Batman (temat ogólny)
Fuj, pamiętam to obleśne pod kątem dźwięku wydanie... Batmany Burtona to tylko z Szydłowskim albo z napisami :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Z Szydłowskim mam zamiar obejrzeć jedynkę, a co do powyższego - nie wiem w czym problem, dobry lektor, jeszcze lepsze tłumaczenie.

Odpowiedz
Ja za nim, lekko mówiąc, nie przepadam. Kojarzy mi się z nudnymi filmami dokumentalnymi z TVP Kultura.
--
Laozi

Odpowiedz
Na szczęście nie oglądam nudnych filmów dokumentalnych na TVP Kultura :P (i telewizji w ogóle).

btw, z jakimi wersjami tłumaczenia nazwy gazu Jokera się spotkaliście? Jak dotąd na DVD, w TV i na VHS zetknąłem się z takimi:

- Smylex (czyli po prostu nietłumaczony, Szydłowski, TVP)
- Śmiechol (możliwe że piracki VHS, pierwsza znana mi wersja, nie pamiętam kto czytał)
- Śmiechex (DVD, Wilkans)
- Uśmiechacz (VHS, Utta)
- Chichotex (VHS, Frączak)

Zdaje się, że Batmany leciały jeszcze na TVNie, nie wie ktoś jak tam było?

Odpowiedz
Właśnie sobie zdałem z czegoś sprawę. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy w trylogii Nolana, Batarangi pojawiają się jedynie w Begins?
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Cytat:Zdaje się, że Batmany leciały jeszcze na TVNie, nie wie ktoś jak tam było?

"Śmiechex", czytane przez Szydłowskiego.
--
Laozi

Odpowiedz
Na TVNie też Szydłowski? No cóż, to już nie szukam w takim razie.

Odpowiedz
(15-08-2012, 16:54)Phil napisał(a):
(15-08-2012, 15:20)Corn napisał(a): Właśnie sobie zdałem z czegoś sprawę. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy w trylogii Nolana, Batarangi pojawiają się jedynie w Begins?
Jest to bardzo możliwe. Musiałbym obejrzeć pozostałe filmy pod tym kontem, ale nie przypominam sobie żadnej sceny. W TDKR to nawet linek nie używał (w sumie - w TDK używał?) i swojej zajebistej peleryny do latania... :/
Po co miałby używac linek i batarangów, skoro może obezwładnić bandytów z pistoletami walką wręcz i zatrzymać samochód skacząc na niego?

Odpowiedz
(15-08-2012, 16:54)Phil napisał(a): Jest to bardzo możliwe. Musiałbym obejrzeć pozostałe filmy pod tym kątem, ale nie przypominam sobie żadnej sceny. W TDKR to nawet linek nie używał (w sumie - w TDK używał?) i swojej zajebistej peleryny do latania... :/
Peleryny w TDKR użył dwa razy - lądując po skoku z pomostu podczas walki z Banem i gdy skacze dołączając do Catwoman.

Poza tym who cares że nie używa? Sceny napisane pod kątem używania gadżetów to ostatnie, co chciałbym zobaczyć w tych filmach.

Odpowiedz
(15-08-2012, 17:57)Mierzwiak napisał(a): Poza tym who cares że nie używa? Sceny napisane pod kątem używania gadżetów to ostatnie, co chciałbym zobaczyć w tych filmach.
Sceny zawsze pisane są pod jakimś kątem. Scena pościgu była pisana pod kątem pokazania tumblera. Scena spadania była napisana pod kątem pokazania peleryny. Grunt, żeby taka scena była dobrze napisana i nie wyglądała, jak pisana pod kątem gadżetu, tylko jakby gadżet akurat znalazł się w tej scenie. To już jest zajęciem scenarzysty muszącego napisać dobry scenariusz. A pokazywanie jak Batman inteligentnie używa gadżetów jest lepsze niż pokazywanie jak Batman glupio rzuca się na zgraję uzbrojonych zbirów.

Odpowiedz
Batarangi były w formie tych netoperkowych strzałek usypiających :) Poza tym fakt, trochę szkoda tych gadżetów, najlepiej pod tym względem wypadł chyba TDK gdzie była i peleryna i linka i dwa pojazdy i sticky gun i to jebadło do wyginania luf.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(15-08-2012, 18:03)Phil napisał(a): Ja nawet chciałbym zobaczyć (chociaż wiem jak bardzo było to nierealne marzenie) wykorzystanie gadgetu z BB i nietoperze sunące za Batem :).
Ja zwłaszcza to chciałbym zobaczyć, tym bardziej, że TDKR nawiązuje przecież tak mocno do Beginsa. Gdyby wyjął znowu z Buta ten cholerny nadajnik i przywołał chmarę latających gryzoni (Nietoperze to nie gryzonie pani doktor.) chyba wystawiłbym 10/10 :)

Crov, zgadza się, ale mi tego tak po prostu nie brakuje i trochę dziwię się, że Phil tak bardzo się tego czepia, skoro jak widać po jego ocenie TDKR ma ważniejsze problemy niż brak batarangów ;)

Odpowiedz
Idź na terapię. Albo schowaj się w lodówce, no wiesz, z tego nie-meh filmu :)

Odpowiedz
Mógł ten cholerny nadajnik zrzucić na Ligę podczas walki z policjantami, wtedy ta scena miałaby więcej sensu i byłaby dwa razy bardziej widowiskowa. I so much more batmanowa.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
[Obrazek: 5059232_700b.jpg]
--
Laozi

Odpowiedz
Którą szybko zrewidował jak wróciły mu zdrowe zmysły :)
--
Laozi

Odpowiedz
Nie wiem, czy pisać to tutaj, w komiksach, w "animowanych... Fuck it.

Batman: Year One - lepsze niż TDKR, ale to wiele nie mówi. Powiedzmy tak: ciekawa historia, kiepskie wykonanie. Najpierw zalety:

- ogólnie fabuła,
- ogólnie akcja,
- dość dojrzałe podejście do tematu,
- wygląd Batmana.

Wady:
- kreska rodem z anime. I to taniego. Dziwne twarze, drętwa animacja (choć klatek ma sporo, to ruchy są bardzo drewniane - dokładne przeciwieństwo TAS), beznadziejna kolorystyka, brak jakiejś wizji Gotham. To, co wyprawiają pojazdy w tym filmie, to czysta abstrakcja. Wkurza też, że twórcy porywają się na coś, czemu nie potrafią sprostać - są np. sceny rzekomo "masowe", ale chciało im się narysować tylko 6-7 osób. Tak samo ulice Gotham wyglądają słabo, bo są puste i sterylne, a na dodatek pokazywane za dnia;
- niekiedy koszmarnie suche dialogi, ale mniejsza z tym - do suchości tych z TDKR im brakuje, a na dodatek w kreskówce łatwiej je przełknąć;
- muzyki albo nie ma, albo jest tak nijaka, że jej nie zarejestrowałem;
- aktorzyna podkładający głos Wayne'owi powinien dostać zakaz wykonywania zawodu. Amatorszczyzna po całości;
- Batman potrafi z kopa ściąć drzewo - ŁOT DA FAK?!?

Oglądało się bezboleśnie, ale szkoda, że potencjał nie został wykorzystany. 5/10

Odpowiedz
military, hejtuj sobie TDKR do woli, ale świetnych tekstów jest tam mniej więcej tyle co w TDK.

A Year One to gówno, o czym już kiedyś pisałem :)

Odpowiedz
[Obrazek: 5105923_460s.jpg]
--
Laozi

Odpowiedz
Po prostu ukradł zakończenie i bał się przyznać ;]
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon