Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(12-08-2012, 23:00)Mierzwiak napisał(a): Czy ktoś mógłby wydzielić temat o Batman Beyond? Trochę bałagan się zrobi jak będziemy się z Hitchem przerzucać recenzjami i opiniami o dwóch różnych serialach w jednym temacie.
O serialach Timma i spółki można spokojnie gadąć w jednym temacie. Tak jak pisałem - od pierwszego odcinka Batman TAS, do ostatniego odcinka Justice League Unlimited to jeden świat, prawie jak jeden serial.
12-08-2012, 23:04
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Jak wolicie :)
12-08-2012, 23:09
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Można by tylko zmienić nazwę tego tematu na "Batmany Bruce'a W. Timma" albo "Batmany grane przez Conroya" :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
12-08-2012, 23:11
Banned
Najbardziej adekwatny temat to "Animowane Uniwersum DC", bo nie ma powodu robić osobnego tematu dla wszystkich seriali.
12-08-2012, 23:14
悟
Nie no, ograniczmy się do Batmana. Przy natłoku innych bohaterów, rzeczywiście zrobi się nieczytelnie. Od TASu po BB to jest jedna, ciągła, spójna historia - nie ma sensu tu wpieprzać Supermana czy innego Kapitana Ameryki. Poza tym, "animowane uniwersum DC" to także te żenujące filmiki prosto na DVD, którymi szkoda zaśmiecać forum samo w sobie, a co dopiero ten zacny temat.
-- Laozi
12-08-2012, 23:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2012, 23:18 przez Hitch.)
Banned
Nie, animowane filmy z DVD nie są częscią Animowanego Uniwersum DC (tak, to ogólnie przyjęta nazwa). Od Bat TASu do JLU to jest jedna, ciągła, spójna historia, tyle że znacznie większa niż Batman. ;) A nie oszukujmy się, to nie jest tak, że będzie 20 stron dyskusji na temat samego TASu i BB, bo to seriale świetne, ale nie ma tutaj wiele do dyskutowania poza wymianą zdania na temat ich jakości. Więc nie ma co świrować.
12-08-2012, 23:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2012, 23:25 przez Gal Anonim.)
悟
Ty się nie bój - Mierzwiakowi zostało jeszcze od groma epizodów, a mi dwa sezony BB. W międzyczasie dołączą inni i każdy doda swoje ciekawe spostrzeżenia, dla których animowany "Batman" jest kopalnią dzięki licznym nawiązaniom oraz przemyśleniom samych twórców przemycanym do scenariuszy serialu.
Chcesz to załóż temat o "Superman TAS" do pary z JLU i patrz jak dyskusja o nich nie wychodzi poza jedną stronę :)
-- Laozi
12-08-2012, 23:27
Banned
Póki co prawdziwej dyskusji na temat serialu to tutaj żadnej nie ma i nie było, jeno dokładnie to, o czym mówię, czyli zwykłe wyrażanie opinii na temat odcinków, cwaniaku-kasztaniaku. ;) Administracja zrobi jak zechce, ale sensu to nie ma większego, bo to nie serial, w przypadku którego gada się o czymś więcej. :)
12-08-2012, 23:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2012, 23:32 przez Gal Anonim.)
悟
Jeśli spojrzeć na to z tej strony - o Supermenie i JLU gadasz tylko ty, więc też nie ma sensu zmieniać tematu dla nich :)
-- Laozi
12-08-2012, 23:34
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(12-08-2012, 23:27)Hitch napisał(a): Mierzwiakowi zostało jeszcze od groma epizodów
Jutro wkleję recki Volume 3, a do obejrzenia mam jeszcze dokładnie 7 odcinków TNBA i cały Beyond.
Podzielam zdanie Hitcha - jeśli już nie robimy osobnego tematu dla Beyonda, to przynajmniej ograniczmy go do TAS i BB.
12-08-2012, 23:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2012, 23:37 przez Mierzwiak.)
悟
Cytat:ograniczmy go do TAS i BB
I to jest najrozsądniejsze wyjście, bo jak pisałem wcześniej to, mimo wszystko, ten sam serial. Z ciągłością fabularną i odniesieniami do poprzednich odcinków/serii. Wayne z BB to ta sama postać, co Bruce z TASu, tylko +50 lat. Joker z TNBA to Joker z TASu (jeden z niewielu fajnych odcinków "Beware the Creeper" - pokazują jego focie z... "Maski Batmana" i wspominają o mafii Valestry), ale tez z "Powrotu Jokera" (do analizu głosu wzięta próbka z odcinka "Christmas with Joker" z TASu). I tak dalej, i tak dalej...
-- Laozi
12-08-2012, 23:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2012, 23:43 przez Hitch.)
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
Poprawiłem temat i wywaliłem kilkanaście śmieciowych postów z pierwszej strony. Ale myślę, że jakby ktoś chciał pisać o DCAU to nie będę robił przeszkód.
12-08-2012, 23:46
Banned
(12-08-2012, 23:42)Hitch napisał(a): Z ciągłością fabularną i odniesieniami do poprzednich odcinków/serii. Wayne z BB to ta sama postać, co Bruce z TASu, tylko +50 lat. Joker z TNBA to Joker z TASu (jeden z niewielu fajnych odcinków "Beware the Creeper, gdzie pokazują jego focie z... "Maski Batmana"), ale tez z "Powrotu Jokera" (do analizu głosu wzięta próbka z odcinka "Christmas with Joker z TASu). I tak dalej, i tak dalej...
Nie czaje o co ci chodzi w takim razie, bo twój argument można tak samo odnieść do reszty seriali. W Supermanie, JL i JLU masz identyczną ciąglość z Batman TAS. Tego samego Batmana, tego samego Jokera, odniesienia do poprzednich odcinków, etc., etc. A historia z Cadmus opiera się bezpośrednio o wydarzenia z Batman TAS i Superman TAS. Nawet zakończenie Batman Beyond (a co za tym idzie, Batman TAS) jest w JLU. :) ...Jak pisałem wcześniej to właściwie ciągle ten sam serial. :) Ale nie zamierzam się kłócić, bo powiedziałem już wszystko.
Cytat:Jeśli spojrzeć na to z tej strony - o Supermenie i JLU gadasz tylko ty, więc też nie ma sensu zmieniać tematu dla nich :)
Sam sobie odpowiedziałeś. Po co mam zakładać nowy temat, skoro będzie miał jedną stronę czy jednego posta? Więc co radzisz, jezeli ktoś zechce o nich napisać? Jak najbardziej by tu pasowały i dla kogoś, kto chciałby się na ten temat wypowiedzieć byłaby to najlepsz opcja, bo temat Batman TAS nie jest najbardziej obleganym na forum, więc o burdel tu trudno, kiedy wypowiadaja się dwie-trzy osoby.
(12-08-2012, 23:46)wujo444 napisał(a): Poprawiłem temat i wywaliłem kilkanaście śmieciowych postów z pierwszej strony. Ale myślę, że jakby ktoś chciał pisać o DCAU to nie będę robił przeszkód.
No i spoko.
12-08-2012, 23:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2012, 23:49 przez Gal Anonim.)
悟
Cytat:można tak samo odnieść do reszty seriali
No właśnie nie można, bo to musi działać w obie strony. Nic w TASie nie wskazywało na ewentualne pojawienie się Supermena czy JLU (poza paroma żartami o Metropolis), świat tego konkretnego Batmana był zamknięty i hermetyczny względem innych komiksowych bohaterów. Dopiero w TNBA i "Superman TAS" pojawiły się większe nawiązania w postaci całych gościnnych występów, ale w dalszym ciągu to były tylko mrugnięcia okiem do komiksiarzy i fanów "tego drugiego serialu". Odcinek gościnny się kończył i fabuła wracała do punktu istnienia tylko Batmana. "Batman Beyond" jest kontynuacją TASu, gdzie JLU jest na siłę dopisanym "co Batman robił w międzyczasie". Ja wiem, że głosu mu dalej udziela Conroy, a twórcy są ci sami i chcą, żeby to było to samo uniwersum, ale wpadli na to dopiero później i nic tego nie zakryje.
-- Laozi
12-08-2012, 23:59
Banned
(12-08-2012, 23:59)Hitch napisał(a): Cytat:można tak samo odnieść do reszty seriali
No właśnie nie można, bo to musi działać w obie strony. Nic w TASie nie wskazywało na ewentualne pojawienie się Supermena czy JLU (poza paroma żartami o Metropolis), świat tego konkretnego Batmana był zamknięty i hermetyczny względem innych komiksowych bohaterów.
No pewnie, a nawiązań do przyszłości z uniwersum Batman Beyond jest przecież w TASie całe mnóstwo. Oj, Hitch, Hitch. :)
13-08-2012, 00:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2012, 00:06 przez Gal Anonim.)
悟
Sugerujesz, że np. w pierwszym sezonie "The Wire" mieliby się śmiać z McNulty'ego w policji rzecznej? Albo w pierwszym sezonie "Lost" z kościołów? Serial w takiej formie, w jakiej jest TAS przedstawia swoisty czas rzeczywisty. Każdy kolejny odcinek jest następną fazą życia bohaterów. Nie ma nawiązań do przyszłości, bo twórcy jej jeszcze nie wymyślili, i bo jeszcze nie nastąpiła. No ale ogólnie chodzi, o to że JLU czy "Superman TAS" są spin-offami tej serii, nie odwrotnie. "Batman Beyond" to pełnoprawna kontynuacja TASu, który zaczął się od zakładania, że nie ma JLU. To oddzielny twór, nie wymagający znajomości innych seriali z uniwersum i to o nim jest ten temat.
-- Laozi
13-08-2012, 00:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2012, 00:15 przez Hitch.)
Banned
Nie, mistrzu, sugeruje, że Batman TAS nie miał nawiązań do przyszlości (JL), bo przyszłość jeszcze się nie wydarzyła. JL powstało w świecie Animowanym DC wraz z powstaniem serialu. Batman TAS mógł sobie zakładać, co chciał, ale Batman Beyond jak najbardziej uznaje Supermana, Justice League (toć nawet występują w serialu) i resztę dziwactwa świata DC. Beyond nie kontynuuje również inspiracji formą filmów noir, którą tak mocno widać w TASie. A że Batman Beyond nie wymaga znajomości Justice League czy Superman TAS? Co z tego - nie wymaga również znajomóści poprzednich seriali o Batmanie.
13-08-2012, 00:40
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
W koło Macieju, dajcie se siana, zanim mi się nerw skończy.
13-08-2012, 00:45
Banned
Ale teraz lepiej, bo przynajmniej to dyskusja. :)
13-08-2012, 00:52
悟
Cytat:Batman TAS mógł sobie zakładać, co chciał, ale Batman Beyond jak najbardziej uznaje Supermana, Justice League (toć nawet występują w serialu) i resztę dziwactwa świata DC
Przecież ja nie mówię, że nie uznaje. Rozróżniam tylko "Supermana" i JLU od "Batmana" przy okazji stwierdzając oczywistą oczywistość, że powstały one na fali popularności Batka i dopisane do niego, a nie odwrotnie. Co z tego, że Superman pojawia się w "Beyondzie", skoro robi to na taką samą modłę poprzednich wystąpień gościnnych? W żadnym odcinku wcześniej, ani później się o nim nie mówi. Pojawił się tylko jako smaczek, jako smaczek został potraktowany i jako smaczek oberwał po ryju na znak, kto rządzi w tym całym komiksowym burdelu :)
Nie zmienia to faktu, że miejsce jego serialu jest w innym temacie, tak samo jak JLU w jeszcze innym.
-- Laozi
13-08-2012, 01:02
|