klimat. I wiadomo, co wyszło.

Alien był jak Masakra pod względem atmosfery odosobnienia, obcowania z czymś dziwnym i niezrozumiałym, nie sposobu realizacji. Pod tym względem te dwa filmy nie mogą być bardziej odmienne. Brudna, syfiasta, półamatorska Masakra i wystylizowany, elegancki Alien. Jak dla mnie stylistyka taniego slashera nie pasuje do tego uniwersum, bo przecież ona miała czemuś służyć. Pokazywała syf biednego zadupia USA, gdzie siostra to twoja matka i narzeczona. Czemu ona służy w Alienie, który zresztą tym razem ma się rozgrywać w "raju"?

W Prometeuszu podobało mi się to, że Ridley chciał pokazać coś nowego w serii, która utknęła w martwym punkcie. Tylko że zrobił to głupio, odarł uniwersum z najciekawszej tajemnicy i zaoferował najmniej interesujące, banalne wyjaśnienie. Teraz sam nie wie, co chce dalej zrobić z serią, a to jego miotanie się przeniosło się także na poziom formy. Fajnie, ze pokazujesz inne planety niż LV-426, rozbudowujesz uniwersum, ale kurna, styl Alienów jednak warto zachować. Czemu filmowcy tego nie rozumieją? Albo mamy wizualną i fabularną kopię 1:1 każdego aspektu oryginału, albo taki potężny skręt.

Odpowiedz
(26-12-2016, 08:13)military napisał(a): Albo mamy wizualną i fabularną kopię 1:1 każdego aspektu oryginału, albo taki potężny skręt.

Akurat pod względem wizualnym to właściwie każda kolejna cześć Obcego była ostrym skrętem ;) Scott, Cameron, Fincher i Jeunet, każdy z nich jest artystą i każdy zrobił ten film po swojemu, nie oglądając się za bardzo na poprzednika. Dla mnie to jest (był) wielki atut tej serii.

I pod względem obrazka, jest chyba lekką przesadą stawianie tego zwiastuna na równi z AvP:R. Fakt nie wygląda to super pięknie, ale oprócz tych typowo rozchwianych ujęć z ręki na początku (których nie brakuje też w filmie z 1979r), trafiło się tu kilka ładnych kompozycji.

Ja chyba wolę typowy Alien slasher w wykonaniu Scotta niż kolejne pseudofilozoficzne brednie rodem z Prometeusza ;)
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Zwiastun wygląda fatalnie: scena z prysznicem to kicz a'la filmy klasy B albo C, całość wygląda bez polotu, znowu odgrzewany kotlet z debilną załogą (kapitan schyla się bez żadnej ochrony do wykluwającego obcego, chociaż poprzednia grupa została wymordowana), Fassbender robi nic (już w poprzedniej części z tematu A.I. zrobili takie dziadostwo, że głowa mała), plus ciekawy przeskok od Noomi Rapace z głową androida Fassbendera "idziemy zobaczyć planetę inżynierów", do "1230919230 grupa ratunkowa leci zobaczyć, jak zginęli poprzedni - widzą, że tylko David przeżył".

Odpowiedz
Ten trailer jest nie tylko mało emocjonujący i nieciekawy w porównaniu do trailerów Promka, ale i sporo sprzedaje. Po jednym zwiastunie wiem więcej niż po trzech zwiastunach Prometeusza.

Odpowiedz
(26-12-2016, 12:59)Capt. Nascimento napisał(a): znowu odgrzewany kotlet z debilną załogą (kapitan schyla się bez żadnej ochrony do wykluwającego obcego, chociaż poprzednia grupa została wymordowana),

Skąd on ma wiedzieć co to jest, skoro nie miał  z Obcymi wcześniej do czynienia? o.O

Cytat:plus ciekawy przeskok od Noomi Rapace z głową androida Fassbendera "idziemy zobaczyć planetę inżynierów", do "1230919230 grupa ratunkowa leci zobaczyć, jak zginęli poprzedni - widzą, że tylko David przeżył".

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Co? Skąd ty żeś to wytrzasnąłeś? To jest grupa kolonizacyjna, oni nie mają tam nikogo ratować.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
W tej scenie z Krudupem schylającym się do jaja w głębi kadru stoi Fassbender. Powtórka z wątku pt. bawię się ludźmi?

Odpowiedz
Czemu zaraz powtórka? Ja bym to traktował bardziej jako rozszerzenie tego wątku.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
W ogóle ten "raj" wygląda jakoś mało rajowo. Brzydka pogoda. :P

#czepiamysięwszystkiego ;)

Odpowiedz
Tak patrzę na ten trailer i zastanawiam się czy to już oficjalnie Scott się skończył i z dobrego (wybitnego w pewnych momentach kariery) reżysera (xeno)morfował w gościa eksploatującego bez żenady markę Obcego jako pomysł na emeryturę... Przecież nie ma sensu się oszukiwać, że ten film nie będzie generycznym, przekalkulowanym thrillerem w sosie s-f-sztampy, a sam obcy równie dobrze mógłby w tej fabule nie mieć nic wspólnego z Obcym:/

A scena pod prysznicem? Więcej mi mówi o "klasie" tego filmu fakt, że zdecydowali się wrzucić ją do pierwszego trailera - widać w jaki target tym celują.

BTW, mam pytanie - poleci ktoś film z gatunku survival-horror/sf, w którym bohaterowie zachowują się w realistyczny sposób?
Interesuje mnie 7 i więcej w skali Prometeusz-10.

Odpowiedz
(26-12-2016, 22:26)und3r napisał(a): BTW, mam pytanie - poleci ktoś film z gatunku survival-horror/sf, w którym bohaterowie zachowują się w realistyczny sposób?
Interesuje mnie 7 i więcej w skali Prometeusz-10.

"Alien" - reż. Ridley Scott.
PS. Tak wiem, że to dowcip marnych lotów.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Przecież scena pod prysznicem nie musi nawet trafić do final cuta. Ba, nie musi nawet trafić do następnego trailera. Zgadzam się, że jest mega tania, ale Scott to ciągle reżyser, który na trzy filmy kręci jeden = 10/10, więc absolutnie nie skreślam tej produkcji.

Odpowiedz
Mental, ty jesteś totalnie skompromitowany faktem, że uwielbiasz Prometeusza. Wiem, ze to ze względu na nagie, muskularne ciała inżynierów, ale wciąż.

Przy okazji: Ridley tutaj popełnia kolejny błąd Prometeusza: wielką tajemnicę rozwiązuje w najmniej ciekawy sposób. Czym naprawdę była dziwaczna istota w fotelu pilota w Alienie? Aaaa, to tylko koleś. No dobra, spieprzyłeś to, dziadu, ale masz szansę na odkupienie. Skąd pochodzą inżynierowie? Tak bardzo byłem ciekawy, jak będzie wyglądać ich planeta - jak jakaś pokraczna wizja Gigera, może jak jedna wielka biomechaniczna skamielina?

Nope, wygląda tak samo, jak planeta z Prometeusza.

P.S.
Mam nadzieję, że zobaczymy kolejne przykłady urządzeń sterowanych muzyką. Chętnie zobaczyłbym całą cygańską kapelę inżynierów grających na akordeonach i tamburynach.

Odpowiedz
Mamy pewność, że to jest planeta Inżynierów a nie jakaś inna na której bawili się w bogów (sic!)? Może po prostu statek rozbił się wcześniej?

Space Jockey to coś, co nie powinno nigdy zostać wyjaśnione bo dobrze wiesz, że żadne wyjaśnienie nie byłoby satysfakcjonujące. Skamieniały pilot pobudza wyobraźnię i tak powinno zostać.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon