Andor (2022)
Naprawdę nie ma sensu porównywać tego dalej z Kenobim, czy w ogóle z którymkolwiek z dotychczasowych seriali SW+. Andor jest samotny we własnej klasie, jeśli chodzi o telewizyjną stronę tego uniwersum
Jakbym miał podsumować serial jednym słowem - to antyMarvel. Przy każdym Marvelu pan Kevin "W Tej Bejsbolówce Wyglądam Jak Pizda" Feige wychodzi do ludzi i mówi: "to będzie paranoiczny thriller w stylu Trzech Dni Kondora w MCU". "to będzie horror w stylu Evil Dead w MCU", a koniec końców dostajemy kolejnego Marvela z lekką posypką danej konwencji.
Andor to thriller w stylu telewizyjnego Tinker Tailor z posypką SW. Po prostu.

Odpowiedz
Siódmy odcinek świetny, powiedziałbym nawet, że póki co najlepszy w sezonie. Mógłbym na okrągło oglądać to, co dzieje się na Coruscant, w ogóle całość mogłaby być o Mon Mothmie i Luthenie, bo ja uwielbiam taką perspektywę na wszelkie bunty, spiski, rebelię, czyli jak widzimy gdy elita zaczyna knuć, bo dotychczas w SW rebelianci to byli kryształowi idealiści, którzy robią to, co robią tak po prostu, są rebeliantami i tyle, żadnych wątpliwości, żadnych dylematów, żadnej rodziny do wykarmienia, walczymy z Imperium i do przodu! Tylko Rogue One przedstawił to trochę lepiej, a Andor mocno rozwija taką perspektywę: to był krok w najlepszym możliwym kierunku.
Muszę pochwalić jeszcze wygląd serialu, bo właściwie nie pamiętam słabego ujęcia, wszystko prezentuje się jak z kinowego filmu. To swoją drogą fascynujące, że pozostałe seriale Disney zrobił na odpierdol, a wymyślili sobie, że akurat Andor ma być perłą w koronie. Kto by pomyślał w czasie gdy startował Disney+?

Pojawił się już K-2SO, do pełni szczęścia potrzebuję już tylko Jyn Erso. Niech chociaż na jedną scenę ściągną Felicity Jones na plan.

Odpowiedz
Swoją drogą ta laska ze sklepu Luthena (Kleya) w tej konkretnej stylizacji przypominała mi Carrie Fisher z pierwszych starwarsów, zwłaszcza z profilu:

[Obrazek: kleya.webp]

A co do tego, że to najlepszy dotychczas odcinek - pełna zgoda.

Odpowiedz
Fajny ten gwiezdnowojenny "Brawl in Cell Block 99" Uśmiech
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Heh. Ja miałem wyraźne skojarzenia z THX 1138.
Przewidywalnie: kolejny świetny odcinek w tym najlepszym z gwiezdnowojennych seriali. Narkina 5 to zajebista miejscówa. No i wyjaśnili przy okazji jedną z największych tajemnic sequel trilogy:
Poza tym miło się ogląda dwóch fanatycznych psycholi gadających o rebelianckiej polityce. I zaczynam naprawdę lubić Ilsę wilczycę z ISB.

Odpowiedz
Czyżbyśmy byli świadkami narodzin najlepszego wątku miłosnego w dziejach SW? Wiadoma scena wzruszyła mnie do łez. Ze śmiechu, ale łez.
Ten serial jest cudowny.

Odpowiedz
Nie widziałem ale chodzi o wątek zapoczątkowany w poprzednim odcinku, gdzie pokazywano na przemian 2 tęskniące teatrze kochanków.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nie wiem co to są tęskniące teatrze, więc nie potwierdzę.

Odpowiedz
(02-11-2022, 13:43)Paszczak napisał(a): Czyżbyśmy byli świadkami narodzin najlepszego wątku miłosnego w dziejach SW? Wiadoma scena wzruszyła mnie do łez. Ze śmiechu, ale łez.
Ten serial jest cudowny.

Bez kitu. Umarłem na tej scenie Uśmiech

Odpowiedz
(02-11-2022, 16:07)Paszczak napisał(a): Nie wiem co to są tęskniące teatrze, więc nie potwierdzę.

No jak? To są twarze.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Rzeczywiście kuriozalna scena i cały wątek, ale w takim pozytywnym znaczeniu Uśmiech Może aktorsko to mogłoby być ciut lepsze, bardziej niejednoznaczne, bo ta blondyna z imperialnej bezpieki tak trochę zbyt ostentacyjnie wykrzywia twarz w złowrogim grymasie. W każdym razie fragmenty narad ISB są świetne: klimat jak z dobrego, klasycznego filmu o złodziejach i policjantach.
Wszystko na Narkinie 5 wydaje się dosyć daremne: miejscówka niby ciekawa, ale wszyscy dobrze wiedzą, że ten wątek jest tylko po to, żeby Cassian z tego więzienia uciekł i ewentualnie poznał jakiegoś kompana.
Sceny z Mon Mothmą znowu najlepsze w odcinku, uwielbiam motywy, gdy grzeczna polityk przez jeden głupi błąd musi zacząć brudzić sobie rączki i zadawać się z gangsterami - chcę więcej! No i gdzie jest Luthen?

Odpowiedz
Chyba jednak jest to bardziej niejednoznaczne, bo jak dla mnie cała sytuacja ją kręci, ale nie chce tego przyznać.

Odpowiedz
Dedrę, czy Mon Mothmę? Bo do obu pań twój post pasuje Uśmiech
Jeśli o Mon Mothmę, to tak, równocześnie ją to przeraża i jara i zdaje sobie sprawę z tego, że tak trzeba, nie ma innego wyjścia - w sumie o tym jest cały jej wątek, o dojrzewaniu do zaangażowania się na maksa w Rebelię.

Odpowiedz
Dedrę. Ewidentnie dostrzegam kurwiki w oczach. Chce, żeby Syril siorbnął jej płatki, ale boi się przyznać i dlatego zgrywa zagniewaną.

Odpowiedz
(03-11-2022, 09:40)simek napisał(a): W każdym razie fragmenty narad ISB są świetne: klimat jak z dobrego, klasycznego filmu o złodziejach i policjantach.

W ogóle podoba mi się, że po raz pierwszy od niewiadomo kiedy da się uwierzyć, że imperium było w stanie podbić i utrzymać cokolwiek.

Odpowiedz
No wiadomo, że po prostu zgrywa niedostępną służbistkę, ale że Syril w to brnie z pełną determinacją, to w końcu mu da i dodatkowo zatrudni u siebie coby wspólnie zaprowadzali sprawiedliwość w Galaktyce. Mam tylko nadzieję, że to ściąganie pancerza z jej skóry będzie sensownie pokazane i aktorka to udźwignie.

Odpowiedz
Będzie hot as fuck, Britell specjalnie napisze piosenkę w stylu Can You Feel the Love Tonight...

Odpowiedz
Ależ Andy Serkis po raz kolejny daje popis aktorski. Apes together strong!

[Obrazek: apes-together-strong-0p1sf.gif]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Gdzie to można spiracić przez jakiegoś analfabetę internetowego...
Jak mój kolega Uśmiech
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
slepy51 napisał(a):Ależ Andy Serkis po raz kolejny daje popis aktorski.
To w ogóle jest odcinek przemów. Najpierw Andy, a potem jeszcze Stellan - mniej efektowne aktorsko, ale za to jak napisane!
Plus śliski gangster, kolejna udana postać.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon