Batman (temat ogólny)
A co Bale tam naprawdę mówił?

Odpowiedz
You'll be in a padded cell forever.

Odpowiedz
widły

Odpowiedz
Po ograniu konsolowego Batmana, dotychczasowe wizerunki gacka w filmach Burtona - Schumachera - Nolana wydały mi się żałośnie śmiesznie. Po giercowaniu raz jeszcze odpaliłem sobie Batman Returns, które po latach zrobiło na mnie jeszcze większe wrażenie niż za pierwszym, drugim i trzecim razem :) Ale do rzeczy - w tej części Batman Keatona to kawał sukinsyna - pali żywcem, przyczepia bomby i wrzuca w kanał (John z Rambo II się chowa), polewa kobietę kwasem i bije. Nie wiem jak swego czasu mi to umknęło, ale autentycznie zachwycił mnie taki Batman, tym bardziej, że dotychczas Michael jakoś mi w tej roli nie leżał - ale teraz odszczekuję. Gdyby Nolan i Bale choć w połowie tak zaszaleli w TDK: R... Marzenia.

Odpowiedz
Kłóci się to z jego ogólnie przyjętym wizerunkiem, ale też uważam, że tak powinien się zachowywać od zawsze. Zero wyrzutów sumienia, zero zahamowań. No i zbędne gadanie zastąpiła seria działań i ponurych uśmieszków zaraz przed uśmierceniem badguya. Dla mnie bomba.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz
Nakręciłem się nowym konsolowym Batmanem i wciągnąłem po czasie wszystkie filmy z Gackiem raz jeszcze. O większości w skrócie: filmy Schumachera to, jak dla mnie, nieoglądalne rzygi - ale to było akurat pewne jeszcze przed powtórnym seansem. Nolanowskie Batmany ze swoim quasi-realizmem kupiły mnie już dawno i, mimo że sporo w nich wad i niekonsekwencji, to w obecnej dobie filmy na naprawdę mocną ósemkę. Na końcu wspomnę o początku, czyli Burtonie. Powrót to dla mnie czysty geniusz i jedna z najlepszych adaptacji komiksu - ale o tym pisałem już kilka razy.

Niemiło zaskoczył mnie za to pierwszy Batman, który postarzał się NIEMIŁOSIERNIE :( Doceniam klimat (choć do Returns się nie umywa), szarżującego Nicholsona, muzykę Elfmana oraz konkretną końcówkę. Problemów widzę tutaj kilka:

- 1,5 h, przez które należy przejść, by dojść do finału, ssie i to mocno. Ciągnie się to strasznie, jest nudno, akcji bardzo mało, w dodatku Vicki ma czasu ekranowego o jakiś kwadrans za dużo;

- sceny akcji, czyli największy walor rozrywkowy filmu, zestarzały się okrutnie. Anemiczny Gacek na linkach, przeciwnicy-patałachy i jakieś "grzechotki" Elfmana, które to ilustrują. Niestety, ale patrzy się na to z uśmiechem politowania;

- Returns miało w pozytywnym sensie tragiczny wątek Pingwina, Kobieta-kot wprowadziła w dodatku problem "masek". Natomiast tutaj Joker odwala straszną dziecinadę, i jak Nicholson świetnie się w swojej roli odnajduje, tak mnie do śmiechu nie było (może ze dwa razy). Infantylne to jak jasny ch*j.

Spotkałem się na jakimś portalu z opinią, że pierwszego Batmana ogląda się dziś jak parodię. Sporo w tych słowach przesady, ale za dziesięć lat tak właśnie ten film będzie wyglądał. Szkoda.

Odpowiedz
Returns - dziura fabularna na dziurze dziurą dziurę pogania, ale świetne aktorstwo, fajne dialogi i stylizacja nadrabiają za wszystko. BR jest po prostu ZABAWNY - a to dzięki fenomenalnej obsadzie. Pingwin de Vito przebija Jokera Nicholsona o trzy długości. Pfeiffer jako Catwoman wymiata, Keaton jest najlepszym Batmanem i kropka, a im wszystkim towarzyszy przezabawny Walken, grający jak własna parodia. Ta ekipa sprawia, że film łykam bez popitki, choć momentami jest zbyt groteskowy, a czasami straszliwie nieporadny (np. w scenie śmiertelnego upadku miss Gotham - czemu po prostu nie zeszła z gzymsu?). 8/10, bo to naprawdę przednia rozrywka, a muzycznie i dźwiękowo po prostu miażdży.

Forever - WTF was that? Z jednej strony Schumacher idzie w tryb "full retard", nawiązując do Batmana z Westem, a z drugiej wciska sporo naprawdę poważnych, niepasujących do reszty scen, takich jak te ze snami Bruce'a. Nieudolne naśladownictwa Burtona, bez wyczucia proporcji. Do tego gejowskie aluzje w zaskakujących ilościach. Ale ok, Robin jest w sumie zaskakująco dobry jak na ten film, Carrey był czasami naprawdę zabawny, niektóre wice sytuacyjne też się udały (odgłos pstrykającego korka od szampana w scenie, w której Batman wyjmuje z ucha strażnika aparat słuchowy - LOLłem). No i jest jedno ujęcie, które podnosi ocenę o jeden stopień. Prawdopodobnie najlepsze ujęcie we wszystkich Batmanach: to, w którym Batman skacze z dachu, a kamera objeżdża go z góry do dołu. Trwa króciutką chwilę, jest w full-cgi, ale wygląda FANTASTYCZNIE, nawet na dzisiejsze standardy. Full epa przez pełne dwie sekundy.:) 4/10

Odpowiedz
(13-05-2012, 19:41)military napisał(a): Prawdopodobnie najlepsze ujęcie we wszystkich Batmanach: to, w którym Batman skacze z dachu, a kamera objeżdża go z góry do dołu. Trwa króciutką chwilę, jest w full-cgi, ale wygląda FANTASTYCZNIE, nawet na dzisiejsze standardy. Full epa przez pełne dwie sekundy.:)
military, przyznaj się, przedawkowałeś w Arkham Asylum latanie na pelerynie, prawda? :)

Odpowiedz
(13-05-2012, 19:41)military napisał(a): np. w scenie śmiertelnego upadku miss Gotham - czemu po prostu nie zeszła z gzymsu?

bo była głupiutka? - przecież już w pierwszej scenie się popisuje IQ :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Lampki się zapalają, a ja naciskam przycisk. :)

Odpowiedz
- Czy TO aparat fotograficzny?
- Uśmiech!

JEBUT!
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
(13-05-2012, 21:32)Hitch napisał(a): - Uśmiech!
Tłumaczenie Beksińskiego jak zwykle wyborne:

Uśmiechnij się to ptaszek wyfrunie!

:D

Odpowiedz
Kocham ten film. Nolan mógł po prostu puścić megaodrestaurowaną (ale bez dodawania czegokolwiek) wersję w kinach i już. Trzy razy :)
--
Laozi

Odpowiedz
- Mamy ze sobą wiele wspólnego...
- Żryj podłogę. (cios z dyńki)

Dobry jest ten film.:)

A B:AA pewnie przedawkowałem - przed chwilą skończyłem wszystkie wyzwania Riddlera.:) To pierwsza gra, którą mam ochotę wycalakować.

Odpowiedz
Co zrobić? :-D
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Wycalakować. Zrobić calaka. No wiesz, 100% acziwmentów.:) Na waszej wsi mówi się na to inaczej?

Odpowiedz
Cytat:- Żryj podłogę. (cios z dyńki)

Mam tłumaczenie takie:

- Ktoś mówił o rybach? Od rana nic nie jadłam.
- Żryj glebę. Ma dużo błonnika.

:)
--
Laozi

Odpowiedz

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Powiem szczerze, że nie wiem co powiedzieć o tych scenach. Nie mam pojęcia jak wpasowały by się w film (który nie jest, aż tak tragiczny, jest po prostu dostosowany do szerszej publiczności), ale są tak cudownie psychodeliczne.

Odpowiedz
(13-05-2012, 23:19)Arahan napisał(a): ...który nie jest, aż tak tragiczny, jest po prostu dostosowany do szerszej publiczności...

I to jest jego problem. Albo się robi film mroczny albo cukierkowe gówno. Zrobiono ultrakolorowe popier...nie z drewnianym Kilmerem, żałosnym Carreyem i wszystkimi tymi tandetnymi "komediowymi" scenami.

Podobna sytuacja jak z T3. Chodź tu poszli na całość.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon